thepost / Magyarország / Budapest / 2019.06.16
THE POST
           
16
Rengeteg kamu van a Csernobil című sorozatban!
Ez is érdekelhet:
Segíts egy megosztással: hiába várták haza a kis Lilit!
Segíts egy megosztással! - Egyszerre tűnt el ez a három kislány!
Inkább hagynám, hogy állatokat engedjenek repülőre, minthogy gyerekeket!
A most véget érő sorozatnak még Nobel-díjas forrása is van, és többnyire hűen idézi fel az 1986-os tragédiákat, ráadásul a színészek is nagyon hasonlítanak az általuk megszemélyesített figurákra. A sorozat azonban nem mindig követi a valóságot. Mi a helyzet az atomerőműbe zuhanó helikopterrel? És mi lett a búvárokkal, akik alámerültek a radioaktív vízbe? Megnéztük, hogy mi igaz és mi valódi.

Majdnem olyan, mintha dokumentumfilm lenne. Nyilván ezért is vált az elmúlt időszak legnépszerűbb sorozatává az HBO és a Sky produkciója, a Csernobil. És a kedd esti befejezés után ezért is érdemes megnézni, mennyire felel meg a valóságnak a film (a legtöbb helyen nagyon), és hol csavartak a történeten (néhány helyen egy kicsit).

A történelmi hűséggel talán a forgatókönyvíró, Craig Mazin kiegyensúlyozottsága miatt sincs nagy baj. Ő egyrészt atomerőmű-párti, mert úgy véli, hogy nukleáris energia nélkül nem lehet felvenni a harcot a klímaváltozással – másrészt azzal is tisztában van, hogy gondosan és tisztelettel kell bánni az atomenergiával, mert pusztító hatású lehet. Alapos kutatómunkája eredményeit persze össze kellett egyeztetnie a filmes dramaturgiával. Mégis állíthatjuk:

Mazin az igazat mondja Csernobilról, legfeljebb nem mindig a valódit.

A hatást erősíti, hogy a színészek többsége nagyon hasonlít arra, akit megszemélyesít – és egyébként még a jelmezek egy részét is korabeli szovjet szövetből varrták.

Ami stimmel:

Ljudmila és a tűzoltó

Tőle magától tudhatjuk, hogy férje, születendő gyermeke és saját maga tragédiája úgy történt, ahogyan a filmben látjuk, hiszen Ljudmila Ignatyenko az egyik tanú azok közül, akiket a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics megszólaltatott Csernobili ima című könyvében. A férjéhez, a halálosan beteg tűzoltóhoz a kórházakba terhesen is beszökő ifjú feleség filmbéli története helyenként majdnem szó szerint megegyezik a könyvvel. Az irodalmi interjúkötet amúgy is fontos forrás volt a forgatókönyvhöz. Felismerhetőek például a károk elhárításában tevékenykedő katonák és civilek (a „likvidátorok“) visszaemlékezéseiből átvett motívumok.

Szintén Alekszijevics a forrása annak a jelenetnek, amikor a mit sem sejtő környékbeliek a radioaktív pernye esőjében ámulva figyelik a hihetetlen színű fényjátékot. Ami a katasztrófa és a férje ápolása miatt is jókora sugáradagot kapó Ljudmilát illeti, az ő kislánya valóban súlyos betegen – májzsugorral és szívelégtelenséggel – született, és hamar meghalt. Inkább jelképesen, mint orvosilag értelmezhető azonban a filmben elhangzó kijelentés, amely szerint a magzat magába szívta a sugárzást, így mentette meg anyja életét. Néhány évvel ezelőtti hírek arról szóltak, hogy Ljudmila szerény körülmények között él Kijevben.

Robotok és emberek a tetőn

Az amúgy is dokumentumfilmre emlékeztető sorozat legélethűbb részei közé tartoznak a jelenetek, amikor emberek kézi erővel lapátolják a mintegy száztonnányi sugárzó törmeléket a reaktorépület tetejéről. Egy korabeli felvételen tartalékos katonák végzik ezt a munkát, a képeket a kárelhárítók egyik irányítója, Valerij Sztarodumov kommentálja. Tény az is, hogy a szovjeteknek nem volt alkalmas robotjuk erre a feladatra. Azt a néhány gépet, amelyet kipróbáltak – köztük egy átalakított holdjárót – hamar tönkretette a sugárzás vagy valamilyen baleset.


A munkának nagyjából tíz százalékát lehett gépekkel végeztetni. Mivel politikai okokból nem kértek segítséget az Egyesült Államoktól, nem tudni, mi történt volna az amerikai robotokkal Csernobilban.

A tudatlanság és hanyagság az erőműben

A csernobili katasztrófa ismertebb körülményei közé tartozik, hogy kísérletet hajtottak végre, de rosszul készítették elő és közben is több hibát követtek el. Közrejátszott ebben ráadásul az is, hogy az egész atomerőműben senki sem akadt, aki el tudta volna képzelni, hogy ilyen robbanás megtörténhet, és ekkora sugárzás szabadulhat fel. Ennek egyik oka valóban az lehetett, ami a negyedik epizód egy fontos párbeszédében hangzik el: nagyon szűk szakmai és titkosszolgálati körökön kívül senki sem tudott egy 1975-ös, nagyon hasonló, de kisebb bajt okozó balesetről, amely egy leningrádi reaktorban történt.

Mivel politikai okokból erőltették az atomerőmű-építést, titokban tartották az érintett (RBMK típusú) reaktoroknak azokat a veszélyes tulajdonságait (ezeket a film tudós szereplői jól elmagyarázzák), amelyeknek ismerete esetleg meg is előzhette volna a csernobili tragédiát. A korabeli szovjet bürokrácia nehézkessége mellett ez a tudatlanság is közrejátszott abban, hogy késve tájékoztatták az ország vezetőit, ahogy abban is, hogy a kritikus első napokban jórészt védőfelszerelés nélkül hagyták dolgozni az embereket a következmények elhárításán, és elmulasztották a környékbeli lakosság kiürítését.


Ami azonban a tudományos nyomozást illeti, az valószínűleg nem volt annyira krimibe illő és nem húzódott olyan sokáig, mint a filmben. Legalábbis Adam Higginbotham brit író és újságíró, egy idei kiadású Csernobil-dokumentumkönyv szerzője úgy tudja, hogy két moszkvai szakértő a robbanás után hamar a helyszínre érkezett és kiderítette az okokat.

És ami nem stimmel:

A helikopterbaleset

A dramaturgia és a valóság kon

fliktusa a legerősebben talán a helikopterbaleset pillanataiban érhető tetten. A filmen azt látjuk, hogy a robbanás utáni második napon katonai helikopterek dobálják le a tűzoltásra szánt homokot és bórt. Egyikük a figyelmeztetés ellenére túl közel repül a nyitott, égő, sugárzó reaktorhoz. A gép meginog, majd a mélybe zuhan. A film azt sugallja, hogy a szerencsétlenség a sugárzás miatt következhetett be. Talán azért, mert – ahogyan később látjuk – még a robotok elektronikáját is megzavarja a sugárzás? Talán azért, mert a pilóta ennyire hirtelen lett rosszul? Magyarázatot már csak azért sem kapunk, mert

a valóságban a baleset nem akkor és nem úgy következett be.

Hónapokkal később, októberben történt, az első védőburkolat (szarkofág) építése közben. Korabeli felvétel tanúsága szerint az MI-8 azért zuhant le, mert rotorja beleakadt egy daruba. Azt már Craig Mazin forgatókönyvíró egy nyilatkozatából lehet megtudni, hogy tényleg dramaturgiai okokból – a helikopterpilótákat fenyegető sugárveszély nyomatékosítására – másította meg a történteket.

A búvárok

A saját halálos ítéletüket írták alá, amikor pártutasításra ugyan, de önként jelentkeztek. Ezt sugallja a film arról a három bátor férfiről, aki a robbanás utáni napokban búvárruhában ereszkedett a reaktor aljánál a radioaktív vízbe, hogy kézzel kinyisson egy – távolról már nem vezérelhető – leeresztő szelepet. Ezzel megelőzték, hogy az összegyűlt hűtő-, illetve tűzoltó-vizet az elszabadult reaktor felforralja, és egy újabb gőzrobbanás az elsőnél is nagyobb károkat okozzon.

A hármak – Alekszej Ananyenko, Borisz Baranov és Valerij Beszpalov – sorsát a film függőben hagyja, és miután a sorozat egyik legmegrázóbb részében szörnyű halált hal több tűzoltó és erőművi dolgozó, nehéz szabadulni a gondolattól, hogy a búvárok is hasonló sorsra jutottak. Legalábbis addig, amíg az utolsó rész legvégén, amikor ismertetik a szereplők további sorsát, kiderül, hogy ketten még élnek.

Valóban: mindhárman kigyógyultak a sugárzás hatásából. Baranov 2005-ben, 65 évesen hunyt el szívinfarktus miatt. 2000-ben az erőmű munkatársaként nyilatkozott egy PR-videóban (mert ha valaki nem tudná, a csernobili atomerőmű fel nem robbant blokkjai közül az utolsót 2000-ig üzemeltették, ameddig Ukrajna nemzetközi segéllyel megtámogatva be nem zárta azt is). Ananyenko és Beszpalov legutóbb tavaly szerepelt a hírekben, amikor Porosenko ukrán elnöktől átvették sokadik kitüntetésüket (Baranovot unokája képviselte).

A bányászok

A film látványos jelenete, amikor bányászok ruhátlanul dolgoznak egy földalatti alagút építésén. A munkaterület az olvadozó reaktor alatt van, ezért szinte elviselhetetlen a forróság. A dramaturgiai túlzás jól érzékelteti a vállalkozás nehézségét, de – mint Adam Higginbotham, az említett Csernobil-könyv szerzője állítja – elég sok fotó és film maradt fenn, és mindegyiken felöltözve dolgoznak. Higginbotham azért is valószínűtlennek tartja a pucérkodást, mert anyaggyűjtés közben több résztvevővel beszélgetett, azok pedig sok őrült dologról számoltak be, de éppen erről nem. Az viszont valószínűleg jórészt igaz, amit Craig Mazin mond háttérmagyarázó podcastjában: „Önként vállalták, tisztességből és a közösség iránti felelősségből“.


A kémikus és az apparatcsik

A főszereplők közül Valerij Legaszov, a tudós és Borisz Scserbina, a politikus létező személyek, és felfogásuk, jellemük sincs eltorzítva a sorozatban, de szerepük a valóságban csekélyebb volt. A döntéseket nem kettesben hozták, ahogyan a forgatókönyv megköveteli, hanem sokkal inkább a filmben is többször látható népes párt- és kormánybizottságok határoztak.

Legaszov már csak azért sem lehetett magányos hős, mert valójában nem reaktorszakértő volt, hanem szervetlen kémikusként egy rokonterület, a radiokémia képviselője. Csakúgy, mint a politikusok körében, a tudósok esetében is jóval többen működtek közre, mint ahány szereplő a filmbe belefért. E sok tudóst, illetve közülük is a bátrabbakat egyesíti egy személyben a fehérorosz Uljana Homjuk kitalált alakja. Mazin azért is nőbe gyúrta össze ezeket a szakértőket, mert az akkori Szovjetunióban több nő tevékenykedett mérnökként, matematikusként, mint sok más országban, és a csernobili katasztrófa körüli teendőkben is többen felbukkantak közülük.

És befejezésül: a befejezés

Ha nézőnek az az érzése, hogy az utolsó, ötödik epizódban a bírósági tárgyalás túlságosan hollywoodi hangulatú, akkor nem téved. Legaszov látványos tanúvallomása, amelyben önmagát is hazugsággal vádolja, és kimondja az igazságot a szovjet atomerőművekről – hát ez valóban nem hangzott el, mert a tudós a valóságban ott sem volt a tárgyaláson (egyébként Scserbina sem tanúskodott).

Egy eheti (a befejező rész utánra időzített) interjújában Mazin készséggel elismeri: azért alakította így a történetet, mert a nézőknek Legaszovtól kellett hallaniuk az igazságot. Az azonban igaz, hogy miután Legaszov hónapokat töltött Csernobilban, a hatalommal szembeszegülve megpróbálta elérni, hogy az erőművek biztonságosabbak legyenek. Emiatt a szovjet rendszerben elszigetelődött (bár tudóstársainak egy részét sikerült aktivizálnia), és a sugárbetegsége mellett a mellőzöttsége is közrejátszhatott az öngyilkosságában.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Szabadult az olaszliszkai lincselés másik elkövetője is!
Figyelem, az ALDI termék visszahívása lehet, hogy Téged is érint!
Összetört a Gáspár család: elárverezi a NAV az ékszereiket!
Hírhez tartozó kép:
Utcára kerülhet a kómás lányát otthon ápoló asszony! - segíts egy megosztással!
Eddig 13 milliárd forint ment ukrán és orosz nyugdíjasoknak!
Eddig 13 milliárd forint ment ukrán és orosz nyugdíjasoknak!
Darabokra szakad a Momentum: egymás után hagyják el a pártot a vezetők!
Alföldi Orbánról: jött egy politikus, aki semmilyen gátlást nem ismer!
Otthonra talált Marci, a fészekből kiesett kis gólya!
Óriás naperőművet épít Kína Magyarországon!
Szabadon távozhatott a teknősgyilkos nő!
Előírások megsértése miatt 50 millióra büntették a Providentet!
Amit Orbán itthon mond, azt nem meri megismételni az EU ülésein!
Neked csak egy megosztás, neki egy boldog élet! - segíts Xarának gazdit találni!
Segíts egy megosztással: nem érkezett haza a kis Áron!
Azt elemezgeti Európa, mi történik ha Orbán még idén megbukik!
Megégett a körmendi kórházban egy 1 éves kisbaba műszaki hiba miatt!
Mészáros lesz Mészáros alvállalkozója! - így megy ez!
Három millió forintos bírság egy utcára kitett állatért!
Ittas sofőr okozott frontális balesetet Sárvárnál!
Azt terjesztik Orbánról, hogy többször megverte a feleségét!
Olvasd el velünk Farkas Flórián önéletrajzát, de nem ér nevetni!
Motyogva, imádkozva sétálgatott Orbán a temetőben!
Orbán hivatalához folynak be a kaszinók díjai! - több milliárdos biznisz!
Gyakorlat: rakétavetővel sorozzák a magyar területeket!
Forró autóba zárta magát az állatorvos, hogy megmutassa mit élnek át kedvenceink!
Nálunk mindent szabad: újabb veszélyes vontatmány bukkant fel az M7-esen!
Vandálok szeméttel tömték be a védett madarak költőhelyét!
Jogos: 120 ezres bírságot kapott, mert kidobta a csikket az ablakon!
Szörnyet halt a légi bemutatót tartó pilóta! + videó!
Munkavédelmi sisakban tartottak misét a Notre Dame-ban! - kevés volt a hit!
Az utcán kiválasztok valakit és leszúrom: Közzétette a rendőrség a dunaújvárosi tini videóját!
Holttestet találtak a parkerdőben a járókelők!
Nem lesz köszönet a hirtelen lehűlésben! - ilyen lesz a jövőhét!
Orbán: elképzelhetetlen, hogy Magyarországon vizsgálódjon a néppárt!
Levelet írtak Orbán szüleinek! - durva sorok!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Kórházba szállították az M5-ösön karambolozó várandós nőt!
Kovácsoltvas kapukat loptak el pofátlan tolvajok Pesten!
Mellár: Az Orbán-rendszer a végéhez közeleg!
OLAF: 500 millióhoz jutott Orbán fogorvosa pályázat kiírása nélkül!
Most csak egy ici-picit füllentett Orbán Viktor!
Az első embert megöli aki szembe jön! - fenyegetőzött a dunaújvárosi tini!
Újabb autóscég választotta Szlovákiát!
Pár óra alatt 60 embert vágtak sittre Pesten!
Aranyáron tudsz a Balatonon nyaralni!
Teljesen megbénult az M7-es a Balaton felé egy baleset miatt!
Autó és motoros karambolozott Budapesten!
Íme az állatkert ahol az emberek vannak a rácsok mögött!
Lefilmezték ahogy egy Mercedes lángol Budapesten!
Hollandia: Orbán kifosztja a magyarokat, beteg idióta ember!
Tiborcz testvére kapott zsíros állást Mészáros Lőrinc bankjában!
Hosszú Katinkát az új szerelmével kapták lencsevégre!
Politikusok véletlenül macskás filterrel közvetítették a sajtótájékoztatójukat!
Fidesz: a magyar emberek jelölték ki számunkra az irányt!
Pataky Attila 65 ezer éves, a párja pedig 40 ezer éves!
Parkolóőrökre lövöldözött Pécsen egy férfi!
Bőkezű Orbán: 640 milliós támogatást adtunk a székelyföldi sportakadémiához!
Lecsukták a rendőrnőt aki túlságosan szerette a kamasz fiúkat!
Kormány: Megoldás a munkaerő hiányra ha a nyugdíjasok visszamennek dolgozni!
A kormány szerint a magyar gazdaság szárnyal, az Uniós pedig zuhan!
Szerető gazdit keresnek Emilynek! - oszd meg Te is!
Történelemhamisítás, amit a kormány csinál!
Segíts egy megosztással: eltűnt az 5 éves kislány!
Máris a legelitebb egységhez tartozik Orbán Gáspár!
Már a románoknak is feltűnt Mészáros terjeszkedése!
Orbán: a hajóbaleset azért rázta meg az országot, mert az áldozatok a vendégek voltak.
A Die Presse durván nekiment Orbánnak!
Egy év alatt több mint 30 ezer ember halt meg a kórházi állapotok miatt!
A Fidesz nem hajlandó Dobrev Klárát-t a nevén nevezni!
Elkezdődtek a harcok Kelet-Ukrajnában!
A semmi közepén hagyta az utasokat a MÁV! - botrány!
Megmagyarázhatatlan: tömeges halpusztulás a magyar tóban!
Csúnyán félrevezették a kisgyerekes családokat!
Az apát nem érdekelte, hogy gyermeke épp megöl egy védtelen állatot!
Elveszettnek hitt településekre bukkantak a tenger mélyén!
Egy gyermek holttestét is megtalálták a tóba gurult autóban!
Az oktatás államosítása: A kormány meglépi amit más országok nem mertek!
Saját gyerekét dobta le a tetőről ez a férfi! - sokkoló videó!
Amerikai média: Orbánék zsarolással vesznek át cégeket!
Orbán: ha igazad van akkor sem kritizálhatod a kormányt!
Segíts egy megosztással: hiába várták haza a kis Lilit!
Közúti ellenőrzések jönnek: nagyon megbüntethetnek, ha ez nincs a kocsidban!
Csányi 4,2 milliárdot kaszált Bige László kárán!
Szarvassal ütközött egy mentőautó Zalaegerszegen!
Több ember hal meg kórházi fertőzésben mint autó-balesetben!
Valaki szemetesbe dobta a gólya tetemet Gyulán!
A mai naptól vonattal is leugorhatunk az adriai tengerpartra!
Amíg meleg van addig nem folytatják a szúnyogirtást!
Holnap tetőzik a meleg aztán jön a lehűlés!
Bilincsben vitték el a Pesten őrjöngő szlovák kamionsofőrt!
Szabadult az olaszliszkai lincselés másik elkövetője is!
Figyelem, az ALDI termék visszahívása lehet, hogy Téged is érint!
Hat árva kiscicát mentett meg az Országos Mentőszolgálat!
Játszótéren szúrta mellbe szerelmét egy nő Mátészalkán!
Az Orbán-családhoz köthető cégek 50 milliárdot termeltek!
Egyhangú szavazással, továbbra is Németh Szilárd a Magyar Birkózó Szövetség elnöke!
Árokba csapódott a BMW-s Vas megyében! - az autóból nem sok maradt!
Orbán elrabolja Magyarország jövőjét! - a nemzetközi sajtó kritikája!
Fogadj örökbe egy kutyust, magadat is megmented vele!
Segíts egy megosztással: gazdira vágyik ez a kölyökkutyus!
A családok éve: Mészáros a gyerekeket is bevonta a milliárdos vasút bizniszbe!
Megmentették a hőség miatt rosszul lett kutyust a rendőrök!
A cseresznye kétezer forint, málnát meg ne is kérj!
Árokba borult egy 130 millió méhet szállító kamion!
A hétvégi időjárás olyan lesz mint egy házasság: hideg, meleg, eső, szél!
Kálmán Olga: mostantól hallatni fogja a hangját!
Az egész országban szünetel a szúnyogirtás!
Saját családja lesz az alvállalkozója Mészáros Lőrincnek a vasút építésben!
Több mint 3000 ingatlant engedtek át Orbánék ukrán kezekbe!
Nem adja fel Bige László: pert indít támadói ellen!
Az emberiség nem veszi komolyan, ami a földdel történik!
Reuters: milliárdok landoltak Orbán családjánál és a haverjainál!
Orbán interjú: megépítjük a stadionokat és focival neveljük a fiatalokat!
Már törölték is mindenhonnan Orbán Gáspár katonai videóját!
Segíts egy megosztással: hiába várta haza a családja Lilit!
Vádemelés a tömegkarambolt okozó kisbusz sofőrje ellen!
Aktiválták a traffipaxok legújabb funkcióját! - óriási büntetések jönnek!
Negyven év a korkülönbség, mégis imádják egymást!
Majka műtétjétől hangos a celeb világ!
Bochkor: elképzelhetetlen hogy Borossal dolgozzak újra együtt!
Orbán jelentése Brüsszel felé: nincs itt semmiféle kimagasló korrupció!
Szétlopják a vásárlók az áruházakat az önkiszolgáló kasszáknál!
Valami itt nem stimmel: óriási a csend az ukrán hajókapitány körül!
Osztani kötelező! - ez a nő ölte meg egy kővel az állatkerti teknőst!
Orbán nyilatkozata a köztévében: világszínvonalú magyar futball lesz újra!
Több száz jogsi ugrott a rendőri razzia során!
A kormány vereség esetén polgárháborús szituációt fog előidézni!
Valaki kutyákat mérgez Domaszéken!
Sikerült megfejteni a fekete lyukak nagy titkát!
Sokkoló: egy mobilért gyilkolt egy tatabányai 24 éves férfi!
Lángol a nyíregyházi üzemcsarnok!
Megdőlt a meleg rekord! - visszasírjuk a hideget!
Pakson kizárt hogy megtörténjen ami Csernobilban történt!
Mészáros gitárral, rocksztárként tombol egy kiszivárgott videón!
Orbán a parlamentben, a fia a határon harcol értünk magyarokért!
A honvédség lefelejtette a képekről Orbánt és a fiát!
Határvédelmet is tanították Orbán fiának!
Örökbe fogadta, majd a 40 fokos autóban hagyta a kutyáját a szekszárdi férfi!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva