thepost / Magyarország / Budapest / 2019.07.19
THE POST
           
19
Több mint 9 milliárd vissza nem térítendő támogatást kapott a 7 dolgozóval rendelkező ismeretlen cég!
Ez is érdekelhet:
Közbeszerzés nélkül kapták meg Mészárosék a Zichy-kastély felújítását!
ENSZ: Kamu a migrációs válsághelyzet, a magyar kormány maga szállítja a migránsokat!
Orbánék Mozambikban ügyelnek majd a választás tisztaságára!
Ötvenmilliárd állami támogatás és hitel nem volt elég, most újra fizetni kell.A 24.hu megtudta: az újabb 5,6 milliárdos tőkebefektetésért az állami cég csak 17 százalékos tulajdonrészt kap.

A kormány 2015 végén 9,2 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást ítélt meg egy mindössze hét főt foglalkoztató projektcégnek, a Tisza-TK Projekt Kft.-nek (mai nevén Kall Ingredients).
Előtte két hónappal már megállapodtak az állami Eximbankkal, a külgazdasági tárcával és az – akkoriban privatizált, végül Mészáros Lőrinc érdekkörébe került – MKB Bankkal arról, hogy összesen 35 milliárd forintnyi hitelt nyújtanak az éppen csak pislákoló társaságnak.
A közpénzzel kitömött vállalkozásba 2017 májusában szállt be Mészáros Lőrinc, 2018 júliusára pedig tőzsdei cégével bekebelezte azt.
2019 július 4-én jelentették be, hogy ismét közpénz érkezik a Kall Ingredientshez: az állami MFB Invest Zrt. 5,6 milliárdos tőkeinjekcióval száll be a cégbe. A 24.hu megtudta: a milliárdos tőkebefektetésért cserébe az állami cég mindössze 17 százalékos tulajdonrészt kap.
Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos és családtagjai közbeszerzési sikereiről gyakran írunk, a Kall Ingredients Kft.-hez azonban ennél is hatékonyabb és közvetlenebb módon ömlik a közpénz. Hol állami támogatás, hol állami közreműködéssel nyújtott hitel, hol állami tőkeinjekció érkezik a cégbe. A miniszterelnök barátja az Opus Global Nyrt.-n keresztül tulajdonos a Szolnok mellett található tiszapüspöki izocukor-gyárban, amelyben évi 500 ezer tonna kivont izocukrot, illetve magas minőségű alkoholt és takarmány-alapanyagot állítanak elő kukoricából. Legutóbb azt jelentették be, hogy a kormány bankja, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt., pontosabban annak leánycége, az MFB Invest Zrt. 17,5 millió euró forrást nyújt az izocukorgyárnak, a mintegy 5,6 milliárd forintból a Kall Ingredients fejleszt, az állam pedig tulajdonrészt kap a közpénzért. Az MFB Invest amolyan állami kockázati tőkebefektető, amely üzletpolitikája szerint ígéretes cégekbe fektet be, és üzletrészét néhány év múlva hozammal növelt értéken vissza- vagy kivásárolják. Megkérdeztük az MFB-t, hány évre tervezte a befektetést és mekkora hozamot vár el az üzlettől, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak a kérdéseinkre. Más forrásból annyit sikerült megtudnunk, hogy

az 5,6 milliárd forintos befektetéssel az állam 17 százalékos tulajdonrészt szerez a cégben.

Az állam egyébként ennél már sokkal többet invesztált a gyárba, nagyjából úgy állta a cechet, mint bármely állami vállalat esetében, de megelégedett a finanszírozással, tulajdonrészre eddig egyáltalán nem tartott igényt. Az izocukorgyár a cégbejegyzés szerint mindvégig magántulajdonban állt, az üzletrészek zöme most is Mészároséké.

Hét alkalmazott, 9,2 milliárd ingyenpénz
De kezdjük az elején. 2015 decemberében egyedi kormánydöntéssel hét vállalkozás összesen 20,4 milliárd forintnyi vissza nem térítendő állami támogatást kapott, ebből a legtöbbet, 9,2 milliárd forintot egy teljesen ismeretlen, 2014 áprilisában alapított cég, a TK-Tisza Projekt Kft. vitt el. Olyan nagyágyúkat előzött meg, mint a Csányi Sándor OTP vezér tulajdonában lévő mohácsi MCS Vágóhíd Zrt. vagy a győri Audi.

A régi Magyar Nemzet kikérte a támogatási szerződéseket, így derült ki, hogy a TK-Tisza Projekt Kft. a 9,2 milliárd forintos ingyenpénzért azt vállalta, hogy 31,9 milliárd forintos beruházással gabonafeldolgozó gyárat épít és

meglévő, mindössze 7 munkavállalója mellé további 550 dolgozót vesz fel.

Ebből a közadatigénylésből tudtuk meg azt is, hogy nem ez volt az első állami segítség, két hónappal az állami támogatás odaítélése előtt a TK-Tisza megállapodott az állami Eximbankkal, a Külgazdasági és Külügyminisztériummal és az akkor kormányközeli körök által irányított MKB Bankkal, hogy a két pénzintézet összesen 113 millió euró (35 milliárd forint) hitelt nyújt a társaságnak. Vagyis a 9,2 milliárdos állami támogatással együtt különböző formában 4

4,2 milliárd forintot kapott a cég, többet, mint a vállalt beruházás teljes összege. Röviden: a cég úgy kapott közel százszázalékos támogatást, hogy

nem végzett érdemi üzleti tevékenységet és nem volt saját tőkéje sem.

Ekkor a TK-Tisza Projekt Kft. Kárpáti László agrárvállalkozó érdekeltsége volt, akit a hvg.hu korábbi cikke L. Simon Lászlóval, a Miniszterelnökség volt államtitkárával kötött össze. Kárpáti mellé a Kall Ingredients-re átkeresztelt cégbe 2017 májusában szállt be Mészáros cégbirodalmának ernyőcége, az Opus Global Nyrt. 6 százalékos részesedéssel, amelyet csakhamar 30 százalékra növeltek. 2017 októberére a gyár elkészült, nem más adta át, mint Orbán Viktor kormányfő.

Tavaly júliusban jelentették be, hogy Kárpáti ekkorra már kisebbségi tulajdonrészét is értékesíti, Közép-Kelet Európa egyik legnagyobb izocukor előállítója pedig Mészáros cégének kizárólagos tulajdonába kerül.

Sokba kerül az útkeresés
Mivel az izocukorgyár mindössze másfél éve működik, mérlegéből nem sok minden látszik azon kívül, hogy alapítása óta csaknem 1,5 milliárd forintos veszteséget hozott össze, és a tavaly szeptemberben záródó üzleti év végére mínusz 1,3 milliárdra zuhant a saját tőkéje. Azt nem tudni, hogy van-e összefüggés a teljesítménnyel, de a Kall Ingredients idén júniusban ügyvezetőt váltott: a sokmilliárdos bukást elkönyvelő Magyar Nemzeti Kereskedőháztól igazolt Oláh Zsanett helyét a szintén Mészáros-kézben lévő Viresol Kft. ügyvezető igazgatója vette át.

A Kall Ingredients mintegy 500 ezer tonna kukoricát vásárol fel a hazai piacról, ez a durván 8 millió tonna össztermés bő hat százaléka. A kukoricatermelők ugyan eddig még nem észleltek nagy keresleti nyomást, a piaci hírek jobbára arról szóltak, hogy kicsit botladozott a gyár „összerakása” és elhúzódott a folyamat, amelynek során kialakult a piacra szánt termékek köre, ráadásul az útkeresés újabb és újabb fejlesztéseket igényelt, ami ette a pénzt. De úgy vélik, ha kialakul a tiszapüspöki feldolgozó stabil vevőköre, és mondjuk a Coca-Colához fogható nagy cégek is meghívják a tendereikre, akkor biztos pont lehet a felvásárlók között. A szabadegyházai izocukor- és a dunaföldvári bioetanolgyártóval együtt hárman már az éves magyarországi kukoricatermés durván harmadát szívhatják fel. Akár jó árat is fizethetnek, legalábbis az említett két nagy gyártóhoz csak úgy dőlt a profit tavaly: a bécsi székhelyű Agrana érdekeltsége, a Hungrana Kft. 90 milliárd forintos forgalmat és 11 milliárd forint tiszta nyereséget mutatott ki, a luxemburgi anyavállalatú Pannonia Bio Zrt. 92 milliárd forint árbevételt és 12 milliárd forint adózott nyereséget könyvelt el.

Ezek szerint jó üzlet a kukoricafeldolgozás, de Tiszapüspökiben mégis újabb állami stafírungra van szükség. Meglehet, nem ez a múlt héten bejelentett, 5,6 milliárd forintos tőkeinjekció az első akció az MFB közreműködésével, a Magyar Közjegyzői Kamara hitelbiztosítéki nyilvántartásában már egy 2018. decemberi bejegyzésben szerepel az MFB neve. Eszerint az Eximbank és az MKB 107 millió eurós, az MKB és az állami MFB 25 millió eurós, a külgazdasági tárca pedig 11,1 milliárd forintos jelzálogot jegyzett be a cégre. Vagyis

a gyár összehozásához szükséges tőke zömét az állam környékéről szívta fel a cég, nem kellett kockáztatnia piaci hitelekkel vagy piaci befektetőkkel. Az MFB Invest beszállásával az összeg csaknem 59,5 milliárd forintra kerekedett.

Nagyjából ennyi befektetett eszközt mutatott ki a Kall Ingredients a mérlegében, eszerint a cég sok saját forrást nem mozgósított a gigaberuházáshoz. A miniszterelnök barátjának jelentős mennyiségű közpénzből felépült a gyára, most pedig a szükséges fejlesztésekhez is közpénzt kap. De bármekkorára nőtt is az állami részvétel, a Kall Ingredients tulajdonosi szerkezetén ez alig érződik, a legutóbbi akció, az 5,6 milliárd forintos állami tőkeinjekció után is megelégszik a fő finanszírozó 17 százalékkal.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Magyarországról tárgyalnak az EU miniszterei!
Hágai bíróság: Hollandia felelős 300 ember lemészárlásért!
iPhone teszt botrány: illetéktelenek férhetnek a telefonon tárolt jelszavakhoz!
Hírhez tartozó kép:
Magyarországról tárgyalnak az EU miniszterei!
Hágai bíróság: Hollandia felelős 300 ember lemészárlásért!
Hágai bíróság: Hollandia felelős 300 ember lemészárlásért!
iPhone teszt botrány: illetéktelenek férhetnek a telefonon tárolt jelszavakhoz!
Közbeszerzés nélkül kapták meg Mészárosék a Zichy-kastély felújítását!
ENSZ: Kamu a migrációs válsághelyzet, a magyar kormány maga szállítja a migránsokat!
Orbánék Mozambikban ügyelnek majd a választás tisztaságára!
Farkas Flórián aláírása szerepel az iratokon, a Főügyészség szerint még sincs gyanúsított!
Magyar tenyésztők segítségével csempésznek kölyökkutyákat Angliába!
Autópálya-lehajtót építenek Mészáros Lőrinc üzeméhez!
Bevándorlási különadót szavazott meg a parlament!
Alkoholt is ivott a férfi aki beleszállt a magyar család autójába!
Áramot vezetett a zárkaajtóba egy rab: tíz év fegyházat kapott érte!
Utcára dobják ha senkinek nem kell! - minden megosztás számít!
Óriási pénzbüntetést számlázott ki agresszív utasának egy brit légitársaság!
Von der Leyen Magyarországról: a jogállamiság kérdésében nem köt kompromisszumot!
Menet közben szerelte meg a vonatot a mozdonyvezető Somogy megyében!
Parkolási vita miatt vertek meg egy mentőst Budapesten!
Jön az új Top Gun! - Tom Cruise megint vadászgépre száll!
Kamionnak ütközött egy gyerekeket is szállító mikrobusz az M5-ösön!
Állami és uniós támogatásokat nyúlt le a lefülelt magyar szervezet!
Újabb 11 milliárd forintot ad Orbán budapesti sport fejlesztésekre!
Na végre! - brexitügyi miniszteri biztosa lett Magyarországnak!
Ez nem a jövő, ez a jelen: rengeteg magyar város lesz nyaranta élhetetlen!
Orbánék megvétózták a fuldoklók kimentését!
Az érettségi vizsgák harmada ötös lett!
Előzetesben az ortodox pópa mert, túlságosan szerette a gyerekeket!
Rossz hír a külföldön nyaralóknak: tovább gyengül a forint!
Kitört a háború a szombathelyi Fideszen belül!
Helsinki Bizottság: tizenötödször kellett felszólítani a magyar kormányt, hogy ne éheztesse a menekülteket!
Olaszország felrúgta a német-francia menekültügyi javaslatot Helsinkiben!
Emlékfát ültetett szülővárosában Bálint gazda - 100 éves lett az ország kertésze!
Igazi mélyütés az Orbánnak írt nyílt levél! - Amikor nálam járt, zsebre tett ezt-azt.
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Óriási robbanás volt a BorsodChem üzemében!
Hat autó futott egymásba Nyíregyházán!
Milliók rajonganak a bevásárló kutyusért! - szétvetette az öröm!
A következő 4 évben 60 százalékkal nőnek majd a bérek!
Választási megfigyelőket toboroz a kormány: a feltétel kiváló fizikai állapot!
A fideszes kultúrerőközpont vezetője elmondta milyen a jó újságíró!
Kirúgásnál nyugdíjasnak számított a mozdonyvezető de nem volt az!
A nyilvánossághoz fordultak a magyar szülők - nem tudni, mi lett gyermekük mintáival!
Áder a tiltakozás ellenére aláírta a köznevelési törvény módosítását!
Napenergiával működik a világító kerékpárút!
Kilencmilliós reklámfilmmel akarja visszaszerezni szavazóit a KDNP!
Vett egy doboz cigit, a saját amputált lába volt rajta!
Óriási szemétsziget érkezett a Tiszára!
Meg fogok ölni mindenkit! - repülés közben akarta kinyitni a repülő ajtaját egy nő!
A kormánysajtó felfedezte a migrációt az új Oroszlánkirályban!
Fél év alatt 50 milliárdot fizettek az autósok az úthasználatért!
Orbán apuka durván lealázta a versenytársait!
Tömeges bevándorlás miatti válsághelyzetet emleget a kormány!
Vádemelés a fideszes polgármester ellen: magának akarta megszerezni a 31 millió forintot!
Szijjártó: Amikor támadnak bennünket, azt mondom: említsenek akár egyetlen konkrét példát is!
Kárász Robi kiállt a szédítő tempóban fejlődő magyar egészségügyért!
Orbán szerint bizonytalan Európa irányítása!
Rabszolgákat tartott egy család Zala megyében!
Gulyás Gergely: a magyar kormány a környezetvédelem oldalán áll!
Sajtótájékoztatóról vitték a rácsok mögé a korrupcióval gyanúsított kormányfőt!
Washingtoni műsorvezető: Orbán roppant fontos munkát végez a liberalizmus megfékezésében!
Gulyás Gergely: óriási az érdeklődés a családtámogatási programok iránt!
Több mint 800 kilakoltatás egy hónap alatt!
Utcára dobták - minden megosztás számít!
Eladta a játékait a kisfiú, hogy kifizesse kutyája orvosi kezelését!
Kamuprofilokkal támad a Fidesz gépezete!
Fidesz: Az ártatlanság véleleme Farkas Flóriánt is megilleti!
Deutsch győzelemről beszél, közben Von der Leyen programja szembemegy a Fidesszel!
Minden megosztás számít! - nem találják a kis Dórit!
Kornis Mihály: Orbán Viktor kiemelkedően tehetséges politikus!
Szijjártó szerint kikötő a 30 millió euróért vásárolt elhagyott ipartelep!
Már külföld is felfigyelt az Aggteleki-cseppkőbarlangban felfedezett kincsekre!
ENSZ jelentés Magyarországról: ágyhoz bilincselt menedékkérő és bűnbakká tett migránsok!
A magyarok nagy része szerint kamu volt a holdra szállás!
Hadseregnyi menekülő delfint filmeztek le!
Harminc milliós költségvetési csalás: szorul a hurok a Fideszes polgármester körül!
Szijjártó migránsegészségügyi ellátás bevezetését sürgeti!
Mentőtiszt viszi orvos helyett az ügyeletet sok helyen!
Eltűnhet 2040-re a cukorbetegség és a rák!
Óriási terjeszkedésbe kezdett a Balatonnál egy orosz üzleti társaság!
Börtönbe zárták a rabszolgatartó családot Zalában!
Elérhetetlen Magyarországon az altatásokhoz nélkülözhetetlen injekció!
Kövekkel dobálták meg az állatkerti pandát a kegyetlen látogatók!
Kormány baki: semmire sem jó a 300 millió euróért megvett terület Triesztben!
Kígyó harapta meg a férfit, aki visszaharapott. Mindketten meghaltak!
Szijjártó: felháborító, hogy a menekültek ugyanolyan orvosi ellátást kapnak, mint a magyarok!
Másfél éve ugyanott várja halott gazdáját ez a kutyus!
Durva tömegkarambolt rögzített a kamera az autópályán!
Több mint 50 millió liter energiaitalt fogyasztottak a magyarok egy év alatt!
Sikerült szétválasztani a fejüknél összenőtt sziámi ikreket!
Szárnyal Orbán apja: újabb 2 milliárdos profitot vágott zsebre!
Lázár János benyújtott egy törvényjavaslatot, hogy Magyarország füstmentes legyen!
Enyhítésért fellebbez a férfi aki megkéselte a sofőrt a 70-es trolibuszon!
Brexitügyi minisztert nevez ki az Orbán kormány!
Horváth Éva: az embernél nincs gonoszabb lény a Földön!
Holttestet találtak egy budapesti orvosi rendelő mosdójában!
Ázsiai bűnbanda Győrben: Elrabolták, eltörték a bordáját, adóspapírt írattak alá egy magyar nővel!
Nem kapták meg a beígért oklevelet a jó tanulók Zuglóban, mert túl sokan voltak!
Megtalálta a rendőrség a fecskegyilkos redőnyszerelőt!
Cukrot, lisztet és még sok mindent osztogat az újbudai önkormányzat!
A magyar történelemben senki nem gazdagodott meg olyan gyorsan mint Mészáros Lőrinc!
A kormány szerint óriásit fejlődött a magyar vasúti közlekedés az évek alatt!
Bezárás fenyegeti a miskolci városi kórház szülészetét!
Több millió éhező kóbor állat él Magyarországon!
Állami támogatást is kapott a csikóit félholtra éheztet magyar gazda!
Feljelentés született a kiszivárogtatott rendőrégi hangfelvétellel kapcsolatban!
Fapadoson utazott Orbán: gurulós poggyásszal akarta megmutatni, hogy közűlünk való!
Turisták bántalmaztak egy 19 éves lányt a népszerű üdülőhelyen!
Vonat elé ugrott az iskolában cikizett fiú!
Lázár János: Farkas Flóriánt folyamatosan megtámadják!
Már szabadlábon van az olaszliszkai lincselő!
Milliárdos segítség Orbántól: babacsomagot kapnak a külföldi magyarok!
Ittas volt a kerítésnek csapódott autó sofőrje!
Romokban a nyugdíj rendszer: tényleg jöhet a sírig tartó munka!
Per indul a kigyulladó Hyundai és Kia motorok miatt!
Eddig több mint 50 óvodai termet festettek ki teljesen ingyen!
Akinek kivándoroltak a gyerekei, valamit elrontott! - durva kijelentések hangoztak el!
Most az OKJ-s képzéseknek ment neki Orbán!
Lélegeztető készülékre van szüksége a kis Dominiknak! - minden megosztás számít!
Ököllel ütötte a BMW sofőrjét a feldühödött Fordos!
Íme a Fideszes aki 2010 óta nem szólalt meg a parlamentben!
Légitámadással vetettek véget az utcai hangoskodásnak!
Az EU 2 milliárdot adna a civileknek, Orbán azonnal leszavazta ezt!
Évek óta nem látott égi jelenségben gyönyörködhetünk ma este!
Nincs elég tanár a tanévkezdéshez!
Orbán a kereszténységgel igazolja azt amit tesz!
Közel 1 milliárd ember éhezik a földön!
A bébiételek egy része káros a babának!
Felfoghatatlan: felrobbant a pelenka a 23 hónapos kisbabán!
Google-nek nevezte el a gyerekét egy házaspár!
Óriási a készülődés: ősszel Putyin meglátogatja Orbánt!
A helyszínen meghalt a szakadékba zuhant magyar férfi!
Ehető kávéscsésze a műanyagok elleni harcban!
Stranddá olvadtak a jégmezők Szibériában: 32 fok van!
Stranddá olvadtak a jégmezők Szibériában: 32 fok van!
Visszakapja Gyárfás a 200 milliós óvadékot!
Nem vitte el a rabolt pénzt a rabló, mert kevés volt a lánya műtétjéhez!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva