thepost / Magyarország / Budapest / 2019.11.22
THE POST
           
22
Nem létező uszoda korszerűsítésére nyert 100 milliót offshore múlttal rendelkező magyar cég!
Ez is érdekelhet:
Íme az első szerelmes fotó Dallos Bogiról és Puskás Petiről
Ittasan okozott balesetet egy férfi Dunaújvárosban
Megbüntették a Kétfarkú Kutya Párt elnökét a Sorospénzek miatt
Egyelőre csak egy lyuk készült el Sásdon, de sebaj, energia-korszerűsítésre így is lehetett kisebb vagyont nyerni!

Még a sokat látott hírolvasót is meglepheti az, ami nemrég a baranyai Sásdon történt. A városban állami pénzen uszodát építenek, eddig csak ez a gödör készült el.

Ami egyfelől rendben van, mégsem lehet a medencével kezdeni egyből, de azért van egy csavar a történetben. Mert annak ellenére, hogy csak ez a gödör „készült el”, máris sikerült egy uniós forrásból 100 millió forintot lekapni. Mindez elég meglepő, de jöjjenek a mindent megmagyarázó részletek!

Ezért indult

Annak érdekében, hogy legyen hol megtartani a kötelező testnevelésórákat, a kormány korábban meghirdette a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programot. Ennek keretében országszerte öt komplett iskola, valamint 24 helyen tanterem, 25 tornaterem és 24 tanuszoda épül. A projekt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hatáskörébe tartozik, míg a tervezésért és kivitelezésért a Nemzeti Sportközpontok felel. Az uszodák az óvodás és iskolás gyermekek úszásoktatását szolgálják majd, de tanórákon kívül és oktatási szünetekben a lakosság is igénybe veheti. A létesítményekben két medence lesz: egy tízszer hatméteres, 32 fokos hőmérsékletű tanmedence az óvodások és alsó tagozatosok számára, valamint egy 25-ször 15 méteres sportmedence. A tanuszoda gépészeti működtetését és fenntartását, továbbá az eszközök és a karbantartás költségeit a Nemzeti Sportközpontok biztosítják.

Legalábbis egy ideig. Erről ugyanis hivatalos szerződés még nem áll az érintett önkormányzatok részére – igaz, nemcsak erről. A települések (az imént leírtakon túl) jelenleg szinte semmit, de legalábbis nagyon keveset tudnak a leendő uszodák működéséről a magyarnarancs.hu tapasztalatai alapján. Például, hogy ki, milyen feltételek mellett használhatja majd az állami tulajdont. Önkormányzati forrásaink azt hallották, hogy a tervek szerint nagyjából 60-80 millió lehet az éves kiadás, és hogy ennek keretében 7-8 főt foglalkoztatnak majd, de további részletekről nem tudtak ők sem beszámolni. Baranyába többek között két uszoda jutott: egy Vajszlóra, egy pedig Sásdra.

Egyszemélyes cég offshore múlttal

Az uszodaépítési projekt kivitelezője az a Hanley Service Kft., amelyről kiderült, hogy mindössze 18 nap leforgása alatt 1,7 milliárd forint értékű tanuszoda, illetve tornaterem építésére vonatkozó közbeszerzést nyert el 2016 tavaszán. Az mfor.hu cikke szerint az egyszemélyes cég akkor mindössze hároméves volt, és Seychelle-szigeteki offshore múlttal is rendelkezett.

Ez persze nem volt akadály akkor és később sem. A társaság ugyanis elnyerte a vizes vb egyik helyszínére, a Balatonfüredre tervezett létesítmények tervezésének és kivitelezésének jogát is, 269,9 millió forintos költséggel. Az Átlátszó úgy tudja, valamennyi eljárás hirdetmény nélküli közbeszerzés volt, melyet minden esetben előre nem látható rendkívüli sürgősséggel indokolt az ajánlatkérő. A nagy kapkodás nehezen érthető, hiszen már 2015 márciusában kiderült, hogy Budapest rendezi a 2017-es vizes vb-t.

El sem készült, de korszerűsítik

A Hanley Service Kft. tavaly év végén behúzta a sásdi uszodaépítést is, amelyért 330 millió forintot tehet zsebre. A munkálatokat már meg is kezdték, a városháza mellett egy szép nagy gödör tátong. A látványterv alapján ennél jóval mutatósabb lesz a végkifejlet a szeptemberi átadón.

Azt egyelőre nem tudni, a határidőt mennyiben befolyásolja majd a tény, hogy az uszoda még el sem készült, de már korsze

rűsíteni akarják. A palyazat.gov.hu oldalon ugyanis az áll, hogy a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Korlátolt Felelősségű Társaság (NFSI) Sásd városában a „Dél-dunántúli tanuszodák épületenergetikai fejlesztése megújuló energiaforrás hasznosításának lehetőségével” elnevezésű projektre százmillió forintot nyert 2017. január 19-én. A pályázat ismertetésében jól látszik, hogy uniós strukturális alapról van szó.

Természetesen felkerestünk minden érintettet a magyarázatért, hiszen nehezen értettük, hogy lehet kiírni egy pályázatot úgy, hogy még el sem készült a projekt.

A megújuló energia miatt

Elsőként a pályázó és 100 millió forintot kaszáló NFSI-t kerestük, amely a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felkérésére alapított állami tulajdonú cég; 2015. február 1-jén kezdte meg működését.

Arról érdeklődtünk, mikor, hol és milyen kivitelezővel indul a projekt, illetve, miért van szükség egyáltalán egy új, modern épület esetében energetikai korszerűsítésre. Az NFSI köszönte érdeklődésünket, majd a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz irányított minket.

Ott már bővebb tájékoztatás kaptunk. Ezt válaszolták:

„A KEHOP-5.2.6 pályázati felhívásnak megfelelően, a Sásdi Tanuszoda helyszínén megújuló energiafelhasználásra vonatkozó építési beruházás valósul meg. Az említett modern tanuszoda minden szempontból eleget tesz az építési szabályzat szigorú előírásainak. Az építtető nem kért egyedi eltérési engedélyt a hatóságtól sem a határoló szerkezetek szigetelési képességben, sem gépészeti vonatkozásban, sem egyéb területen.

A hatályos építési szabályozás nem követeli meg a megújuló energiaforrások hasznosítását, azonban azok felhasználási lehetősége jelentősen kedvezőbb költségeket jelent az üzemeltető számára, elősegítve ezzel a hosszú távú fenntarthatóságot. A tervezéskor szempont volt az esetleges későbbi kiépítésű, megújuló energia-hasznosító rendszerek egyszerű illeszthetősége is. A pályázat keretében kizárólag megújuló energia-hasznosítást biztosító rendszert alakítanak ki, az épület hőtechnikai adottságainak javítása a felújításban nem érintett.

Jelenleg támogatási szerződés megkötése van folyamatban, amit a műszaki előkészítés követ majd. A projekt várható zárása 2017. december 31.”

Amikor tehát kiírták az uszodaépítési pályázatot, nem kérték a kivitelezőtől, hogy megújuló energiával működtesse az épületet, csak azt, hogy a későbbiekben alkalmas legyen rá. Mivel azonban szeretnék, ha a fenntartás költséghatékony lenne, tovább fejlesztik.

Hallgatag ez a cég


Hogy a Hanley Service Kft. mit szól mindehhez, nem tudtuk meg, tudniillik a cég többszöri megkeresésünkre sem reagált. (A társaságot nem volt egyszerű utolérni, ugyanis a milliárdos összegeket kaszáló cégnek egyelőre nincs honlapja vagy Facebook-oldala, ahol fel lehetne velük venni a kapcsolatot. Végül egy korábbi szerződésüket találtuk meg, ahol szerepelt a cég képviselőjének e-mail-címe is.)
Pedig szívesen megkérdeztük volna őket, vajon a többi tanuszodájuknál is hasonló korszerűsítésre lesz-e szükség közel félmilliárd forintért. Ők építik ugyanis Balassagyarmaton, Fehérgyarmaton, Kemecsén vagy épp Törökszentmiklóson is az új létesítményeket – méghozzá ugyanolyat, mint Sásdon.

https://magyarnarancs.hu/
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Tiborcz vett egy ötcsillagos szállodát Mészáros Lőrinctől
Karácsony háborút indít a budapesti parkolási maffia ellen
Fordulat az exkatona által összevert nő ügyében - Innen nem mászol ki élve
Hírhez tartozó kép:
Tiborcz vett egy ötcsillagos szállodát Mészáros Lőrinctől
Karácsony háborút indít a budapesti parkolási maffia ellen
Karácsony háborút indít a budapesti parkolási maffia ellen
Fordulat az exkatona által összevert nő ügyében - Innen nem mászol ki élve
Íme az első szerelmes fotó Dallos Bogiról és Puskás Petiről
Ittasan okozott balesetet egy férfi Dunaújvárosban
Megbüntették a Kétfarkú Kutya Párt elnökét a Sorospénzek miatt
Oldalanként egymillió forintért írhat tanulmányt Szijjártó testvére
Hadházy megint talált egy különös törvénymódosítást
A magyar állam kártérítést kell fizessen két tranzitzónába zárt férfinak
EU: Január végéig eldől Orbán sorsa
Németh: Korábban jómagam is foglalkoztam a jógával
Nébih botrány: 104-ből 100 sertésnél bukkantak problémákra
Borkai ügyvédjének előkerült egy szerződése a győri egyetemmel
7-800 milliót kaszálhat Mészáros és köre a közmédiás hirdetéseken
Magyarországot támadja a fél világ: a BBC is foglalkozik a tranzitzónában ragadt apával és fiúval
Az új Terminátor: Schwarzenegger fia kipattintotta magát
Nem tudsz rendszámot csinálni filctoll és papír segítségével! - na fogd meg a söröm
Aktivisták jutottak be a kormánypárt székházába
Magyar világsztár írt levelet Karácsony Gergelynek
Megkérték Kiszel Tünde kezét
3 éve halott férfit találtak egy lakásban, ahol még szólt a rádió
Félsz, te patkány? - elszabadult a pokol a parlamentben
Döntöttek a botrányba keveredett rendezőről: Most adta ki a közleményt a Katona József Színház
A hűtlen kezelés miatt eltiltott ex-FIFA-elnököt fogadta Orbán a Várban
A Néppárt új elnöke félreérthetetlenül üzent Orbánnak
Mészáros és Tiborcz cégétől vett kötvényeket az MNB
Lázár most a társasházakban és a gépjárművekben tiltaná be a dohányzást
Az ismert magyar színésznőt kapták lencsevégre a Népligetnél: ürítette a kukákat, utcát sepert
Egymásba szerettek az X-Faktor mentorai?
Elvesztette a türelmét az EU a magyar kormánnyal szemben
Katasztrófavédelem: csak büdös van a visontai erőmű körül, de nem veszélye
A kávéfőzőgyár után most az agrárkar - komoly bajban van Szarvas
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Eltűnt egy idős svájci néni Budapesten
Meghalt: nem tudták már megmenteni a csobánkai balesetben megsérült gyereket
Sikkasztás miatt ítélték el Nagy Szilárd polgármestert
Tömegkarambol az M7-esen
Országos népszavazást tartanának atlétikai stadion ügyben
Orbán új földgömbjéről beszél mindenki - nem volt olcsó
Tudod melyik ország akadályozta meg, hogy az EU elítélje az USA-t az izraeli telepek miatt?
Patkányírtás tragédia: egy hároméves gyerek és az anyja meghalt, huszonketten kórházba kerültek
A Néppárt új vezetője már az első beszédében Orbánnak esett
Körözött luxus BMW-t foglaltak le a veszprémi rendőrök
Borkai nagyon örült, fülig ért a szája - mondja a felvételek miatt előállított volt futballista
Berlini merénylet: Megölték Fritz von Weizsäckert
Damu Rolandot letiltották!
Súlyos sérülések: Alkalmazottait veszélyeztette egy zalai agrármérnök
Mentőhelikopterrel szállították kórházba a 3 éves gyereket -csobánkai horrorbaleset
125 ezer magyar gyermek tengődik a nyomorban
Fél évre ítéltek egy kommentelőt, aki beszólt egy Pesti Srácok-munkatársnak
32 ezer pedagógus lett jogfosztott
Megszólalt a volt focista, akit Borkai megzsarolásával vádolnak
Újabb emeletes vonatokat vesz a MÁV
Paks: Mészáros újabb közbeszerzést nyert egy 15 milliárdos paksi projektben - de ki számolja már
Gothár vallomása: elfogadhatatlan módon közeledett egy kolléganőjéhez
Megkegyelmez az állam Mészárosnak, de csak neki!
A Hit Gyülekezet szerint a jógázás démonidézés
Botrány a parlamentben: Jakab Péter elfoglalta a miniszterelnöki széket
Orbán: az állampolgárok nem utalnak pénzt az államadósságba, ami úgy gondolom, hogy közös érdek lenne
Mészáros Lőrinc gyára többet engedhet meg magának, mint Bige Lászlóé
Két nőt is előállítottak Borkai-ügyben - Borkait nem
A rendőrök nem folytattak teljes körű nyomozást Farkas Flórián haverjának ügyében
Kínos kérdést tettek fel Farkas Flóriánnak élőben: Flóri, hol a pénz?
Az FTC vezérigazgatójának a cége készítette az Orbán szupersztár filmet
Mondtuk már: a magyar csapat nem kapott ki, csak a győzelemhez hiányzott még pár gól
Nemzőképtelen férfiaknak szóló programon dolgoznak Káslerék
Újra átírhatják a választási szabályokat
A győri egyetem a következő, amelyet kivesznek az állami fenntartásból
Telenor akció: 3 napon át ingyen telefonálhat vagy korlátlanul netezhet
Ekkora idiótát: visszafordult a magyar autópályán mert elfelejtett matricát venni
Nőket is előállítottak Borkai zsarolása miatt
Már egy kis károkozást követően is négyszeresére növekedhet a biztosítási díj
Vecsés: Hős kutyák mentették meg két kislány és a nagymama életét
Több százezer forintért bérel luxuslakást Budapesten a Viking kapitánya
Fehér karácsony helyett az idei lehet minden idők legmelegebb tele
Marco Rossi : Mindenkinek fel kell fognia Magyarországon, hogy képességbeli hiányok vannak
A magyar csapat bizakodó: nem kell a múlton rágódni, előre kell nézni
Ismert művésznek kellett távoznia a Katona József Színházból
Katonai büntetőeljárás indult a megvert rendőrnő ügyében
A cél, hogy semmilyen módon ne lehessen felelősségre vonni semmiért
Bankrablás Pécsen, egy idős, sánta férfit keresnek
Áramütésben halt meg a kombájn sofőrje
Elszíneződtek a pénzérmék a dolgozók zsebében a Mátrai Erőműben észlelt szennyeződés miatt
Elutasította a Fidesz az SMA-s gyerekek megsegítését
Leszerelik a BKK sosem használt beléptetőkapuit
Novák Katalin: ismét gyermekvédelmi programot készít a kormány
Forró vízzel teli gödörbe zuhant két férfi: halálra főttek
A pénztárnál halt meg egy idős férfi Csömörön
Kamion és autók az árokban: megrázó fotó a békéscsabai halálos balesetről
Összellenzéki ellenállást szorgalmaznak Budapesten
Nagyobb a botrány a Mátrai Erőmű körül, mint elsőre gondolták
Rengeteg magyar szurkolót ér kellemetlen meglepetés a walesi meccs előtt
Matolcsyékat nem zavarja a 334 forintos euró és kár is emiatt aggódni
Kubatovnak dolgozik Kocsis Máté anyósa
Magyarország megvétózta a közös uniós jogállamisági nyilatkozatot
Több mint százezer magyar fizetésével trükköznek a cégek
A lángok közül mentették ki a síró koalát
Segíts a rendőrségnek: a képen látható férfiak raboltak ki egy nőt a II. kerületben
Óriási botrány: azonnali kirúgás a Katona József Színházban
Óriási készültség: kiraboltak egy bankot Pécsen
Maffia, tolvaj, lakásmutyi – ezeket a szavakat blokkolta Ferencváros volt fideszes önkormányzata
Paks II.: 2029 az új cél
Orbán meglépte: a szülő kötelessége, hogy szakmát szerezzen a gyerek
Fű alatt államosítanák az MTA teljes vagyonát
Két éve tartja vissza a minisztérium a jogerősen kiadásra ítélt felcsúti papírokat
A borravaló miatt büntették meg a népszerű éttermet! - közben állami milliárdokról hallgatnak
Orbán: emlékszem a legradikálisabb antikommunista pártra Magyarországon, ma alulról szagolják az ibolyát
12 millió euró: ennyit költ a kormány arra, hogy a magyar borokat népszerűsítse
Évtizedes rekordot döntött Brazíliában az erdőirtás mértéke
Beázó tetők és lepukkant házak - már Szlovákiához képest is nyomorúságos a magyar lakáshelyzet
Tatabánya: rettegtek apjuktól a gyerekek, ezért nem mentek haza iskola után!
Egyre többen igyekeznek takarékoskodni, ehhez a bérek emelkedése segítséget ad
A magyarok átlagosan fél évre elegendő megtakarítással rendelkeznek
Megszólalt Cozma édesapja Sztojka Iván újabb letartóztatásáról
Eddig rosszul tudtad: mutatjuk hogyan számold ki a kutyusod életkorát
400 milliárdos vagyona van Mészároséknek - ezzel a világ leggazdagabb gázszerelője lett
Illegális fakitermelésről forgatott a stáb amikor rájuk támadtak
Nébih: Higannyal és arzénnal szennyezett bébiételt hívtak vissza
Vakon követte a GPS-t a sofőr, a tengerben kötött ki
107 kiló csomagolást dob ki egy német évente
Amerika már csak ilyen: titokban maradnak Trump adóbevallásai
Hisz magában a magyar csapat: ha ők sárkányok lesznek, nekünk oroszlánokká kell válniuk
Sorsdöntő meccsre készül a magyar labdarúgó-válogatott
Felhagy az ellenzék a radikális parlamenti akciókkal
Csepel önkormányzata támogatja az atlétikai stadion ötletét
15 rendkívüli kihűléses eset történt Magyarországon idén
Álnéven ismerkedik a miskolci édesanyát összeverő exkatona
A doktori iskolák felhígítása a következő lépés
Kamu volt a visszavonulás, Orbánék nekimennek a független bíróságoknak
Egy 15 éves lány életét vesztette - összeomlott egy híd Franciaországban
Árulók, átállók, visszatérők - botrányoktól hangos az ellenzéki összefogás
Elárverezik az állami vagyonkezelő balatoni üdülőit
Orbán állítja, ő nem verte át Karácsonyt
Döbbenetes: valósággal félresöpörte az autót a villamos a Döbrentei téren
Várhelyi Olivért jóváhagyta az Eu
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva