thepost / Magyarország / Budapest / 2019.07.23
THE POST
           
23
Nem létező uszoda korszerűsítésére nyert 100 milliót offshore múlttal rendelkező magyar cég!
Ez is érdekelhet:
Orbán rémálma: gyors és automatikus megoldást kínál a migrációra Európa!
Több mint 4000 fekvőtámasszal döntött világrekordot a 6 éves Schwarzenegger!
Kikerül az RTL Klub a DiGi online kínálatából!
Egyelőre csak egy lyuk készült el Sásdon, de sebaj, energia-korszerűsítésre így is lehetett kisebb vagyont nyerni!

Még a sokat látott hírolvasót is meglepheti az, ami nemrég a baranyai Sásdon történt. A városban állami pénzen uszodát építenek, eddig csak ez a gödör készült el.

Ami egyfelől rendben van, mégsem lehet a medencével kezdeni egyből, de azért van egy csavar a történetben. Mert annak ellenére, hogy csak ez a gödör „készült el”, máris sikerült egy uniós forrásból 100 millió forintot lekapni. Mindez elég meglepő, de jöjjenek a mindent megmagyarázó részletek!

Ezért indult

Annak érdekében, hogy legyen hol megtartani a kötelező testnevelésórákat, a kormány korábban meghirdette a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programot. Ennek keretében országszerte öt komplett iskola, valamint 24 helyen tanterem, 25 tornaterem és 24 tanuszoda épül. A projekt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hatáskörébe tartozik, míg a tervezésért és kivitelezésért a Nemzeti Sportközpontok felel. Az uszodák az óvodás és iskolás gyermekek úszásoktatását szolgálják majd, de tanórákon kívül és oktatási szünetekben a lakosság is igénybe veheti. A létesítményekben két medence lesz: egy tízszer hatméteres, 32 fokos hőmérsékletű tanmedence az óvodások és alsó tagozatosok számára, valamint egy 25-ször 15 méteres sportmedence. A tanuszoda gépészeti működtetését és fenntartását, továbbá az eszközök és a karbantartás költségeit a Nemzeti Sportközpontok biztosítják.

Legalábbis egy ideig. Erről ugyanis hivatalos szerződés még nem áll az érintett önkormányzatok részére – igaz, nemcsak erről. A települések (az imént leírtakon túl) jelenleg szinte semmit, de legalábbis nagyon keveset tudnak a leendő uszodák működéséről a magyarnarancs.hu tapasztalatai alapján. Például, hogy ki, milyen feltételek mellett használhatja majd az állami tulajdont. Önkormányzati forrásaink azt hallották, hogy a tervek szerint nagyjából 60-80 millió lehet az éves kiadás, és hogy ennek keretében 7-8 főt foglalkoztatnak majd, de további részletekről nem tudtak ők sem beszámolni. Baranyába többek között két uszoda jutott: egy Vajszlóra, egy pedig Sásdra.

Egyszemélyes cég offshore múlttal

Az uszodaépítési projekt kivitelezője az a Hanley Service Kft., amelyről kiderült, hogy mindössze 18 nap leforgása alatt 1,7 milliárd forint értékű tanuszoda, illetve tornaterem építésére vonatkozó közbeszerzést nyert el 2016 tavaszán. Az mfor.hu cikke szerint az egyszemélyes cég akkor mindössze hároméves volt, és Seychelle-szigeteki offshore múlttal is rendelkezett.

Ez persze nem volt akadály akkor és később sem. A társaság ugyanis elnyerte a vizes vb egyik helyszínére, a Balatonfüredre tervezett létesítmények tervezésének és kivitelezésének jogát is, 269,9 millió forintos költséggel. Az Átlátszó úgy tudja, valamennyi eljárás hirdetmény nélküli közbeszerzés volt, melyet minden esetben előre nem látható rendkívüli sürgősséggel indokolt az ajánlatkérő. A nagy kapkodás nehezen érthető, hiszen már 2015 márciusában kiderült, hogy Budapest rendezi a 2017-es vizes vb-t.

El sem készült, de korszerűsítik

A Hanley Service Kft. tavaly év végén behúzta a sásdi uszodaépítést is, amelyért 330 millió forintot tehet zsebre. A munkálatokat már meg is kezdték, a városháza mellett egy szép nagy gödör tátong. A látványterv alapján ennél jóval mutatósabb lesz a végkifejlet a szeptemberi átadón.

Azt egyelőre nem tudni, a határidőt mennyiben befolyásolja majd a tény, hogy az uszoda még el sem készült, de már korsze

rűsíteni akarják. A palyazat.gov.hu oldalon ugyanis az áll, hogy a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Korlátolt Felelősségű Társaság (NFSI) Sásd városában a „Dél-dunántúli tanuszodák épületenergetikai fejlesztése megújuló energiaforrás hasznosításának lehetőségével” elnevezésű projektre százmillió forintot nyert 2017. január 19-én. A pályázat ismertetésében jól látszik, hogy uniós strukturális alapról van szó.

Természetesen felkerestünk minden érintettet a magyarázatért, hiszen nehezen értettük, hogy lehet kiírni egy pályázatot úgy, hogy még el sem készült a projekt.

A megújuló energia miatt

Elsőként a pályázó és 100 millió forintot kaszáló NFSI-t kerestük, amely a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felkérésére alapított állami tulajdonú cég; 2015. február 1-jén kezdte meg működését.

Arról érdeklődtünk, mikor, hol és milyen kivitelezővel indul a projekt, illetve, miért van szükség egyáltalán egy új, modern épület esetében energetikai korszerűsítésre. Az NFSI köszönte érdeklődésünket, majd a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz irányított minket.

Ott már bővebb tájékoztatás kaptunk. Ezt válaszolták:

„A KEHOP-5.2.6 pályázati felhívásnak megfelelően, a Sásdi Tanuszoda helyszínén megújuló energiafelhasználásra vonatkozó építési beruházás valósul meg. Az említett modern tanuszoda minden szempontból eleget tesz az építési szabályzat szigorú előírásainak. Az építtető nem kért egyedi eltérési engedélyt a hatóságtól sem a határoló szerkezetek szigetelési képességben, sem gépészeti vonatkozásban, sem egyéb területen.

A hatályos építési szabályozás nem követeli meg a megújuló energiaforrások hasznosítását, azonban azok felhasználási lehetősége jelentősen kedvezőbb költségeket jelent az üzemeltető számára, elősegítve ezzel a hosszú távú fenntarthatóságot. A tervezéskor szempont volt az esetleges későbbi kiépítésű, megújuló energia-hasznosító rendszerek egyszerű illeszthetősége is. A pályázat keretében kizárólag megújuló energia-hasznosítást biztosító rendszert alakítanak ki, az épület hőtechnikai adottságainak javítása a felújításban nem érintett.

Jelenleg támogatási szerződés megkötése van folyamatban, amit a műszaki előkészítés követ majd. A projekt várható zárása 2017. december 31.”

Amikor tehát kiírták az uszodaépítési pályázatot, nem kérték a kivitelezőtől, hogy megújuló energiával működtesse az épületet, csak azt, hogy a későbbiekben alkalmas legyen rá. Mivel azonban szeretnék, ha a fenntartás költséghatékony lenne, tovább fejlesztik.

Hallgatag ez a cég


Hogy a Hanley Service Kft. mit szól mindehhez, nem tudtuk meg, tudniillik a cég többszöri megkeresésünkre sem reagált. (A társaságot nem volt egyszerű utolérni, ugyanis a milliárdos összegeket kaszáló cégnek egyelőre nincs honlapja vagy Facebook-oldala, ahol fel lehetne velük venni a kapcsolatot. Végül egy korábbi szerződésüket találtuk meg, ahol szerepelt a cég képviselőjének e-mail-címe is.)
Pedig szívesen megkérdeztük volna őket, vajon a többi tanuszodájuknál is hasonló korszerűsítésre lesz-e szükség közel félmilliárd forintért. Ők építik ugyanis Balassagyarmaton, Fehérgyarmaton, Kemecsén vagy épp Törökszentmiklóson is az új létesítményeket – méghozzá ugyanolyat, mint Sásdon.

https://magyarnarancs.hu/
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Újabb kilakoltatás: 18 millióból 76 millió lett !
Minden megosztás számít!- keresi a rendőrség az eltűnt Petrát!
Zsákba rakták és kidobták! - szüksége van a megosztásodra a kis tacsinak!
Hírhez tartozó kép:
Újabb kilakoltatás: 18 millióból 76 millió lett !
Minden megosztás számít!- keresi a rendőrség az eltűnt Petrát!
Minden megosztás számít!- keresi a rendőrség az eltűnt Petrát!
Zsákba rakták és kidobták! - szüksége van a megosztásodra a kis tacsinak!
Orbán rémálma: gyors és automatikus megoldást kínál a migrációra Európa!
Több mint 4000 fekvőtámasszal döntött világrekordot a 6 éves Schwarzenegger!
Kikerül az RTL Klub a DiGi online kínálatából!
Genetikai okai vannak az autizmusnak!
Veszprém: Bevásárlókocsit dobált a parkoló autók közé egy férfi!
Újabb késeket jelentett be a MÁV!
Még el sem számoltak az előzővel, máris beleugrottunk egy újabb vizes világbajnokságba!
Az egyik legnagyobb autó visszahívási botrányt jelentették be!
Még most sem fizették ki az Orbán videót amit a fesztiválokon mutogattak!
Zöldfordulatot vesz a KDNP!
Annyira kevesen pályáznak iskolaigazgatónak, hogy durván csökkentik követelményeket!
Szégyenlista: már a pozsonyiak is többet keresnek a budapestieknél!
Hihetetlen: 33 embert ütött agyon a villám!
Érdekes eredmény: a nagy fenekű nők egészségesebbek!
Tarlós hirtelen elhalasztotta a Szentendrei út felújítását!
Röhögve üldözték a rendőrök a dínó jelmezes férfit!
Európa már várja az Orbán - von der Leyen háborút!
Féktelenül irtják az Amazonast! - katasztrofális környezetvédelmi állapotok!
Majdnem 70 km/h-val száguldott egy biciklis mikor a rendőrség lecsapott rá!
Óriási változást jelentett be a Tesco!
Darabokra szedi Orbán az OKJ rendszert!
Nem vicc! - Takard le a webkamerádat, ha még nem tetted volna!
Óriási botrány: Önkormányzati irodákban alakítottak ki munkásszállót!
Cicás filterrel közvetített egy gyilkosságról a rendőrség!
Kemény pénzeket fizet a hétórás késésért a Wizzair!
Dupla annyiba kerül a hagyma mint tavaly ilyenkor!
Horrortréler: rendőrök fotózták le a román konvojt!
Üvöltözött a taxis az anyával, akinek a kocsiban indult be a szülése!
Hatalmas pofon Orbánnak: újabb fideszes alelnök megválasztását halasztották el!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Román horror karaván okozott balesetet!
Részeg férfi vert meg egy buszsofőrt Pesten!
Menekülnek a tanárok! - a nyugdíjba vonulókat a pénz sem motiválja!
Sorozatban negyedszer lett világbajnok Hosszú Katinka!
Deutsch Tamás: Nem tudják elvenni a Fidesz alelnöki helyeit!
Párizsban akár 42 fok is lehet! - pusztító kánikula tart Európa felé!
Apró műszaki hiba: önvezető busz gázolt gyalogost!
A mobilját nyomkodta a Győrben buszba csapódott Daewoo sofőrje!
Közép-Európa: végleg elbúcsúzhatunk a fenyőerdőktől!
Budaörsön forranak az indulatok: két iskolaigazgató pályázatát is visszadobták!
Trump felhívta a svéd miniszterelnököt, aki szépen kiröhögte!
Itt tartunk: iskolaigazgatók csicskáztatása és a köznevelési törvény módosítása!
A 2000 előtti nyelvvizsgákról nem létezik adatbázis!
Képeken mutatják meg a tanárok, hogy nem emelkedett a bérük!
Hosszú Katinka 200 méter vegyesen világbajnok!
Többet dolgozunk mint mások, de fele annyiért!
Sokkoló: bőröndben találták meg az eltűnt kisfiú holttestét!
S.O.S.! - elköltöztek és magára hagyták! - Minden megosztásra szüksége van!
Minden megosztás számít! - gazdi kell ezeknek a pici kutyusoknak!
Kétgyerekes családot tettek az utcára: a családot két nappal korábban értesítették csak!
Újabb hitelválság: 120 ezer család törlesztőrészlete brutálisan megemelkedhet!
A kormány fizette vissza a milliárdos büntetést Farkas Flórián pártja helyett!
A minisztérium elismerte: visszaélés történt Farkas Flórián vezetése alatt, de kihallgatásra nincs szükség!
Pénzért megvásárolhatsz egy jó kutyát, de a farkcsóválását nem veheted meg!
Pénzért megvásárolhatsz egy jó kutyát, de a farkcsóválását nem veheted meg!
Tarlós István átadta Budapesten a Jeruzsálem parkot!
Fidesz: januártól a külhoni magyaroknak is jár a babaváró támogatás!
Sírva búcsúztak a kilencgyerekes hodászi anyától!
Vizet kért a leukémiás kislány mert rosszul lett, az étterem kiszámlázta neki!
Óriási összegű építkezések kezdődtek az Orbán család birtokán!
Orbán: 3 milliárdról 39 milliárdra drágult a veszprémi sportcsarnok építése!
Letartóztattak egy férfit aki a kiéhezett barátnője elől menekült!
Enyhe büntetést szán Ferenc pápa egy szexuális zaklatással vádolt püspök esetében!
Történelmi sikert ért el az U19-es női kézilabda válogatott!
MÁV figyelmeztetés: sorompóhiba miatt késnek a vonatok !
A gyenge terméssel magyarázzák a termelők hogy méregdrága lesz az alma!
Mészáros neve is megjelent a TV2 körüli kavarás közben!
Hivatalos: Orbánék teljesen megszüntetik az OKJ-s képzési rendszert!
Világvége hangulat: Kínában árvíz, az USA-ban hőhullám szedi az áldozatait!
Több mint 200 millióba került az államnak hogy Orbánt vetítették a Volton!
Megállíthatatlan: Rasovszky Kristóf a vb címe után a világkupán is nyert!
Amputálták a melleit majd kemoterápiát kapott, aztán kiderült nem is volt rákos!
Ha 2000 előtt nyelvvizsgáztál komoly baj lehet!
Kibelezéssel fenyegette és négy napig ütötte élettársát a gyerekük előtt!
Hiába várják haza a kamionnak csapódott fiatal magyar motorost!
Lövöldözés egy gárdonyi vendéglátóhelyen!
Beteg kisfiát nevelő anyukát tesznek utcára devizahitele miatt!
Altatás várt rá, de élni akar! - minden megosztás számít Dáriusznak!
Merkel: együttes erővel kell fellépni a nacionalizmus ellen!
A külföldi sajtó szerint színjáték hogy Orbán fapados járattal repült!
Orbán nem ad tájékoztatást oroszországi útjáról! - magánútnak minősítik!
Sajnos olyan nők is szülnek, akiknek semmi közük a gyerekek neveléshez!
Figyelmeztetést adtak ki: egyszerre jön a kánikula és a zivatarok!
Szép csendben kihalnak az oroszlánok!
Tarthatatlan a rendőrség helyzete: óriási létszámhiány és leterheltség!
A kormány elköltött 10 milliárdot a nyugdíjalapból de szerintük nincs miért aggódni!
Gyönyörű: zöldbe öltözött hajmáskéri vasútállomás!
Tátva maradt mindenki szája, olyat úszott Hosszú Katinka a vizes VB-n!
Iszonyat jófej volt a rajongójával Keanu Reeves!
Hihetetlen mértékben nőtt a sörfogyasztás itthon!
Mindenki kiakadt: elhajította a macskát videózás közben!
Nem sikerült kiirtani a szuperbaktériumot a fehérvári csapat 14 milliárdos stadionjában!
Kevés a termés: méregdrága lehet az alma!
Finnország: levegőből csináltak élelmiszert!
Veszélyben az Akropolisz a görögországi földrengés miatt!
Óriási illegális gyorsulási versenyre csaptak le a magyar rendőrök!
Orbán: a legnagyobb titokban utazott el nyaralni!
Kárpátalja hálálkodik Orbánnak: magyar közpénzből felújított orvosi rendelőket kaptak!
Vona: együtt kell leváltani Orbánt és Gyurcsányt!
Nyomoz a rendőrség a siófoki kutyabarát szálláson agyonvert kiskutya miatt!
Durván elszálltak az árak a budapesti ingatlanpiacon!
Akkora forróság van az USA-ban, hogy a parkoló autóban sütöttek süteményt!
Huszonegyedik alkalomra sikerült jogsit szereznie! - viccesen szomorú!
Ilyet még nem láttál: egy medve ült az autóban!
Szobon 15 éve facsemetével köszöntik az újszülötteket!
Thort ábrázoló hamis személyivel akartak füvet rendelni!
NB II-es magyar csapat verte el Dzsudzsákékat!
Szörnyűség: mindössze 12 napot élt az egykori válogatott kézilabdázó kisfia!
Nézd meg az ötös lottó nyerőszámait! - lehet hogy Te nyertél!
Teljesen megsemmisült a Suzukinak csapódott motor!
Minden megosztás számít! - gazdája a kórházban hagyta!
Felvették a 4 milliós hitelt, törlesztés után 21 millióval tartoznak!
Újra kánikula, éjszaka 25 fok is lehet!
Fehér dámszarvas sétálgat a Cserhát szívében!
Egymásra pakolt konténerekkel vezetett a Soroksári úton!
Ezrével hagyják el a rendőrök a hivatásos állományt!
Papíron rendben van az egészségügy munkaerőhelyzete!
Kövér szerint törvényt sértett Orbán, ezért megkérte, hogy módosítsa a jogszabályt!
Mentőtiszt ügyel orvos helyett!
Orbánék miatt hagyja el az országot az MTA gazdaságkutatója!
Óriási csata végén lett világbajnok Siklósi Gergely!
Hatmilliárd forinttal támogatta a magyar kormány az erdélyi sportegyesületet!
Heller Ágnes: úszni indult, de ismerősei hiába várták a parton!
Felavatták a magyar csodafaültetvényt!
Lángoló autójából húzták ki Pardi Katát!
Horror a Balatonon: 21 éves lány combját szúrta át egy vasrúd!
Családok éve: Végrehajtó zárolta az anya fizetésének egy részét!
A külügy megerősítette: Orbán bepróbálkozott a Norvég Alap pénzeivel Trumpnál!
Görögország: pénzt adnak annak aki szemetet fog ki a tengerből!
Nem sikerült megmenteni a tetőről lezuhant magyar munkás életét!
Fidesz: Szankciókat adunk át Von der Leyennek, elvárásaink vannak vele szemben!
Kivégezte a végrehajtót, mert az el akarta venni a házát!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva