thepost / Magyarország / Budapest / 2019.11.20
THE POST
           
20
A cseresznye kétezer forint, málnát meg ne is kérj!
Ez is érdekelhet:
Novák Katalin: ismét gyermekvédelmi programot készít a kormány
Forró vízzel teli gödörbe zuhant két férfi: halálra főttek
A pénztárnál halt meg egy idős férfi Csömörön
Sokat semmiből sem várhatunk, ez még rosszabb év lesz, mint a tavalyi. Három piacot jártunk be, és azt látni, hogy sajnos minden tekintetben gyenge szezon az idei.

Ha röviden és praktikusan kellene összefoglalni, hogy az idei nyári szezonban mi várható a fővárosi piacokon, akkor sajnos semmi jót nem ígérhetünk. Ez pedig nem csak a szokásos, cekkeres–bevásárlókocsis–kisnyugdíjas panasz, hogy örök drágaság van. Most tényleg elképesztő drágaság van.

Legalábbis három, árkategóriájában, stílusában, méretében, elhelyezkedésében és népszerűségében is eltérő budapesti piac felmérése után ez a helyzet látszik. Rögtönzött vásárlói közvélemény-kutatásunk is alátámasztja, hogy idén nyárra felment szinte az összes termék ára.

Az emberek általában 10-20 százalékosra saccolják azt, amennyivel idén egy átlagos piackör alkalmával többet fizetnek. A vevők és az eladók is úgy látják, különösen a zöldségek és a gyümölcsök ára szállt el.

Cseresznyebotrány
Az egyik Fehérvári úti csarnokban vásárolgató huszonéves édesanya azt mondja, most fél kiló cseresznyéért fizet annyit, mint tavaly egy kilóért. A cseresznye kilójának alsó határa most 800 forint körül mozog a fővárosban, ám az igazán szép gyümölcs kilóját a Fehérvári úton, a Rákóczi és a Bosnyák téren nem egy helyen 2000 forintért árulják.


Az egyik Bosnyák téri őstermelő zöldséges ráadásul hiányt is jósol a nyárra. Elmondja, hogy idén a termés jelentős része már a fán elrohadt, ami nagyrészt a szélsőséges, esős-napos, hideg-meleg időjárásnak köszönhető. Mentő körülmény, hogy például a Bigarreau Burlat (eredetileg francia származású, itthon elterjedt korai cseresznyefajta) rendkívül szép, nagy szemű lett az idén, érdemes ezt a fajtát keresni.

Mindenki a magyar barackot várja
A hamarosan beköszöntő barackszezon szerencsére valamivel napsugarasabb képet mutat. Bár az árusok csak óvatosan mernek jósolni, főleg miután még nincs magyar barack a standokon. A kajszi szezonja szokás szerint június közepe, vége felé indul, az őszié pedig július közepén kezdődik, és szeptember közepéig tart. „Nem vagyok én Nostradamus, az árakat egyelőre senki sem tudja, de

nagy rá az esély, hogy barackból most bővebb lesz a kínálat. Így talán olcsóbban adhatjuk majd – különösen a kajszit

– tudjuk meg egy másik Bosnyák téri pultnál.

Tavalyhoz képest az aszály eddig megkímélte a hazai baracktermést, ám a szokatlan tavaszi fagyok okoztak károkat. Az esős tavasz, különösen a monszunos május ugyan hozhatott volna barackgombát újabb „egyiptomi csapásként”, de a fertőzések egyelőre szerencsésen elkerülték a hazai őszi- és kajsziállományt. A barack árát a tavalyihoz képest az is vásárlóbaráttá teheti, ha nagy olasz import áramlik majd Magyarországra.

Az eper kifogyott, málna nem is lesz?
Már kezdenénk örülni, amikor a Rákóczi téri Vásárcsarnokban belefutunk a gyümölcsapokalipszisbe. „Az évtized legrosszabb termése lesz az idei. Az idő a cseresznye mellett a meggyet is elintézte. Sok málnára se számítsunk, miközben már most nagyon keresik. Hiába. Az épp bevégződő eperszezon is lerövidült, a szabadföldi epernek annyi. A sok nedvességtől és a magas páratartalomtól megpenészedett, betegségeket kapott, és elment. Egyedül a barack a kérdőjel, de még a dinnye sem látható” – kapunk részletes helyzetelemzést az egyik nagybani piacról beszerző zöldségestől.

A képet árnyalja, hogy a nyüzsgő, élettel teli Bosnyák téri és Fehérvári úti piachoz képest a Rákóczi szinte kong az ürességtől. Péntek délben, amikor ott járunk, egyedül az ebédszünetet tartó munkások hoznak némi életet. A gyümölcsöket ettől függetlenül az elvétve betérők a Rákóczi téren is ves

zik.


Az árusokkal beszélgetve megtudjuk, hiába panaszkodnak, hogy drágállják, a vásárlók a gyümölcsöt valahogy végül csak kigazdálkodják. Az ár mellett ma már legalább olyan fontos, hogy a termék magyar legyen. Ám ahány vásárló, annyi szakértői választ hallunk azzal kapcsolatban, hogy mitől „igaz magyar” az eper. Ki az alaktesztre, a felfele csúcsosodás ívére, a levelek formájára, a színre vagy a tapintásra esküszik, ám tucatnyi stand kínálatát végigkóstolva egyértelmű: a magyar eper íze összehasonlíthatatlan. Ezerszer finomabb, mint import párja.

A távolról sem indokolatlan „magyarmánia” felerősödését az egyik Bosnyák téri őstermelő főként az utóbbi három évben érzékeli. A piacokon közel tizenöt másik árus erősítette meg, hogy a vásárlók egyre tudatosabbak. „Ha szép és házi, akkor pláne megveszik. Különösen igaz ez a pici babásokra, a fiatalokra. Ők a saját gazdaságból származó, vegyszermentes gyümölcsöket, zöldségeket keresik” – osztja meg velünk egy másik gazda.

Akiket kérdeztünk, általában azt mondták, azért járnak piacra, mert bíznak abban, hogy innen legfeljebb mérsékelten vegyszerezett árut vihetnek haza. Persze ettől még vannak fenntartásaik. „Lássuk be, itt a Fehérvári úti csarnokban, ahogy más piacokon is, viszonylag nehéz nyomon követni, hogy az áru mennyire egészséges, és honnan származik.

Mondjuk még mindig jobb, mint szupermarketben vásárolni, ahol többségében csomagolt, cserébe jó pocsék az áru. Ha tényleg valami nagyon autentikusra és termelőire vágyom, akkor inkább rendelek a netről valamelyik biokertészetből

– meséli két pult között egy igencsak tudatos, kora harmincas vásárló.

Kihalóban a műanyag
És ha már tudatosság, szintén piactúránk észlelése, hogy egyre több a csendes harcos környezetvédő, aki műanyagdobozokkal, saját zacskóval, necchálóval, szütyővel vagy vászontáskákkal felszerelkezve érkezik. Az igyekezet ellenére a rendszer egyelőre nem tökéletes. „Próbáljuk kerülni a műanyagot, ahogy csak lehet, például gyártanak az országban zacskót kukoricaszárból, de utánajártunk, és kiderült, nem is bomlik le olyan hamar. Ráadásul vegyszeres, és egyébként is megfizethetetlen” – árulja el a Bosnyák téren árusító biogazdák egyike, aki próbálkozott már az amúgy azonnal átázó papírzacskóval is.

Mások igyekeznek minél több mindent okosan összecsomagolni, és van olyan eladó is, aki hangosan térít a klímakatasztrófáról és a környezetvédelemről: ha kell, leteremti a vevőt, aki minden szem gyümölcsöt külön zacskóba csomagoltatna. Örömteli, hogy ezen a téren minden korosztály kifejezetten keresi a környezetkímélő megoldásokat.

Leveszöldség aranyárban
Az viszont kiugró különbség, hogy a modern, új generációs háziasszonyok kevésbé főznek – habár az összes zöldségeladás alapján általánosan is kevesebbet főznek a magyarok, mint pár évtizeddel ezelőtt. Hétköznap szinte egyáltalán nem, de már a hétvégén sem teljesítünk olyan jól, mint régen. A tendencia felerősödésében valószínűleg nem elhanyagolható tényező, hogy ismét elszálltak az árak. Az egyik kofa egyenesen „őrületnek” nevezte, hogy mostanra 1200 forint lett a levesbe való zöldségmix kilója.

A Fehérvári úti csarnokban 400-500 forintot is elkérnek a burgonya kilójáért, akárcsak a Rákóczi és a Bosnyák tér standjain. Az „alapzöldségek” közül idén a répa is sokat drágult, a sárgarépa kilója a Bosnyák téren a legolcsóbb, de átlagosan ott is 300 forint körül mozog. Míg a Fehérvári úton egy éve többnyire 250-300 forint körül kaptunk egy kiló vöröshagymát, ma 500-at is elkérhetnek. Ez viszonylag sok, bár a Rákóczi és a Bosnyák tér sem kínál a 2018-asnál alacsonyabb hagymaárakat.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Elszíneződtek a pénzérmék a dolgozók zsebében a Mátrai Erőműben észlelt szennyeződés miatt
Elutasította a Fidesz az SMA-s gyerekek megsegítését
Leszerelik a BKK sosem használt beléptetőkapuit
Hírhez tartozó kép:
Elszíneződtek a pénzérmék a dolgozók zsebében a Mátrai Erőműben észlelt szennyeződés miatt
Elutasította a Fidesz az SMA-s gyerekek megsegítését
Elutasította a Fidesz az SMA-s gyerekek megsegítését
Leszerelik a BKK sosem használt beléptetőkapuit
Novák Katalin: ismét gyermekvédelmi programot készít a kormány
Forró vízzel teli gödörbe zuhant két férfi: halálra főttek
A pénztárnál halt meg egy idős férfi Csömörön
Kamion és autók az árokban: megrázó fotó a békéscsabai halálos balesetről
Mészáros megszerezte Magyarország legnagyobb pálinkafőzőéjét
Mészárosé lett a Gödöllői Tangazdaság
Összellenzéki ellenállást szorgalmaznak Budapesten
Nagyobb a botrány a Mátrai Erőmű körül, mint elsőre gondolták
Rengeteg magyar szurkolót ér kellemetlen meglepetés a walesi meccs előtt
Magyarország megvétózta a közös uniós jogállamisági nyilatkozatot
Több mint százezer magyar fizetésével trükköznek a cégek
A lángok közül mentették ki a síró koalát
Segíts a rendőrségnek: a képen látható férfiak raboltak ki egy nőt a II. kerületben
Óriási botrány: azonnali kirúgás a Katona József Színházban
Óriási készültség: kiraboltak egy bankot Pécsen
Maffia, tolvaj, lakásmutyi – ezeket a szavakat blokkolta Ferencváros volt fideszes önkormányzata
Paks II.: 2029 az új cél
Orbán meglépte: a szülő kötelessége, hogy szakmát szerezzen a gyerek
Fű alatt államosítanák az MTA teljes vagyonát
Hivatalos: Velence előbb-utóbb víz alá kerül
Több mint 10 milliárdot kell fizetnie a Quaestor-vezérnek
Kósa a menekültek éheztetéséről: A turisták sem kapnak enni
Baranyi megszüntetné a Fradinak járó 70 milliós önkormányzati támogatást
Tömeggyártásba került a kábel, amellyel adatok lophatók
Beázó tetők és lepukkant házak - már Szlovákiához képest is nyomorúságos a magyar lakáshelyzet
Tatabánya: rettegtek apjuktól a gyerekek, ezért nem mentek haza iskola után!
Egyre többen igyekeznek takarékoskodni, ehhez a bérek emelkedése segítséget ad
A magyarok átlagosan fél évre elegendő megtakarítással rendelkeznek
Megszólalt Cozma édesapja Sztojka Iván újabb letartóztatásáról
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Nébih: Higannyal és arzénnal szennyezett bébiételt hívtak vissza
Vakon követte a GPS-t a sofőr, a tengerben kötött ki
107 kiló csomagolást dob ki egy német évente
Amerika már csak ilyen: titokban maradnak Trump adóbevallásai
Hisz magában a magyar csapat: ha ők sárkányok lesznek, nekünk oroszlánokká kell válniuk
Sorsdöntő meccsre készül a magyar labdarúgó-válogatott
Álnéven ismerkedik a miskolci édesanyát összeverő exkatona
A doktori iskolák felhígítása a következő lépés
Kamu volt a visszavonulás, Orbánék nekimennek a független bíróságoknak
Egy 15 éves lány életét vesztette - összeomlott egy híd Franciaországban
Botrány a Puskás VIP-páholyban: pár ezer forintos jeggyel lógtak be a szurkolók
Figyelem! - mától tilos rászólni a kutyusra!
Botrány: Táskát és telefont vásároltak a hajléktalanok támogatására szánt pénzből
Pert nyert a Honvédkórház ellen a dolgozó: nem akarta, hogy honvédségi állományba vegyék
Karácsony leleplezésétől hangos a sajtó: a metrón utazott de bicikli sehol
Vajna Tímea nem tud a 13 milliárd forintos kötelezettségéről
Stadionstopot ígért Karácsony, most mégis zöld utat kaphat egy újabb aréna megépítése
Titokban csempészték ki a börtönből a Viking kapitányát – Mindenkit váratlanul ért a bejelentés
Mészáros Lőrinc alvállalkozóként építi a tram-train-vonalat
Ha egy sértett asszony egyszer beszélni kezd akkor bukik a kormány
Másfél percig küzdött a kislány a sárvári fürdőben
Hős katona volt, igaz magyar hazafi - mondta Lázár János Horthyról
Szabadon engedték a medvét amelyik tizenöt éven keresztül egy börtönben élt
Vénykötelesek lesznek a fájdalomcsillapítók
Enying: alig került szabadlábra, már újra rendőrkézen Marian Cosma egyik kegyetlen gyilkosa
Újra lekapcsolták Marian Cozma gyilkosát: borzalmas, amit a nővel tett
Döbbenetes, amit a társai műveltek a 11 éves kislánnyal egy budapesti iskolában
Újra címlapon: ezt kérte volt párjától L.L. Junior
Galambos Lajos belépett a tárgyalóterembe, ám pár perccel később távozott is
Orbán: kedves honfitársaim, most nehezebb idők jönnek
Ifj. Lomnici: vannak, akik csak magyarnak látszanak, de nem azok
Nemzetközi gyorsvonat szakította szét a Suzukit Vácnál
Black Friday rekord: Nyolcmilliót költött egy vásárló
Orbán lépett: elkezdődött a bosszúálló jogalkotás korszaka
Hongkongnak vége: Tűzparancsot kaphatnak a rendőrök
Vajna Tímea egy 13 milliárdos adósságot is örökölt
Hadházy állítja, hogy egy fideszes képviselő megpróbált nyomozókat lefizetni és tanúkat befolyásolni
Újabb baleset: a villamosnak akkor van elsőbbsége ha megadják azt
Lezuhant és súlyosan megsebesült egy budapesti cirkusz artistája
Hiába várják haza: Halálra gázolt egy embert a vonat Ecsernél
Cukorbetegeken segítenek: Otthongondozási díjra is jogosultak lehetnek
2 nap múlva egy 610 méteres aszteroida suhan el a Föld mellett
Enyhítették a férfi büntetését, aki nőkre támadt Zuglóban
Debrecen ajándékba adott 3 hektár földterületet Mészáros Lőrincéknek
Kocsis: Meg kell leckéztetnünk az ellenzéket!
Kilakoltatói életveszélyes állapotban dobták ki és hagyták utcán
Orvvadászattal gyanúsítják a fideszes polgármestert
Átnevelőtáborokat leleplező, titkos dokumentum került a New York Timeshoz
Dehidratáció miatt meghalt egy 9 hónapos csecsemő a menekülttáborban
Bizakodó a magyar csapat: A pályán akarjuk átélni az Eb-hangulatot
Óriási hatással volt a magyar válogatott tagjaira az átadott Puskás Aréna atmoszférája
Óriási hatással volt a magyar válogatott tagjaira az átadott Puskás Aréna atmoszférája
Ez olyan út kezdete, amelyen történelmet írhat a magyar válogatott
Újabb dráma az X-Faktor színpadán: tehetségkutató helyett dráma szakkőr?
Segíts egy megosztással! - Eltűnt egy ötéves kisfiú Óbudán
Hihetetlen dolgokat állít Shane Tusupról az egykori úszókapitány
Frankfurt: Összeütközött két gép repülőtéren
Üdülési jog botrány: a legnagyobb szállodacsoport megválna az ügyfeleitől
Újabb kétszáz embert dobnak ki a munkahelyéről egyik napról a másikra
Orbán Prágában: Mi vagyunk Európa jövője
Az időjárás káoszba taszítja Olaszországot
Műemlék épületet bont a kormány a Várba költözés miatt
Durva frontális karambol történt Budán
Régen ha valakinek volt munkahelye, akkor az a fizetéséből meg tudott élni
Svájc: Kivonultak a parlament képviselői amikor Kövér László megjelent
Véletlenül megsemmisülhetett a rendőrségen egy CD, amin a Rogán polgármestersége alatt eladott ingatlanok listája volt
Egy megkínzott kutyust találtak Kisújszálláson
Kigyulladt egy büfé Szombathelyen
100 Ft nyugdíj prémium - ha nem látjuk nem hisszük el
Íme a srác, aki tökéletesebb kört megy, mint Lewis Hamilton
Amikor élvezet a magyar foci: Sipőcz Virág gyönyörű megoldásból szerezte Magyarország találtát Csehország ellen
Lelőtt gép: Telefonbeszélgetés terelte a gyanút az oroszokra
Egér szaladgált a Bajcsy-Zsilinszky kórházban! - videóra vették
A orvvadászattal gyanúsított fideszes szerint ő csak önvédelemből lőtt a vadkanra
Hatmilliót fizet Dánia a menekülteknek, ha hazatérnek
Megnyílik mindenki álma: a Nutella-szálloda
Bejárta a világsajtót: Lázár János virágot vitt Horthy sírjára
Így köt bele Karácsonyba az Orbán-kormány
Új buszokkal szállítják mostantól a rabokat
Minden iskola bezárt a szamoai járvány miatt
Orbán politikáját kritizálják a kormánylapban - Vissza kell találni a néphez
Tüntetés lesz a CEU száműzetésének egyéves évfordulóján
Hiába küzd az újságíró, akinek egy hatalmas fa vágta ketté az autóját Budapesten
Harsányi Levente milliókat nyert sportfogadással
120 négyzetméteres svábhegyi lakás van Lázár János 10 éves kisfia nevén
Orbán: Ne vicceljünk már, ez egy komoly ország!
Orbán: Ha 10 millió ember nem tud megépíteni egy stadiont, akkor csukjuk be a boltot
10 év fogházat kapott két volt szlovák miniszter korrupció miatt
Segíts egy megosztással a kis Áronnak! - ÁRON ÁLMA MINDEN ÁRON
A fideszes polgármester azzal büszkélkedett, hogyan áll bosszút Orbán a településén
Prága: Százezrek vonultak az utcákra a kormányfő ellen
Elkezdődött: Orbán hadjáratot indított az önkormányzatok ellen
A nők fizetési igénye 54 ezer forinttal alacsonyabb a férfiakénál
Karácsony átadta a Tarlós által javasolt kitüntetéseket
Kilencéves, és nemsokára lediplomázik - áldás vagy átok csodagyereknek lenni?
Börtönbe zárták a szülőket, miután gyerekük belehalt a nyersvegán ételbe
Vizslamentés: segíts egy megosztással, szimatolva rohangál Esztergomban ez a kutyus!
Kéz- és láb nélküli fekete tinédzsert tepert le egy rendőr! - videó
Újabb árhullám érte Velencét - az emberek pánik helyett fotózkodnak
Tragédia a sárvári gyógyfürdőben: belefulladt egy hároméves kislány a medencébe
Bakondi György ismét elmondta az M1-ben: nő a migrációs nyomás!
Tüntetés Iránban, mert 107 forintra emelték a benzin árát
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva