thepost / Magyarország / Budapest / 2019.06.18
THE POST
           
18
A fák beszélgetnek, számolnak, éreznek!
Ez is érdekelhet:
Segíts egy megosztással: hiába várták haza a kis Lilit!
Segíts egy megosztással! - Egyszerre tűnt el ez a három kislány!
Inkább hagynám, hogy állatokat engedjenek repülőre, minthogy gyerekeket!
2016 elején egy Peter Wohlleben nevű német erdész kalauzolta a New York Times újságíróját az általa gondozott erdőben. Némi csendes séta után Wohlleben megtalálta, amit keresett: két, egymáshoz közel növő, hatalmas bükkfát.

„Ezek a fák barátok”
– mondta az újságírónak, és a fák koronájára mutatva elmagyarázta, hogy a két bükk nem növeszt egymás felé vaskos ágakat, nehogy elvegyék egymástól a fényt, és hogy az ilyen fabarátságok gyakran olyan erősek, hogy ha az egyik fát kivágják, a másik is hamar elpusztul.

A New York Times munkatársa azért kereste meg Wohllebent, mert az erdész 2015-ben írt egy könyvet, ami hónapokig vezette a német sikerlistákat, majd több nyelvre lefordítva, bevette a nemzetközi könyvpiacot is. A könyv arról szól, amihez Wohlleben a legjobban ért, és aminek megismerésére az életét tette fel:

a fákról és az erdőről.
A 21. század elejére az emberiség több mint fele városlakó lett, a városlakók többsége pedig egyre távolabb kerül a természettől: számítógépek monitorjai előtt ülve vágyakozunk a szabadba. Éppen ezért egyre jobban teljesítenek a könyvpiacon a természetről szóló könyvek, amilyen Wohlleben A fák titkos élete című kötete is.A német erdész fő állítása pedig önmagában is megkapó: azt mondja, a fák beszélgetnek egymással az erdők alatt húzódó, gyökerekből és gombafonalakból álló hálózaton keresztül. De a fák antropomorfizálása nem áll meg itt, Wohlleben szerint a fák szülőként törődnek az utódaikkal, barátságokat, szövetségeket kötnek, harcolnak a számukra nem kívánatos fajokkal szemben, fájdalmat éreznek, tanulnak és tudnak számolni is.

A vicc az, hogy amit az erdész leír, annak valóban van tudományos alapja, és a kutatási eredményeket alátámasztják Wohlleben saját megfigyelései is. Az a néhány biológus, aki kritizálta a könyvet, csak azt hozta fel, hogy az író túlságosan az emberhez és állatokhoz hasonló élőlényekként írja le a fákat. Mert az erdők alatti, gyökerekből és gombafonalakból álló erdei interneten valóban jelzéseket küldenek egymásnak a fák, csak míg az erdész ezt beszélgetésnek nevezi, az utód tápanyaggal való ellátását pedig szülői gondoskodásnak, a biológusok nem mennek ennyire messzire.

Abban azonban Wohllebennek mindenképp igaza van, hogy az egyszerű olvasóhoz az ő szóhasználata jelenti a kulcsot: a The Hidden Life of Trees sokkal szórakoztatóbb és érthetőbb olvasmány, mint akár egy gimnáziumi biológiatankönyv, még ha mindkettő a fákról is szól.

A fák viselkedésének bemutatása és már-már megszemélyesítésbe hajló leírásuk követhetőbbé teszi a fajták közötti különbségtételt is, Wohlleben világában a mindig összetartó bükkök a jégkorszak óta bevették szinte egész Európát, és mindenhol, ahová csak eljutnak, kíméletlenül leszámolnak más fafajtákkal. A bükk stratégiájának kulcsa, hogy nagyon-nagyon kevés fényt enged maga alá. Ez két dolgot jelent:

a bükk alatt csak a legkisebb fényigényű növények élnek meg, és
a fiatal bükkök egészen jól elvannak más, több fényt áteresztő fák koronái alatt is.
Ha pedig a fiatal bükk elérkezettnek látja az időt, rákapcsol és túlnövi a fát, ami alatt nőtt, majd a koronájával megfosztja az életet adó fénytől.

De persze a bükköknek is megvan a gyenge pontjuk: nagyon szociálisak és csak erdőben, a fajtársaik közt érzik igazán jól magukat. Ezzel szemben a tölgyek jobban elvannak kisebb csoportokban vagy akár egyedül is.

A tölgyeknél sokkal jobban kedvelik az egyedüllétet a fűzfák és a nyárfák, amik kifejezetten arra játszanak, hogy a magjuk minél messzebbre jusson az anyafától. Ezek a fák az erdő védelme nélkül is képesek a túlélésre, ez teszi őket úttörőkké az erdők természetes terjeszkedésében. Egy bükkfa például nagy gondban lenne, ha csak úgy, valami füves pusztán kellene kinőnie, de nyárfák alatt akár lehet is esélye.

/>Wohlleben bemutatja azt is, hogyan gondoskodnak a fák az utódaikról. Azt írja, hogy egy fiatal fa semmi mást sem szeretne annyira, mint turbófokozatban fotoszintetizálni, és folyamatosan növekedni. Ezt azonban nem teheti meg, amíg az anyja föléje tornyosul. Ezekben a korai évtizedekben az öreg fa a föld alatti hálózaton keresztül látja el táplálékkal az utódait, amik így olyan szilárd és tartós törzset növesztenek, mintha akadály nélkül jutna hozzájuk a napfény. Az erdőben a fiatalok esélye csak akkor jön el, ha akár 400-500 éves anyjuk annyira megöregszik, hogy már nem tudja tartani a koronáját, és ledől. Ekkor a ledőlés után életben maradt fiatalokra is jut napfény, akik végre elkezdhetnek növekedni.

A könyv szerint a mai erdőgazdálkodással éppen az a probléma, hogy figyelmen kívül hagyja, milyen is egy igazi erdő. Manapság a telepített erdők szinte minden esetben egyetlen fajta fából állnak, ez pedig általában rontja az erdő ellenálló-képességét. Az, hogy a fákat egymástól távolra telepítik, gátolja, hogy kapcsolatba léphessenek egymással, holott erre több fafajnak is bizonyítottan igénye van, a fő probléma pedig az, hogy a fakereskedők nem hagyják megöregedni az erdőket.

Mivel a telepített erdők fái növekedéskor nem kapnak árnyékot, nagyon gyorsan nőnek, de a törzsük nem lesz eléggé ellenálló. Nem véletlen, hogy a komoly viharkárok szinte mindig telepített erdőkben keletkeznek. Ráadásul a telepített erdők fáit maximum 80 éves korukban már kivágják.

Emberi években számolva ez érthető is, hiszen 80 év már szép kor egy embernek. A fák azonban sokkal lassabban élik az életüket, és megfelelő körülmények között, erdőben egy bükk például 400-500 évig is elélhet. A 80 éves kor Wohlleben szerint a fáknál még gyerekkor, nem véletlen, hogy egy évszázadok óta érintetlen erdőben egy 80 éves fa gyakran alig magasabb 2-3 méternél. A telepített erdők 80 éves fái ehhez képest viszont már kitermelhető szálfák. Wohlleben éppen ezért hasonlítja ezeket a fákat a húsukért tenyésztett állatokhoz.

A mesterségesen telepített, fiatalabb erdőkben gyakran a fák sem érzik magukat túl jól, és kényelmetlenségüket jelzik is egymásnak. A könyvben is idézett kutatások szerint pedig lehetséges, hogy az ember is érzi ezt: minél öregebb és minél egészségesebb egy erdő, annál jobb benne az emberek közérzete, és annál nyugodtabbak a túrázók: a pulzusuk kiegyenlítődik, a vérnyomásuk lecsökken.

Wohlleben szerint az erdők tanulmányozása az egész mezőgazdaságnak hasznos lehet, az pedig egészen biztos, hogy Európában több lehetőséget kellene hagynunk a telepített erdőknek is, hogy megöregedjenek. Egy öreg erdő nem feltétlenül jelent kevesebb faanyagot sem, ha a fák jól érzik magukat, jobban nőnek, akár 200-300 éves korukban is, így a fára hajtó erdészetek is jobban járhatnának.

Még azzal sem rontottunk el semmit, hogy Európa szinte összes több száz éve érintetlen erdőségét már kivágtuk, hiszen öreg erdő akár egy néhány évtizede telepített erdőből is lehet, a fákat egyszerűen csak békén kell hagyni, a természet végezni fogja a dolgát, csak nagyon-nagyon lassan. A fák ráadásul nagyon jól alkalmazkodnak, sőt még tanulni is képesek: ha például egy fának egész életében sok víz áll rendelkezésére, és dőzsöl, de egy aszályos nyáron hirtelen elfogy a víz, a fa ezt meg fogja jegyezni, és később minden évben sokkal takarékosabb lesz a vízzel, mint korábban.

A The Hidden Life of Trees elolvasása után az ember úgy érzi, fontos dolgokat tudott meg a körülötte lévő világról, és minden fejezet újabb mindennapi jelenséget tesz érthetővé a biológia iránt amúgy nem érdeklődő olvasó számára. Wohlleben nem azt akarja, hogy az emberek hagyják békén a fákat, az erdész szerint az emberi civilizáció alapja, hogy más élőlényeket használunk a túlélésünk és fejlődésünk érdekében, és ezzel semmi baj nincsen. Az viszont elvárható, hogy minél többet tudjunk ezekről az élőlényekről, minél tisztességesebben bánjunk velük, és hogy ne pazaroljuk a tőlük kapott erőforrásokat.

Vagy ahogy az erdész-író az interjúiban rámutat:

meg kell értenünk, hogy annak ellenére, amit az elmúlt évtizedekben tanultunk, a természet nem valamiféle személytelen gép.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Szabadult az olaszliszkai lincselés másik elkövetője is!
Figyelem, az ALDI termék visszahívása lehet, hogy Téged is érint!
Összetört a Gáspár család: elárverezi a NAV az ékszereiket!
Hírhez tartozó kép:
Félig hivatalos sajtótájékoztatón vett részt Orbán! - nem szóltak az érintetteknek!
Az állam is beleugrana az 5G-hálózat kiépítésébe!
Az állam is beleugrana az 5G-hálózat kiépítésébe!
Szuper ellenzéki kezdeményezés: fillérekből ivóvíz az embereknek!
A volt MTI vezér 98 ezret fizet egy exkluzív lakásért a Várban!
Hajléktalanszálló? - nem, ez egy orvosi szoba a Honvédkórházban!
Segíts egy megosztással gazdihoz juttatni: Még mindig gazdit keres Theo!
A határon túliaknak szánt 90 milliárdból 4 milliárd megy a Rogán-irodának!
Brutálisan megkínoztak egy medvebocsot Romániában! - egyikük még filmezte is!
Több mint százezer, súlyosan veszélyeztetett orangutánnal végeztek!
Szembe ment a forgalommal, egy kamionos helyre tette!
Fidesz titkosítás: a támogatásokról szóló adatkéréseket meg kell tagadni öt évig!
Orbán az etióp egyházzal tárgyal a migráns áradattal kapcsolatban!
Balesetet okozott majd a bokorba bújt a rendőrök elől ez a férfi!
Durva foci-balesetet rögzített a kamera! - csak erős idegzetűeknek!
Nemsokára indul a facebook saját pénze!
Több mint 14 milliót vettek fel sportpálya kerítésre, ami sosem épült meg!
Újra napirenden a vasárnapi nyitva tartás a munkaerőhiány miatt!
Megtalálták a szabadulóművész holttestét!
Rendkívüli közgyűlés az összeomló baleseti ellátás miatt!
Több mint 30 ezer család kerül idén az utcára!
Elfogyott a türelem: lépett az orvosi kamara!
Óriási karambol volt, de a kiskacsák átjutottak az úton!
Magyar kormány: a rendőrök vigyék el a hajléktalanokat a közterületekről!
Óriási lángcsóva csaphat fel Baranyában!
Semjén Zsolt nem mond le a vadászatokról!
Megindult a veszprémi 10 milliárdos uszoda építése!
Összeomlástól tartanak a tűzoltó- és rendőr-szakszervezetek!
Július 15: kisétál az olaszliszkai lincselő!
A neten koldul pénzt álomutazásra ez a fiatal pár, mert dolgozni nem akarnak!
Segítségnyújtás elmulasztásért is felelnie kell az ukrán kapitánynak!
Szezonban kezdték meg a balatoni strand felújítását!
Elbújnál a világ elől és nyugalomra vágysz? - válaszd a felcsúti kisvasutat!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Bilincsben vitték el a felelőtlen lovasgazdát a rendőrök!
Videó: Az utasok próbálták megmenteni a vonatgázolás áldozatát!
Hamarosan megtárgyalja a kormány az Orbán Ráhel-féle divatügynökség ügyét!
Szúnyoginvázió van de az önkormányzat szerint minden rendben!
Négycsillagos szállodában kényeztette a Médiatalálkozó résztvevőit a kormány!
Elhárították a paksi atomerőmű turbinahibáját! - csak semmi pánik!
Százezreket zsarolt ki gyengébb iskolatársától egy siófoki kamasz!
Sokkoló a helyzet Grönlandon!
Étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a hatóság!
Hivatalos: korrupciógyanú miatt beutazási tilalmat fontolgat Mészáros ellen Washington!
Segíts egy megosztással: a 12 éves Erika nem érkezett haza!
Váratlan fordulat az eltűnt kislány ügyében!
A madárfiókákkal sem törődtek a favágók Máriabesnyőn!
Segíts egy megosztással hogy együtt maradhassanak: pár év után menniük kell!
Orbán: az erőim végét járom!
Létezik egy terv, ami alapján bezárnák a fóti gyermekotthont is!
A lánya találta meg az Érden meggyilkolt anyát!
Törölték a videót, ahol az anyuka leönti alvó csecsemőjét jéghideg vízzel!
Meghalt az Oroszlánynál bántalmazott kislány!
Mi történik, ha Irán tíz napon belül felrúgja az atomalkut?
Nincs még ellenszer az eddigi legdurvább járványra!
Körözött Alfát kapcsoltak le a magyar rendőrök!
A BKV sofőrök kiborultak: életveszélyes a meleg amiben dolgozniuk kell!
Meghalt egy bácsi az ózdi idősek otthonában tomboló tűzben!
Búzatáblában fogták el a húga megölésével gyanúsított biatorbágyi férfit!
Hatósági figyelmeztetés: senki ne vegyen MMS cseppet az interneten!
Óriási a botrány: hamis útleveleket árultak a kormányablakban!
A puszta királya: 20 lovat hajtott egyszerre Tóth Lajos!
Sikoltozás és pánik: videó rögzítette az utasszállító repülő utasait!
Ne nézd meg! - óriáspók várt a nyaralókat a szobában!
Nem kizárt, hogy a Viking kapitánya pezsgőzött az ütközés előtt!
Amint átvette a borítékot, kattant a bilincs az unokázós csaló kezén!
Elfogták a Budapesten megszökött rabot!
Kínos kérdést tettek fel Orbánnak a parlamentben, nem válaszolt rá!
Fidesz: uniós alapjoga a külföldi vendégmunkosoknak, hogy itt vannak!
Leláncolták a vízbe dobták a szabadulóművészt: azóta nem látta senki!
A kormány elfejtette közölni, hogy a babaváró hitel fizetés függő!
Diákokat szállító busz borult fel az M3-as autópályán!
Elfogatóparancs a képen látható feltételezett gyilkos ellen!
Műanyagszemetet találtak a partra sodródott ámbráscet gyomrában!
Megnégyszereződött a németországi magyarok száma!
Mészáros veje bejelentkezett a Haladásért! - 800 millióért viszi!
Figyelem! - újabb rab szökött meg, teljes a készültség!
Szörnyethalt a motoros aki azzal vagánykodott, hogy lábbal vezet!
Ilyen amikor apuka segít a bénázó kislányának parkolni! - minket lenyűgözött!
Egyenlőre nem adnak információt az öngyilkos magyar rendőr ügyével kapcsolatban!
Teljes útzár az M7-esen kigyulladt kamion miatt!
Fidesz költségvetési javaslat: 92,7 milliárd a határon túli magyaroknak!
Nincs elég K-vitamin az újszülötteknek!
Egy 13 éves kislány, hogy jut el odáig hogy megkésel valakit?
Mészáros azért sikeres, mert közvetlen stílusú, társasági ember!
Méhek költöztek egy fába, valaki purhabbal fújta be őket!
A fecskék a barátaink, mi mégis pusztítjuk Őket!
Oszd meg Te is: gazdit keres Dió, nem lehet nem bele szeretni!
Orbán videó: apám vert és mindig is volt skizofrén hajlamom!
Elkészült a MÁV új szuper vonatja, de sajnos nem fér be az alagutakba!
Gratulálunk: több mint 200 zsák szemetet szedtek össze magyar fiatalok!
Csak erős idegzetűek nézzék meg mire költött 80 milliót a Fidesz!
Össze vissza beszélt a teknősgyilkos nő a TV-nek adott interjúban!
Mészáros neje: A Jóisten segítségével jutottunk el idáig!
Újra száguldoznak az elgázolt lány anyja előtt!
Hivatalos: törvénytelen volt a kettős állampolgárok szavaztatása!
Orbán Viktor még mindig beteg! - elkapta az influenzát!
A Fidesz képviselője 2008 óta bújik a mentelmi jog mögé!
Magyar állampolgár lehetsz és nem is kerül sokba! - szárnyal a kérelem biznisz!
Igaz az amerikai sztori, hogy Orbánék zsarolással vesznek át cégeket?
Hőségriadó idején is ugyanúgy dolgoztatták a munkásokat!
Aki látta a Csernobil sorozatot, az nem akarja Paks 2-t!
Több jelentés is figyelmeztetett minket a Duna túlzsúfoltságára!
Mongol vendégmunkás késelt meg egy férfit Szarvason!
Orbán itthon szabadságharcos, Brüsszelben bólogató kisdiák!
Kemény 10 ezer forintra büntetik a Lambo tulaját a pofátlan parkolás miatt!
Katasztrófák sora rázza meg a földet és nincs még vége!
Hogy történhetett meg, ami Komlón történt?
Gerincsérülést szenvedett a Balatonba fejest ugró férfi!
Hamarabb bezárnak a boltok vasárnap a munkaerőhiány miatt!
Felborult kamion lángol az M7-esen!
Nyilatkozott a teknősgyilkos nő a szabadulása után!
A család szeme láttára merült el a tóban apa és lánya!
Egyre több gyermek él szegénységben Magyarországon!
Kamu vagy igazi Orbán milliós pszichiátriai számlája?
Utcára kerülhet a kómás lányát otthon ápoló asszony! - segíts egy megosztással!
Alföldi Orbánról: jött egy politikus, aki semmilyen gátlást nem ismer!
Otthonra talált Marci, a fészekből kiesett kis gólya!
Óriás naperőművet épít Kína Magyarországon!
Szabadon távozhatott a teknősgyilkos nő!
Előírások megsértése miatt 50 millióra büntették a Providentet!
Amit Orbán itthon mond, azt nem meri megismételni az EU ülésein!
Neked csak egy megosztás, neki egy boldog élet! - segíts Xarának gazdit találni!
Segíts egy megosztással: nem érkezett haza a kis Áron!
Azt elemezgeti Európa, mi történik ha Orbán még idén megbukik!
Óriási nevetés tört ki Orbán beszéde alatt!
Rejtett felvételek: így vette meg a Fidesz a szavazatokat!
Megégett a körmendi kórházban egy 1 éves kisbaba műszaki hiba miatt!
Mészáros lesz Mészáros alvállalkozója! - így megy ez!
Három millió forintos bírság egy utcára kitett állatért!
Ittas sofőr okozott frontális balesetet Sárvárnál!
Vandálok szeméttel tömték be a védett madarak költőhelyét!
Jogos: 120 ezres bírságot kapott, mert kidobta a csikket az ablakon!
Szörnyet halt a légi bemutatót tartó pilóta! + videó!
Munkavédelmi sisakban tartottak misét a Notre Dame-ban! - kevés volt a hit!
Több mint 34 fok volt a felújított hármas metróban!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva