thepost / Magyarország / Budapest / 2019.08.26
THE POST
           
26
Megszünteti a kormány az SOS gyermekfalvakat mert túl költségesek!
Ez is érdekelhet:
Baj van: elkezdtek bedőlni a hitelek!
Ezt válaszolta Király Gábor a Fidesz felkérésére!
Százmilliárdos beruházás Orbán várkapitánysága!
Nem tudtak saját lábra állni harminc év alatt a hazai SOS gyermekfalvak, ezért ebben a formában megszűnnek. A gyerekeket saját ingatlanban lakó nevelőszülőknél helyezik el, nem egy esetben elszakítva őket „falubeli” nevelőanyjuktól. A fenntartó alapítvány szerint kellő gondossággal járnak el, a falvak főállású nevelőszülői azonban ezt nem így látják. Ettől az évtől rezsit, jövőre pedig már bérleti díjat is kell fizetniük, emiatt kénytelenek lesznek mihamarabb elhagyni az SOS falvakat, hogy aztán értékesíthesse az alapítvány.

„Újabb állomásához érkezik az SOS Gyermekfalvak szakmai megújulása. A nevelőszülői családok a következő három évben Kőszegen és Kecskeméten is fokozatosan integrált lakókörnyezetbe kerülnek, nem SOS-es családok mellé. Az együttélésnek ez a formája, az integráció jobban támogatja a gyerekek társadalmi beilleszkedését és későbbi boldogulását” – ezt írta februárban a honlapján a szervezetet fenntartó SOS Gyermekfalvak Magyarország Alapítvány. Vajon a Magyarországon több mint harminc éve működő SOS rendszerében miért pont most merült fel, hogy a falvak lakói rosszabbul integrálódnak, mint azok, akik hagyományos házakban laknak nevelőszülőkkel? Hiszen a gyerekek napközben közösségekben, óvodákban, iskolákban, sportedzéseken, szakkörökön töltik az idejük nagy részét, és csak este térnek haza a gyermekfaluba, ahol ráadásul a testvéreik és a játszótér várja őket. A válasz, burkoltan, a közlemény folytatásában szerepel: „A következő három évben arra törekszünk, hogy támogatóink segítségével és új támogatók bevonásával, valamint a szakmai átalakulással együtt a működési költségeink csökkentésével önfenntartóvá váljunk.”

Varró Gabriella, az alapítvány sajtókapcsolatokért felelős munkatársa nem cáfolta a 168 Órának, hogy az átszervezés hátterében pénzügyi megfontolások is állnak, mivel az egyes SOS házakat hét gyermek ellátására alakították ki, miközben mára törvényileg csökkent a nevelőszülőknél elhelyezhető gyermekek száma, ez pedig növeli a fenntartás költségeit, hiszen így kevesebb a normatív támogatás.

– Az elmúlt harminc évben – mondta – az SOS-ben nevelkedő gyerekek nagyon jó minőségű ellátásban részesültek, a modell biztonságot nyújtott az ott élő kicsiknek és az SOS-anyáknak. Az SOS gyermekfalu által nyújtott biztonság azonban tapasztalataink szerint akár túlvédettség is lehet. Nem eléggé készíti fel a gyermekvédelmi gondoskodásba kerülő gyerekeket a társadalmi kihívásokra, az integrálódásra. Úgy döntöttünk, hogy a modellünket fokozatosan alakítjuk át az ingatlanfüggő modellről egy rugalmasabb, családiasabb, integráltabb modellre, megőrizve a nevelőszülői közösség magas színvonalú szakmai támogatását.

Az SOS falvak anyagi gondjai a parlamentben is felmerültek, miután Ungár Péter (LMP) Mi lesz a sorsa a kőszegi SOS gyermekfalunak? címmel feltett írásbeli kérdésére Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára március 4-én azt válaszolta: mivel a nemzetközi SOS szervezet megszünteti a magyarországi alapítvány támogatását, „szervezeti átstrukturálásra” lesz szükség. Hozzátette: a minisztérium egyeztetést folytatott februárban a nemzetközi és a magyarországi szervezet képviselőjével, áttekintették a gyermekvédelem területén végzendő alapítványi munka a lehetőségeit. A válasz szerint

fel sem merült az SOS gyermekfalvak központi támogatása, hiszen az állam is fokozatosan szünteti meg a gyermekotthonokat, és a kevesebb teherrel járó, saját ingatlanban lakó nevelőszülőkhöz kihelyezett gyermekgondozást preferálja.

Az SOS Gyermekfalvak Magyarország Alapítvány 2012 óta tudja, hogy több mint harminc év után saját lábra kell állnia, mert az osztrák alapító támogatása 2020-ra megszűnik. Az a kezdetektől fogva nem volt titok, hogy a támogatás folyamatosan csökken majd, de üteme felgyorsult a szervezet legutóbbi elnökváltását követően, miután az osztrák SOS gyermekfaluban felnőtt Helmut Kutint az indiai Siddhartha Kaul váltotta a szervezet élén, ő pedig az infrastrukturálisan is elmaradott harmadik világ gyermekei felé fordította a fő figyelmet.

A kőszegi SOS faluban jelenleg 69 gyermek él, tíz nevelőszülő gondozza őket. A falu a jelenlegi formájában meg fog szűnni, hogy mikor, az pusztán az ingatlanra adott árajánlatoktól függ. A kőszegi gyermekfalu egy öthektáros területen fekszik, amit már fel is parcelláztak, és az első lépcsőben az épületek nélküli területeket értékesítik. A gyerekek külsős, saját ingatlanban lakó nevelőszülőkhöz kerülnek, az SOS alapítvány pedig a jövőben úgynevezett koordinációs feladatokat lát majd el. Kérdés, hogy az adományozók mennyire vannak tisztában azzal, miként változnak a körülmények.

A battonyai SOS gyermekfalut már néhány éve bezárták, és mintegy 400 millió forintért hirdették meg az épületegyüttest. Az elhagyatott ingatlant őrzik, ennek költségét szintén az alapítvány fizeti. Az ennél jóval többre taksált ingatlant a nyolcvanas évek végén nagyrészt társadalmi munkával hozták létre. A gyerekeket Orosházán osztották szét különböző magánházakban. Ingatlanpiaci szempontból a legfrekventáltabb helyen a kecskeméti SOS falu van, amely egy családi házas övezetben található, és itt is gondozzák a legtöbb gyereket, több mint százat. A kecskeméti falu egyik részét szeretnék eladni, azt a területet, amelyen irodák, közösségi helyiségek, a kisegítők, a kertész és a karbantartó eszközeinek tárolói találhatók, valamint egy focigrund is van. Ezeket a szolgáltatásokat megszüntetik, akárcsak a gyerekszállítást. Az ingatlanrészt feltehetőleg nem kell sokáig árulni a Mercedes-gyár városában, akkora a lakás- és az építésitelek-hiány.

A költségtakarékosság a belsős nevelőszülőket is érinti, erről nemrég kaptak körlevelet. E szerint változnak a keretmegállapodásaik, ettől az évt

ől már a faluotthon teljes rezsijét nekik kell állniuk, míg eddig csak a 60 százalékát fizették. Emellett 2020-tól lakhatási hozzájárulást, magyarán bérleti díjat is kötelesek fizetni. Az alapítvány tervei szerint ez a piaci árnál kedvezőbb lesz, viszont évről évre növekedni fog. Háztartási ellátmányt pedig, akárhány kicsit nevel is, csak három gyermek után fog kapni egy falubeli nevelőszülő. Új gyereket mostantól már csak külső nevelőszülőnél helyeznek el. Ugyancsak megszüntetik a központi nyári táboroztatást, amelyet eddig Olaszországban tartottak.

Vajon miként élik meg a változást a szervezetben több évtizede dolgozó nevelőszülők, akik erre tették fel az életüket, és több generációt is felneveltek már? Érzik-e a hétköznapjaikban azt a felelős gondolkodást, amit az alapítvány ezzel kapcsolatban hangoztat, miszerint „mindent megteszünk azért, hogy ne történjenek tervezetlen gondozási helyváltások, és ha valaki szeretne nevelőszülő maradni, akkor a jelenlegi átalakulás miatt nem kell ezt feladnia”?

– Egyértelmű, hogy el akarnak lehetetleníteni bennünket,

hogy minél hamarabb megüresedjenek a házak, miközben az alapítványi központban a korábbiakhoz képest jóval többen vannak – mondta lapunknak egy főállású nevelőszülő, aki több mint száz kilométerről költözött be a faluba. – Higgyék el, az évek során igazi családdá váltunk, de sem én, sem sok más sorstársam nem tudjuk magunkkal vinni a neveltjeinket, mert egyrészt nincs erre megfelelő házunk, de még ha lenne is, egy jogszabály szerint azokat a gyerekeket, akiket látogatnak a vér szerinti hozzátartozóik, nem lehet tőlük ötven kilométernél messzebb elhelyezni.

– Nekem azt vágták a fejemhez harminc év után – mondta egy másik nevelőszülő –, hogy miért nem képeztem magam, akkor most el tudnék helyezkedni még a nyugdíjig. De hát miért csak most közlik ezt velem, miért nem korábban? Hiszen tudták, hogy mikorra fut ki a központi támogatás, nem beszélve arról, hogy akkor még voltak nagy számban kisegítők, el tudtam volna járni egy tanfolyamra, valamilyen képzésre, amire most már nincs lehetőségem, sőt a rezsi és az albérletköltség felemészti majd a fizetésemet.

Az egyik nevelőszülőben felvetődött, hogy megpróbál támogatókat keresni, hogy kifizessék a lakbérét vagy beszálljanak a rezsijébe, és akkor még van esélye felnevelni a nagykorúságig a fogadott családját. Erre azonban nincs lehetősége, mert ő nem jogi személy, pénzt csak az alapítványnak lehet utalni, az oda befutó támogatások pedig a központi kalapba kerülnek.

– Rengeteg a változás, amit majd munkaügyi jogásszal kell átnézetnünk, hogy ezek megfelelnek-e a törvényeknek, illetve csökkennek-e a járandóságaink az elmúlt évtizedekhez képest, de ha kiharcolunk is esetleg mindent, ami jár, akkor sem lesz rendben semmi, mert ez nem egy gyár, hanem egy gyermekfalu – mondta egy harmadik nevelőszülő. – Ugyan milyen lelkiismerettel távozhatunk innen, amikor gyerekek fognak sérülni, hiszen a legtöbbjüket néhány hónapos koruk óta neveljük anyaként, szülőként? Támaszként tekintenek ránk, és most 9 vagy 14 évesen az a trauma éri őket, hogy kihelyezik őket egy idegen környezetbe, egy ismeretlen nevelőszülőhöz. Mindezt azért, hogy a fővárosi irodában mindenki megkapja a jó fizetését.

A legtöbb nevelőszülőt a lelkiismeretlenség bántja. Véleményük szerint ha az alapítvány szakmailag korrekten szeretett volna eljárni, akkor időben elkezdték volna a rendszer kifuttatását, nem vettek volna fel több gyereket a falvakba, így mindenki számára megnyugtatóan tervezhető lett volna a rendszer, és a gyerekek 18 éves korukig velük és az összeszokott családjukkal egyben maradhattak volna.

Kétségtelen, hogy az alapítványi központban a korábbiakhoz képest megnövekedett a létszám, 27 olyan munkavállaló dolgozik a szervezetnél, aki a működést segíti a központi irodából.

– Bár fizikailag bárhol lehetnének a munkatársak, bizonyos munkaelemek, mint például az adománygyűjtés, a fővárosból költséghatékonyabban végezhetők. A fővárosi iroda munkatársainak fele ezen a területen dolgozik. Ez a szám jóval alacsonyabb volt húsz éve, de munkájuk eredményeképpen az elmúlt években 50 százalékról 64 százalékra sikerült emelnünk az adománygyűjtésből származó bevételünket – mondta Varró Gabriella. – A szervezet átalakítása során hangsúlyt helyezünk az adminisztrációs költségek csökkentésére, az jelenleg 14 százaléka az éves működési költségkeretnek. 2021 végére ezt 12 százalékra tervezzük mérsékelni.

Mint mondta, törekednek arra, hogy ne szakítsanak szét fontos kapcsolatokat. Ugyanakkor lesznek helyzetek, amikor egy-egy gyerek esetében „gondozásihely-váltásra” lesz szükség. Ezt pedig a lehető legkörültekintőbben fogják végezni – ígérte. Terveznek csoportos és egyéni beszélgetéseket a nevelőszülőkkel, hogy megértsék a változás előnyeit, és mindenki számára vállalható, sőt kedvező alternatívát kínáljanak.

Az alapítvány jelenleg is várja olyan nevelőszülők jelentkezését, akikhez ki tudja helyezni a gyerekeket.

Az alföldi kistelepüléseken – ahol a nyolcvanas évek agrárgazdálkodásához igazodva többszintes házakat építettek – a helyi téesz vagy az üzem megszűnésévével sokszor a nevelőszülői munka jelenti a megélhetést. A Dunántúlon viszont ez nem jellemző. A nevelőszülői csapat öregszik, egyre kevésbé éri meg ez a munka, a fiatalok már bele sem vágnak. Egy multinál pénztárosként, külföldi cégeknél pedig még betanított munkásként is többet keresnek, mint amennyit árva gyerekek gondozásáért kaphatnak.

Nemhiába jegyezte meg az egyik nevelőszülő: mindig is lesznek gondozásra szoruló gyerekek, de előbb-utóbb nem lehet majd sehová elhelyezni őket. Miért kellett kivéreztetni a gyermekfalvakat?
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Orbán: ha igazad van akkor sem kritizálhatod a kormányt!
Segíts egy megosztással: hiába várták haza a kis Lilit!
Választ adott a TESCO, hogy kivonul e Magyarországról!
Hírhez tartozó kép:
Altatás veszély: gyepmesteri telepen várják a halált, de tudsz segíteni!
Leütötte, majd a kocsija után kötötte szomszédját egy férfi!
Leütötte, majd a kocsija után kötötte szomszédját egy férfi!
Európai rekord: 10 ezer kilakoltatás volt Magyarországon 3 év alatt!
Pécsi Ildikó albérlővel tetetné ki a lakásából az unokáját!
Befogják Őket, majd eltűnnek az állatok! - lépj fel Te is az ilyen gyepmesteri telepek ellen!
Orbán támad: Most a magyar felsőoktatás a SOROS!
Óriási bravúr: altatás nélkül operálták a tüdődaganatos beteget Szolnokon!
Kiborult Tóth Gabi! - senki nem segített neki a szupermarketben!
Maszkos férfi zaklatott egy 16 éves kislányt Diósdon!
Megkéselte társát egy ukrán férfi a soproni munkásszállón!
Budai tragédia: azért ölhette meg a kutyát a családfő, hogy ne tudja megvédeni a család többi tagját!
Több milliárdot vállal át az állam - mutatjuk, amit a rezsiutalványról tudni kell!
Az Orbán-Merkel népmeséről cikkez az Európai sajtó!
17 éves lányokat támadott meg Kecskeméten két román férfi!
Tarlós Pista bácsi magabiztos: Ő gyűjtötte össze elsőként az ajánlásokat!
Meglepetés vagy várható volt? - A Puskás Akadémia megverte a Fradit!
A szakértők szerint hagyni kell, hogy féljenek, haragudjanak, szomorkodjanak a gyerekek!
Dunakeszi: Rendőri felvezetéssel ment szülni egy nő!
Óriási tüntetést szerveztek az állatvédők országszerte!
Mai időjárás: 28-34 fok lesz, de többfelé alakulht ki egy kis eső!
A Vatikán sem nézi jó szemmel a szervezetet melynek ülésén részt vett Orbán Viktor!
Óriási biznisz: milliókért vesznek külföldön petesejtet a magyar nők!
A kutyáját is megkéselte a családját megölő apa a Rózsadombon!
Sertéspestis: olcsóbb lesz aranyat enni mint sertés húst!
Megégett a nyelőcsöve az egyedül hagyott kisgyereknek Kőbányán!
Undorító felvétel: papucsával próbálta a székletét az áruház hűtője alá rejteni!
Valóban egy titkos keresztény szervezet irányítja az amerikai politikát?
Brutálisan drágul a rántott húsnak való karaj ára!
Szomorú hétvége: öten haltak szörnyet az utakon!
Németh Szilárd körül a tanítványok lesik minden szavát! - vicces fotó!
Ferenc pápa nemzetközi tanácskozást hív össze, hogy megvitassák az amazonasi probléma ügyét!
Nemsokára ismét Budapestre jön Erdogan!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Óriásit bukhat a a Tesco a Metro áruház legújabb húzása miatt!
Mindenki meghalt: helikopter és egy kirepülő ütközött a népszerű turistaparadicsomban!
Óriási katonai mozgás lesz a magyar utakon! - ne ijedj meg, ha katonai konvojba futsz!
Tömegbaleset az M5-ösön - több autó rohant egymásba!
Félmilliós bírságot is kaphat, aki elfelejtette ezt a határidőt!
Átvernek, és mi fizetjük az árát! - elég súlyos dolgok történnek a közmédiában!
Kollányi Zsuzsi Majka és Curtis szétválásáról: Ez Peti zenekara!
Sokkoló: heroinnal lőtte be újszülött kisbabáját az anya, majd a kukába dobta!
Budai családirtás: hátborzongató részleteket meséltek a szomszédok a gyilkos apáról!
Halálos baleset a magyarok egyik kedvenc üdülőhelyén: helikopterrel ütközött egy repülőgép!
Az oroszok szerint túl sok gombát evett az orvos akinek sugárzó izotópot találtak a szervezetében!
12 helyett 19 milliárdot költ a Sió-csatorna felújítására a kormány!
Egyetlen nap alatt 15 ezer tüzet észleltek!
A legjobb magyar raplemez borítója lehetne a magyar valóságról készült fotó!
Augusztus utolsó napjaiban is marad a nyár!
Négy kilométeres a torlódás Hegyeshalomnál!
Van remény: sikerült petesejtet kinyerni az utolsó két szélesszájú orrszarvúból!
Boris Johnson bizonytalan, mi lesz a Brexittel!
Óriási hajtóvadászat indult egy rendőr kedvéért, de kiderült hogy hazudott!
A hadsereg is beszáll az erdőtüzek elleni küzdelembe!
Ostrom állapot: az eddigi legdurvább kampányidőszakra számítanak!
Kacsaként hápogó kiscicáért rajong az internet!
Betegeknek épít otthonokat az IKEA!
Eddig hat sérültről tudni: villám csapott a golfozókba!
Nézted a Louie életét?
Gurulós bőröndjével gyalogolt ezer kilométert ez a 95 éves nénike!
Tóth Gabi hisztizett egy sort, mert leejtette a kártyáját bevásárlás közben, senki nem segített felvenni!
Ferenc pápa aggódik az esőerdőket érintő tüzek miatt!
Kétezer négyzetméteren lángol a takarmány a XV. kerületben!
Nem sikerült az orosz űrrobot missziója!
Belehalt sérüléseibe a fiatal srác aki felborult autójával Borsodban!
Szolnok: Éjszaka is nyitva az ovi, hogy bulizhassanak a szülők!
Kegyeletsértő: a plébánia eladta a temető melletti telket társasház építéséhez!
Több mint 200 környezetvédő vesztette életét egyetlen év alatt!
Mogyoród: autópályán fogták be ezt a gyönyörű német juhász kutyust! - keressük a gazdit!
Ez azért még a Fidesztől is durva: Elállták a Mátyás-templom bejáratát egy aláírásgyűjtő standdal!
A süniben minden kertész hasznos és egy nagyon kedves segítő társra lel kertjében!
Újabb állatkákat veszélyeztet a kihalás az orvvadászat miatt!
Radioaktív anyagot találtak az orvos testében, aki az orosz atomrobbanás sérültjeit kezelte!
Óriási siklót találtak a zöldségek között egy áruházban!
Végre Magyarországra is szállít a Tesla!
Megszólalt a Botka ellen induló szegedi szocialista!
Mi lesz a rezsiutalvánnyal ha nincs a nevünkön rezsiszámla?
EU-s pénzből történik meg a Balaton vízszintjének megemelése!
Fizetés nélkül lépett le 600 liter üzemanyaggal a képen látható férfi!
Az Újpest edzője ezzel magyarázta a vereséget: a játékosainak máshol járt a teste meccs közben!
Egy autó átrepült a szemközti sávba, teljes az útzár az M5-ön!
Vihar szakította félbe a szombathelyi karnevált!
Putyint nem igazán érdekli, hogy a világ vezetői beveszik-e maguk közé elitklubjukba!
Atombombát dobhatnak a brexitre!
216 km/h-val mértek be egy motorost a hosszú hétvégén!
Miért jó az imádkozó sáskának, hogy felfalja a szerelmét?
A Petőfi hídról esett a Dunába egy férfi hajnalban!
Íme egy ország, amely egyszer már leszokott az olajról, mégsem omlott össze!
Nagyon durván beindult a Fidesz és az MSZP között az adok-kapok!
Az eddigi legdurvább medvetámadás: arcon harapott egy férfit a kukoricásból kiugró állat!
Áthajtott egy biciklisen a betonkeverő Egerben a járókelők szeme láttára!
Három eddig ismeretlen főpolgármester-jelölt tűnt fel az ajánlóívek körül!
Óriási jégeső verte el a Somogy megyei falut!
Pár perccel az esküvő után horrorbalesetet szenvedett a fiatal pár
Kegyetlenül összeverte a látássérült miskolci nőt az erőszakoskodó férfi!
Új szúnyogfajok is érkeznek a klímaváltozással!
Megerősödött a komikusból lett ukrán elnök!
Kim Dzsong Un hobbija, hogy rakétákat lövöldöz a Japán-tengerbe!
250 milliárdos ukrán csalás: a szén árát hamisították meg!
MÁV botrány: Nem hagytak időt a az átszállásra, a határon ragadtak az utasok!
Csak a Magyarországra belépők használhatják a röszkei közúti határátkelőt vasárnaponként...
Nem veszik elég komolyan a nők segítségkérését Magyarországon!
Trump megsértődött, mert nem engedik, hogy megvegye Grönlandot!
Könnygázt vetettek be a G7 elleni tüntetésen!
Kórházba vitték a Petőfi hídról leesett férfit!
Megállíthatatlan Palkovics! - hatalmas tervei vannak!
Óriási a felháborodás a lelőtt elefánttal pózoló fickó fotója miatt!
Óriási a felháborodás a lelőtt elefánttal pózoló fickó fotója miatt!
Altatásveszélyben van ez a kutyus! - minden megosztásra szüksége van!
A kormány szerint nem probléma, hogy Simonka Györgyöt bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással gyanúsítják!
Klausmann Viktor büszkén áll ki a Fidesz mellett Gyöngyösön!
200 millió forintot fordít a kampányra Orbán!
Budapest belvárosában raboltak ki egy fiatal srácot!
Az orvosok gyakran cselédnek néznek minket! - elegük van az ápolóknak!
Több kerületben razziázott a rendőrség!
Hiába várják haza: újabb halálos vonatgázolás történt!
Megtörtént az első bűntény a világűrben!
Szomorú hír: veszélyeztetett faj lett a zsiráf!
Macronék blokkolják a dél-amerikai országokkal kötött üzletet, ha Bolsonaro nem lép fel hatékonyan az Amazonas védelmében!
Függetlenként elindul Botka ellen egy szocialista képviselő!
Durván fenékbe billentik a szemetelőket Berlinben!
150 tonnával több műanyagszemetet termelt Budapest a műanyagmentes júliusban!
Észak-Korea minden hétvégén rakétákat lő ki!
100 milliárdot hajlandó szánni a kormány az eredetileg 10 milliárdosra tervezett kézicsarnokra!
Hiába kérték két napja a rendőrséget, hogy menjenek ki a budai lakáshoz, ahol az apa megölte a 4 éves gyermekét!
Az év botránya: 250 milliárd forintot loptak el az ukrán lakosságtól!
Egy postás is indul a budapesti főpolgármester-választáson!
Még csak most engedélyezte a brazil elnök, hogy a hadsereg is segítsen az oltásban!
Nem csak az erdőtüzeket, most már a brazil elnököt is meg akarják állítani!
A kormány 70 milliót csoportosított át a Szent Jobb-díszkocsi rekonstrukciójára!
Orbán új pozíciót hozott létre: Fürjes lett a Puskás-stadion és a foci-Eb feje!
Magyarország lett Európa nyilvános vécéje! - már a szlovén szennyvíziszap is hozzánk jön!
Kövér szerint Aggasztó a magyar emberek intelligenciájának a csökkenése!
Tanárhiány külföldön: havi egymilliót fizetnek nekik hogy bírják a munkát!
Budapest: Maszkot húzott a fejére, így zaklatott egy fiatal lányokat a képen látható férfi!
Vallomást tett a balatonfűzfői gyilkosság gyanúsítottja!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva