thepost / Magyarország / Budapest / 2019.06.16
THE POST
           
16
A csernobili hazugságok ismerősek lehetnek a klímaváltozás korában!
Ez is érdekelhet:
Alföldi Orbánról: jött egy politikus, aki semmilyen gátlást nem ismer!
Otthonra talált Marci, a fészekből kiesett kis gólya!
Óriás naperőművet épít Kína Magyarországon!
„A titkaink és a hazugságaink határoznak meg minket. Amikor feltűnik az igazság, akkor csak hazudunk és hazudunk, amíg már nem is emlékszünk, hogy van-e ott egyáltalán igazság. Pedig ott van. Minden hazugság, amit elmondunk, adósság az igazság felé, és előbb vagy utóbb ezt az tartozást ki kell fizetni. Így robban fel egy RBMK reaktormag. Hazugságokkal.”

A Csernobil című sorozat utolsó részének kulcsjelenetében mondja ezt Valerij Legaszov atomtudós a bíróság előtt. Ez a drámai tetőpont: ki meri-e mondani valaki, hogy a katasztrófáért nemcsak az erőművet vezető egyének felelősek, hanem a szovjet állam is, amiért elhallgatták és titkosították, hogy nincsenek megfelelő biztonsági intézkedések a reaktorban. Hogy az atomfizikai magyarázat mellett legalább olyan fontos a politikai. Ha van abszolút tabu, akkor az állam felelősségének feszegetése az, a sorozat főhőse pedig megteszi, amiért azonnal el is viszi a KGB.

Kifordul a néző felé
A valóságban egyébként nem pontosan ez volt a helyzet, az igazi Legaszov nem vett részt ezen a tárgyaláson, a monológ ebben a formában nem hangzott el. A sorozat készítői dramaturgiai okokból választották ezt a megoldást, mert úgy érezték, ezeket a szavakat az eddigre már alaposan megismert karakter szájából kell hallania a nézőknek. Az viszont igaz, hogy Legaszov tényleg öngyilkos lett, és valóban neki köszönhetően ismerték meg a Szovjetunióban, hogy milyen nagy baj volt az atomreaktorokkal.

Ahogy viszont a sorozat dramatizált Legaszovja elmondja ezt a szöveget, a kamera lassan megfordul körülötte, az utolsó szót, a hazugságokat pedig már a tárgyalóterem közönsége, vagyis valójában a néző felé kifordulva mondja. Elég világos, hogy Craig Mazin író itt mondani akar valamit, ami sokkal általánosabb Csernobil, az atomreaktorok, vagy akár a Szovjetunió világánál. Például azt, hogy a nyugati néző ne csak megborzongjon, hogy micsoda rémület volt ez a szovjet rendszer, ahol

addig őrizgették a hazugságokból felépített saját igazságukat,
addig csukták be a szemüket, hogy ne kelljen szembenézni a kellemetlen igazsággal,
amíg a természeti törvények rájuk nem robbantották az egészet.
Hanem jusson eszébe az is, hogy az egyik legsúlyosabb problémával évtizedes tagadás, tétlenség és puha hárítás után most is csak akkor kezdtünk el szembenézni, amikor a természet rácsapott az asztalra.

A tudósok most is figyelmeztetnek
Az utóbbi hetekben cikkek sora boncolgatta az atomkatasztrófa és a klímaváltozás közötti párhuzamokat. Ahogy a sejteket szétszaggató sugárzás, úgy a légkört lassan megtelítő üvegház-gázok is láthatatlanok, de a hasonlóság ennél jóval tovább megy.

„A bolygónkat veszély fenyegeti, és tudósok figyelmeztetnek minket erre a veszélyre, ahogy a hetvenes években a Szovjetunióban tették a RBMK reaktorokkal. A kormányok vagy figyelnek, vagy nem figyelnek, az emberek vagy figyelnek, vagy nem figyelnek erre a figyelmeztetésre, de az igazság az, hogy a bolygót és a hőmérőt ez nem érdekli. Ahogy a reaktort se érdekelte, hogy a hibái államtitoknak voltak minősítve” - mondta egy interjúban Mazin.

2019-re ugyan megérkezett a politikai mainstream kellős közepébe a klímaváltozás témája, de ehhez az kellett, hogy az emberiség a klímakatasztrófa szélére sodródjon. Ide pedig hazugságokon át vezetett az út, és rengeteg szemet be kellett csukni hozzá. Ahogy ugyanis Csernobil tervezési hibái, úgy az aggasztó klímahelyzet sem újdonság tudósok egy csoportja számára.

Tudtak róla, aztán elmaszatolták
Az utóbbi időben részletesen dokumentálták, hogy a világ egyik legnagyobb olajvállalata, az Exxon vezetői például már 1977-ben tudtak arról, hogy az emberiség hatással van a globális légkörre, 1982-ben pedig a cég saját tudósai is ugyanerre jutottak. Egy évvel később mégis csökkentették a klímakutatásra szánt költségvetést, majd az évtized végére meg is szüntették a programot. Ronald Reagan elnöksége alatt a Fehér Ház már megvonta a forrásokat a napenergia-kutatásoktól, és amikor egy kormányügynökség felhívta a figyelmet arra, hogy a fosszilis tüzelőanyagok égetése katasztrofális hatással van a légkörre, megpróbálták bezáratni az ügynökséget.Politikai szólamok szintjén ugyan Margaret Thatcher és George W. Bush is beszélt a környezetvédelem fontosságáról, de a tényleges lépések azután is elmaradtak, hogy James Hansen klímakutató részletesen feltárta a helyzet súlyosságát az amerikai kongresszus előtt.

A fosszilis tüzelőanyagok használatának csökkentése ugyanis az emberiség történetének legjövedelmezőbb vállalatainak, az olaj- és gázcégek érdekeit sértette volna.
Ezek a vállalatok így koncentrált kampányba kezdtek, hogy kétségeket ébresszenek a tudományos eredményekkel szemben. A cél az volt, hogy összezavarják az üzenetet, hogy azt sugallják, a klímaváltozás túl bonyolult, túl összetett téma, és túl drága lenne kezdeni vele valamit. Egyébként valóban bonyolult és drága - csak ez nem lehet oka a tétlenségnek. (Erről van szó például a BBC idén megjelent dokumentumfilmjében, a Klímaváltozás - A tényekben.) És miközben ez a maszatolás zajlott,

1989 óta több széndioxid került a légkörbe, mint előtte az emberiség történetében összesen.

A hazugságok ára
„Tudósnak lenni azt jelenti, hogy az ember naiv. Annyira koncentrálunk az igazság megtalálására, hogy közben nem vesszük figyelembe azt, hogy milyen kevesen akarják, hogy megtaláljuk azt. Az igazságot nem érdekli hogy mire van szükségünk, vagy mit akarunk, nem érdekli a kormány, az ideológia, a vallás. Legalább ennyi haszna van Csernobilnak. Korábban attól féltem, hogy mi az ára az igazságnak, ma már azt kérdezem, mennyibe kerülnek a hazugságok” - hangzik a sorozat végén Legaszov monológja, amit szinte pontosan oda lehetne illeszteni a Klímaváltozás - A tények jelenete mellé, amiben arról van szó, hogy 30 éve még sokkal könnyebb lett volna tenni valamit, lassan lehetett volna emelni a fosszilis üzemanyagok árát és technológiát fejleszteni, mindezt nem a katasztrófa kapujában, most viszont már súlyos következményei vannak a késésnek. A hazugságok ára ebben az estben pont annyi, amennyit pusztult a Föld élővilága az elmúlt harminc évben.

A nagyvállalati PR-akciók természetesen kifinomultabban működnek, mint a szovjet cenzúra, de nem kevésbé hatékonyak. Van viszont egy közös elem, ami valójában mindkettőnél erősebb:

hogy egyszerűen jobb elhinni a kényelmes hazugságokat.
Az nem történhet meg
A Csernobil sorozat első részeinek egyik kulcskérdése, hogy lehet-e grafit az anyag, amit az erőmű körül találtak a katasztrófa után. A néző persze tudja, hogy az grafit, de minden hivatalos forrás tagadni próbál, mert ilyen anyagot csak a reaktormagban használtak, tehát ha ez kijutott, akkor robbanásnak kellett történnie az erőmű belsejében. De ez lehetetlen, ilyen nem történhetett, mondják egészen addig, amíg tagadhatatlanná nem válik.

Natalia Antonova, a Bellingcat szerkesztője vetette fel: „Akik azt mondták, az nem lehet grafit, nem különböznek soknak azoktól, akik szerint ma a környezeti változások nem valósak, vagy nem árthatnak nekünk.”

Vannak dolgok, amik egyszerűen túl nagyok, és túlságosan alapvető részei a minket körülvevő világnak ahhoz, hogy meg lehessen kérdőjelezni őket. A szovjet hivatalnokoknak elképzelhetetlen volt, hogy robbanás történt az erőműben, és ki kell telepíteni az embereket. Ma pedig sok nyugati embernek, hiába olvas róla az újságban, még mindig elképzelhetetlen, hogy közel lehetünk ahhoz a ponthoz, amikor fel kell adni eddigi kényelmes életmódunkat valami sokkal rosszabbért. (Erről Horváth Bence írt részletesen a 444-en.)

A Szovjetunió felbomlásáról szóló egyik híres könyv címe az, hogy Minden örökké tartott, amíg vége nem lett, ami jól kifejezi, hogy ezek a nagy, hegemón rendszerek megváltoztathatatlannak tűnnek - egészen addig, amíg egyszercsak össze nem omlanak, és utólag visszanézve már teljesen logikusnak tűnik, hogy mi vezet a bukásukhoz. (Gorbacsov egyébként utólag úgy értékelte, Csernobil volt az egyik legfontosabb tényező, ami a Szovjetunió felbomlásához vezetett.)

Azt is érzékelteti a Csernobil, hogyan lehet egyetlen pillanat alatt a szélsőségesnek bélyegzett véleményekből a legjózanabb és legigazabb hang, a nyugalomra intőkből pedig ugyanazon pillanat alatt közveszélyes valóságtagadó. Egy dramatizált jelenetben Legaszov az egyetlen az egymást nyugalomról biztosító elvtársakkal szemben, aki ki meri mondani, hogy óriási baj van. Akkor még ő tűnik a hisztérikus kívülállónak. Aztán kiderül, hogy egyedül ő mondott igazat, és mindenki más irracionális tagadásban volt.

Könnyen lehet, hogy valami hasonlót mi is meg fogunk még tapasztalni. Bár az idei tavaszra beérett a mainstreambe, sokan még mindig hisztérikus, extrém figuráknak tartják a klímalázadókat. Ha viszont tovább romlik a helyzet, könnyen elképzelhető, hogy hamarosan mostani mérsékeltek tűnnek majd csukott szemmel járó őrülteknek.

A hasonlóságok mellett persze bőven vannak különbségek is az 1986-os Szovjetunió, és a 2019-es világhelyzet között. A fontos vezetők (Donald Trump kivételével) legalább elismerik a problémát, az egyéni és kollektív cselekvés lehetőségei is jóval tágabbak, a megoldást is nagyobb erőkkel keresik. (Pláne jókor jött emlékeztető a sorozat az utóbbi időben egyre hangosabb „csakis a kapitalizmus a felelős a Föld pusztulásáért” kórusnak.) Ettől még a széndioxid-kibocsátás továbbra is növekszik - ahogy a Gizmodo posztja fogalmaz, ez egy puhább tagadás, de a hazugságok lényegében így is folytatódnak.Craig Mazin az idézett interjúban arról is beszélt:

„Most valami olyasmit tapasztalunk, amiről korábban azt hittem, csak a Szovjetunióhoz hasonló helyeken fordul elő. Az igazságtól való eltávolodást, és a személyi kultusz erősödését. A bizalmatlanságot az olyan tudósokkal szemben, akik nem értenek egyet az aktuális hivatalos narratívával. Ez nagyon felkavaró, és még nem igazán tudjuk, mit kezdjünk vele. Amit az embereknek figyelembe kellene venniük, hogy mindegy, hogy mit akarunk hinni, hogy milyen nagy sztorival magyarázzuk a világot, az igazság attól még igazság. És ha aköré szervezed az életedet, amit egy párt vagy egy megmentőnek gondolt egyén mond, akkor eltávolítod magadat az igazságtól.”

Borítókép: Kiss Bence
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Utcára kerülhet a kómás lányát otthon ápoló asszony! - segíts egy megosztással!
Eddig 13 milliárd forint ment ukrán és orosz nyugdíjasoknak!
Darabokra szakad a Momentum: egymás után hagyják el a pártot a vezetők!
Hírhez tartozó kép:
Utcára kerülhet a kómás lányát otthon ápoló asszony! - segíts egy megosztással!
Eddig 13 milliárd forint ment ukrán és orosz nyugdíjasoknak!
Eddig 13 milliárd forint ment ukrán és orosz nyugdíjasoknak!
Darabokra szakad a Momentum: egymás után hagyják el a pártot a vezetők!
Alföldi Orbánról: jött egy politikus, aki semmilyen gátlást nem ismer!
Otthonra talált Marci, a fészekből kiesett kis gólya!
Óriás naperőművet épít Kína Magyarországon!
Szabadon távozhatott a teknősgyilkos nő!
Előírások megsértése miatt 50 millióra büntették a Providentet!
Amit Orbán itthon mond, azt nem meri megismételni az EU ülésein!
Neked csak egy megosztás, neki egy boldog élet! - segíts Xarának gazdit találni!
Segíts egy megosztással: nem érkezett haza a kis Áron!
Azt elemezgeti Európa, mi történik ha Orbán még idén megbukik!
Megégett a körmendi kórházban egy 1 éves kisbaba műszaki hiba miatt!
Mészáros lesz Mészáros alvállalkozója! - így megy ez!
Három millió forintos bírság egy utcára kitett állatért!
Ittas sofőr okozott frontális balesetet Sárvárnál!
Azt terjesztik Orbánról, hogy többször megverte a feleségét!
Olvasd el velünk Farkas Flórián önéletrajzát, de nem ér nevetni!
Motyogva, imádkozva sétálgatott Orbán a temetőben!
Orbán hivatalához folynak be a kaszinók díjai! - több milliárdos biznisz!
Gyakorlat: rakétavetővel sorozzák a magyar területeket!
Forró autóba zárta magát az állatorvos, hogy megmutassa mit élnek át kedvenceink!
Nálunk mindent szabad: újabb veszélyes vontatmány bukkant fel az M7-esen!
Vandálok szeméttel tömték be a védett madarak költőhelyét!
Jogos: 120 ezres bírságot kapott, mert kidobta a csikket az ablakon!
Szörnyet halt a légi bemutatót tartó pilóta! + videó!
Munkavédelmi sisakban tartottak misét a Notre Dame-ban! - kevés volt a hit!
Az utcán kiválasztok valakit és leszúrom: Közzétette a rendőrség a dunaújvárosi tini videóját!
Holttestet találtak a parkerdőben a járókelők!
Nem lesz köszönet a hirtelen lehűlésben! - ilyen lesz a jövőhét!
Orbán: elképzelhetetlen, hogy Magyarországon vizsgálódjon a néppárt!
Levelet írtak Orbán szüleinek! - durva sorok!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Kórházba szállították az M5-ösön karambolozó várandós nőt!
Kovácsoltvas kapukat loptak el pofátlan tolvajok Pesten!
Mellár: Az Orbán-rendszer a végéhez közeleg!
OLAF: 500 millióhoz jutott Orbán fogorvosa pályázat kiírása nélkül!
Most csak egy ici-picit füllentett Orbán Viktor!
Az első embert megöli aki szembe jön! - fenyegetőzött a dunaújvárosi tini!
Újabb autóscég választotta Szlovákiát!
Pár óra alatt 60 embert vágtak sittre Pesten!
Aranyáron tudsz a Balatonon nyaralni!
Teljesen megbénult az M7-es a Balaton felé egy baleset miatt!
Autó és motoros karambolozott Budapesten!
Íme az állatkert ahol az emberek vannak a rácsok mögött!
Lefilmezték ahogy egy Mercedes lángol Budapesten!
Hollandia: Orbán kifosztja a magyarokat, beteg idióta ember!
Tiborcz testvére kapott zsíros állást Mészáros Lőrinc bankjában!
Hosszú Katinkát az új szerelmével kapták lencsevégre!
Politikusok véletlenül macskás filterrel közvetítették a sajtótájékoztatójukat!
Fidesz: a magyar emberek jelölték ki számunkra az irányt!
Pataky Attila 65 ezer éves, a párja pedig 40 ezer éves!
Parkolóőrökre lövöldözött Pécsen egy férfi!
Bőkezű Orbán: 640 milliós támogatást adtunk a székelyföldi sportakadémiához!
Lecsukták a rendőrnőt aki túlságosan szerette a kamasz fiúkat!
Kormány: Megoldás a munkaerő hiányra ha a nyugdíjasok visszamennek dolgozni!
A kormány szerint a magyar gazdaság szárnyal, az Uniós pedig zuhan!
Szerető gazdit keresnek Emilynek! - oszd meg Te is!
Történelemhamisítás, amit a kormány csinál!
Segíts egy megosztással: eltűnt az 5 éves kislány!
Máris a legelitebb egységhez tartozik Orbán Gáspár!
Már a románoknak is feltűnt Mészáros terjeszkedése!
Orbán: a hajóbaleset azért rázta meg az országot, mert az áldozatok a vendégek voltak.
A Die Presse durván nekiment Orbánnak!
Egy év alatt több mint 30 ezer ember halt meg a kórházi állapotok miatt!
A Fidesz nem hajlandó Dobrev Klárát-t a nevén nevezni!
Elkezdődtek a harcok Kelet-Ukrajnában!
A semmi közepén hagyta az utasokat a MÁV! - botrány!
Megmagyarázhatatlan: tömeges halpusztulás a magyar tóban!
Csúnyán félrevezették a kisgyerekes családokat!
Az apát nem érdekelte, hogy gyermeke épp megöl egy védtelen állatot!
Elveszettnek hitt településekre bukkantak a tenger mélyén!
Egy gyermek holttestét is megtalálták a tóba gurult autóban!
Az oktatás államosítása: A kormány meglépi amit más országok nem mertek!
Saját gyerekét dobta le a tetőről ez a férfi! - sokkoló videó!
Amerikai média: Orbánék zsarolással vesznek át cégeket!
Orbán: ha igazad van akkor sem kritizálhatod a kormányt!
Segíts egy megosztással: hiába várták haza a kis Lilit!
Közúti ellenőrzések jönnek: nagyon megbüntethetnek, ha ez nincs a kocsidban!
Csányi 4,2 milliárdot kaszált Bige László kárán!
Szarvassal ütközött egy mentőautó Zalaegerszegen!
Több ember hal meg kórházi fertőzésben mint autó-balesetben!
Valaki szemetesbe dobta a gólya tetemet Gyulán!
A mai naptól vonattal is leugorhatunk az adriai tengerpartra!
Amíg meleg van addig nem folytatják a szúnyogirtást!
Holnap tetőzik a meleg aztán jön a lehűlés!
Bilincsben vitték el a Pesten őrjöngő szlovák kamionsofőrt!
Szabadult az olaszliszkai lincselés másik elkövetője is!
Figyelem, az ALDI termék visszahívása lehet, hogy Téged is érint!
Hat árva kiscicát mentett meg az Országos Mentőszolgálat!
Játszótéren szúrta mellbe szerelmét egy nő Mátészalkán!
Az Orbán-családhoz köthető cégek 50 milliárdot termeltek!
Egyhangú szavazással, továbbra is Németh Szilárd a Magyar Birkózó Szövetség elnöke!
Árokba csapódott a BMW-s Vas megyében! - az autóból nem sok maradt!
Orbán elrabolja Magyarország jövőjét! - a nemzetközi sajtó kritikája!
Fogadj örökbe egy kutyust, magadat is megmented vele!
Segíts egy megosztással: gazdira vágyik ez a kölyökkutyus!
A családok éve: Mészáros a gyerekeket is bevonta a milliárdos vasút bizniszbe!
Megmentették a hőség miatt rosszul lett kutyust a rendőrök!
A cseresznye kétezer forint, málnát meg ne is kérj!
Árokba borult egy 130 millió méhet szállító kamion!
A hétvégi időjárás olyan lesz mint egy házasság: hideg, meleg, eső, szél!
Kálmán Olga: mostantól hallatni fogja a hangját!
Az egész országban szünetel a szúnyogirtás!
Saját családja lesz az alvállalkozója Mészáros Lőrincnek a vasút építésben!
Több mint 3000 ingatlant engedtek át Orbánék ukrán kezekbe!
Nem adja fel Bige László: pert indít támadói ellen!
Az emberiség nem veszi komolyan, ami a földdel történik!
Reuters: milliárdok landoltak Orbán családjánál és a haverjainál!
Orbán interjú: megépítjük a stadionokat és focival neveljük a fiatalokat!
Már törölték is mindenhonnan Orbán Gáspár katonai videóját!
Segíts egy megosztással: hiába várta haza a családja Lilit!
Vádemelés a tömegkarambolt okozó kisbusz sofőrje ellen!
Aktiválták a traffipaxok legújabb funkcióját! - óriási büntetések jönnek!
Negyven év a korkülönbség, mégis imádják egymást!
Majka műtétjétől hangos a celeb világ!
Bochkor: elképzelhetetlen hogy Borossal dolgozzak újra együtt!
Orbán jelentése Brüsszel felé: nincs itt semmiféle kimagasló korrupció!
Szétlopják a vásárlók az áruházakat az önkiszolgáló kasszáknál!
Valami itt nem stimmel: óriási a csend az ukrán hajókapitány körül!
Osztani kötelező! - ez a nő ölte meg egy kővel az állatkerti teknőst!
Orbán nyilatkozata a köztévében: világszínvonalú magyar futball lesz újra!
Több száz jogsi ugrott a rendőri razzia során!
A kormány vereség esetén polgárháborús szituációt fog előidézni!
Valaki kutyákat mérgez Domaszéken!
Sikerült megfejteni a fekete lyukak nagy titkát!
Sokkoló: egy mobilért gyilkolt egy tatabányai 24 éves férfi!
Lángol a nyíregyházi üzemcsarnok!
Megdőlt a meleg rekord! - visszasírjuk a hideget!
Pakson kizárt hogy megtörténjen ami Csernobilban történt!
Mészáros gitárral, rocksztárként tombol egy kiszivárgott videón!
Orbán a parlamentben, a fia a határon harcol értünk magyarokért!
A honvédség lefelejtette a képekről Orbánt és a fiát!
Határvédelmet is tanították Orbán fiának!
Örökbe fogadta, majd a 40 fokos autóban hagyta a kutyáját a szekszárdi férfi!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva