thepost / Magyarország / Budapest / 2019.07.21
THE POST
           
21
A cseresznye kétezer forint, málnát meg ne is kérj!
Ez is érdekelhet:
Durván elszálltak az árak a budapesti ingatlanpiacon!
Trump ellen tiltakoztak, letartóztatták őket!
A sofőr kiugrott: 14 méteres árokba zuhant egy bevándorlókkal teli busz!
Sokat semmiből sem várhatunk, ez még rosszabb év lesz, mint a tavalyi. Három piacot jártunk be, és azt látni, hogy sajnos minden tekintetben gyenge szezon az idei.

Ha röviden és praktikusan kellene összefoglalni, hogy az idei nyári szezonban mi várható a fővárosi piacokon, akkor sajnos semmi jót nem ígérhetünk. Ez pedig nem csak a szokásos, cekkeres–bevásárlókocsis–kisnyugdíjas panasz, hogy örök drágaság van. Most tényleg elképesztő drágaság van.

Legalábbis három, árkategóriájában, stílusában, méretében, elhelyezkedésében és népszerűségében is eltérő budapesti piac felmérése után ez a helyzet látszik. Rögtönzött vásárlói közvélemény-kutatásunk is alátámasztja, hogy idén nyárra felment szinte az összes termék ára.

Az emberek általában 10-20 százalékosra saccolják azt, amennyivel idén egy átlagos piackör alkalmával többet fizetnek. A vevők és az eladók is úgy látják, különösen a zöldségek és a gyümölcsök ára szállt el.

Cseresznyebotrány
Az egyik Fehérvári úti csarnokban vásárolgató huszonéves édesanya azt mondja, most fél kiló cseresznyéért fizet annyit, mint tavaly egy kilóért. A cseresznye kilójának alsó határa most 800 forint körül mozog a fővárosban, ám az igazán szép gyümölcs kilóját a Fehérvári úton, a Rákóczi és a Bosnyák téren nem egy helyen 2000 forintért árulják.


Az egyik Bosnyák téri őstermelő zöldséges ráadásul hiányt is jósol a nyárra. Elmondja, hogy idén a termés jelentős része már a fán elrohadt, ami nagyrészt a szélsőséges, esős-napos, hideg-meleg időjárásnak köszönhető. Mentő körülmény, hogy például a Bigarreau Burlat (eredetileg francia származású, itthon elterjedt korai cseresznyefajta) rendkívül szép, nagy szemű lett az idén, érdemes ezt a fajtát keresni.

Mindenki a magyar barackot várja
A hamarosan beköszöntő barackszezon szerencsére valamivel napsugarasabb képet mutat. Bár az árusok csak óvatosan mernek jósolni, főleg miután még nincs magyar barack a standokon. A kajszi szezonja szokás szerint június közepe, vége felé indul, az őszié pedig július közepén kezdődik, és szeptember közepéig tart. „Nem vagyok én Nostradamus, az árakat egyelőre senki sem tudja, de

nagy rá az esély, hogy barackból most bővebb lesz a kínálat. Így talán olcsóbban adhatjuk majd – különösen a kajszit

– tudjuk meg egy másik Bosnyák téri pultnál.

Tavalyhoz képest az aszály eddig megkímélte a hazai baracktermést, ám a szokatlan tavaszi fagyok okoztak károkat. Az esős tavasz, különösen a monszunos május ugyan hozhatott volna barackgombát újabb „egyiptomi csapásként”, de a fertőzések egyelőre szerencsésen elkerülték a hazai őszi- és kajsziállományt. A barack árát a tavalyihoz képest az is vásárlóbaráttá teheti, ha nagy olasz import áramlik majd Magyarországra.

Az eper kifogyott, málna nem is lesz?
Már kezdenénk örülni, amikor a Rákóczi téri Vásárcsarnokban belefutunk a gyümölcsapokalipszisbe. „Az évtized legrosszabb termése lesz az idei. Az idő a cseresznye mellett a meggyet is elintézte. Sok málnára se számítsunk, miközben már most nagyon keresik. Hiába. Az épp bevégződő eperszezon is lerövidült, a szabadföldi epernek annyi. A sok nedvességtől és a magas páratartalomtól megpenészedett, betegségeket kapott, és elment. Egyedül a barack a kérdőjel, de még a dinnye sem látható” – kapunk részletes helyzetelemzést az egyik nagybani piacról beszerző zöldségestől.

A képet árnyalja, hogy a nyüzsgő, élettel teli Bosnyák téri és Fehérvári úti piachoz képest a Rákóczi szinte kong az ürességtől. Péntek délben, amikor ott járunk, egyedül az ebédszünetet tartó munkások hoznak némi életet. A gyümölcsöket ettől függetlenül az elvétve betérők a Rákóczi téren is ves

zik.


Az árusokkal beszélgetve megtudjuk, hiába panaszkodnak, hogy drágállják, a vásárlók a gyümölcsöt valahogy végül csak kigazdálkodják. Az ár mellett ma már legalább olyan fontos, hogy a termék magyar legyen. Ám ahány vásárló, annyi szakértői választ hallunk azzal kapcsolatban, hogy mitől „igaz magyar” az eper. Ki az alaktesztre, a felfele csúcsosodás ívére, a levelek formájára, a színre vagy a tapintásra esküszik, ám tucatnyi stand kínálatát végigkóstolva egyértelmű: a magyar eper íze összehasonlíthatatlan. Ezerszer finomabb, mint import párja.

A távolról sem indokolatlan „magyarmánia” felerősödését az egyik Bosnyák téri őstermelő főként az utóbbi három évben érzékeli. A piacokon közel tizenöt másik árus erősítette meg, hogy a vásárlók egyre tudatosabbak. „Ha szép és házi, akkor pláne megveszik. Különösen igaz ez a pici babásokra, a fiatalokra. Ők a saját gazdaságból származó, vegyszermentes gyümölcsöket, zöldségeket keresik” – osztja meg velünk egy másik gazda.

Akiket kérdeztünk, általában azt mondták, azért járnak piacra, mert bíznak abban, hogy innen legfeljebb mérsékelten vegyszerezett árut vihetnek haza. Persze ettől még vannak fenntartásaik. „Lássuk be, itt a Fehérvári úti csarnokban, ahogy más piacokon is, viszonylag nehéz nyomon követni, hogy az áru mennyire egészséges, és honnan származik.

Mondjuk még mindig jobb, mint szupermarketben vásárolni, ahol többségében csomagolt, cserébe jó pocsék az áru. Ha tényleg valami nagyon autentikusra és termelőire vágyom, akkor inkább rendelek a netről valamelyik biokertészetből

– meséli két pult között egy igencsak tudatos, kora harmincas vásárló.

Kihalóban a műanyag
És ha már tudatosság, szintén piactúránk észlelése, hogy egyre több a csendes harcos környezetvédő, aki műanyagdobozokkal, saját zacskóval, necchálóval, szütyővel vagy vászontáskákkal felszerelkezve érkezik. Az igyekezet ellenére a rendszer egyelőre nem tökéletes. „Próbáljuk kerülni a műanyagot, ahogy csak lehet, például gyártanak az országban zacskót kukoricaszárból, de utánajártunk, és kiderült, nem is bomlik le olyan hamar. Ráadásul vegyszeres, és egyébként is megfizethetetlen” – árulja el a Bosnyák téren árusító biogazdák egyike, aki próbálkozott már az amúgy azonnal átázó papírzacskóval is.

Mások igyekeznek minél több mindent okosan összecsomagolni, és van olyan eladó is, aki hangosan térít a klímakatasztrófáról és a környezetvédelemről: ha kell, leteremti a vevőt, aki minden szem gyümölcsöt külön zacskóba csomagoltatna. Örömteli, hogy ezen a téren minden korosztály kifejezetten keresi a környezetkímélő megoldásokat.

Leveszöldség aranyárban
Az viszont kiugró különbség, hogy a modern, új generációs háziasszonyok kevésbé főznek – habár az összes zöldségeladás alapján általánosan is kevesebbet főznek a magyarok, mint pár évtizeddel ezelőtt. Hétköznap szinte egyáltalán nem, de már a hétvégén sem teljesítünk olyan jól, mint régen. A tendencia felerősödésében valószínűleg nem elhanyagolható tényező, hogy ismét elszálltak az árak. Az egyik kofa egyenesen „őrületnek” nevezte, hogy mostanra 1200 forint lett a levesbe való zöldségmix kilója.

A Fehérvári úti csarnokban 400-500 forintot is elkérnek a burgonya kilójáért, akárcsak a Rákóczi és a Bosnyák tér standjain. Az „alapzöldségek” közül idén a répa is sokat drágult, a sárgarépa kilója a Bosnyák téren a legolcsóbb, de átlagosan ott is 300 forint körül mozog. Míg a Fehérvári úton egy éve többnyire 250-300 forint körül kaptunk egy kiló vöröshagymát, ma 500-at is elkérhetnek. Ez viszonylag sok, bár a Rákóczi és a Bosnyák tér sem kínál a 2018-asnál alacsonyabb hagymaárakat.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Kárpátalja hálálkodik Orbánnak: magyar közpénzből felújított orvosi rendelőket kaptak!
Vona: együtt kell leváltani Orbánt és Gyurcsányt!
Nyomoz a rendőrség a siófoki kutyabarát szálláson agyonvert kiskutya miatt!
Hírhez tartozó kép:
Kárpátalja hálálkodik Orbánnak: magyar közpénzből felújított orvosi rendelőket kaptak!
Vona: együtt kell leváltani Orbánt és Gyurcsányt!
Vona: együtt kell leváltani Orbánt és Gyurcsányt!
Nyomoz a rendőrség a siófoki kutyabarát szálláson agyonvert kiskutya miatt!
Durván elszálltak az árak a budapesti ingatlanpiacon!
Trump ellen tiltakoztak, letartóztatták őket!
A sofőr kiugrott: 14 méteres árokba zuhant egy bevándorlókkal teli busz!
A pozsonyi polgármester vezeti a Pride-ot!
Két oroszországi atomerőművet állítottak le hibák miatt!
Orbán: 3 hetes szabadság jár a kormánynak mert elfáradtak!
Ismét több kilométeres dugó van az M7-esen a Balaton felé!
Annyira lepusztult volt a Club Aliga, hogy hazamentek a nagycsaládos üdülésről!
Akkora forróság van az USA-ban, hogy a parkoló autóban sütöttek süteményt!
Szobon 15 éve facsemetével köszöntik az újszülötteket!
Thort ábrázoló hamis személyivel akartak füvet rendelni!
NB II-es magyar csapat verte el Dzsudzsákékat!
Szörnyűség: mindössze 12 napot élt az egykori válogatott kézilabdázó kisfia!
Nézd meg az ötös lottó nyerőszámait! - lehet hogy Te nyertél!
Teljesen megsemmisült a Suzukinak csapódott motor!
Minden megosztás számít! - gazdája a kórházban hagyta!
Felvették a 4 milliós hitelt, törlesztés után 21 millióval tartoznak!
A magyar állam fizeti a körözés alatt álló bűnöző perköltségét!
Első útján törte rommá autóját - kanyar fogott ki rajta!
Újra kánikula, éjszaka 25 fok is lehet!
Fehér dámszarvas sétálgat a Cserhát szívében!
Egymásra pakolt konténerekkel vezetett a Soroksári úton!
Ezrével hagyják el a rendőrök a hivatásos állományt!
Papíron rendben van az egészségügy munkaerőhelyzete!
Lángoló autójából húzták ki Pardi Katát!
Horror a Balatonon: 21 éves lány combját szúrta át egy vasrúd!
Családok éve: Végrehajtó zárolta az anya fizetésének egy részét!
Nem kérdezik mit eszel, van-e krumplid! - nyomorognak Orbán miatt!
Orbán szerint kalandvágyból mennek el a fiatalok!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
A külügy megerősítette: Orbán bepróbálkozott a Norvég Alap pénzeivel Trumpnál!
Görögország: pénzt adnak annak aki szemetet fog ki a tengerből!
Nem sikerült megmenteni a tetőről lezuhant magyar munkás életét!
Fidesz: Szankciókat adunk át Von der Leyennek, elvárásaink vannak vele szemben!
Kivégezte a végrehajtót, mert az el akarta venni a házát!
Pataky Attila: az idegenek veszélyesek és a kormánynak kapcsolata van velük!
Újabb 75 milliárdot ad a kormány a vajdaság fejlesztésére!
Fényes nappal törölte a fenekét egy férfi a Deák téren!
Árván maradt gyerekek: nem mondták, hogy meghalt, bementünk és le volt takarva a feleségem!
Közvélemény: ha egy nő nem szül, akkor biztos önző! - örök vita a gyerekvállalás kérdése!
Megbízott az emberekben, de kegyetlenül utcára dobták!
Magyarországi gyerekek: sokszor még étel sem jut az asztalra!
Egy új országot hozhat létre a globális felmelegedés!
Váratlan fordulat: megnyitotta az EU a pénzcsapot!
A migráns ellenes magyar kormány, külföldi munkavállalókkal orvosolja a munkaerőhiányt!
A hőség ellenére csökkentették a közkutak vízhozamát a családok lakta utcákban!
Berki bejelentése: indul a főpolgármesteri posztért!
Eddig több mint 1 millióan jelentkeztek az 51-es körzet lerohanására!
Kutyabarát szálláson történt kutyagyilkosság Siófokon!
Lakott területen lövöldözhetnek a vadászok Pécsen!
Jogerősen pert vesztettek a motorosokra fegyvert fogó magyar vadászok!
Magyarországról tárgyalnak az EU miniszterei!
Hágai bíróság: Hollandia felelős 300 ember lemészárlásért!
iPhone teszt botrány: illetéktelenek férhetnek a telefonon tárolt jelszavakhoz!
Közbeszerzés nélkül kapták meg Mészárosék a Zichy-kastély felújítását!
ENSZ: Kamu a migrációs válsághelyzet, a magyar kormány maga szállítja a migránsokat!
Orbánék Mozambikban ügyelnek majd a választás tisztaságára!
Farkas Flórián aláírása szerepel az iratokon, a Főügyészség szerint még sincs gyanúsított!
Magyar tenyésztők segítségével csempésznek kölyökkutyákat Angliába!
Autópálya-lehajtót építenek Mészáros Lőrinc üzeméhez!
Bevándorlási különadót szavazott meg a parlament!
Halálos fenyegetéseket küldött a börtönből kiszabadult olaszliszkai lincselő!
Otthonából tűnt el a 13 éves Renáta! - minden megosztás számít!
Utcára dobják ha senkinek nem kell! - minden megosztás számít!
Óriási pénzbüntetést számlázott ki agresszív utasának egy brit légitársaság!
Von der Leyen Magyarországról: a jogállamiság kérdésében nem köt kompromisszumot!
Menet közben szerelte meg a vonatot a mozdonyvezető Somogy megyében!
Parkolási vita miatt vertek meg egy mentőst Budapesten!
Jön az új Top Gun! - Tom Cruise megint vadászgépre száll!
Kamionnak ütközött egy gyerekeket is szállító mikrobusz az M5-ösön!
Állami és uniós támogatásokat nyúlt le a lefülelt magyar szervezet!
Újabb 11 milliárd forintot ad Orbán budapesti sport fejlesztésekre!
Na végre! - brexitügyi miniszteri biztosa lett Magyarországnak!
Ez nem a jövő, ez a jelen: rengeteg magyar város lesz nyaranta élhetetlen!
Orbánék megvétózták a fuldoklók kimentését!
Az érettségi vizsgák harmada ötös lett!
Mellár: Orbánéknak törvény? Minek?
Az EU támogatja, hogy Kövesi legyen az európai főügyész!
Kitört a háború a szombathelyi Fideszen belül!
Helsinki Bizottság: tizenötödször kellett felszólítani a magyar kormányt, hogy ne éheztesse a menekülteket!
Olaszország felrúgta a német-francia menekültügyi javaslatot Helsinkiben!
Emlékfát ültetett szülővárosában Bálint gazda - 100 éves lett az ország kertésze!
Igazi mélyütés az Orbánnak írt nyílt levél! - Amikor nálam járt, zsebre tett ezt-azt.
Orbán aláírta: szabadon mozoghatnak az országban az amerikai katonák!
Kövér elismerte, hogy Orbán törvényt szegett, majd Orbánra bízta a döntést!
Pofon Orbánnak az EU statisztika: minden eddiginél több külföldi telepedett le nálunk!
Óriási robbanás volt a BorsodChem üzemében!
Hat autó futott egymásba Nyíregyházán!
Milliók rajonganak a bevásárló kutyusért! - szétvetette az öröm!
A következő 4 évben 60 százalékkal nőnek majd a bérek!
Választási megfigyelőket toboroz a kormány: a feltétel kiváló fizikai állapot!
A fideszes kultúrerőközpont vezetője elmondta milyen a jó újságíró!
Óriási visszaesés: szinte senkit nem érdekel már a babaváró hitel!
Megbírságolták a kílmasztrájkoló diákokat!
Kisajátította a társasház a játszóteret, amit 15 évig használtak a környéken élő gyerekek!
Kirúgásnál nyugdíjasnak számított a mozdonyvezető de nem volt az!
A nyilvánossághoz fordultak a magyar szülők - nem tudni, mi lett gyermekük mintáival!
Áder a tiltakozás ellenére aláírta a köznevelési törvény módosítását!
Napenergiával működik a világító kerékpárút!
Kilencmilliós reklámfilmmel akarja visszaszerezni szavazóit a KDNP!
Vett egy doboz cigit, a saját amputált lába volt rajta!
Így néz ki a gazdagréti tanuszoda évekkel az alapkőletétel után!
Előkerült egy 1992-es videó ahol Trump kibeszéli a nőket egy bulin!
Punk bőrdzsekiben jelent meg a fideszes alelnök az Európai Parlament ülésén!
Nem tudták megmenteni a 6 éves kislány életét!
Orbán apuka durván lealázta a versenytársait!
Tömeges bevándorlás miatti válsághelyzetet emleget a kormány!
Vádemelés a fideszes polgármester ellen: magának akarta megszerezni a 31 millió forintot!
Szijjártó: Amikor támadnak bennünket, azt mondom: említsenek akár egyetlen konkrét példát is!
Kárász Robi kiállt a szédítő tempóban fejlődő magyar egészségügyért!
Orbán szerint bizonytalan Európa irányítása!
Rabszolgákat tartott egy család Zala megyében!
Washingtoni műsorvezető: Orbán roppant fontos munkát végez a liberalizmus megfékezésében!
Gulyás Gergely: óriási az érdeklődés a családtámogatási programok iránt!
Több mint 800 kilakoltatás egy hónap alatt!
Utcára dobták - minden megosztás számít!
Eladta a játékait a kisfiú, hogy kifizesse kutyája orvosi kezelését!
Kamuprofilokkal támad a Fidesz gépezete!
Kiszippantották az összes pénzt a köddé vált magyar őssejtbankból!
Nekiment a saját pártjának Szombathely fideszes alpolgármestere!
Fidesz: Az ártatlanság véleleme Farkas Flóriánt is megilleti!
Deutsch győzelemről beszél, közben Von der Leyen programja szembemegy a Fidesszel!
Minden megosztás számít! - nem találják a kis Dórit!
Kornis Mihály: Orbán Viktor kiemelkedően tehetséges politikus!
Szijjártó szerint kikötő a 30 millió euróért vásárolt elhagyott ipartelep!
Már külföld is felfigyelt az Aggteleki-cseppkőbarlangban felfedezett kincsekre!
ENSZ jelentés Magyarországról: ágyhoz bilincselt menedékkérő és bűnbakká tett migránsok!
Börtönbe zárták a rabszolgatartó családot Zalában!
Engedélyt kapott a Vodafone a UPC felvásárlására!
Hazánk az egyik legolcsóbb tagállam az EU-ban!
Minden megosztás számít: el akarja altatni ezeket a kiscicákat a tulajdonos!
A mobilját nyomkodta a biciklist halálra gázoló Audi sofőrje!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva