thepost / Magyarország / Budapest / 2019.06.16
THE POST
           
16
Megszünteti a kormány az SOS gyermekfalvakat mert túl költségesek!
Ez is érdekelhet:
Baj van: elkezdtek bedőlni a hitelek!
Ezt válaszolta Király Gábor a Fidesz felkérésére!
Százmilliárdos beruházás Orbán várkapitánysága!
Nem tudtak saját lábra állni harminc év alatt a hazai SOS gyermekfalvak, ezért ebben a formában megszűnnek. A gyerekeket saját ingatlanban lakó nevelőszülőknél helyezik el, nem egy esetben elszakítva őket „falubeli” nevelőanyjuktól. A fenntartó alapítvány szerint kellő gondossággal járnak el, a falvak főállású nevelőszülői azonban ezt nem így látják. Ettől az évtől rezsit, jövőre pedig már bérleti díjat is kell fizetniük, emiatt kénytelenek lesznek mihamarabb elhagyni az SOS falvakat, hogy aztán értékesíthesse az alapítvány.

„Újabb állomásához érkezik az SOS Gyermekfalvak szakmai megújulása. A nevelőszülői családok a következő három évben Kőszegen és Kecskeméten is fokozatosan integrált lakókörnyezetbe kerülnek, nem SOS-es családok mellé. Az együttélésnek ez a formája, az integráció jobban támogatja a gyerekek társadalmi beilleszkedését és későbbi boldogulását” – ezt írta februárban a honlapján a szervezetet fenntartó SOS Gyermekfalvak Magyarország Alapítvány. Vajon a Magyarországon több mint harminc éve működő SOS rendszerében miért pont most merült fel, hogy a falvak lakói rosszabbul integrálódnak, mint azok, akik hagyományos házakban laknak nevelőszülőkkel? Hiszen a gyerekek napközben közösségekben, óvodákban, iskolákban, sportedzéseken, szakkörökön töltik az idejük nagy részét, és csak este térnek haza a gyermekfaluba, ahol ráadásul a testvéreik és a játszótér várja őket. A válasz, burkoltan, a közlemény folytatásában szerepel: „A következő három évben arra törekszünk, hogy támogatóink segítségével és új támogatók bevonásával, valamint a szakmai átalakulással együtt a működési költségeink csökkentésével önfenntartóvá váljunk.”

Varró Gabriella, az alapítvány sajtókapcsolatokért felelős munkatársa nem cáfolta a 168 Órának, hogy az átszervezés hátterében pénzügyi megfontolások is állnak, mivel az egyes SOS házakat hét gyermek ellátására alakították ki, miközben mára törvényileg csökkent a nevelőszülőknél elhelyezhető gyermekek száma, ez pedig növeli a fenntartás költségeit, hiszen így kevesebb a normatív támogatás.

– Az elmúlt harminc évben – mondta – az SOS-ben nevelkedő gyerekek nagyon jó minőségű ellátásban részesültek, a modell biztonságot nyújtott az ott élő kicsiknek és az SOS-anyáknak. Az SOS gyermekfalu által nyújtott biztonság azonban tapasztalataink szerint akár túlvédettség is lehet. Nem eléggé készíti fel a gyermekvédelmi gondoskodásba kerülő gyerekeket a társadalmi kihívásokra, az integrálódásra. Úgy döntöttünk, hogy a modellünket fokozatosan alakítjuk át az ingatlanfüggő modellről egy rugalmasabb, családiasabb, integráltabb modellre, megőrizve a nevelőszülői közösség magas színvonalú szakmai támogatását.

Az SOS falvak anyagi gondjai a parlamentben is felmerültek, miután Ungár Péter (LMP) Mi lesz a sorsa a kőszegi SOS gyermekfalunak? címmel feltett írásbeli kérdésére Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára március 4-én azt válaszolta: mivel a nemzetközi SOS szervezet megszünteti a magyarországi alapítvány támogatását, „szervezeti átstrukturálásra” lesz szükség. Hozzátette: a minisztérium egyeztetést folytatott februárban a nemzetközi és a magyarországi szervezet képviselőjével, áttekintették a gyermekvédelem területén végzendő alapítványi munka a lehetőségeit. A válasz szerint

fel sem merült az SOS gyermekfalvak központi támogatása, hiszen az állam is fokozatosan szünteti meg a gyermekotthonokat, és a kevesebb teherrel járó, saját ingatlanban lakó nevelőszülőkhöz kihelyezett gyermekgondozást preferálja.

Az SOS Gyermekfalvak Magyarország Alapítvány 2012 óta tudja, hogy több mint harminc év után saját lábra kell állnia, mert az osztrák alapító támogatása 2020-ra megszűnik. Az a kezdetektől fogva nem volt titok, hogy a támogatás folyamatosan csökken majd, de üteme felgyorsult a szervezet legutóbbi elnökváltását követően, miután az osztrák SOS gyermekfaluban felnőtt Helmut Kutint az indiai Siddhartha Kaul váltotta a szervezet élén, ő pedig az infrastrukturálisan is elmaradott harmadik világ gyermekei felé fordította a fő figyelmet.

A kőszegi SOS faluban jelenleg 69 gyermek él, tíz nevelőszülő gondozza őket. A falu a jelenlegi formájában meg fog szűnni, hogy mikor, az pusztán az ingatlanra adott árajánlatoktól függ. A kőszegi gyermekfalu egy öthektáros területen fekszik, amit már fel is parcelláztak, és az első lépcsőben az épületek nélküli területeket értékesítik. A gyerekek külsős, saját ingatlanban lakó nevelőszülőkhöz kerülnek, az SOS alapítvány pedig a jövőben úgynevezett koordinációs feladatokat lát majd el. Kérdés, hogy az adományozók mennyire vannak tisztában azzal, miként változnak a körülmények.

A battonyai SOS gyermekfalut már néhány éve bezárták, és mintegy 400 millió forintért hirdették meg az épületegyüttest. Az elhagyatott ingatlant őrzik, ennek költségét szintén az alapítvány fizeti. Az ennél jóval többre taksált ingatlant a nyolcvanas évek végén nagyrészt társadalmi munkával hozták létre. A gyerekeket Orosházán osztották szét különböző magánházakban. Ingatlanpiaci szempontból a legfrekventáltabb helyen a kecskeméti SOS falu van, amely egy családi házas övezetben található, és itt is gondozzák a legtöbb gyereket, több mint százat. A kecskeméti falu egyik részét szeretnék eladni, azt a területet, amelyen irodák, közösségi helyiségek, a kisegítők, a kertész és a karbantartó eszközeinek tárolói találhatók, valamint egy focigrund is van. Ezeket a szolgáltatásokat megszüntetik, akárcsak a gyerekszállítást. Az ingatlanrészt feltehetőleg nem kell sokáig árulni a Mercedes-gyár városában, akkora a lakás- és az építésitelek-hiány.

A költségtakarékosság a belsős nevelőszülőket is érinti, erről nemrég kaptak körlevelet. E szerint változnak a keretmegállapodásaik, ettől az évt

ől már a faluotthon teljes rezsijét nekik kell állniuk, míg eddig csak a 60 százalékát fizették. Emellett 2020-tól lakhatási hozzájárulást, magyarán bérleti díjat is kötelesek fizetni. Az alapítvány tervei szerint ez a piaci árnál kedvezőbb lesz, viszont évről évre növekedni fog. Háztartási ellátmányt pedig, akárhány kicsit nevel is, csak három gyermek után fog kapni egy falubeli nevelőszülő. Új gyereket mostantól már csak külső nevelőszülőnél helyeznek el. Ugyancsak megszüntetik a központi nyári táboroztatást, amelyet eddig Olaszországban tartottak.

Vajon miként élik meg a változást a szervezetben több évtizede dolgozó nevelőszülők, akik erre tették fel az életüket, és több generációt is felneveltek már? Érzik-e a hétköznapjaikban azt a felelős gondolkodást, amit az alapítvány ezzel kapcsolatban hangoztat, miszerint „mindent megteszünk azért, hogy ne történjenek tervezetlen gondozási helyváltások, és ha valaki szeretne nevelőszülő maradni, akkor a jelenlegi átalakulás miatt nem kell ezt feladnia”?

– Egyértelmű, hogy el akarnak lehetetleníteni bennünket,

hogy minél hamarabb megüresedjenek a házak, miközben az alapítványi központban a korábbiakhoz képest jóval többen vannak – mondta lapunknak egy főállású nevelőszülő, aki több mint száz kilométerről költözött be a faluba. – Higgyék el, az évek során igazi családdá váltunk, de sem én, sem sok más sorstársam nem tudjuk magunkkal vinni a neveltjeinket, mert egyrészt nincs erre megfelelő házunk, de még ha lenne is, egy jogszabály szerint azokat a gyerekeket, akiket látogatnak a vér szerinti hozzátartozóik, nem lehet tőlük ötven kilométernél messzebb elhelyezni.

– Nekem azt vágták a fejemhez harminc év után – mondta egy másik nevelőszülő –, hogy miért nem képeztem magam, akkor most el tudnék helyezkedni még a nyugdíjig. De hát miért csak most közlik ezt velem, miért nem korábban? Hiszen tudták, hogy mikorra fut ki a központi támogatás, nem beszélve arról, hogy akkor még voltak nagy számban kisegítők, el tudtam volna járni egy tanfolyamra, valamilyen képzésre, amire most már nincs lehetőségem, sőt a rezsi és az albérletköltség felemészti majd a fizetésemet.

Az egyik nevelőszülőben felvetődött, hogy megpróbál támogatókat keresni, hogy kifizessék a lakbérét vagy beszálljanak a rezsijébe, és akkor még van esélye felnevelni a nagykorúságig a fogadott családját. Erre azonban nincs lehetősége, mert ő nem jogi személy, pénzt csak az alapítványnak lehet utalni, az oda befutó támogatások pedig a központi kalapba kerülnek.

– Rengeteg a változás, amit majd munkaügyi jogásszal kell átnézetnünk, hogy ezek megfelelnek-e a törvényeknek, illetve csökkennek-e a járandóságaink az elmúlt évtizedekhez képest, de ha kiharcolunk is esetleg mindent, ami jár, akkor sem lesz rendben semmi, mert ez nem egy gyár, hanem egy gyermekfalu – mondta egy harmadik nevelőszülő. – Ugyan milyen lelkiismerettel távozhatunk innen, amikor gyerekek fognak sérülni, hiszen a legtöbbjüket néhány hónapos koruk óta neveljük anyaként, szülőként? Támaszként tekintenek ránk, és most 9 vagy 14 évesen az a trauma éri őket, hogy kihelyezik őket egy idegen környezetbe, egy ismeretlen nevelőszülőhöz. Mindezt azért, hogy a fővárosi irodában mindenki megkapja a jó fizetését.

A legtöbb nevelőszülőt a lelkiismeretlenség bántja. Véleményük szerint ha az alapítvány szakmailag korrekten szeretett volna eljárni, akkor időben elkezdték volna a rendszer kifuttatását, nem vettek volna fel több gyereket a falvakba, így mindenki számára megnyugtatóan tervezhető lett volna a rendszer, és a gyerekek 18 éves korukig velük és az összeszokott családjukkal egyben maradhattak volna.

Kétségtelen, hogy az alapítványi központban a korábbiakhoz képest megnövekedett a létszám, 27 olyan munkavállaló dolgozik a szervezetnél, aki a működést segíti a központi irodából.

– Bár fizikailag bárhol lehetnének a munkatársak, bizonyos munkaelemek, mint például az adománygyűjtés, a fővárosból költséghatékonyabban végezhetők. A fővárosi iroda munkatársainak fele ezen a területen dolgozik. Ez a szám jóval alacsonyabb volt húsz éve, de munkájuk eredményeképpen az elmúlt években 50 százalékról 64 százalékra sikerült emelnünk az adománygyűjtésből származó bevételünket – mondta Varró Gabriella. – A szervezet átalakítása során hangsúlyt helyezünk az adminisztrációs költségek csökkentésére, az jelenleg 14 százaléka az éves működési költségkeretnek. 2021 végére ezt 12 százalékra tervezzük mérsékelni.

Mint mondta, törekednek arra, hogy ne szakítsanak szét fontos kapcsolatokat. Ugyanakkor lesznek helyzetek, amikor egy-egy gyerek esetében „gondozásihely-váltásra” lesz szükség. Ezt pedig a lehető legkörültekintőbben fogják végezni – ígérte. Terveznek csoportos és egyéni beszélgetéseket a nevelőszülőkkel, hogy megértsék a változás előnyeit, és mindenki számára vállalható, sőt kedvező alternatívát kínáljanak.

Az alapítvány jelenleg is várja olyan nevelőszülők jelentkezését, akikhez ki tudja helyezni a gyerekeket.

Az alföldi kistelepüléseken – ahol a nyolcvanas évek agrárgazdálkodásához igazodva többszintes házakat építettek – a helyi téesz vagy az üzem megszűnésévével sokszor a nevelőszülői munka jelenti a megélhetést. A Dunántúlon viszont ez nem jellemző. A nevelőszülői csapat öregszik, egyre kevésbé éri meg ez a munka, a fiatalok már bele sem vágnak. Egy multinál pénztárosként, külföldi cégeknél pedig még betanított munkásként is többet keresnek, mint amennyit árva gyerekek gondozásáért kaphatnak.

Nemhiába jegyezte meg az egyik nevelőszülő: mindig is lesznek gondozásra szoruló gyerekek, de előbb-utóbb nem lehet majd sehová elhelyezni őket. Miért kellett kivéreztetni a gyermekfalvakat?
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Orbán: ha igazad van akkor sem kritizálhatod a kormányt!
Segíts egy megosztással: hiába várták haza a kis Lilit!
Választ adott a TESCO, hogy kivonul e Magyarországról!
Hírhez tartozó kép:
Utcára kerülhet a kómás lányát otthon ápoló asszony! - segíts egy megosztással!
Eddig 13 milliárd forint ment ukrán és orosz nyugdíjasoknak!
Eddig 13 milliárd forint ment ukrán és orosz nyugdíjasoknak!
Darabokra szakad a Momentum: egymás után hagyják el a pártot a vezetők!
Alföldi Orbánról: jött egy politikus, aki semmilyen gátlást nem ismer!
Otthonra talált Marci, a fészekből kiesett kis gólya!
Óriás naperőművet épít Kína Magyarországon!
Szabadon távozhatott a teknősgyilkos nő!
Előírások megsértése miatt 50 millióra büntették a Providentet!
Amit Orbán itthon mond, azt nem meri megismételni az EU ülésein!
Neked csak egy megosztás, neki egy boldog élet! - segíts Xarának gazdit találni!
Segíts egy megosztással: nem érkezett haza a kis Áron!
Azt elemezgeti Európa, mi történik ha Orbán még idén megbukik!
Megégett a körmendi kórházban egy 1 éves kisbaba műszaki hiba miatt!
Mészáros lesz Mészáros alvállalkozója! - így megy ez!
Három millió forintos bírság egy utcára kitett állatért!
Ittas sofőr okozott frontális balesetet Sárvárnál!
Azt terjesztik Orbánról, hogy többször megverte a feleségét!
Olvasd el velünk Farkas Flórián önéletrajzát, de nem ér nevetni!
Motyogva, imádkozva sétálgatott Orbán a temetőben!
Orbán hivatalához folynak be a kaszinók díjai! - több milliárdos biznisz!
Gyakorlat: rakétavetővel sorozzák a magyar területeket!
Forró autóba zárta magát az állatorvos, hogy megmutassa mit élnek át kedvenceink!
Nálunk mindent szabad: újabb veszélyes vontatmány bukkant fel az M7-esen!
Vandálok szeméttel tömték be a védett madarak költőhelyét!
Jogos: 120 ezres bírságot kapott, mert kidobta a csikket az ablakon!
Szörnyet halt a légi bemutatót tartó pilóta! + videó!
Munkavédelmi sisakban tartottak misét a Notre Dame-ban! - kevés volt a hit!
Az utcán kiválasztok valakit és leszúrom: Közzétette a rendőrség a dunaújvárosi tini videóját!
Holttestet találtak a parkerdőben a járókelők!
Nem lesz köszönet a hirtelen lehűlésben! - ilyen lesz a jövőhét!
Orbán: elképzelhetetlen, hogy Magyarországon vizsgálódjon a néppárt!
Levelet írtak Orbán szüleinek! - durva sorok!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Kórházba szállították az M5-ösön karambolozó várandós nőt!
Kovácsoltvas kapukat loptak el pofátlan tolvajok Pesten!
Mellár: Az Orbán-rendszer a végéhez közeleg!
OLAF: 500 millióhoz jutott Orbán fogorvosa pályázat kiírása nélkül!
Most csak egy ici-picit füllentett Orbán Viktor!
Az első embert megöli aki szembe jön! - fenyegetőzött a dunaújvárosi tini!
Újabb autóscég választotta Szlovákiát!
Pár óra alatt 60 embert vágtak sittre Pesten!
Aranyáron tudsz a Balatonon nyaralni!
Teljesen megbénult az M7-es a Balaton felé egy baleset miatt!
Autó és motoros karambolozott Budapesten!
Íme az állatkert ahol az emberek vannak a rácsok mögött!
Lefilmezték ahogy egy Mercedes lángol Budapesten!
Hollandia: Orbán kifosztja a magyarokat, beteg idióta ember!
Tiborcz testvére kapott zsíros állást Mészáros Lőrinc bankjában!
Hosszú Katinkát az új szerelmével kapták lencsevégre!
Politikusok véletlenül macskás filterrel közvetítették a sajtótájékoztatójukat!
Fidesz: a magyar emberek jelölték ki számunkra az irányt!
Pataky Attila 65 ezer éves, a párja pedig 40 ezer éves!
Parkolóőrökre lövöldözött Pécsen egy férfi!
Bőkezű Orbán: 640 milliós támogatást adtunk a székelyföldi sportakadémiához!
Lecsukták a rendőrnőt aki túlságosan szerette a kamasz fiúkat!
Kormány: Megoldás a munkaerő hiányra ha a nyugdíjasok visszamennek dolgozni!
A kormány szerint a magyar gazdaság szárnyal, az Uniós pedig zuhan!
Szerető gazdit keresnek Emilynek! - oszd meg Te is!
Történelemhamisítás, amit a kormány csinál!
Segíts egy megosztással: eltűnt az 5 éves kislány!
Máris a legelitebb egységhez tartozik Orbán Gáspár!
Már a románoknak is feltűnt Mészáros terjeszkedése!
Orbán: a hajóbaleset azért rázta meg az országot, mert az áldozatok a vendégek voltak.
A Die Presse durván nekiment Orbánnak!
Egy év alatt több mint 30 ezer ember halt meg a kórházi állapotok miatt!
A Fidesz nem hajlandó Dobrev Klárát-t a nevén nevezni!
Elkezdődtek a harcok Kelet-Ukrajnában!
A semmi közepén hagyta az utasokat a MÁV! - botrány!
Megmagyarázhatatlan: tömeges halpusztulás a magyar tóban!
Csúnyán félrevezették a kisgyerekes családokat!
Az apát nem érdekelte, hogy gyermeke épp megöl egy védtelen állatot!
Elveszettnek hitt településekre bukkantak a tenger mélyén!
Egy gyermek holttestét is megtalálták a tóba gurult autóban!
Az oktatás államosítása: A kormány meglépi amit más országok nem mertek!
Saját gyerekét dobta le a tetőről ez a férfi! - sokkoló videó!
Amerikai média: Orbánék zsarolással vesznek át cégeket!
Orbán: ha igazad van akkor sem kritizálhatod a kormányt!
Segíts egy megosztással: hiába várták haza a kis Lilit!
Közúti ellenőrzések jönnek: nagyon megbüntethetnek, ha ez nincs a kocsidban!
Csányi 4,2 milliárdot kaszált Bige László kárán!
Szarvassal ütközött egy mentőautó Zalaegerszegen!
Több ember hal meg kórházi fertőzésben mint autó-balesetben!
Valaki szemetesbe dobta a gólya tetemet Gyulán!
A mai naptól vonattal is leugorhatunk az adriai tengerpartra!
Amíg meleg van addig nem folytatják a szúnyogirtást!
Holnap tetőzik a meleg aztán jön a lehűlés!
Bilincsben vitték el a Pesten őrjöngő szlovák kamionsofőrt!
Szabadult az olaszliszkai lincselés másik elkövetője is!
Figyelem, az ALDI termék visszahívása lehet, hogy Téged is érint!
Hat árva kiscicát mentett meg az Országos Mentőszolgálat!
Játszótéren szúrta mellbe szerelmét egy nő Mátészalkán!
Az Orbán-családhoz köthető cégek 50 milliárdot termeltek!
Egyhangú szavazással, továbbra is Németh Szilárd a Magyar Birkózó Szövetség elnöke!
Árokba csapódott a BMW-s Vas megyében! - az autóból nem sok maradt!
Orbán elrabolja Magyarország jövőjét! - a nemzetközi sajtó kritikája!
Fogadj örökbe egy kutyust, magadat is megmented vele!
Segíts egy megosztással: gazdira vágyik ez a kölyökkutyus!
A családok éve: Mészáros a gyerekeket is bevonta a milliárdos vasút bizniszbe!
Megmentették a hőség miatt rosszul lett kutyust a rendőrök!
A cseresznye kétezer forint, málnát meg ne is kérj!
Árokba borult egy 130 millió méhet szállító kamion!
A hétvégi időjárás olyan lesz mint egy házasság: hideg, meleg, eső, szél!
Kálmán Olga: mostantól hallatni fogja a hangját!
Az egész országban szünetel a szúnyogirtás!
Saját családja lesz az alvállalkozója Mészáros Lőrincnek a vasút építésben!
Több mint 3000 ingatlant engedtek át Orbánék ukrán kezekbe!
Nem adja fel Bige László: pert indít támadói ellen!
Az emberiség nem veszi komolyan, ami a földdel történik!
Reuters: milliárdok landoltak Orbán családjánál és a haverjainál!
Orbán interjú: megépítjük a stadionokat és focival neveljük a fiatalokat!
Már törölték is mindenhonnan Orbán Gáspár katonai videóját!
Segíts egy megosztással: hiába várta haza a családja Lilit!
Vádemelés a tömegkarambolt okozó kisbusz sofőrje ellen!
Aktiválták a traffipaxok legújabb funkcióját! - óriási büntetések jönnek!
Negyven év a korkülönbség, mégis imádják egymást!
Majka műtétjétől hangos a celeb világ!
Bochkor: elképzelhetetlen hogy Borossal dolgozzak újra együtt!
Orbán jelentése Brüsszel felé: nincs itt semmiféle kimagasló korrupció!
Szétlopják a vásárlók az áruházakat az önkiszolgáló kasszáknál!
Valami itt nem stimmel: óriási a csend az ukrán hajókapitány körül!
Osztani kötelező! - ez a nő ölte meg egy kővel az állatkerti teknőst!
Orbán nyilatkozata a köztévében: világszínvonalú magyar futball lesz újra!
Több száz jogsi ugrott a rendőri razzia során!
A kormány vereség esetén polgárháborús szituációt fog előidézni!
Valaki kutyákat mérgez Domaszéken!
Sikerült megfejteni a fekete lyukak nagy titkát!
Sokkoló: egy mobilért gyilkolt egy tatabányai 24 éves férfi!
Lángol a nyíregyházi üzemcsarnok!
Megdőlt a meleg rekord! - visszasírjuk a hideget!
Pakson kizárt hogy megtörténjen ami Csernobilban történt!
Mészáros gitárral, rocksztárként tombol egy kiszivárgott videón!
Orbán a parlamentben, a fia a határon harcol értünk magyarokért!
A honvédség lefelejtette a képekről Orbánt és a fiát!
Határvédelmet is tanították Orbán fiának!
Örökbe fogadta, majd a 40 fokos autóban hagyta a kutyáját a szekszárdi férfi!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva