thepost / Magyarország / Budapest / 2020.02.22
THE POST
           
22
A játszmának vége, Weber kezében van Orbán sorsa!
Ezt olvassák mások:
Az Európai Néppárt ragaszkodik ahhoz, hogy a bajor politikus legyen a következő bizottsági elnök, ehhez viszont a szocdemekkel, a zöldekkel és a liberálisokkal is ki kell egyeznie. Ha rajtuk múlik a nagykoalíció, a magyar kormánypárt kezdhet csomagolni.

„És holnap mi fog történni?”

„Mindenki felkel, megiszik egy kávét, és őrülten elkezd telefonálgatni.”

A hétfő hajnalban a brüsszeli sajtóteremben elhangzott beszélgetés tökéletes leirata annak, mivel töltik a következő napokat a vezető európai politikusok. Még ha az eredmények nem is véglegesek, a hétfő hajnalban közzétett számok jól mutatják, hogy az Európai Parlamentben megszűntek a szokásos erőviszonyok, és minden eddiginél több párt fog marakodni a vezető tisztségekért.

A fő szereplők közül kiemelkedik egy, aki a legtöbbet veszítheti, vagy éppenséggel nyerheti a versengésben: Manfred Weber jövője azon múlik, hányat sikerül a telefonbeszélgetésekből úgy befejeznie, hogy elégedetten dőlhet hátra a fotelben.

Az Európai Néppárt eredményváró estéjén, a Renaissance hotel különtermében (igen, a szállodát pontosan úgy hívják, mint Emmanuel Macron francia elnök választási szövetségét) a bizonytalanságnak nyoma sem volt. A többségében fiatal és nagyon lelkes szimpatizánsokat még az sem zavarta, hogy néhány szeméttel teli konténer mellett, a hátsó bejáratnál kellett várniuk az Európai Néppárt csúcsjelöltjét.

Sokan nyakukban a politikust ábrázoló mézeskaláccsal és az életnagyságú papírmasé Weber-bábuval fotózták egymást, amikor pedig a kukák mellé végre a politikus autója is leparkolt, percekig semmit nem lehetett hallani az üdvrivalgástól. (Weber egyébként meglepő módon csak este kilenc óra után érkezett Brüsszelbe, a nap nagy részében Berlinben követte az eseményeket.)

A különterem színpadán Weber szokatlan módon nem rejtette véka alá az érzelmeit, sőt még az ellene kritikaként felhozott állandó kompromisszumkészséget is a repülőn hagyta.

„Nem fogunk olyan pártokkal együtt dolgozni, akik szétverik Európát” – ígérte, oldalán Joseph Daul pártelnökkel, de hogy pontosan kikre gondolt, azt már nem fejtette ki.

Orbán, a magányos harcos
Egy órával később, az Európai Parlament plenáris termében felállított sajtóközpontban viszont már nem kerülhette ki a kérdést, amire mindenki kíváncsi volt: mi lesz így a Fidesszel?

„Nézze, a Néppárt lesz a következő Európai Parlament legnagyobb képviselőcsoportja, körülbelül 26 mandátumos többsége van, szerintem ez megválaszolja a Fidesszel kapcsolatos kérdést is” – mondta, de nem volt hajlandó többet elárulni.

Webernek annyiban igaza van, hogy egyelőre nem is lehet sokkal többet tudni arról, szüksége lesz-e a következő hónapokban az EPP-nek a párttagság alól felfüggesztett magyar kormánypártra. Nem kevésbé bizonytalan a válasz, ha azt kérdezzük, vajon a Fidesznek szüksége van-e a Néppártra. Orbán Viktor az utóbbi hetekben azt ismételgette, megvárják a választások eredményeit a döntéssel, csakhogy valószínűleg nem ilyen eredményre számított.

A Matteo Salvini-féle szélsőségesek megerősödtek ugyan, de várható – a Fidesszel együtt – 71 fős képviselőcsoportjuk a 751 fős parlamentben biztosan nem számíthat túl nagy befolyásra. Arról nem is beszélve, hogy tagjaik között nagyobb a megosztottság, mint az egész EP-ben.

Nincs mit szépíteni: Orbán Viktor egyedül maradt, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy vannak olyan mandátumbecslések, ahol a Fideszt már nem is az Európai Néppártba sorolják, hanem bizonytalan, különálló entitásként utalnak rá. Ha pedig a héten Manfred

Weber telefonálgatása közben rá kerül a sor, a labda nem az ő térfelén fog pattogni. Jelen állás szerint Weber kezében a döntés: végleg megszabadul a magyaroktól, vagy kivár még néhány hónapig.

Királycsinálók
Az eredmények ismeretében annak is kevés az esélye, hogy Orbán bele tudjon szólni a csúcsjelölti rendszer alakulásába. Amikor kihátrált Weber mögül – szó szerint alkalmatlannak nevezve őt – a Fidesz elnöke még nem tudhatta, hogy a parlamenti választások igazi nyertesei nem a szélsőségesek, hanem a liberálisok és a Zöldek lesznek.

Márpedig tegnap Brüsszelben mind a Momentummal együtt Budapesten kampányoló Guy Verhofstadt, mind pedig Ska Keller, a zöldek társelnöke világossá tette: ragaszkodnak a jogállamisághoz és az európai értékekhez. Ráadásul az egész este alatt talán egyszer hangzott el a migráció szó, az összes párt a klímaváltozásról, a szociális Európáról, az egyenlőtlenség felszámolásáról és arról beszélt, hogy közelebb kell hozni az EU-t az átlagemberekhez. Mondanunk sem kell, egyik sem túl jó hír a Fidesz szempontjából.

Az Európai Néppárt a jelenlegi állás szerint – és a Fidesszel együtt – 182 mandátumot kaphat, míg legnagyobb vetélytársuk, a szociáldemokrata képviselőcsoport (S&D) 147 képviselői helyet mondhat a magáénak. Bárhogy is számoljuk, ez mindösszesen 329 hely a 751 tagú parlamentben, vagyis közel sincs meg a többségük. Arra már az ALDE és a Zöldek is utaltak, hogy hajlandóak tárgyalóasztalhoz ülni, de csak akkor, ha az ő követeléseiket is teljesítik. Ez azt jelenti, hogy egy esetleges együttműködési megállapodást követően tényleg semmi szükség nem lesz arra a 13 mandátumra, amit a Fidesz hoz az EPP-be, hiszen mindkét európai pártcsalád jól szerepelt a választásokon, 109 és 69 mandátumot adhatnak a végső egyenlethez.

Brüsszeli pletykák szerint az sem segít Orbánnak, hogy Manfred Weber kifejezetten dühös rá a személye elleni támadások miatt. Habony Árpád médiaügynöksége, a londoni székhelyű V4NA az utóbbi hónapokban mindent megtett, hogy rossz színben tüntesse fel az Európai Néppárt csúcsjelöltjét, még bajorországi házához is lesifotósokat küldtek, hogy utána angol nyelven kürtöljék tele vele a világot.

A Politico azt is tudni véli, hogy Weber már ma estére összehívta a centrista (ez a szó egyébként tegnap este rengetegszer elhangzott a brüsszeli folyosókon) pártok vezetőit, hogy a jövőről, azon belül is a csúcsjelöltekről tárgyaljanak. A Néppárt továbbra is ragaszkodik a rendszerhez, na meg persze ahhoz, hogy ők adják a következő bizottsági elnököt. A zárt ajtók mögötti tanácskozásokon szinte kizárt, hogy ne beszéljenek a Fideszről, és a jelenlegi pártokat ismerve valószínűsíthetjük, hogy nem éppen a legjobb kontextusban.

Mindent egybevetve, Orbán sorsát leginkább az pecsételheti meg, hogy Weber mindenáron Jean-Claude Juncker utódja akar lenni, amihez áldozatot kell hoznia. Burkoltan ugyan, de Frans Timmermans már kijelentette, hogy ha úgy döntenek, nincs szükségük a Néppártra, szívesen összebútoroznak a Zöldekkel és a Liberálisokkal annak érdekében, hogy meglegyen a többségük. Ezt Weber nyugodtan felfoghatja zsarolásnak, hiszen egész kampányát arra építette fel, hogy ő az egyetlen szóba jöhető jelölt az Európai Bizottság élére.

A telefonbeszélgetésekben és később a tárgyalóasztalnál tehát a bajor politikusnak ügyesen kell majd lavíroznia, ha sikerre vágyik: nemcsak keményen kell védenie álláspontját, hanem kompromisszumokat is kell kötnie. Abban pedig az eddigieket is látva biztosak lehetünk, hogy ha ennek érdekében meg kell szabadulnia Orbán Viktortól, meg is fogja tenni. A vasárnapi eredményeket látva sok hasznát úgysem veszi.
ha érdekesnek találtad akkor oszd meg és legyél Te is a ThePost.hu csapat tagja!

Ezt olvassák mások:
Orbán egy hazug fasiszta hülye gyerek! - elszabadultak az indulatok!
Azonnali hatállyal sittre vágták a román házelnököt!
Választási botrány: lopással vádolják a DK-t!
Végleg elbukott az osztrák kormány!
Pataky reggel 45 percig verte a dobot, hogy jó idő legyen!
Brüsszel most felmossa Orbánnal a padlót!
Elmeszelték a fideszes polgármestert a kampány miatt!
Hatalmas pofont kapott Orbán ma a parlamentben!
Orbán magabiztosan megy neki az EU-nak!
Mészárosék birodalmába olvadnak Simicska egykori cégei
Jelentősen drágulhatnak a nyugdíjasotthonok
Adatok és merevlemezek tűntek el a Vári Attila vezette cégnél a pécsi önkormányzat szerint
Orbán sokkal több pénzt akar a közös kasszában látni
Nyelőcsőbe vezetett lélegeztető cső miatt halt meg a beteg
Megbüntették a fóti gyermekotthon bezárása ellen rappelő fiút
Matolcsy nem engedi be a jegybankba a Párbeszéd bejelentkező országgyűlési képviselőit
Botrányosabb a mentők kiérkezési ideje, mint gondolná
A közmédiában önvédelmi reflexet emlegetve mentegetik a szélsőjobbos tömegmészárlást
Orbán szerint akkorák a viták, hogy nem lesz megállapodás az uniós költségvetésről
Novák: az egyedülálló anyáknak nincs joguk gyermeket vállalni
Megrázó interjút adott három nappal a halála előtt az Orbán vagyona után nyomozó újságíró
Hivatalos: Nem csak Orbán Viktort és Polt Pétert, hanem hozzátartozóikat is védheti a TEK
Orbán átvilágítását kérték a parlamentben, majd hirtelen elnémultak a mikrofonok
Kiakadtak a magyar focisták amiért nyilvánosságra hozták a fizetésüket
Nyugdíjpénztár botrány: továbbra is rejtély, hogy hova tűnt 3000 milliárd
Nylívánosságra hozták a Fidesz listát: van aki még egy percet sem dolgozott életében
Járási hivatalvezető lett Kövér László felesége
A település polgármesterét kirángtatták az irodájából, és egy autó mögé kötötték - hazudott a választások előtt
Évente 14 millió Ft-os tandíjért tanult Orbán Ráhel Svájcban
Svájci sajtóban jelent meg Orbán Viktor és a rejtélyes utazásai
Közel 1 millióra emelkedik a képviselők tiszteletdíja
Bruttó 2 millió 672 ezer forintra emelkedik Kövér László házelnök fizetése
Hivatalos választ kapott a család, hogy miért törölték Schobert Norbi lányának profilját
A járásképtelen csivava és a repülni nem tudó galamb a legjobb barátok lettek
Havas eső zavarhatja meg a tavaszias időt
Vagyonnyilatkozat eljárást kezdeményeznek Gyurcsány ellen
Kálmán Olga be szeretne kerülni a DK elnökségébe
Cáfolják a hajdúsámsoni kutyahorrort
Három kamion csapódott egymásba az M1-esen
Gyurcsány vagyonnyilatkozata feltűnést keltett
Megszólalt a várpalotai hintabaleset vádlottja - teljesen tönkrement
Döbbenetes: ezt csinálta három nappal a Hableány-tragédia előtt az ukrán hajóskapitány
Meghaladta a Mol tavalyi eredménye a megemelt célkitűzést
Traffipaxot jelez a mobil? Van ahol a rendőrök már büntetnek érte
Egy szekta miatt terjedhet a koronavírus Dél-Koreában
Demeter Szilárd: Bánt, hogy náciznak, mert székely vagyok, és a székelyek nem nácik
Egy nap alatt összedobták Hadházy Ákos kétmillió forintos bírságát
Az olasz legfelsőbb bíróság szerint Carola Rackete a kötelességét teljesítette, amikor kikötött a menekülteket szállító hajóval Olaszországban
Dél-korea: Vészhelyzetről beszél a miniszterelnök miután már ott is terjedni kezdett a koronavírus
Titkosszolgálat: az oroszok Trump érdekében készülnek beavatkozni az elnökválasztáson
Nőgyűlölő volt és zavaros összeesküvés-elméleteket terjesztett a hanaui merénylő
Spa helyett Sparba vitte szerelmét Valentin-napon az év mókamestere
Javul a helyzet, de még mindig 144 napot kell várni egy szívbillentyűműtétre
Félmillió forinttal is drágulhatnak a hitelek a gyenge forint miatt
Meghalt a Gladiátor színésze
Feljelentésként értékelte Polt Péter a 60 milliós kérdést
Megverte, majd a fagyos Dunába lökte menyasszonyát egy fiatal
Saját teherautója ölt meg egy magyar sofőrt Ausztriában
A DK felszólítja Orbánt, hogy szerezzen több pénzt
Négy évet kapott a 19 éves gyúrói fiú, aki meg akarta öletni a szüleit
Nem engedte be a liftbe a mentőket egy nő, mert fertőzőnek hitte az oxigénmaszkos beteget
Váratlan következménye van a koronavírusnak Kínában
Több mint öt éve szökésben van a kínaiaktól több százmilliót rabló Plank Zoltán
Tizennyolc évet kapott a két újszülöttjét megfojtó sárkeresztúri nő
Megmagyarázta Gyárfás, hogy miért nem vállalta négyszer sem a hazugságvizsgálatot
Megxit: Kiderült Harryék utolsó hivatalos királyi programjának időpontja
Havazott a Bükkben
Amerika: Nem támogatjuk sem Sorost, sem Orbánt
Titkosszolgálati jelentés: ezért került tiltólistára a legendás magyar rockzenekar
Hvg: Palkovics egy győri panellakást adott egy budavári ingatlanért cserébe
Átfogó kutatás készül az Orbán-kormányról, a címe már megvan: Újra naggyá teszik Magyarországot
Terrorakcióként kezelik a németországi lövöldözést
Újra recept nélkül lehet Algopyrinhez jutni
Majdnem harminc tantestület állt ki eddig a Nemzeti alaptanterv ellen
Kenőpénz kifizetésével vádolták meg a PSG katari elnökét
150 milliárd (!) forintot költhet propagandára a kormány
Két MSZP-s budapesti polgármester is a DK-ba igazolt át
A KDNP és a Mi Hazánk egymásra talált a parlamentben, felmondanák az Európai Emberi Jogi Egyezményt
Szó sem volt leleplezésről a Pesti Srácok pedofilügyében, a rendőrség két éve kinyomozta
Az éjszaka folyamán egy rakás Samsung-felhasználó rejtélyes éresítést kapott a telefonjára
Spanyolok vertek meg egy jegyellenőrt a Keleti pályaudvarnál
Gumilövedékkel lőttek rá a brazil szenátorra, aki markolóval ment neki a sztrájkoló katonai rendőröknek
Gyárfás most már azt állítja, nem is voltak versenytársak Fenyővel
Nem zárt be a temesvári Lidl, miután egyik vevőjük meghalt a boltban
Segíts egy megosztással - 12 éves eltűnt kisfiút keres a rendőrség
Orbán beszéde az EU-ban: azok vádolják Magyarországot akik csak örökül kapták a demokráciát
DEUTSCH TAMÁS: A munkavállalók önként, szívesen dolgoznak heti 40 óránál többet!
Üdvrivalgás fogadta Farkas Flórián lemondását
Nem kívánok válaszolni.. nem kívánok válaszolni..Súgta meg illetődve Farkas Flórián
Koplárovics: Gyárban dolgozom, 6-tól 2-ig nyomom a melót - 18 éves Koplárovics legendás gólja
Szörnyen lestrapáltan néz ki Schobert Norbi a legújabb videójában a kommentelők szerint
Schobert Norbi: A szénhidrát számodra halálos méreg ha: túlsúlyod van, hájas vagy.....
Véradási akció - Rendőrök és rendőrségi dolgozók nyújtották a karjukat
Szíriai és egyiptomi határsértőket fogott a rendőrség - átjutottak a határon
Razzia az utakon - 500 járművet ellenőriztek
A tulajdonos engedélye nélkül vágatta ki a fákat - lecsapott rá a rendőrség
Orbán azért nem emel nyugdíjat, mert Gyurcsány elvett egyhavi nyugdíjat
Nyugdíj - Egyre többen tesznek félre nyugdíjas éveikre
Egy győri panellakást adott cserébe a Várnegyedben található lakásáért Palkovics László
Online kaszinót indítanak Andy Vajna örökösei, az egyetlen riválist felfüggesztették
Érd polgármestere levelet írt Mészárosnak, hogy visszakérje a nála elköltött 35 milliárd egy részét
Mától vény nélkül kapható az Algopyrin
Ha fura értesítést kapott a Samsung telefonján, akkor nem önnél van a hiba
Vascsövekkel esett a polgármesternek egy férfi - Kisembertől lehet nagy pofont kapni
Megabüntetést kapott a Siemens-cég, heteken belül megbocsátottak neki
Vuhan: már robotok főznek az orvosoknak
Ezért küzd a végrehajtókkal Szigeti Ferenc
Megszólalt a Róbert Károly körúton elgázolt nő párja
Sas József : Ez a létező legszörnyűbb betegség
Májusban rendezik az első vidéki Pride felvonulást Magyarországon
Vaddisznó nyársalta fel Ricsit, senki nem segített neki
Esztergom: verte és megöléssel fenyegette élettársát, annak kutyáját pedig a teraszról vágta földhöz egy férfi
Íme Vajna Timi egyetlen bizalmasa
Lövöldözés volt két németországi sisha bárban, tizenegyen meghaltak, köztük a gyanúsított is
A szolgálaton kívüli rendőrök épp randizgattak, amikor valaki megpróbálta kirabolni az éttermet
Ma tárgyalják, hogy kapjanak-e kártérítést a rabok a börtönök túlzsúfoltsága miatt
Online kaszinót indított az egykori Vajna-birodalom, másnap felfüggesztették a riválist
Népszava: nem annyi idő alatt érnek ki a mentők, mint amennyinek mondják
Kiposztolta a lakcímét, mielőtt agyonlőtték saját otthonában a híres sztárt
Mégiscsak részt vett a Fidesz pártalapítványa az évértékelő szervezésében
Megszólalt a volt katona, aki Orosz Bernadett állítása szerint majdnem halálra verte őt
A bárányát sétáltatta az erdőben, amikor egy vaddisznó az életére tört
Fenyegette és összeverte a polgármestert egy férfi, mert félreértette a parlamenti közvetítést
Idegen befolyásolási ügy lett abból, hogy a volt ausztrál miniszterelnök felszólalt a budapesti Demográfiai Csúcson
Palkovics: 2025-től földgáz alapú lesz a Mátrai Erőmű
Ezért tárgyalt Svédországban a magyar honvédelmi miniszter
Teherán eddig hallgatott arról, hogy koronavírusos megbetegedések vannak az országban
Egy fideszes polgármester száll szembe a kormány adóterveivel
Május 16-án Pécsen lesz az első vidéki Pride-felvonulás
Lázár János Orbán évértékelője helyett kézilabda meccsre ment Csányi Sándorral
Sárvár : Kidobtak egy kutyát a szeméttel együtt
Videón, ahogy egy prérifarkas magával ragad egy kiskutyát a kertből
Normafa: Megszólalt a XII. kerületi önkormányzata a fakivágásokkal kapcsolatban
Márciustól már irodája sem lesz a Buckingham-palotában Meghannek és Harrynek
289 ezer forint lesz a legalacsonyabb fizetés a Tescónál
GVH: A Telekom 0 forintos telefonreklámjai megtévesztőek voltak
A főváros a kerékbilincselésről: Fürjes és Vitézy téved
Brutális bejelentés: jövőre betiltják Magyarországon a PET-palackokat
Újabb milliós büntetést szabtak ki a Fradira
Magyar kérésre halasztották el az Orbán-Tusk találkozót
Lázár: A Fidesz vezetői jobban járnak, ha most szembesülnek a problémákkal
Pataky Attila: Mátyás király óta sok a nehézség, ebből kiszabadulni látszunk
A menyasszonyát is rendszeresen bántalmazta az erdőkertesi rendőrkéselő
Gigabüntetés: Durván átverte a Magyar Telekom a vásárlóit
Drasztikus változásról döntött L.L. Junior kisfia tragédiája után
A Hollywood Hills-i otthonában lelőtték Pop Smoke-ot
Merkel szavai után szinte biztosan kemény csatára számíthat Orbán Brüsszelben
Végre beteljesült a magyarok álma 190 milliárd Ft-ból
Kiderült, miért hallgatott az ügyészség a Kaleta Gábor-féle ügyről!
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum