thepost / Magyarország / Budapest / 2019.07.21
THE POST
           
21
Legtöbbször hozzá nem értés az oka a kutyatámadásoknak!
Ez is érdekelhet:
Durván elszálltak az árak a budapesti ingatlanpiacon!
Trump ellen tiltakoztak, letartóztatták őket!
A sofőr kiugrott: 14 méteres árokba zuhant egy bevándorlókkal teli busz!
Ha a kutya az ember legjobb barátja, miért támad egy-egy állat a „legeslegjobb” barátjára, a gazdára? A leggyakrabban a hozzá nem értés, a rossz bánásmód vezet agresszióhoz: ha a kutya gazdájára támad, ott az ösztönök veszik át az irányítást, a nyers erő számít, az állat ölni akar, magától nem fog leállni.Magyarországon szerencsére nem mindennaposak az olyan brutális kutyatámadások, amelyek az áldozat életét követelik, és még ritkább, amikor az állatok saját gazdájukra vagy a család valamely tagjára vetik rá magukat. A múlt héten mégis ez történt Budapesten: egy idős nőt otthonában mart halálra két kutya.

Az ügyben még tart a nyomozás, de célunk nem is a tragédia részletezése, hanem inkább annak hátterének elemzése, miért lesz agresszív az emberrel ilyen régi és páratlan kapcsolatot ápoló állat épp azzal a személlyel, aki a laikus felfogása szerint a legközelebb áll hozzá. Kérdéseinket az érintett kutyákat elszállító alapítvány vezetőjének, az ELTE etológusának, és több évtizedes kutyakiképző gyakorlattal rendelkező szakembernek tettük fel.

Akár egy darab párizsi
Két németjuhászról van szó, mindkettő ivaros szuka, az áldozat pedig a gazdájuk 93 éves édesanyja volt. Hogy pontosan mi történt, azt majd a nyomozás fogja tisztázni, a kutyákat a helyszínen az Állatmentő Liga munkatársai fogták be és szállították el, a 24.hu-nak Pataki Gábor, a liga elnöke általánosságban annyit mondott:

A támadást számtalan ok kiválthatta. Elég lehetett, hogy etette őket és egy falat a földre esett, amiért lenyúlt a kutyák közé: tomboltak a hormonok, a néni nyilván megijedt, elesett, kiszolgáltatott és sérülékeny volt.

Minden a pillanaton múlt, befogáskor a kutyák már inkább félelmet mutattak, bizonytalanok voltak, de sorsuk nem ezen múlik, erről a hatósági szakértő dönt. Ritkán, de előfordul, hogy szigorú szankciók mellett (ivartalanítás, elzárás például) visszaadják a tulajdonosnak, a másik véglet az altatás. Hasonló esetekben olyan is volt, hogy az ebet élete végéig az Állatmentő Liga telepén kellett tartani, se „haza” nem mehetett, se örökbe nem fogadhatta senki.

Egyre kevésbé beszélhetünk veszélyes fajtákról
Minden helyzet, ember, állat más és más, sok oka lehet, ha egy kutya a gazdájára támad: személyisége, szocializáltsága, a tartás körülményei, a fajta, de még esetenként mentális betegségek is felmerülhetnek – ezt már Dr. Kubinyi Enikő etológus, az ELTE Etológia Tanszékének tudományos főmunkatársa mondja a 24.hu-nak.

A fajtánál mindig mindenki a harci kutyákra gondol, és nyilván nem ok nélkül, hiszen őket kifejezetten agresszió alapján szelektálták, de nem csak róluk van szó. Az őrkutyák is kőkeményen lépnek fel, ha úgy érzik ezt kell tenniük, és például a kotorékebek is eredetileg arra lettek tenyésztve, hogy halálukig harcoljanak. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy egyes fajtákat be kellene tiltani, mert fajtán belül nem egyformák az egyedek.

Ettől függetlenül például egy szetternél nagyon valószínűtlen, hogy emberre támadjon, bizonyos fajtáknál és keverékeknél viszont benne van a pakliban. A sérülés mértéke nyilván a helyzeten és az állat erején múlik.

A családi kutyák elterjedésével a fajták eredeti feladata háttérbe szorult, a szelekció sokkal inkább a kiegyensúlyozott, békés kutya irányába mutat, de azért ebben tudatosabbak is lehetnének a tenyésztők

– fogalmaz az etológus.

Vörös köd és dominancia
A kiegyensúlyozott kapcsolat kulcsa a megfelelő szocializáció és környezet, a tulajdonosnak legyen ideje a kutyával foglalkozni, és ha kell, határozottsága igenis kemény kézzel fogni. A támadások sokkal gyakoribbak olyan gazda ellen, aki nem ért a kutyához, illetve beszélhetünk félelmi- és dominanciaagresszióról is.

Előbbi a rossz bánásmód, verés miatt alakulhat ki, a folyamatosan traumatizált, stresszes állat félelemből támadhat. Sokszor egy-egy harapásról van szó, de nem mindig, a „vörös köd” az ő agyukra is leereszkedhet. A dominanciaagresszió hátterében sok ok állhat, általában viselkedési problémának tekintjük.

A kutyatámadások áldozatai leggyakrabban családtagok. Idősekben és gyerekekben esik a legnagyobb kár, mert ők tudnak a legkevésbé védekezni, illetve a gyerekek sokszor nem úgy viselkednek a kutyával, ahogy kellene. A kutya felméri az erőviszonyokat, és mo

ndjuk egy etetés során kialakult izgalmi helyzetben – főleg ha többen vannak, egymással is acsarkodnak – bizony támadással fejezheti ki, hogy nem tűri adott ember beleszólását a dolgaiba.

Idegrendszeri betegség
Ha pedig egyszer elszabadul a pokol, az a legrosszabb, ha a kutyák többen vannak: erősítik, hergelik egymást, valóságos lincshangulat alakul ki köztük az ember ellen. Mikor állnak le?

Beavatkozás nélkül valószínűleg csak akkor, ha az áldozat már nem él.

Azt viszont érdemes hangsúlyozni, hogy a kutyát csak a helyzet veszi rá a támadásra. Az emberi értelemben vett bosszú valószínűleg számukra túl összetett érzelem, még a legalávalóbb tulajdonosnak sem kell attól tartania, hogy a kutyája minden előzmény nélkül, álmában átharapja a torkát. Pontosabban van egy kivétel:

Rage-szindrómnak nevezik, és elsősorban spánieleknél azonosították azt a nagyon ritka, örökletes idegrendszeri betegséget, aminek hatására a kutyán látszólag ok nélkül kontrollálhatatlan agresszió lesz úrrá, ami néhány perc alatt nyomtalanul elmúlik

– jegyzi meg Kubinyi Enikő.

Ki a vezér?
Kissé más szempontok alapján közelítve, de az etológushoz hasonló megállapításokat tesz Bucsuházi László mesterkiképző, a Kutyaparadicsom Kutyaoktató Egyesület vezetője is. Adott ügy kapcsán úgy véli, az idős nőt a két kutya „gyengének” ítélte, aki veszélyt hordoz a falkára nézve, így amint a helyzet is úgy hozta, el akarták távolítani.

Általánosságban fogalmazva a támadások leggyakrabban a gyengekezű gazdát érik, legyen szó bármilyen ebről. A gazdinak vezetőnek kell lennie a kutya/kutyák szemében, ha ez nincs meg, csak a megfelelő alkalom kell, hogy megpróbálják átvenni az irányítást.

Ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy a gazda szó szerint a tulajdonost, vagy valamely családtagját jelenti, az embernek kell dominánsnak lennie. Mivel lehet ezt elérni? Fegyelemmel, kiképzéssel, ha kell szigorral és keménységgel, mert a kutya nem szőrös gyerek, hanem akár tetszik akár nem egy állat, akivel a saját nyelvén kell beszélni.

Nem barát, inkább veszélyforrás
Elgondolkodtatóak a több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakember véleménye arról, hogy a kutya az ember legjobb barátja:

Az ember legjobb barátja a kiképzett kutya, a képzetlen eb inkább veszélyforrás az utcán és a családban egyaránt.

Könnyen beláthatjuk, hogy mindez nem holmi elmélet. Sokan ismernek vagy láttak már a gazdáját pórázon sétáltató „ölebet”, amelyik arra viszi a gazdit amerre neki tetszik, esetleg megugatja a bicikliseket, járókelőket, talán beléjük is harapna póráz nélkül. Az ilyen kutya igazi kis akarnok otthon is, nem általánosítunk, de sokuknál megesik, hogy morognak a gazdira, oda is kapnak, ha az fegyelmezni akarja őket.

Képzeljük most el ugyanezt a viselkedést egy német doggal, boxerrel vagy staffodshire terrierrel: nem kérdés, mi a vége.

Térdre, imára
A kiképzés a lelke mindennek, de a gazdával, családtagokkal agresszív kutya nem minden előzmény nélkül támad, megvannak a korai jelek, csak ehhez ismerni kell az állatot. Ha a környezetében élőknek nem engedi, hogy az ételéhez nyúljanak, ha mordul, esetleg hátrakap, ha váratlanul, meglepetésszerűen megérintik, már el lehet gondolkodni azon, vajon ez az egyed tényleg a családba való-e.

Ha megtörténik a baj, és egy vagy netán több nagytestű kutya a gazdájára vagy hozzá közelálló emberre támad, a szakember szavaival: térdre, imára.

Az állat ölni akar, ilyenkor a nyers erő számít, a határozott fellépés, megfélemlítés. Itt nincs mese, az ösztönök irányítanak mindkét oldalon.

Nem érvényesek az általános szabályok, amelyeket ismeretlen kutya támadásakor szokás emlegetni, miszerint lemerevedni, végső esetben valamit – esernyőt, táskát, pulcsit, akármit – az állat elé tartani. A területet védő agresszív viselkedéssel szemben ez beválik, amíg az ember kézben tartja és rángatja adott tárgyat amire az eb ráharapott, biztonságban van. Tényleg folyamatosan rázni, mozgatni kell, mert ha elengedjük, a kutya kiköpi és újra támad.

De témánk szempontjából mindez csak említés szintjén érdekes, a kutya „családon belüli agressziójával” szemben kevéssé hatékony.

Kiemelt kép: Vyacheslav Oseledko / AFP
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Kárpátalja hálálkodik Orbánnak: magyar közpénzből felújított orvosi rendelőket kaptak!
Vona: együtt kell leváltani Orbánt és Gyurcsányt!
Nyomoz a rendőrség a siófoki kutyabarát szálláson agyonvert kiskutya miatt!
Hírhez tartozó kép:
Kárpátalja hálálkodik Orbánnak: magyar közpénzből felújított orvosi rendelőket kaptak!
Vona: együtt kell leváltani Orbánt és Gyurcsányt!
Vona: együtt kell leváltani Orbánt és Gyurcsányt!
Nyomoz a rendőrség a siófoki kutyabarát szálláson agyonvert kiskutya miatt!
Durván elszálltak az árak a budapesti ingatlanpiacon!
Trump ellen tiltakoztak, letartóztatták őket!
A sofőr kiugrott: 14 méteres árokba zuhant egy bevándorlókkal teli busz!
A pozsonyi polgármester vezeti a Pride-ot!
Két oroszországi atomerőművet állítottak le hibák miatt!
Orbán: 3 hetes szabadság jár a kormánynak mert elfáradtak!
Ismét több kilométeres dugó van az M7-esen a Balaton felé!
Annyira lepusztult volt a Club Aliga, hogy hazamentek a nagycsaládos üdülésről!
Akkora forróság van az USA-ban, hogy a parkoló autóban sütöttek süteményt!
Szobon 15 éve facsemetével köszöntik az újszülötteket!
Thort ábrázoló hamis személyivel akartak füvet rendelni!
NB II-es magyar csapat verte el Dzsudzsákékat!
Szörnyűség: mindössze 12 napot élt az egykori válogatott kézilabdázó kisfia!
Nézd meg az ötös lottó nyerőszámait! - lehet hogy Te nyertél!
Teljesen megsemmisült a Suzukinak csapódott motor!
Minden megosztás számít! - gazdája a kórházban hagyta!
Felvették a 4 milliós hitelt, törlesztés után 21 millióval tartoznak!
A magyar állam fizeti a körözés alatt álló bűnöző perköltségét!
Első útján törte rommá autóját - kanyar fogott ki rajta!
Újra kánikula, éjszaka 25 fok is lehet!
Fehér dámszarvas sétálgat a Cserhát szívében!
Egymásra pakolt konténerekkel vezetett a Soroksári úton!
Ezrével hagyják el a rendőrök a hivatásos állományt!
Papíron rendben van az egészségügy munkaerőhelyzete!
Lángoló autójából húzták ki Pardi Katát!
Horror a Balatonon: 21 éves lány combját szúrta át egy vasrúd!
Családok éve: Végrehajtó zárolta az anya fizetésének egy részét!
Nem kérdezik mit eszel, van-e krumplid! - nyomorognak Orbán miatt!
Orbán szerint kalandvágyból mennek el a fiatalok!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
A külügy megerősítette: Orbán bepróbálkozott a Norvég Alap pénzeivel Trumpnál!
Görögország: pénzt adnak annak aki szemetet fog ki a tengerből!
Nem sikerült megmenteni a tetőről lezuhant magyar munkás életét!
Fidesz: Szankciókat adunk át Von der Leyennek, elvárásaink vannak vele szemben!
Kivégezte a végrehajtót, mert az el akarta venni a házát!
Pataky Attila: az idegenek veszélyesek és a kormánynak kapcsolata van velük!
Újabb 75 milliárdot ad a kormány a vajdaság fejlesztésére!
Fényes nappal törölte a fenekét egy férfi a Deák téren!
Árván maradt gyerekek: nem mondták, hogy meghalt, bementünk és le volt takarva a feleségem!
Közvélemény: ha egy nő nem szül, akkor biztos önző! - örök vita a gyerekvállalás kérdése!
Megbízott az emberekben, de kegyetlenül utcára dobták!
Magyarországi gyerekek: sokszor még étel sem jut az asztalra!
Egy új országot hozhat létre a globális felmelegedés!
Váratlan fordulat: megnyitotta az EU a pénzcsapot!
A migráns ellenes magyar kormány, külföldi munkavállalókkal orvosolja a munkaerőhiányt!
A hőség ellenére csökkentették a közkutak vízhozamát a családok lakta utcákban!
Berki bejelentése: indul a főpolgármesteri posztért!
Eddig több mint 1 millióan jelentkeztek az 51-es körzet lerohanására!
Kutyabarát szálláson történt kutyagyilkosság Siófokon!
Lakott területen lövöldözhetnek a vadászok Pécsen!
Jogerősen pert vesztettek a motorosokra fegyvert fogó magyar vadászok!
Magyarországról tárgyalnak az EU miniszterei!
Hágai bíróság: Hollandia felelős 300 ember lemészárlásért!
iPhone teszt botrány: illetéktelenek férhetnek a telefonon tárolt jelszavakhoz!
Közbeszerzés nélkül kapták meg Mészárosék a Zichy-kastély felújítását!
ENSZ: Kamu a migrációs válsághelyzet, a magyar kormány maga szállítja a migránsokat!
Orbánék Mozambikban ügyelnek majd a választás tisztaságára!
Farkas Flórián aláírása szerepel az iratokon, a Főügyészség szerint még sincs gyanúsított!
Magyar tenyésztők segítségével csempésznek kölyökkutyákat Angliába!
Autópálya-lehajtót építenek Mészáros Lőrinc üzeméhez!
Bevándorlási különadót szavazott meg a parlament!
Halálos fenyegetéseket küldött a börtönből kiszabadult olaszliszkai lincselő!
Otthonából tűnt el a 13 éves Renáta! - minden megosztás számít!
Utcára dobják ha senkinek nem kell! - minden megosztás számít!
Óriási pénzbüntetést számlázott ki agresszív utasának egy brit légitársaság!
Von der Leyen Magyarországról: a jogállamiság kérdésében nem köt kompromisszumot!
Menet közben szerelte meg a vonatot a mozdonyvezető Somogy megyében!
Parkolási vita miatt vertek meg egy mentőst Budapesten!
Jön az új Top Gun! - Tom Cruise megint vadászgépre száll!
Kamionnak ütközött egy gyerekeket is szállító mikrobusz az M5-ösön!
Állami és uniós támogatásokat nyúlt le a lefülelt magyar szervezet!
Újabb 11 milliárd forintot ad Orbán budapesti sport fejlesztésekre!
Na végre! - brexitügyi miniszteri biztosa lett Magyarországnak!
Ez nem a jövő, ez a jelen: rengeteg magyar város lesz nyaranta élhetetlen!
Orbánék megvétózták a fuldoklók kimentését!
Az érettségi vizsgák harmada ötös lett!
Mellár: Orbánéknak törvény? Minek?
Az EU támogatja, hogy Kövesi legyen az európai főügyész!
Kitört a háború a szombathelyi Fideszen belül!
Helsinki Bizottság: tizenötödször kellett felszólítani a magyar kormányt, hogy ne éheztesse a menekülteket!
Olaszország felrúgta a német-francia menekültügyi javaslatot Helsinkiben!
Emlékfát ültetett szülővárosában Bálint gazda - 100 éves lett az ország kertésze!
Igazi mélyütés az Orbánnak írt nyílt levél! - Amikor nálam járt, zsebre tett ezt-azt.
Orbán aláírta: szabadon mozoghatnak az országban az amerikai katonák!
Kövér elismerte, hogy Orbán törvényt szegett, majd Orbánra bízta a döntést!
Pofon Orbánnak az EU statisztika: minden eddiginél több külföldi telepedett le nálunk!
Óriási robbanás volt a BorsodChem üzemében!
Hat autó futott egymásba Nyíregyházán!
Milliók rajonganak a bevásárló kutyusért! - szétvetette az öröm!
A következő 4 évben 60 százalékkal nőnek majd a bérek!
Választási megfigyelőket toboroz a kormány: a feltétel kiváló fizikai állapot!
A fideszes kultúrerőközpont vezetője elmondta milyen a jó újságíró!
Óriási visszaesés: szinte senkit nem érdekel már a babaváró hitel!
Megbírságolták a kílmasztrájkoló diákokat!
Kisajátította a társasház a játszóteret, amit 15 évig használtak a környéken élő gyerekek!
Kirúgásnál nyugdíjasnak számított a mozdonyvezető de nem volt az!
A nyilvánossághoz fordultak a magyar szülők - nem tudni, mi lett gyermekük mintáival!
Áder a tiltakozás ellenére aláírta a köznevelési törvény módosítását!
Napenergiával működik a világító kerékpárút!
Kilencmilliós reklámfilmmel akarja visszaszerezni szavazóit a KDNP!
Vett egy doboz cigit, a saját amputált lába volt rajta!
Így néz ki a gazdagréti tanuszoda évekkel az alapkőletétel után!
Előkerült egy 1992-es videó ahol Trump kibeszéli a nőket egy bulin!
Punk bőrdzsekiben jelent meg a fideszes alelnök az Európai Parlament ülésén!
Nem tudták megmenteni a 6 éves kislány életét!
Orbán apuka durván lealázta a versenytársait!
Tömeges bevándorlás miatti válsághelyzetet emleget a kormány!
Vádemelés a fideszes polgármester ellen: magának akarta megszerezni a 31 millió forintot!
Szijjártó: Amikor támadnak bennünket, azt mondom: említsenek akár egyetlen konkrét példát is!
Kárász Robi kiállt a szédítő tempóban fejlődő magyar egészségügyért!
Orbán szerint bizonytalan Európa irányítása!
Rabszolgákat tartott egy család Zala megyében!
Washingtoni műsorvezető: Orbán roppant fontos munkát végez a liberalizmus megfékezésében!
Gulyás Gergely: óriási az érdeklődés a családtámogatási programok iránt!
Több mint 800 kilakoltatás egy hónap alatt!
Utcára dobták - minden megosztás számít!
Eladta a játékait a kisfiú, hogy kifizesse kutyája orvosi kezelését!
Kamuprofilokkal támad a Fidesz gépezete!
Kiszippantották az összes pénzt a köddé vált magyar őssejtbankból!
Nekiment a saját pártjának Szombathely fideszes alpolgármestere!
Fidesz: Az ártatlanság véleleme Farkas Flóriánt is megilleti!
Deutsch győzelemről beszél, közben Von der Leyen programja szembemegy a Fidesszel!
Minden megosztás számít! - nem találják a kis Dórit!
Kornis Mihály: Orbán Viktor kiemelkedően tehetséges politikus!
Szijjártó szerint kikötő a 30 millió euróért vásárolt elhagyott ipartelep!
Már külföld is felfigyelt az Aggteleki-cseppkőbarlangban felfedezett kincsekre!
ENSZ jelentés Magyarországról: ágyhoz bilincselt menedékkérő és bűnbakká tett migránsok!
Börtönbe zárták a rabszolgatartó családot Zalában!
Engedélyt kapott a Vodafone a UPC felvásárlására!
Hazánk az egyik legolcsóbb tagállam az EU-ban!
Minden megosztás számít: el akarja altatni ezeket a kiscicákat a tulajdonos!
A mobilját nyomkodta a biciklist halálra gázoló Audi sofőrje!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva