thepost / Magyarország / Budapest / 2019.11.21
THE POST
           
21
Aki látta a Csernobil sorozatot, az nem akarja Paks 2-t!
Ez is érdekelhet:
125 ezer magyar gyermek tengődik a nyomorban
Leszavazták a volt újpesti polgármester extra végkielégítését
Kivégezzük a Földet: megjöttek az adatok az amazonasi erdőirtás mértékéről
Az HBO amerikai tévécsatornán a közelmúltban vetítették a „Csernobil” című, méltán nagy visszhangot kiváltott minisorozatot. Benne Craig Mazin forgatókönyvíró-producer és Johan Renck rendező egyéni sorsokon keresztül bontja ki azokat az eseményeket, amelyek az 1986. április 26-án, a Pripjaty és Csernobil városok között épült atomerőműben bekövetkezett katasztrófához kapcsolódtak.


Hiteles, de nem dokumentumfilm
Az egyik reaktorban egy szabálytalanul végrehajtott kísérlet miatti robbanás ezrek, talán tízezrek gyorsabb vagy lassúbb halálához vezetett. Elsősorban a mai Ukrajna, Fehéroroszország és Oroszország területén gyökeresen felforgatta százezrek életét, és a következmények kihatottak az Európa más részein élőkre is. A történet dramatizált változatának befogadása különösebb magyarázat nélkül is lehetséges, jóllehet egyes helyeken elmosódik a határ a valóság és a filmben láthatók, hallhatók között. Például, amíg nem néztem utána, magam is azt hittem, hogy a főszereplő Valerij Legaszov professzor segítője, a szintén atomfizikus Ulana Homjuk létező személy volt. Valójában az igazság kiderítésében és nyilvánosságra hozatalában a professzort támogató kutatókat jelenítették meg a fiktív női alakban a filmkészítők. Tehát vigyázat, a mi magyarországi felfogásunk szerint, merthogy nem minden oroszországi gondolja így, hiteles ugyan az alkotás, de nem dokumentumfilm!

Előítéletes magyar narratívák a szovjethatalomról
A cselekmény, vagyis a hétköznapi emberek sorsa, illetve a döntéshozók világa mögött – vagy ha úgy tetszik, fölött – bepillanthatunk a szovjetrendszer hatalmi gépezetébe. Az amerikai alkotók meglepően visszafogottak, amikor ezt a témát érintik, ám a mai Magyarországon a megszokott séma jegyében zajlik az értékelés. Például Bogár Bence a népi internetes „A Kritikairoda” blogban azt írja: „Egyszerűen elképesztő azt látni, hogy a sok hazugságot úgy űzték anno a Szovjetunióban, mint mások a sportot”. De a 444.hu-ban az ismert publicista, Uj Péter részben szintén „a kommunista rendszer végtelen romlottságára, ostobaságára, kegyetlenségére” hegyezi ki ismertetőjét.

Talán nem véletlen, hogy ehhez képest egy mondatot sem szentel az újságíró annak, hogy Mihail Gorbacsov pártfőtitkárral mintha kesztyűs kézzel bántak volna a film készítői. Mentségére, az általam olvasott más magyarországi kritikák szintén szó nélkül hagyják, hogy a „Csernobil” alkotói direkt módon nem marasztalták el a szovjet állam utolsó vezetőjét. Ugyanakkor kissé mélyebben megvizsgálva a dolgot, az derül ki, hogy az 1980-as évek végén, az 1990-esek elején, a Nyugaton agyonmagasztalt, még egy Magyarországról elterjedt popdalban is megénekelt Gorbacsovot meglehetősen negatív színben jeleníti meg a sorozat.

Egyébként okkal, hiszen amikor bedőlt az amerikai ígéreteknek, s a Szovjetunió 290 milliós lakosságát felelőtlenül a sorsára hagyta, a kisemberre évtizednyi szenvedést zúdított anélkül, hogy az átmenetre való felkészítés igénye egyáltalán felvetődött volna. Ebben az értelemben tekintik őt az oroszok – az egykori szovjet birodalom más népei nem feltétlenül – olyan árulónak, aki a szónoki emelvényekről az utolsó pillanatig a régi klisékkel kábította őket, de maga már egy egészen más világban gondolkodott. Kétségtelenül nem abban, ami végül bekövetkezett, s ami őt is legyűrte, de ettől még tény, hogy cserben hagyta az emberek sokaságát.

Az átlagos néző talán nem veszi észre, de az elemzőnek illene fölfejtenie, hogy a csernobili katasztrófa tükrében Gorbacsovot olyannak mutatják meg az alkotók, amilyen valójában lehetett. Karrierista apparátcsiknak, aki vele született intelligenciája, tanulásvágya mellett alapvetően két oknak köszönhette felemelkedését. Az egyik, hogy korábban annak a vidéknek, a Sztavropoli körzetnek az első embere volt, ahol a kommunista párt elitje rendszeresen megfordult gyógyvizes kúrán. Itt volt módja, hogy kényelmi szolgálatokat tegyen nekik, s ezzel (is) elősegítette a ranglétrán való emelkedését. A másik, hogy 1985-ös hatalomra kerülése előtt gyors egymás után hunytak el a Szovjetunió vezetői. Leonyid Brezsnyev 1982-es halálát követően Jurij Andropov, egyébként Gorbacsov mentora és földije, majd Konsztantyin Csernyenko lett az állampárt első embere. Három éven belül három temetés. Ebben a helyzetben mindenki stabilitást akart, így esett a választás a felj

övőben lévő pártelit viszonylag fiatal, ám készséges és kétségtelenül tehetségesnek látszó tagjára.

A filmbeli Gorbacsovról az derül ki: hagyta, hogy őt magát is elzárja a közvetlen környezete az információktól, s aki azt követően sem vette kezébe az események irányítását, mikor végre tudomására jutott a katasztrófa, s amikor már közölték vele, hogy ténylegesen százmilliónyi ember élete és halála a tét. Első megközelítésre észre sem veszi az ember, hogy ennek a Gorbacsovnak a nép iránti közönye mennyire hasonlít ahhoz, amit a szovjet állam élén állóknak mindig is tulajdonított a nyugati világ. Jórészt persze hamisan, az adott viszonyokból kiragadva. Döntéseket szinte nem is hoz, csupán gesztusokkal jelzi: ráhagyja a cselekvést a javaslattévőkre, anélkül, hogy dokumentálható lenne, mi is az ő tényleges álláspontja. Ám a rettenetes fejlemények és képek által kiváltott érzelmek sodrásában, a közönség számára elsikkad, hogy a szürkére festett, visszahúzódó, távolságtartó, az eseményeket inkább csak követő, semmint befolyásolni akaró, szinte egész életében az állampárt különböző posztjain dolgozó vezető maga is forrása annak a gondolkodásmódnak, mely szerint az emberre csupán biorobotként tekint az állam.

Ez persze, igaz is, meg nem is. Ráadásul, amiként Krausz Tamás írja egy egyelőre kéziratban lévő, a homo sovieticusról, azaz a „szovjet ember”-ről szóló tanulmányában: «Gyakran hagyjuk figyelmen kívül, hogy a nagy gyarmatosító birodalmak és az Egyesült Államok is vérben-erőszakban született, csak hamarabb. Tehát a „brit ember”, a „német ember”, az „amerikai ember” is a nyers erőszakban és erőszak által született.» Mindenesetre a fent említett magyar újságíró Uj Péter ezt a szempontot figyelmen kívül hagyja, bár maga vallja meg, hogy nem járt soha a Szovjetunióban. Ennek ellenére úgy véli, az ottani tapasztalat hiányát pótolja, hogy húsz évig élt Magyarországon, „egy szovjet mintára kreált rendszerben, sőt, az utolsó két komenista évben még sikerült behúznom egy kellemes sorkatonaságot, az pedig a szovjetséghez talán a legközelebbi élmény”. Ám kénytelen vagyok azt mondani erre: az akkori magyar világ, a magyar katonaélet körülményei, amelyekről sorkatonaként nem egyszer szerezhettem tapasztalatot például közös hadgyakorlatokon, olyan messze voltak a Szovjetunióbelitől, mint Makó Jeruzsálemtől.

A Szovjetunióban többször jártam nyelvtanfolyamon, illetve egy-két hónapos kiküldetéseken dolgoztam. Aktív életem több mint fele a Kádár-rendszerben telt. Ezek alapján állítom: a szovjet és a magyar valóság nagyon eltérő volt. Ráadásul egyiknek sem volt köze semmiféle marxi értelemben vett kommunizmushoz, bárhogy erőltetik a megbélyegzőnek szánt kifejezést az emlékezetpolitikusok, a cserkészcsapat-vezetők vagy a nyegle publicisták. Igaz, azonos ideológiára – leginkább a fokozatosan oldódó sztálini elgondolásokra – akarták hangolni a szovjet blokk országait, de ez eltérő mértékben, sőt formában valósult meg. Egyszerűen azért, mert különbözött egymástól Európa közép-keleti, illetve keleti részében a gazdasági–történeti–kulturális talapzat. Márpedig a másféle talapzatokon más-más hatásfokú még az azonosnak gondolt intézményrendszer is, s ami ennél sokkal több, történetileg eltérő néplélek alakul ki – értsünk ez alatt bármit –, beleértve ebbe a mindenkori uralkodó osztályok tagjainak felfogását is. *

Többek között ennek figyelmen kívül hagyására vezetem vissza, hogy a „Csernobil” vetítését követően a magyarországi újságírók és bloggerek többsége kimondva kimondatlanul arra építette a filmsorozattal kapcsolatos véleményét, hogy ez a helyzet csak a Szovjetunióban jöhetett létre. Többen azt sugallták: ilyen szituációk csupán a világnak ezen az úgymond nem demokratikus részén keletkezhettek, és keletkezhetnek, beleértve a jelenlegi Putyini Oroszországot is. Kényelmes ez a nyugati felsőbbrendűségre építő narratíva, csakhogy hazugság. Szakértők szerint a véletlenen múlott, hogy 1979-ben, az USA-ban, a Three Mile Island Nukleáris Erőműben nem következett be a csernobilinál nagyobb atomerőmű-katasztrófa. 2011-ben, Japánban, a Fukusima Daiicsi Atomerőműben, a közvetlenül húszezer áldozatot követelő, és a Csendes-óceánt a kanadai partokig elszennyező balesetet egyértelműen az emberi felelőtlenségre vezette vissza a vizsgálóbizottság. Tehát óvatosan az előítéletekkel!
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Damu Rolandot letiltották!
Súlyos sérülések: Alkalmazottait veszélyeztette egy zalai agrármérnök
Mentőhelikopterrel szállították kórházba a 3 éves gyereket -csobánkai horrorbaleset
Hírhez tartozó kép:
Damu Rolandot letiltották!
Súlyos sérülések: Alkalmazottait veszélyeztette egy zalai agrármérnök
Súlyos sérülések: Alkalmazottait veszélyeztette egy zalai agrármérnök
Mentőhelikopterrel szállították kórházba a 3 éves gyereket -csobánkai horrorbaleset
125 ezer magyar gyermek tengődik a nyomorban
Leszavazták a volt újpesti polgármester extra végkielégítését
Kivégezzük a Földet: megjöttek az adatok az amazonasi erdőirtás mértékéről
Állami gondozott vagy? Kapsz 1,6 milliót és helló
Este készülnek a másnapi órákra - óriási a tanárhiány
Elvesztette a türelmét az EU a magyar kormánnyal szemben
Jön a dugódíj, a dízelautókat is elkaszálják
Mentőt hívott egy nő, de aztán rájött, hogy kezdődik a Dallas így lemondta
Fél évre ítéltek egy kommentelőt, aki beszólt egy Pesti Srácok-munkatársnak
Újabb emeletes vonatokat vesz a MÁV
Paks: Mészáros újabb közbeszerzést nyert egy 15 milliárdos paksi projektben - de ki számolja már
Gothár vallomása: elfogadhatatlan módon közeledett egy kolléganőjéhez
Megkegyelmez az állam Mészárosnak, de csak neki!
A Hit Gyülekezet szerint a jógázás démonidézés
Botrány a parlamentben: Jakab Péter elfoglalta a miniszterelnöki széket
Orbán: az állampolgárok nem utalnak pénzt az államadósságba, ami úgy gondolom, hogy közös érdek lenne
Mészáros Lőrinc gyára többet engedhet meg magának, mint Bige Lászlóé
Két nőt is előállítottak Borkai-ügyben - Borkait nem
A rendőrök nem folytattak teljes körű nyomozást Farkas Flórián haverjának ügyében
Kínos kérdést tettek fel Farkas Flóriánnak élőben: Flóri, hol a pénz?
Az FTC vezérigazgatójának a cége készítette az Orbán szupersztár filmet
Gyorsabban olvad a sarki jég, mint hittük - durva videó került nyílvánosságra
A velencei katasztrófa csak a kezdet
Mondtuk már: a magyar csapat nem kapott ki, csak a győzelemhez hiányzott még pár gól
Vecsés: Hős kutyák mentették meg két kislány és a nagymama életét
Több százezer forintért bérel luxuslakást Budapesten a Viking kapitánya
Fehér karácsony helyett az idei lehet minden idők legmelegebb tele
Marco Rossi : Mindenkinek fel kell fognia Magyarországon, hogy képességbeli hiányok vannak
A magyar csapat bizakodó: nem kell a múlton rágódni, előre kell nézni
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Matolcsy 100 milliárdos nyereségeket vizionál
Már 335 felett jár az euró - közben Matolcsy nyereségről beszél
A rendőrség nyomoz, de nem Borkai ügyei után, hanem a videó készítője miatt
Soros Bécsben: A korrupt Orbán-kormány el akarta pusztítani az akadémiai szabadságot
A cél, hogy semmilyen módon ne lehessen felelősségre vonni semmiért
Bankrablás Pécsen, egy idős, sánta férfit keresnek
Leszerelik a BKK sosem használt beléptetőkapuit
Novák Katalin: ismét gyermekvédelmi programot készít a kormány
Forró vízzel teli gödörbe zuhant két férfi: halálra főttek
A pénztárnál halt meg egy idős férfi Csömörön
Kamion és autók az árokban: megrázó fotó a békéscsabai halálos balesetről
Mészáros megszerezte Magyarország legnagyobb pálinkafőzőéjét
Mészárosé lett a Gödöllői Tangazdaság
Összellenzéki ellenállást szorgalmaznak Budapesten
Nagyobb a botrány a Mátrai Erőmű körül, mint elsőre gondolták
Rengeteg magyar szurkolót ér kellemetlen meglepetés a walesi meccs előtt
Óriási készültség: kiraboltak egy bankot Pécsen
Maffia, tolvaj, lakásmutyi – ezeket a szavakat blokkolta Ferencváros volt fideszes önkormányzata
Paks II.: 2029 az új cél
Orbán meglépte: a szülő kötelessége, hogy szakmát szerezzen a gyerek
Fű alatt államosítanák az MTA teljes vagyonát
Hivatalos: Velence előbb-utóbb víz alá kerül
Több mint 10 milliárdot kell fizetnie a Quaestor-vezérnek
Kósa a menekültek éheztetéséről: A turisták sem kapnak enni
Baranyi megszüntetné a Fradinak járó 70 milliós önkormányzati támogatást
Tömeggyártásba került a kábel, amellyel adatok lophatók
Több ezer éves feljegyzéseket találtak különös égi jelenségekről
Megállapodást kötött a magyar kormány és Köves Slomó
Két éve tartja vissza a minisztérium a jogerősen kiadásra ítélt felcsúti papírokat
A borravaló miatt büntették meg a népszerű éttermet! - közben állami milliárdokról hallgatnak
Orbán: emlékszem a legradikálisabb antikommunista pártra Magyarországon, ma alulról szagolják az ibolyát
Beázó tetők és lepukkant házak - már Szlovákiához képest is nyomorúságos a magyar lakáshelyzet
Tatabánya: rettegtek apjuktól a gyerekek, ezért nem mentek haza iskola után!
Egyre többen igyekeznek takarékoskodni, ehhez a bérek emelkedése segítséget ad
A magyarok átlagosan fél évre elegendő megtakarítással rendelkeznek
Megszólalt Cozma édesapja Sztojka Iván újabb letartóztatásáról
Eddig rosszul tudtad: mutatjuk hogyan számold ki a kutyusod életkorát
Lajcsi valósággal nekiugrott a bírónak - botrány a tárgyaláson
Nagyszülei halálos vonatbalesetéhez hívták helyszínelni a magyar rendőrt
400 milliárdos vagyona van Mészároséknek - ezzel a világ leggazdagabb gázszerelője lett
Illegális fakitermelésről forgatott a stáb amikor rájuk támadtak
Nébih: Higannyal és arzénnal szennyezett bébiételt hívtak vissza
Vakon követte a GPS-t a sofőr, a tengerben kötött ki
107 kiló csomagolást dob ki egy német évente
Amerika már csak ilyen: titokban maradnak Trump adóbevallásai
Hisz magában a magyar csapat: ha ők sárkányok lesznek, nekünk oroszlánokká kell válniuk
Egy 15 éves lány életét vesztette - összeomlott egy híd Franciaországban
Botrány a Puskás VIP-páholyban: pár ezer forintos jeggyel lógtak be a szurkolók
Figyelem! - mától tilos rászólni a kutyusra!
Botrány: Táskát és telefont vásároltak a hajléktalanok támogatására szánt pénzből
Pert nyert a Honvédkórház ellen a dolgozó: nem akarta, hogy honvédségi állományba vegyék
Karácsony leleplezésétől hangos a sajtó: a metrón utazott de bicikli sehol
Vajna Tímea nem tud a 13 milliárd forintos kötelezettségéről
Túl sok fájdalomcsillapítót fogyaszt a lakosság - vénykötelessé teszik Őket
Árulók, átállók, visszatérők - botrányoktól hangos az ellenzéki összefogás
Elárverezik az állami vagyonkezelő balatoni üdülőit
Várhelyi Olivért jóváhagyta az Eu
Zente anyukájának megható szavai kisfia fejlődéséről
Stadionstopot ígért Karácsony, most mégis zöld utat kaphat egy újabb aréna megépítése
Titokban csempészték ki a börtönből a Viking kapitányát – Mindenkit váratlanul ért a bejelentés
Mészáros Lőrinc alvállalkozóként építi a tram-train-vonalat
Ha egy sértett asszony egyszer beszélni kezd akkor bukik a kormány
Másfél percig küzdött a kislány a sárvári fürdőben
Hős katona volt, igaz magyar hazafi - mondta Lázár János Horthyról
Szabadon engedték a medvét amelyik tizenöt éven keresztül egy börtönben élt
Vénykötelesek lesznek a fájdalomcsillapítók
Enying: alig került szabadlábra, már újra rendőrkézen Marian Cosma egyik kegyetlen gyilkosa
Újra lekapcsolták Marian Cozma gyilkosát: borzalmas, amit a nővel tett
Döbbenetes, amit a társai műveltek a 11 éves kislánnyal egy budapesti iskolában
Újra címlapon: ezt kérte volt párjától L.L. Junior
Galambos Lajos belépett a tárgyalóterembe, ám pár perccel később távozott is
Hongkongnak vége: Tűzparancsot kaphatnak a rendőrök
Vajna Tímea egy 13 milliárdos adósságot is örökölt
Hadházy állítja, hogy egy fideszes képviselő megpróbált nyomozókat lefizetni és tanúkat befolyásolni
Újabb baleset: a villamosnak akkor van elsőbbsége ha megadják azt
Lezuhant és súlyosan megsebesült egy budapesti cirkusz artistája
Hiába várják haza: Halálra gázolt egy embert a vonat Ecsernél
Cukorbetegeken segítenek: Otthongondozási díjra is jogosultak lehetnek
2 nap múlva egy 610 méteres aszteroida suhan el a Föld mellett
Enyhítették a férfi büntetését, aki nőkre támadt Zuglóban
Debrecen ajándékba adott 3 hektár földterületet Mészáros Lőrincéknek
Kocsis: Meg kell leckéztetnünk az ellenzéket!
Széthullóban a Fidesz: hamisítás, leemelt pénzek, belháború
Szén-monoxid szivárgás Napkoron, mentők a helyszínen
Lenyűgözte a betegeket a 190 milliárd forintért épült Szuper Kórház
Íjjal lőttek meg két kutyát Maglódon
Orbán csomag: durva illetéket készül kiszabni a kormány
Nyíregyháza: felforrósított pénzérmével égette meg osztálytársuk nyakát két kamaszfiú
Orvvadászattal gyanúsítják a fideszes polgármestert
Átnevelőtáborokat leleplező, titkos dokumentum került a New York Timeshoz
Dehidratáció miatt meghalt egy 9 hónapos csecsemő a menekülttáborban
Bizakodó a magyar csapat: A pályán akarjuk átélni az Eb-hangulatot
Óriási hatással volt a magyar válogatott tagjaira az átadott Puskás Aréna atmoszférája
Óriási hatással volt a magyar válogatott tagjaira az átadott Puskás Aréna atmoszférája
Ez olyan út kezdete, amelyen történelmet írhat a magyar válogatott
Újabb dráma az X-Faktor színpadán: tehetségkutató helyett dráma szakkőr?
Segíts egy megosztással! - Eltűnt egy ötéves kisfiú Óbudán
Az időjárás káoszba taszítja Olaszországot
Műemlék épületet bont a kormány a Várba költözés miatt
Durva frontális karambol történt Budán
Régen ha valakinek volt munkahelye, akkor az a fizetéséből meg tudott élni
Svájc: Kivonultak a parlament képviselői amikor Kövér László megjelent
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva