thepost / Magyarország / Budapest / 2019.07.23
THE POST
           
23
Aki látta a Csernobil sorozatot, az nem akarja Paks 2-t!
Ez is érdekelhet:
Minden megosztásra szüksége van! - nyíllal lőtték meg, most kórházban van!
Magasfeszültségű vezeték végzett a gólyával Szentesen!
Szégyenletes helyen végzett Magyarország a jogállamiságot értékelő listán!
Az HBO amerikai tévécsatornán a közelmúltban vetítették a „Csernobil” című, méltán nagy visszhangot kiváltott minisorozatot. Benne Craig Mazin forgatókönyvíró-producer és Johan Renck rendező egyéni sorsokon keresztül bontja ki azokat az eseményeket, amelyek az 1986. április 26-án, a Pripjaty és Csernobil városok között épült atomerőműben bekövetkezett katasztrófához kapcsolódtak.


Hiteles, de nem dokumentumfilm
Az egyik reaktorban egy szabálytalanul végrehajtott kísérlet miatti robbanás ezrek, talán tízezrek gyorsabb vagy lassúbb halálához vezetett. Elsősorban a mai Ukrajna, Fehéroroszország és Oroszország területén gyökeresen felforgatta százezrek életét, és a következmények kihatottak az Európa más részein élőkre is. A történet dramatizált változatának befogadása különösebb magyarázat nélkül is lehetséges, jóllehet egyes helyeken elmosódik a határ a valóság és a filmben láthatók, hallhatók között. Például, amíg nem néztem utána, magam is azt hittem, hogy a főszereplő Valerij Legaszov professzor segítője, a szintén atomfizikus Ulana Homjuk létező személy volt. Valójában az igazság kiderítésében és nyilvánosságra hozatalában a professzort támogató kutatókat jelenítették meg a fiktív női alakban a filmkészítők. Tehát vigyázat, a mi magyarországi felfogásunk szerint, merthogy nem minden oroszországi gondolja így, hiteles ugyan az alkotás, de nem dokumentumfilm!

Előítéletes magyar narratívák a szovjethatalomról
A cselekmény, vagyis a hétköznapi emberek sorsa, illetve a döntéshozók világa mögött – vagy ha úgy tetszik, fölött – bepillanthatunk a szovjetrendszer hatalmi gépezetébe. Az amerikai alkotók meglepően visszafogottak, amikor ezt a témát érintik, ám a mai Magyarországon a megszokott séma jegyében zajlik az értékelés. Például Bogár Bence a népi internetes „A Kritikairoda” blogban azt írja: „Egyszerűen elképesztő azt látni, hogy a sok hazugságot úgy űzték anno a Szovjetunióban, mint mások a sportot”. De a 444.hu-ban az ismert publicista, Uj Péter részben szintén „a kommunista rendszer végtelen romlottságára, ostobaságára, kegyetlenségére” hegyezi ki ismertetőjét.

Talán nem véletlen, hogy ehhez képest egy mondatot sem szentel az újságíró annak, hogy Mihail Gorbacsov pártfőtitkárral mintha kesztyűs kézzel bántak volna a film készítői. Mentségére, az általam olvasott más magyarországi kritikák szintén szó nélkül hagyják, hogy a „Csernobil” alkotói direkt módon nem marasztalták el a szovjet állam utolsó vezetőjét. Ugyanakkor kissé mélyebben megvizsgálva a dolgot, az derül ki, hogy az 1980-as évek végén, az 1990-esek elején, a Nyugaton agyonmagasztalt, még egy Magyarországról elterjedt popdalban is megénekelt Gorbacsovot meglehetősen negatív színben jeleníti meg a sorozat.

Egyébként okkal, hiszen amikor bedőlt az amerikai ígéreteknek, s a Szovjetunió 290 milliós lakosságát felelőtlenül a sorsára hagyta, a kisemberre évtizednyi szenvedést zúdított anélkül, hogy az átmenetre való felkészítés igénye egyáltalán felvetődött volna. Ebben az értelemben tekintik őt az oroszok – az egykori szovjet birodalom más népei nem feltétlenül – olyan árulónak, aki a szónoki emelvényekről az utolsó pillanatig a régi klisékkel kábította őket, de maga már egy egészen más világban gondolkodott. Kétségtelenül nem abban, ami végül bekövetkezett, s ami őt is legyűrte, de ettől még tény, hogy cserben hagyta az emberek sokaságát.

Az átlagos néző talán nem veszi észre, de az elemzőnek illene fölfejtenie, hogy a csernobili katasztrófa tükrében Gorbacsovot olyannak mutatják meg az alkotók, amilyen valójában lehetett. Karrierista apparátcsiknak, aki vele született intelligenciája, tanulásvágya mellett alapvetően két oknak köszönhette felemelkedését. Az egyik, hogy korábban annak a vidéknek, a Sztavropoli körzetnek az első embere volt, ahol a kommunista párt elitje rendszeresen megfordult gyógyvizes kúrán. Itt volt módja, hogy kényelmi szolgálatokat tegyen nekik, s ezzel (is) elősegítette a ranglétrán való emelkedését. A másik, hogy 1985-ös hatalomra kerülése előtt gyors egymás után hunytak el a Szovjetunió vezetői. Leonyid Brezsnyev 1982-es halálát követően Jurij Andropov, egyébként Gorbacsov mentora és földije, majd Konsztantyin Csernyenko lett az állampárt első embere. Három éven belül három temetés. Ebben a helyzetben mindenki stabilitást akart, így esett a választás a felj

övőben lévő pártelit viszonylag fiatal, ám készséges és kétségtelenül tehetségesnek látszó tagjára.

A filmbeli Gorbacsovról az derül ki: hagyta, hogy őt magát is elzárja a közvetlen környezete az információktól, s aki azt követően sem vette kezébe az események irányítását, mikor végre tudomására jutott a katasztrófa, s amikor már közölték vele, hogy ténylegesen százmilliónyi ember élete és halála a tét. Első megközelítésre észre sem veszi az ember, hogy ennek a Gorbacsovnak a nép iránti közönye mennyire hasonlít ahhoz, amit a szovjet állam élén állóknak mindig is tulajdonított a nyugati világ. Jórészt persze hamisan, az adott viszonyokból kiragadva. Döntéseket szinte nem is hoz, csupán gesztusokkal jelzi: ráhagyja a cselekvést a javaslattévőkre, anélkül, hogy dokumentálható lenne, mi is az ő tényleges álláspontja. Ám a rettenetes fejlemények és képek által kiváltott érzelmek sodrásában, a közönség számára elsikkad, hogy a szürkére festett, visszahúzódó, távolságtartó, az eseményeket inkább csak követő, semmint befolyásolni akaró, szinte egész életében az állampárt különböző posztjain dolgozó vezető maga is forrása annak a gondolkodásmódnak, mely szerint az emberre csupán biorobotként tekint az állam.

Ez persze, igaz is, meg nem is. Ráadásul, amiként Krausz Tamás írja egy egyelőre kéziratban lévő, a homo sovieticusról, azaz a „szovjet ember”-ről szóló tanulmányában: «Gyakran hagyjuk figyelmen kívül, hogy a nagy gyarmatosító birodalmak és az Egyesült Államok is vérben-erőszakban született, csak hamarabb. Tehát a „brit ember”, a „német ember”, az „amerikai ember” is a nyers erőszakban és erőszak által született.» Mindenesetre a fent említett magyar újságíró Uj Péter ezt a szempontot figyelmen kívül hagyja, bár maga vallja meg, hogy nem járt soha a Szovjetunióban. Ennek ellenére úgy véli, az ottani tapasztalat hiányát pótolja, hogy húsz évig élt Magyarországon, „egy szovjet mintára kreált rendszerben, sőt, az utolsó két komenista évben még sikerült behúznom egy kellemes sorkatonaságot, az pedig a szovjetséghez talán a legközelebbi élmény”. Ám kénytelen vagyok azt mondani erre: az akkori magyar világ, a magyar katonaélet körülményei, amelyekről sorkatonaként nem egyszer szerezhettem tapasztalatot például közös hadgyakorlatokon, olyan messze voltak a Szovjetunióbelitől, mint Makó Jeruzsálemtől.

A Szovjetunióban többször jártam nyelvtanfolyamon, illetve egy-két hónapos kiküldetéseken dolgoztam. Aktív életem több mint fele a Kádár-rendszerben telt. Ezek alapján állítom: a szovjet és a magyar valóság nagyon eltérő volt. Ráadásul egyiknek sem volt köze semmiféle marxi értelemben vett kommunizmushoz, bárhogy erőltetik a megbélyegzőnek szánt kifejezést az emlékezetpolitikusok, a cserkészcsapat-vezetők vagy a nyegle publicisták. Igaz, azonos ideológiára – leginkább a fokozatosan oldódó sztálini elgondolásokra – akarták hangolni a szovjet blokk országait, de ez eltérő mértékben, sőt formában valósult meg. Egyszerűen azért, mert különbözött egymástól Európa közép-keleti, illetve keleti részében a gazdasági–történeti–kulturális talapzat. Márpedig a másféle talapzatokon más-más hatásfokú még az azonosnak gondolt intézményrendszer is, s ami ennél sokkal több, történetileg eltérő néplélek alakul ki – értsünk ez alatt bármit –, beleértve ebbe a mindenkori uralkodó osztályok tagjainak felfogását is. *

Többek között ennek figyelmen kívül hagyására vezetem vissza, hogy a „Csernobil” vetítését követően a magyarországi újságírók és bloggerek többsége kimondva kimondatlanul arra építette a filmsorozattal kapcsolatos véleményét, hogy ez a helyzet csak a Szovjetunióban jöhetett létre. Többen azt sugallták: ilyen szituációk csupán a világnak ezen az úgymond nem demokratikus részén keletkezhettek, és keletkezhetnek, beleértve a jelenlegi Putyini Oroszországot is. Kényelmes ez a nyugati felsőbbrendűségre építő narratíva, csakhogy hazugság. Szakértők szerint a véletlenen múlott, hogy 1979-ben, az USA-ban, a Three Mile Island Nukleáris Erőműben nem következett be a csernobilinál nagyobb atomerőmű-katasztrófa. 2011-ben, Japánban, a Fukusima Daiicsi Atomerőműben, a közvetlenül húszezer áldozatot követelő, és a Csendes-óceánt a kanadai partokig elszennyező balesetet egyértelműen az emberi felelőtlenségre vezette vissza a vizsgálóbizottság. Tehát óvatosan az előítéletekkel!
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Mészáros Lőrinc nevét említve azonnal lett szabad asztal az étteremben!
Mészáros Lőrinc nevét említve bármelyik étteremben lett szabad asztal!
A családja hazavárja, minden megosztás számít! - eltűnt egy idős bácsi!
Hírhez tartozó kép:
Mészáros Lőrinc nevét említve azonnal lett szabad asztal az étteremben!
Mészáros Lőrinc nevét említve bármelyik étteremben lett szabad asztal!
Mészáros Lőrinc nevét említve bármelyik étteremben lett szabad asztal!
A családja hazavárja, minden megosztás számít! - eltűnt egy idős bácsi!
Minden megosztásra szüksége van! - nyíllal lőtték meg, most kórházban van!
Magasfeszültségű vezeték végzett a gólyával Szentesen!
Szégyenletes helyen végzett Magyarország a jogállamiságot értékelő listán!
Halálra ítélte Irán az állítólagos amerikai kémeket!
Kemény pénzeket fizet a hétórás késésért a Wizzair!
Dupla annyiba kerül a hagyma mint tavaly ilyenkor!
Horrortréler: rendőrök fotózták le a román konvojt!
Üvöltözött a taxis az anyával, akinek a kocsiban indult be a szülése!
Hatalmas pofon Orbánnak: újabb fideszes alelnök megválasztását halasztották el!
Több mint 7 milliárdot fizet a Microsoft, hogy elkenje a magyarországi korrupt ügyeit!
Lépcsőről leesve rögzítette a Google Térkép autója ezt a férfit! + videó
Befenyítették a debreceni kutyafelrúgó férfit!
Román horror karaván okozott balesetet!
Részeg férfi vert meg egy buszsofőrt Pesten!
Menekülnek a tanárok! - a nyugdíjba vonulókat a pénz sem motiválja!
Sorozatban negyedszer lett világbajnok Hosszú Katinka!
Deutsch Tamás: Nem tudják elvenni a Fidesz alelnöki helyeit!
Párizsban akár 42 fok is lehet! - pusztító kánikula tart Európa felé!
Újabb iPhone gyulladt ki!
Rendőr rántotta vissza a kecskeméti plázáról leugrani készülő férfit! + videó
Katasztrófával járna a magyar EU-kilépés, mégsem kizárt hogy ez következik!
Apró műszaki hiba: önvezető busz gázolt gyalogost!
A mobilját nyomkodta a Győrben buszba csapódott Daewoo sofőrje!
Közép-Európa: végleg elbúcsúzhatunk a fenyőerdőktől!
Pár évvel megúszta az apa, hogy lányával erőszakoskodott!
Vigyázat! - Sirály rabolt el egy kutyust egy család kertjéből!
Elegük van a magyar tűzoltóknak: Szopat minket a kormány!
Traffipaxblokkolót használt a ceglédi gázoló!
Minden megosztás számít! - Sopronból tűnt el a tizenéves kislány!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Kétgyerekes családot tettek az utcára: a családot két nappal korábban értesítették csak!
Újabb hitelválság: 120 ezer család törlesztőrészlete brutálisan megemelkedhet!
A kormány fizette vissza a milliárdos büntetést Farkas Flórián pártja helyett!
A minisztérium elismerte: visszaélés történt Farkas Flórián vezetése alatt, de kihallgatásra nincs szükség!
Pénzért megvásárolhatsz egy jó kutyát, de a farkcsóválását nem veheted meg!
Pénzért megvásárolhatsz egy jó kutyát, de a farkcsóválását nem veheted meg!
Vizet kért a leukémiás kislány mert rosszul lett, az étterem kiszámlázta neki!
Óriási összegű építkezések kezdődtek az Orbán család birtokán!
Orbán: 3 milliárdról 39 milliárdra drágult a veszprémi sportcsarnok építése!
Börtön várhat a magyar Toyotásra aki biciklist gázolt!
Gyönyörű képeket készített a Balatonról az ajkai űrbatyu!
Letartóztattak egy férfit aki a kiéhezett barátnője elől menekült!
Enyhe büntetést szán Ferenc pápa egy szexuális zaklatással vádolt püspök esetében!
Történelmi sikert ért el az U19-es női kézilabda válogatott!
MÁV figyelmeztetés: sorompóhiba miatt késnek a vonatok !
A gyenge terméssel magyarázzák a termelők hogy méregdrága lesz az alma!
Kibelezéssel fenyegette és négy napig ütötte élettársát a gyerekük előtt!
Hiába várják haza a kamionnak csapódott fiatal magyar motorost!
Lövöldözés egy gárdonyi vendéglátóhelyen!
Költségvetési megszorítás: sok rákbetegnél letilthatják a gyógyszeres kezelést!
Folytatja a kormány a 75 milliárd forintos vajdasági fejlesztéseket!
Hivatalos: Magyarország nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez!
Durván felpörögtek a kilakoltatások! - utcára kerülnek a magyarok!
Robotnők váltják fel az igaziakat! - már Pesten is elérhetőek!
Rommá törte autóját az alagútba csapódott magyar Audis!
Érthetetlen: egymilliárdos támogatást ad Orbán egy energiaital-gyártónak!
Beteg kisfiát nevelő anyukát tesznek utcára devizahitele miatt!
Altatás várt rá, de élni akar! - minden megosztás számít Dáriusznak!
Merkel: együttes erővel kell fellépni a nacionalizmus ellen!
A külföldi sajtó szerint színjáték hogy Orbán fapados járattal repült!
Orbán nem ad tájékoztatást oroszországi útjáról! - magánútnak minősítik!
Szép csendben kihalnak az oroszlánok!
Tarthatatlan a rendőrség helyzete: óriási létszámhiány és leterheltség!
A kormány elköltött 10 milliárdot a nyugdíjalapból de szerintük nincs miért aggódni!
Razzia: egy nap alatt 189 embert vágott sittre a rendőrség!
A románokat nem érdekli a magyar rendőrség: ismét bepróbálkoztak!
Gyönyörű: zöldbe öltözött hajmáskéri vasútállomás!
Tátva maradt mindenki szája, olyat úszott Hosszú Katinka a vizes VB-n!
Iszonyat jófej volt a rajongójával Keanu Reeves!
Hihetetlen mértékben nőtt a sörfogyasztás itthon!
Mindenki kiakadt: elhajította a macskát videózás közben!
Nem sikerült kiirtani a szuperbaktériumot a fehérvári csapat 14 milliárdos stadionjában!
Kevés a termés: méregdrága lehet az alma!
Finnország: levegőből csináltak élelmiszert!
Veszélyben az Akropolisz a görögországi földrengés miatt!
Óriási illegális gyorsulási versenyre csaptak le a magyar rendőrök!
A pozsonyi polgármester vezeti a Pride-ot!
Két oroszországi atomerőművet állítottak le hibák miatt!
Orbán: 3 hetes szabadság jár a kormánynak mert elfáradtak!
Ismét több kilométeres dugó van az M7-esen a Balaton felé!
Annyira lepusztult volt a Club Aliga, hogy hazamentek a nagycsaládos üdülésről!
Akkora forróság van az USA-ban, hogy a parkoló autóban sütöttek süteményt!
Huszonegyedik alkalomra sikerült jogsit szereznie! - viccesen szomorú!
Ilyet még nem láttál: egy medve ült az autóban!
Szobon 15 éve facsemetével köszöntik az újszülötteket!
Thort ábrázoló hamis személyivel akartak füvet rendelni!
Nézd meg az ötös lottó nyerőszámait! - lehet hogy Te nyertél!
Teljesen megsemmisült a Suzukinak csapódott motor!
Minden megosztás számít! - gazdája a kórházban hagyta!
Felvették a 4 milliós hitelt, törlesztés után 21 millióval tartoznak!
A magyar állam fizeti a körözés alatt álló bűnöző perköltségét!
Első útján törte rommá autóját - kanyar fogott ki rajta!
Újra kánikula, éjszaka 25 fok is lehet!
Fehér dámszarvas sétálgat a Cserhát szívében!
Egymásra pakolt konténerekkel vezetett a Soroksári úton!
Ezrével hagyják el a rendőrök a hivatásos állományt!
Papíron rendben van az egészségügy munkaerőhelyzete!
Kövér szerint törvényt sértett Orbán, ezért megkérte, hogy módosítsa a jogszabályt!
Mentőtiszt ügyel orvos helyett!
Orbánék miatt hagyja el az országot az MTA gazdaságkutatója!
Óriási csata végén lett világbajnok Siklósi Gergely!
Orbán szerint kalandvágyból mennek el a fiatalok!
Egy holttestet találtak Vác határában!
Megvonták a márkakereskedői státuszt az ország egyik legismertebb autószalonjától!
Hat milliárdos támogatást kapott Orbántól Csíkszereda! - Mészáros mezét használja a focicsapatuk!
Erős földrengés rázta meg Athént!
Orbán kormány: 30 milliárd forintot költöttek kormányzati rendezvényekre!
A külügy megerősítette: Orbán bepróbálkozott a Norvég Alap pénzeivel Trumpnál!
Görögország: pénzt adnak annak aki szemetet fog ki a tengerből!
Nem sikerült megmenteni a tetőről lezuhant magyar munkás életét!
Fidesz: Szankciókat adunk át Von der Leyennek, elvárásaink vannak vele szemben!
Kivégezte a végrehajtót, mert az el akarta venni a házát!
Óriási torlódás az M3-as autópályán: hármas karambolnál helyszínelnek!
Figyelmeztet az amerikai légierő: az 51-es körzet megközelítése életveszélyes!
Újabb 75 milliárdot ad a kormány a vajdaság fejlesztésére!
Fényes nappal törölte a fenekét egy férfi a Deák téren!
Árván maradt gyerekek: nem mondták, hogy meghalt, bementünk és le volt takarva a feleségem!
Közvélemény: ha egy nő nem szül, akkor biztos önző! - örök vita a gyerekvállalás kérdése!
Megbízott az emberekben, de kegyetlenül utcára dobták!
Magyarországi gyerekek: sokszor még étel sem jut az asztalra!
Egy új országot hozhat létre a globális felmelegedés!
Váratlan fordulat: megnyitotta az EU a pénzcsapot!
A migráns ellenes magyar kormány, külföldi munkavállalókkal orvosolja a munkaerőhiányt!
A hőség ellenére csökkentették a közkutak vízhozamát a családok lakta utcákban!
Egyre égetőbb Magyarországon az orvoshiány!
Balaton Sound: Köcsög külföldinek neveztek és összevertek négy fiatalt!
Mészáros Lőrinc 180 millióért szereli a MÁV több száz sorompóját!
Lakott területen lövöldözhetnek a vadászok Pécsen!
Jogerősen pert vesztettek a motorosokra fegyvert fogó magyar vadászok!
Magyarországról tárgyalnak az EU miniszterei!
Hágai bíróság: Hollandia felelős 300 ember lemészárlásért!
iPhone teszt botrány: illetéktelenek férhetnek a telefonon tárolt jelszavakhoz!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva