thepost / Magyarország / Budapest / 2019.11.18
THE POST
           
18
Rendkívüli közgyűlés az összeomló baleseti ellátás miatt!
Ez is érdekelhet:
Újra lekapcsolták Marian Cozma gyilkosát: borzalmas, amit a nővel tett
Döbbenetes, amit a társai műveltek a 11 éves kislánnyal egy budapesti iskolában
Újra címlapon: ezt kérte volt párjától L.L. Junior
Sokszor írtam arról, hogy nincsen ma Magyarországon olyan kórház, amelyik kettőnél, nagyon ritkán háromnál több súlyos, életveszélyes sérültet el tudna látni egy adott időpillanatban.

A nemrég történt dunai budapesti hajókatasztrófa is esete is megmutatta, hogy bártmikor előállhat olyan helyzet, amikor egyszerre több, komoly sérült kerül kórházba. A hajókatasztrófa sajnos éppen nem tehette igazán próbára a budapesti ellátórendszert, mivel mindössze hét sérültet sikerült kimenteni, és ez a hét ember is viszonylag könnyebben sérülét . Bár ennek a hét túlélőnek az ellátása sem ment tökéletesen, hiszen a Népszava információi szerint a helyszínre érkező mentőautó három könnyű sérültet vett fel, ám „legalább félóráig nem tudtak elindulni, mivel a sérülteket egyik megkeresett kórház sem tudta pillanatnyilag fogadni ” .

Ugyanakkor szinte naponta jelenik meg hír arról, hogy éppen melyik intézmény mondta le a politraumás, azaz a többszörösen súlyos sérültek ügyeleti ellátását Budapesten. És a helyzet a nyári szabadságolások miatt még sokkal rosszabb lesz.

Ebben a helyzetben az egészségügyért felelős államtitkár azt a megoldást találta meg, amire kevesen mertek volna gondolni: csökkentette az ügyeletes intézmények számát. Ugyanis szerinte amennyiben Budapesten négy helyett csak három centrum lát el politraumatizált sérülteket, akkor a negyedik centrum dolgozói pihenhetnek, stand-by ügyeletben.

A súlyos-életveszélyes, többszörösen sérült ellátásához több szakma magasan képzett szakorvosára, illetve szakdolgozójára van szükség, nem elég a baleseti sebész. Sokszor szükség van mellkassebészre, hasi sebészre, érsebészre vagy idegsebészre is a számos szakdolgozó mellett. A megfelelő mennyiségű és minőségű szakorvost a négy baleseti centrumból ma mindössze kettő, jobb esetben három tudja egy adott időpontban teljesíteni.

Ezért ahelyett, hogy ezeket az ügyleteket megerősítenék, inkább elmagyarázzák, hogy erre neked nincs is szükséged.Azonban, amint fent írtam, ezen centrumok sem tudnak kettőnél több súlyos-életveszélyes sérültet ellátni egy adott pillanatban. Tehát három centrum hat embert, de mi van, ha hatnál több súlyos sérült van egyszerre?

Sajnos az államtitkár asszony szerint felesleges ekkora készültséget fenntartani, mert nincs annyi ilyen jellegű beteg egy nap. A kutya azonban ott van elásva, hogy elég csak egy ilyen jellegű beteg, az egy egész szakorvosokból és szakdolgozókból álló teamet fog órákig lefoglalni, amiből jó ha egy teljes csapat van kórházankét ügyeletben, így amennyiben ezalatt az idő alatt akár csak egy koponyaűri vérző beteget is behoznak ebbe az intézménybe, a rendszer már összedőlt, mert az egy darab idegsebész – aki az előző beteget operálja – nem tudja megduplázni magát. Ilyen esetben a mentők értesítése során sokszor már a helyszínen más kórházba irányítják a beteget. A jelen intézkedéssel ennek a továbbszállításnak a lehetőségét csökkentené kényszerből az egészségügyi államtitkárság a nagyon komoly munkaerőhiány miatt, hiszen nincsen más kórház, mert csak három ügyel ilyen betegekre.

Ráadásul az a négy budapesti baleseti centrum, amely képes politraumatizált beteg ellátására, jelen kapacitásával is alig-alig képes kiszolgálni Nagy-Budapest területét, amely az agglomerációval és ingázókkal együtt jó hárommillió embert jelent.

A „négy helyett majd három centrum ügyel” elv addig működik, amíg nem történik valami komoly baleset. Amíg mindenki vigyázzban ül otthon, és semmihez sem nyúl. A bilit –

a Népszava szerint – az ország legnagyobb és egyik legjobban eladósodott kórháza, a haditechnikai menedzser, egykori hadisírgondozó által vezetett Honvédkórház borította ki. Hetekkel ezelőtt ugyanis közölte, hogy a nyáron az orvoshiány miatt három hétre leállítaná a politraumatizált betegek ellátását. Persze az élet nem áll meg itt, illetve pontosan akár pont itt is érhet véget, hiszen amennyiben ezt a jelenleg is alultervezett ellátást tovább csökkentik, egy megyei szintű közepes méretű balesetet sem fognak a fővárosban túlélni.

Az államtitkár által felvázolt „puha megoldás” alapján az éppen negyedik „pihenő” kórházi ügyelet sem a lábát lógatva issza a kávét a Csernobil sorozat rendszerszemléletét tanulmányozva, hanem a bezúduló betegáradaton próbál meg úrrá lenni, hiszen a politraumatizált betegeken kívül még számos olyan beteg ellátása vár, akik számára a gyógyulást a mielőbbi ellátás, műtét jelentheti.

A tisztességes ellátáshoz már nincs elég szakdolgozó, nővér, műtősnő, betegszállító, műtőssegéd, de adminisztrátor sem, tehát nemcsak idegsebészből, érsebészből, vagy akár altatóorvosból van kevés, hanem alapvető munkaerőhiány van az egész egészségügyben.

És ezen dolgozók hiányát csak fokozni fogja az egészségügyi államtitkárság által feltalált langyos víz, amely hasonlóan a szócskai retorikához – ahol ugyanazt a mentőautót évente háromszor adták át – most a bérekkel teszi ugyanezt. Hiszen sikerült most olyan bérfejlesztést beígérni, amiről, már 2016-ban megegyezés született. Tehát a szakdolgozók semmivel sem fognak többet kapni, mint amennyit már beígértek évekkel ezelőtt, és amely bérfejlesztéssel sem sikerül legalább az átlagkeresetig fejlődni, így pedig nehéz lesz új szakképzett munkaerőt találni.

Hogy valójában mekkora a baj azt jól jellemzi, hogy a Magyar Traumatológus Társaság vezetősége péntekre, 2019. június 21-re, rendkívüli közgyűlést hívott össze tagjai számára. Mint meghívó levelükben írják: „A közgyűlés összehívásának elsődleges oka, hogy a budapesti traumatológiai ellátás a személyi és tárgyi feltételek kritikus helyzete miatt már most is összeomlással fenyeget, a vidéki ellátás pedig változatlan feltételek esetén hamarosan kritikussá válhat… A fővárosban lévő magas progresszivitási szintű traumatológiai ellátóhelyek már most oly mértékű szakorvos hiánnyal dolgoznak, hogy egyes helyeken már alig, vagy nem tudják biztosítani a személyi minimumfeltételeket…Jelenleg a traumatológiai ellátó hálózatban összességében sem a személyi, sem a tárgyi és eszközfeltételek nem biztosítottak a biztonságos, magas színvonalú, a sérülteknek egyenlő feltételeket biztosító sérültellátáshoz. Ennek alapvető oka a sürgősségi traumatológiai ellátásban dolgozó orvos és szakdolgozók anyagi és erkölcsi megbecsülésének és elismerésének hiánya, a megfelelő anyagi-, élet- és munkakörülmények biztosításának elégtelensége, valamint a traumatológiai beavatkozások tarthatatlan alulfinanszírozása, amely nem teszi lehetővé a biztonságos, folyamatos és egyenlő esélyű sérültellátást.”

A rendszer tehát minden jel szerint már összeomlott, hamarosan ennek nevesített áldozatai is megjelennek majd hírekben, míg az egészségügyi államtitkár a „puha” megoldásaival próbálkozik és elmagyarázza, hogy tulajdonképpen semmi szükség politraumatizált ellátásra.

Miközben a szakma maga próbálja meg a meglehetősen szegényes eszköztárával a káoszt koordinálni, a minisztériumban jobbára csak zsolzsmáznak vezetés helyett.

Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Szabadon engedték a medvét amelyik tizenöt éven keresztül egy börtönben élt
Vénykötelesek lesznek a fájdalomcsillapítók
Enying: alig került szabadlábra, már újra rendőrkézen Marian Cosma egyik kegyetlen gyilkosa
Hírhez tartozó kép:
Szabadon engedték a medvét amelyik tizenöt éven keresztül egy börtönben élt
Vénykötelesek lesznek a fájdalomcsillapítók
Vénykötelesek lesznek a fájdalomcsillapítók
Enying: alig került szabadlábra, már újra rendőrkézen Marian Cosma egyik kegyetlen gyilkosa
Újra lekapcsolták Marian Cozma gyilkosát: borzalmas, amit a nővel tett
Döbbenetes, amit a társai műveltek a 11 éves kislánnyal egy budapesti iskolában
Újra címlapon: ezt kérte volt párjától L.L. Junior
Galambos Lajos belépett a tárgyalóterembe, ám pár perccel később távozott is
Orbán: kedves honfitársaim, most nehezebb idők jönnek
Ifj. Lomnici: vannak, akik csak magyarnak látszanak, de nem azok
Ifj. Lomnici: törvénybe kellene foglalni, hogyan viselkedhetnek a politikusok
Püspökladány: Széthasadt egy gázvezeték , hatalmas tűz tombolt
Nemzetközi gyorsvonat szakította szét a Suzukit Vácnál
Hongkongnak vége: Tűzparancsot kaphatnak a rendőrök
Vajna Tímea egy 13 milliárdos adósságot is örökölt
Hadházy állítja, hogy egy fideszes képviselő megpróbált nyomozókat lefizetni és tanúkat befolyásolni
Újabb baleset: a villamosnak akkor van elsőbbsége ha megadják azt
Lezuhant és súlyosan megsebesült egy budapesti cirkusz artistája
Hiába várják haza: Halálra gázolt egy embert a vonat Ecsernél
Cukorbetegeken segítenek: Otthongondozási díjra is jogosultak lehetnek
2 nap múlva egy 610 méteres aszteroida suhan el a Föld mellett
Enyhítették a férfi büntetését, aki nőkre támadt Zuglóban
Debrecen ajándékba adott 3 hektár földterületet Mészáros Lőrincéknek
Kocsis: Meg kell leckéztetnünk az ellenzéket!
Kilakoltatói életveszélyes állapotban dobták ki és hagyták utcán
Megcsúszó Peugeot miatt került árokba egy Alfa Romeo
Széthullóban a Fidesz: hamisítás, leemelt pénzek, belháború
Szén-monoxid szivárgás Napkoron, mentők a helyszínen
Bizakodó a magyar csapat: A pályán akarjuk átélni az Eb-hangulatot
Óriási hatással volt a magyar válogatott tagjaira az átadott Puskás Aréna atmoszférája
Óriási hatással volt a magyar válogatott tagjaira az átadott Puskás Aréna atmoszférája
Ez olyan út kezdete, amelyen történelmet írhat a magyar válogatott
Újabb dráma az X-Faktor színpadán: tehetségkutató helyett dráma szakkőr?
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Üdülési jog botrány: a legnagyobb szállodacsoport megválna az ügyfeleitől
Újabb kétszáz embert dobnak ki a munkahelyéről egyik napról a másikra
Orbán Prágában: Mi vagyunk Európa jövője
Az időjárás káoszba taszítja Olaszországot
Műemlék épületet bont a kormány a Várba költözés miatt
Durva frontális karambol történt Budán
Egy megkínzott kutyust találtak Kisújszálláson
Kigyulladt egy büfé Szombathelyen
100 Ft nyugdíj prémium - ha nem látjuk nem hisszük el
Íme a srác, aki tökéletesebb kört megy, mint Lewis Hamilton
Amikor élvezet a magyar foci: Sipőcz Virág gyönyörű megoldásból szerezte Magyarország találtát Csehország ellen
Még csak 7 éves de már 1300 kutyának segített új otthont találni
Erdogan simán elmozdítja a megválasztott polgármestereket
Bajban van a Vatikán egy visszaéléseket leleplező olasz műsor miatt
Soros: Orbánnak a nacionalizmus csak egy eszköz, hogy elfedje a korrupciót
Hazám-díjat kapott Kulka!
Bejárta a világsajtót: Lázár János virágot vitt Horthy sírjára
Így köt bele Karácsonyba az Orbán-kormány
Új buszokkal szállítják mostantól a rabokat
Minden iskola bezárt a szamoai járvány miatt
Orbán politikáját kritizálják a kormánylapban - Vissza kell találni a néphez
Tüntetés lesz a CEU száműzetésének egyéves évfordulóján
Budapest: ittas volt a reptérre tartó busz sofőrje, rendőrt kellett hívni hozzá
Titkos felvétel került elő Freddie Mercury utolsó óráiról
Hiába küzd az újságíró, akinek egy hatalmas fa vágta ketté az autóját Budapesten
Harsányi Levente milliókat nyert sportfogadással
120 négyzetméteres svábhegyi lakás van Lázár János 10 éves kisfia nevén
Orbán: Ne vicceljünk már, ez egy komoly ország!
Orbán: Ha 10 millió ember nem tud megépíteni egy stadiont, akkor csukjuk be a boltot
10 év fogházat kapott két volt szlovák miniszter korrupció miatt
Segíts egy megosztással a kis Áronnak! - ÁRON ÁLMA MINDEN ÁRON
Elkezdődött: Orbán hadjáratot indított az önkormányzatok ellen
A nők fizetési igénye 54 ezer forinttal alacsonyabb a férfiakénál
Karácsony átadta a Tarlós által javasolt kitüntetéseket
Kilencéves, és nemsokára lediplomázik - áldás vagy átok csodagyereknek lenni?
Börtönbe zárták a szülőket, miután gyerekük belehalt a nyersvegán ételbe
Vizslamentés: segíts egy megosztással, szimatolva rohangál Esztergomban ez a kutyus!
Külföldi média: Amit Orbán csinál, az háborúhoz fog vezetni!
Bécs elutasította egy új nemzeti stadion építését
Ukrajnában tombol az ingyen magyar nyugdíjláz
Végleg bezárják az állatkísérletező labort Németországban
Könnyek között mesélt a magyar kamionos, akit félholtra vertek migránsok
Nyíregyházi szerelem: a nyílt utcán estek egymásnak
Rendőrök lepték el Ózdot: kegyetlen gyilkos csapott le
Kéz- és láb nélküli fekete tinédzsert tepert le egy rendőr! - videó
Újabb árhullám érte Velencét - az emberek pánik helyett fotózkodnak
Civil munkahelyéről is kidobták a barátnőjét megverő férfit - itthon nincs maradása
A velencei árvíz már az operaházat veszélyezteti
14 milliárdnyi rezsiutalványt váltottak be a magyarok
Nemzetbiztonsági kockázattal jár a ferencvárosi török iskola ügye
Európa egyik legjobban kereső politikusa lesz Áder János!
Havi 3 millió forintra emelik Áder János fizetését!
A magyar kormány 175 milliót ad São Pauló-i szennyvízkezelésére
Többen rosszul lettek a Mátrai Erőmű közelében, a katasztrófavédelem a helyszínen vizsgálódik
Többmilliárdos kártérítést köteles fizetni az állam
Ellenőrizze a téli gumiját, mielőtt a rendőr teszi
Hajléktalanok használhatnak egy ausztrál parkolóházat
Mészöly: A labdarúgás nem halt meg Magyarországon
A fiatalok ötöde külföldön képzeli el jövőjét
Kórházban gyógyulnak a megégett koalák
Disznó sorolt be a belső sávba Budapesten
Kurdbarát polgármestereket börtönöztek be Törökországban
Palkovics-terv: bezárhatnak az alternatív iskolák
Karácsony Gergely kitüntette Schmitt Pálnét
Marketingdíjat kapott a Coca-Cola szivárványos kampánya
Tovább él az öreg bogárhátú, de már robogóként
Étrend-kiegészítőt árul a Borkai-utódnak szánt fideszes
Bödőcs: A Gazda varacskos Maradonaként berúgja a stadionba a labdát
Amnesty: A kormány arra készül, hogy tovább korlátozza a bíróságok függetlenségét
Rogán Antal és felesége bejelentették válásukat
Orbán nagylelkű: hivatalosan is megduplázzák Áder fizetését
Kontroll nélkül rejtőzködhetnek az oligarchák a kormány új javaslatával
Óriási vita: a lombikprogram Isten ajándéka?
Amerikai illiberális ideológust fogadott Orbán
Valaki egy fűnyírót tett a sínekre Dunakeszinél, milliós kár keletkezett a vonatban
Csak az utca egyik felét csinálják meg Csepel határában - országos a botrány
Durván beszóltak Deutsch Tamásnak: Tomi, dobj be egy csík kólát
Focis videóval üzent a miniszterelnök a híveinek
Videó: Így került a Fidesz és a Momentum Baranyi Krisztinával szembe
Kitüntették Soros Györgyöt Bécsben
Szlovák buszbaleset: öten 18 év alattiak voltak
Félmilliárd forintos kifizetetlen számlát hagyott maga után a Fidesz
Farkas Flórián bukása: elvesztették a többségüket, talán visszamegy tanítani
Orbán: további 10 stadion épül az országban
Visszaköltözhet otthonába az önkormányzat által hajléktalanná tett idős budafoki férfi
Világítás nélkül hajtott egy kamionba a Renault sofőrje - halálos tragédia
MSZP belharc: mandátumaik visszaadására és a párt otthagyására szólította fel budafoki képviselőit
Kerékpáros gázolás és torlódás a belvárosban
Donald Tusk: Orbánra senki ne hallgasson!
2021-től egy fillért sem kap Magyarország az EU-tól - 71 százalékos többséggel megszavazták
Szilvásy: Orbán hazaáruló, Paks 2-ért tömött bőröndöket kapott az oroszoktól
A polgármester fia is bizottsági tag lett a XV. kerületben
Orbánnak rosszul esett a Tiborcz-adó
Két fideszes képviselő besegít a stadionépítésekbe
Közel 1 éve van a röszkei tranzitzónában egy iráni kisfiú
Orbán: Magyart csak magyarral lehet pótolni
Kórház helyzet: Fel nem használt K-vitamin-injekciókat kérnek a szülőktől
Újabb apokalipszis Budapesten, most a Puskás Aréna megnyitása következik
Luxusingatlanok világszerte a moszkvai ügyész volt feleségének nevén
Helyrehozhatatlan károkat szenvedett a Szent Márk-bazilika a velencei árvízben
Áder: Magyarország a klímaváltozás nyertesei között lehet
MOB botrány: nem vonják vissza Borkai olimpiai életjáradékát
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva