Csatlakozz hozzánk facebookon
A játszmának vége, Weber kezében van Orbán sorsa!  

Az Európai Néppárt ragaszkodik ahhoz, hogy a bajor politikus legyen a következõ bizottsági elnök, ehhez viszont a szocdemekkel, a zöldekkel és a liberálisokkal is ki kell egyeznie. Ha rajtuk múlik a nagykoalíció, a magyar kormánypárt kezdhet csomagolni.

„És holnap mi fog történni?”

„Mindenki felkel, megiszik egy kávét, és õrülten elkezd telefonálgatni.”

A hétfõ hajnalban a brüsszeli sajtóteremben elhangzott beszélgetés tökéletes leirata annak, mivel töltik a következõ napokat a vezetõ európai politikusok. Még ha az eredmények nem is véglegesek, a hétfõ hajnalban közzétett számok jól mutatják, hogy az Európai Parlamentben megszûntek a szokásos erõviszonyok, és minden eddiginél több párt fog marakodni a vezetõ tisztségekért.

A fõ szereplõk közül kiemelkedik egy, aki a legtöbbet veszítheti, vagy éppenséggel nyerheti a versengésben: Manfred Weber jövõje azon múlik, hányat sikerül a telefonbeszélgetésekbõl úgy befejeznie, hogy elégedetten dõlhet hátra a fotelben.

Az Európai Néppárt eredményváró estéjén, a Renaissance hotel különtermében (igen, a szállodát pontosan úgy hívják, mint Emmanuel Macron francia elnök választási szövetségét) a bizonytalanságnak nyoma sem volt. A többségében fiatal és nagyon lelkes szimpatizánsokat még az sem zavarta, hogy néhány szeméttel teli konténer mellett, a hátsó bejáratnál kellett várniuk az Európai Néppárt csúcsjelöltjét.

Sokan nyakukban a politikust ábrázoló mézeskaláccsal és az életnagyságú papírmasé Weber-bábuval fotózták egymást, amikor pedig a kukák mellé végre a politikus autója is leparkolt, percekig semmit nem lehetett hallani az üdvrivalgástól. (Weber egyébként meglepõ módon csak este kilenc óra után érkezett Brüsszelbe, a nap nagy részében Berlinben követte az eseményeket.)

A különterem színpadán Weber szokatlan módon nem rejtette véka alá az érzelmeit, sõt még az ellene kritikaként felhozott állandó kompromisszumkészséget is a repülõn hagyta.

„Nem fogunk olyan pártokkal együtt dolgozni, akik szétverik Európát” – ígérte, oldalán Joseph Daul pártelnökkel, de hogy pontosan kikre gondolt, azt már nem fejtette ki.

Orbán, a magányos harcos
Egy órával késõbb, az Európai Parlament plenáris termében felállított sajtóközpontban viszont már nem kerülhette ki a kérdést, amire mindenki kíváncsi volt: mi lesz így a Fidesszel?

„Nézze, a Néppárt lesz a következõ Európai Parlament legnagyobb képviselõcsoportja, körülbelül 26 mandátumos többsége van, szerintem ez megválaszolja a Fidesszel kapcsolatos kérdést is” – mondta, de nem volt hajlandó többet elárulni.

Webernek annyiban igaza van, hogy egyelõre nem is lehet sokkal többet tudni arról, szüksége lesz-e a következõ hónapokban az EPP-nek a párttagság alól felfüggesztett magyar kormánypártra. Nem kevésbé bizonytalan a válasz, ha azt kérdezzük, vajon a Fidesznek szüksége van-e a Néppártra. Orbán Viktor az utóbbi hetekben azt ismételgette, megvárják a választások eredményeit a döntéssel, csakhogy valószínûleg nem ilyen eredményre számított.

A Matteo Salvini-féle szélsõségesek megerõsödtek ugyan, de várható – a Fidesszel együtt – 71 fõs képviselõcsoportjuk a 751 fõs parlamentben biztosan nem számíthat túl nagy befolyásra. Arról nem is beszélve, hogy tagjaik között nagyobb a megosztottság, mint az egész EP-ben.

Nincs mit szépíteni: Orbán Viktor egyedül maradt, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy vannak olyan mandátumbecslések, ahol a Fideszt már nem is az Európai Néppártba sorolják, hanem bizonytalan, különálló entitásként utalnak rá. Ha pedig a héten Manfred Weber telefonálgatása közben rá kerül a sor, a labda nem az õ térfelén fog pattogni. Jelen állás szerint Weber kezében a döntés: végleg megszabadul a magyaroktól, vagy kivár még néhány hónapig.

Királycsinálók
Az eredmények ismeretében annak is kevés az esélye, hogy Orbán bele tudjon szólni a csúcsjelölti rendszer alakulásába. Amikor kihátrált Weber mögül – szó szerint alkalmatlannak nevezve õt – a Fidesz elnöke még nem tudhatta, hogy a parlamenti választások igazi nyertesei nem a szélsõségesek, hanem a liberálisok és a Zöldek lesznek.

Márpedig tegnap Brüsszelben mind a Momentummal együtt Budapesten kampányoló Guy Verhofstadt, mind pedig Ska Keller, a zöldek társelnöke világossá tette: ragaszkodnak a jogállamisághoz és az európai értékekhez. Ráadásul az egész este alatt talán egyszer hangzott el a migráció szó, az összes párt a klímaváltozásról, a szociális Európáról, az egyenlõtlenség felszámolásáról és arról beszélt, hogy közelebb kell hozni az EU-t az átlagemberekhez. Mondanunk sem kell, egyik sem túl jó hír a Fidesz szempontjából.

Az Európai Néppárt a jelenlegi állás szerint – és a Fidesszel együtt – 182 mandátumot kaphat, míg legnagyobb vetélytársuk, a szociáldemokrata képviselõcsoport (S&D) 147 képviselõi helyet mondhat a magáénak. Bárhogy is számoljuk, ez mindösszesen 329 hely a 751 tagú parlamentben, vagyis közel sincs meg a többségük. Arra már az ALDE és a Zöldek is utaltak, hogy hajlandóak tárgyalóasztalhoz ülni, de csak akkor, ha az õ követeléseiket is teljesítik. Ez azt jelenti, hogy egy esetleges együttmûködési megállapodást követõen tényleg semmi szükség nem lesz arra a 13 mandátumra, amit a Fidesz hoz az EPP-be, hiszen mindkét európai pártcsalád jól szerepelt a választásokon, 109 és 69 mandátumot adhatnak a végsõ egyenlethez.

Brüsszeli pletykák szerint az sem segít Orbánnak, hogy Manfred Weber kifejezetten dühös rá a személye elleni támadások miatt. Habony Árpád médiaügynöksége, a londoni székhelyû V4NA az utóbbi hónapokban mindent megtett, hogy rossz színben tüntesse fel az Európai Néppárt csúcsjelöltjét, még bajorországi házához is lesifotósokat küldtek, hogy utána angol nyelven kürtöljék tele vele a világot.

A Politico azt is tudni véli, hogy Weber már ma estére összehívta a centrista (ez a szó egyébként tegnap este rengetegszer elhangzott a brüsszeli folyosókon) pártok vezetõit, hogy a jövõrõl, azon belül is a csúcsjelöltekrõl tárgyaljanak. A Néppárt továbbra is ragaszkodik a rendszerhez, na meg persze ahhoz, hogy õk adják a következõ bizottsági elnököt. A zárt ajtók mögötti tanácskozásokon szinte kizárt, hogy ne beszéljenek a Fideszrõl, és a jelenlegi pártokat ismerve valószínûsíthetjük, hogy nem éppen a legjobb kontextusban.

Mindent egybevetve, Orbán sorsát leginkább az pecsételheti meg, hogy Weber mindenáron Jean-Claude Juncker utódja akar lenni, amihez áldozatot kell hoznia. Burkoltan ugyan, de Frans Timmermans már kijelentette, hogy ha úgy döntenek, nincs szükségük a Néppártra, szívesen összebútoroznak a Zöldekkel és a Liberálisokkal annak érdekében, hogy meglegyen a többségük. Ezt Weber nyugodtan felfoghatja zsarolásnak, hiszen egész kampányát arra építette fel, hogy õ az egyetlen szóba jöhetõ jelölt az Európai Bizottság élére.

A telefonbeszélgetésekben és késõbb a tárgyalóasztalnál tehát a bajor politikusnak ügyesen kell majd lavíroznia, ha sikerre vágyik: nemcsak keményen kell védenie álláspontját, hanem kompromisszumokat is kell kötnie. Abban pedig az eddigieket is látva biztosak lehetünk, hogy ha ennek érdekében meg kell szabadulnia Orbán Viktortól, meg is fogja tenni. A vasárnapi eredményeket látva sok hasznát úgysem veszi.

Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Orbán levelétől hangos a magyar sajtó
Elképesztő katonai eszközöket vásárol Magyarország
Újabb botrány: Luxusszálló ellen tüntetnek
3200 milliárddal többet költ a kormány idén a költségvetéshez képest
Az önkormányzatok forrásait a járványra hivatkozva csökkentik, a többletkiadások jelentős része mégsem a válságkezeléshez kapcsolódik. A kormány a parlament által elfogadott költs...
  
Közel egy hónapot kell várni két tesztre
Az új eljárásrend értelmében hétfőtől a háziorvos is karanténba küldheti a koronavírus-fertőzés gyanús pácienseket. Cserni István, a Háziorvosok Online Szervezet (HaOSz) alelnöke e...
  
Levetetik a maszkot egy pécsi bankban az ügyfelekről
Bármilyen furcsán is hangzik, csak maszk nélkül lehet belépni abba a pécsi pénzintézetbe, amelyet korábban kétszer is kiraboltak. A bankban biztonsági okokból mindenkit lefényképeznek, ...
  
Egészen új módszerrel próbálják csalók csőbe húzni az időseket
Teljesen új átverésre hívta fel a figyelmet a napokban a fogyasztóvédelmi hatóság. Az elsősorban egészségmegőrzőnek mondott étrend-kiegészítőket telefonon kínálják a cégek, és c...
  
Pataky Attilát hazaengedték a kórházból, mutatjuk a részleteket
Budapest – A felesége szerint az Edda Művek vezetője már túl van a nehezén. – Attila sokkal jobban van, már el is hagyhatta a kórházat. Túl van a nehezén, itthon lábadozik – árulta...
  
Ördög Nóri botrány: így védik a birtokukat az akarattyaiak
Balatonakarattya — Továbbra is zúgolódnak a helyiek Ördög Nóra (38) és Nánási Pál (46) balatoni kisboltja miatt. A műsorvezető és fotóművész párjának üzlete rövid idő alatt nag...
  
Újabb dolog amit szeretne az EU-s bizottság, de mi nem akarjuk megtenni - kitalálod mi az?
Egy augusztus végi rendezvényen dicsérte „Európa legjobbjaként” a magyar vadászati törvényt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, de a KDNP politikusa már akkor figyelmeztetett, hogy B...
  
Durván odaszóltak Orbánnak: Miniszterelnök úr, kabaré, amit ezzel az országgal művel,
Már az őszi ülésszak hétfői nyitónapján egymásnak feszült Jobbik pártelnöke a kormányfővel, de az élcelődő kérdésre Orbán meglepő válasszal reagált. Jakab Péter arról beszélt...
  
Orbán: Készüljünk föl rá, hogy nagy számban fognak érkezni keresztények Nyugat-Európából!
Már az őszi ülésszak hétfői nyitónapján egymásnak feszült Jobbik pártelnöke a kormányfővel, de az élcelődő kérdésre Orbán meglepő válasszal reagált. Jakab Péter arról beszélt...
  
Botrány: Trump kormánya megvonná az állami támogatásokat New Yorktól
Anarchista városnak titulált három amerikai nagyvárost Donald Trump kormánya, amelyektől megvonna minden szövetségi támogatást - írja a BBC. New York, Portland és Seattle azért nem érdem...
  
Megint Magyarország: 500 millió forint értékben vettek fel jogtalanul EU-s támogatásokat
Több mint száz vádlott ellen emelt vádat a főügyészség költségvetési csalás bűntette miatt, az elsőfokú ítéletben a bíróság több terheltet súlyos, letöltendő szabadságvesztés...
  
Szivárognak dokumentumok: Menczer szerint a külügyminiszter úr még nem rúgott ki elég embert
Hétfő este az ATV-n rákérdeztek a Külügyminisztérium államtitkáránál arra a levélre, ami szerint a külügy magyar újságírók külföldi útjairól gyűjtött adatokat, mert a szakmai p...
  
Mindenki Dzsudzsák Balázs bemutatására számított.. DE...
Sajtótájékoztatót tartott a Debreceni VSC csapata, ahol ugyan nem Dzsudzsák Balázs várva várt szerződtetését jelentették be, de mint kiderült, jó eséllyel hamarosan erre is sor kerülhe...
  
Tesco: Óriási változás jön
A koronavírus járvány elején hatalmasat pörgött a különböző termékek házhoz szállítása. Volt időszak, mikor a nagyobb áruházaknál úgy kellett vadászni kiszállítási időpontokra...
  
Teszt nélkül is fertőzöttnek minősíthet a háziorvos
Új eljárásrendet (.pdf) adott ki 2020. szeptember 21.-én a koronavírusjárvány kezelésére Müller Cecília tisztifőorvos és Kásler Miklós, az egészségügyért felelős miniszter. Az új ...
  
Újból üzembe helyezik a katonai szűrősátrakat
Újból üzembe helyezik a Dél-Pesti Centrumkórház (DPC) sátorrendszerét, amiben a koronavírus-fertőzöttek előzetes szűrését végzik - írja az MTI. Ez az a sátorkomplexum, amelyet még ...
  
Döntenünk kell Kína és az USA között
Másfél év előkészítő munka után múlt héten kezdett működni az Egyensúly Intézet nevű, magát agytrösztként meghatározó kutatóközpont. Az alapítók a napi politikától független...
  
Orbán bejelentette a második hullám legrosszabb forgatókönyvét
A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával indult a parlamenti őszi időszaka. A maszkot viselő képviselőknek Orbán Viktor a koronavírus járvány második hullámáról is beszélt, ...
  
Romokban a gazdaság: 363,17 forintba került egy euró
Hétfőn öt hónapos mélypontra került a forint árfolyama az euróval szemben, a délelőtti órákban az euró árfolyama 363 forint fölé emelkedett, onnan valamennyit visszaesett, délután vi...
  
Baj van: leépítés lesz a Budapest Airportnál
A kormány szeptemberben bevezetett utazási korlátozásai miatt várhatóan a 17 évvel ezelőtti szintre esik majd idén a Liszt Ferenc repülőtér forgalma, így a repteret üzemeltető Budapest ...
  
Találgatások: hamarosan szavazhat a parlament a hitelfizetési moratórium meghosszabbításáról
A kormány még hétfőn beterjesztheti a parlament elé a hitelfizetési moratórium fél éves meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot, amelyet kedden már meg is szavazhatnak a képvise...
  
Orbán: A kormány ellen harcolni káros és erkölcstelen
A 2020-27-es uniós költségvetésről folytatott tárgyalás eredményeiről, a járvány elleni védekezésről és a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseiről beszélt a parlament őszi ülés...
  
Rétvári Bence államtitkár elárulta, hogy kevés tesztet végeznek
Több kérdést is feltett írásban Szabó Tímea országgyűlési képviselő Kásler Miklós miniszternek a koronavírus tesztekről. Ezekben lényegében arra volt kiváncsi a PM-es politikus, hog...
  
Ártatlannak vallja magát a nevelt lányáról készült felvételekkel meggyanúsított volt fideszes politikus
Megszólalt a tiltott pornográf felvételek miatt gyanúsított volt fideszes politikus, Fohsz Tivadar. A XVII. kerület volt alpolgármesterét nevelt lánya azután jelentette fel, hogy állítóla...
  
Valami történik: Lekapcsolták az internetet Minszkben
A szokásos békés vasárnapi felvonulást ma is megtartották Minszkben. Az Igazságosság menete felvonulást egész Fehéroroszországban minden vasárnap megrendezik. A Tjournal cikke szerint ma...
  
Benzinkútnak hajtott egy nő Eperjesen
Az végül nem derült ki, hogy működött-e a lámpa. Nem mindennapi baleset történt a hétvégén Eperjesen – írja parameter.sk. Egy benzinkútnál leállított autó sofőrje égőket cser...
  
Orbán: 2022 tavaszán választás lesz. Addig védekezés lesz
A koronavírus-járvány miatt elmaradó felszólalások helyett egy esszét írt a miniszterelnök, amiben főként azt magyarázta, mi a baj a liberálisokkal, négyszer is libernyáknak nevezve ők...
  
Fejdísszel a fején temetik el a Szegeden elgázolt kislányt
Királylányként, hófehér ruhában és koronával a fején helyezik majd végső nyugalomra a Szegeden tragikusan elgázolt kis Kiarát. A hatéves kislány épp az óvodából tartott haza édesa...
  
Nyilatkozott a Blikknek a tiltott felvétellel gyanúsított politikus
Budapest — Alig két hete robbantott botrányt a hvg.hu, amikor megírták, hogy Fohsz Tivadar ellen tiltott pornográf felvételek miatt nyomoznak. A videókkal a cikk szerint a volt politikus nev...
  
Hétszázezres számlával sokkolta a díjbeszedő a magyar asszonyt
Budapest — Csaknem 700 ezer forintos vízszámlát követel a Díjbeszedő Holding Zrt. egy budapesti asszonytól tizedik emeleti kőbányai panellakása után. Egy 617 ezres számlára még jött n...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
ThePost
A játszmának vége, Weber kezében van Orbán sorsa!
Az Európai Néppárt ragaszkodik ahhoz, hogy a bajor politikus legyen a következõ bizottsági elnök, ehhez viszont a szocdemekkel, a zöldekkel és a liberálisokkal is ki kell egyeznie. Ha rajtuk múlik a nagykoalíció, a magyar kormánypárt kezdhet csomagolni.

„És holnap mi fog történni?”

„Mindenki felkel, megiszik egy kávét, és õrülten elkezd telefonálgatni.”

A hétfõ hajnalban a brüsszeli sajtóteremben elhangzott beszélgetés tökéletes leirata annak, mivel töltik a következõ napokat a vezetõ európai politikusok. Még ha az eredmények nem is véglegesek, a hétfõ hajnalban közzétett számok jól mutatják, hogy az Európai Parlamentben megszûntek a szokásos erõviszonyok, és minden eddiginél több párt fog marakodni a vezetõ tisztségekért.

A fõ szereplõk közül kiemelkedik egy, aki a legtöbbet veszítheti, vagy éppenséggel nyerheti a versengésben: Manfred Weber jövõje azon múlik, hányat sikerül a telefonbeszélgetésekbõl úgy befejeznie, hogy elégedetten dõlhet hátra a fotelben.

Az Európai Néppárt eredményváró estéjén, a Renaissance hotel különtermében (igen, a szállodát pontosan úgy hívják, mint Emmanuel Macron francia elnök választási szövetségét) a bizonytalanságnak nyoma sem volt. A többségében fiatal és nagyon lelkes szimpatizánsokat még az sem zavarta, hogy néhány szeméttel teli konténer mellett, a hátsó bejáratnál kellett várniuk az Európai Néppárt csúcsjelöltjét.

Sokan nyakukban a politikust ábrázoló mézeskaláccsal és az életnagyságú papírmasé Weber-bábuval fotózták egymást, amikor pedig a kukák mellé végre a politikus autója is leparkolt, percekig semmit nem lehetett hallani az üdvrivalgástól. (Weber egyébként meglepõ módon csak este kilenc óra után érkezett Brüsszelbe, a nap nagy részében Berlinben követte az eseményeket.)

A különterem színpadán Weber szokatlan módon nem rejtette véka alá az érzelmeit, sõt még az ellene kritikaként felhozott állandó kompromisszumkészséget is a repülõn hagyta.

„Nem fogunk olyan pártokkal együtt dolgozni, akik szétverik Európát” – ígérte, oldalán Joseph Daul pártelnökkel, de hogy pontosan kikre gondolt, azt már nem fejtette ki.

Orbán, a magányos harcos
Egy órával késõbb, az Európai Parlament plenáris termében felállított sajtóközpontban viszont már nem kerülhette ki a kérdést, amire mindenki kíváncsi volt: mi lesz így a Fidesszel?

„Nézze, a Néppárt lesz a következõ Európai Parlament legnagyobb képviselõcsoportja, körülbelül 26 mandátumos többsége van, szerintem ez megválaszolja a Fidesszel kapcsolatos kérdést is” – mondta, de nem volt hajlandó többet elárulni.

Webernek annyiban igaza van, hogy egyelõre nem is lehet sokkal többet tudni arról, szüksége lesz-e a következõ hónapokban az EPP-nek a párttagság alól felfüggesztett magyar kormánypártra. Nem kevésbé bizonytalan a válasz, ha azt kérdezzük, vajon a Fidesznek szüksége van-e a Néppártra. Orbán Viktor az utóbbi hetekben azt ismételgette, megvárják a választások eredményeit a döntéssel, csakhogy valószínûleg nem ilyen eredményre számított.

A Matteo Salvini-féle szélsõségesek megerõsödtek ugyan, de várható – a Fidesszel együtt – 71 fõs képviselõcsoportjuk a 751 fõs parlamentben biztosan nem számíthat túl nagy befolyásra. Arról nem is beszélve, hogy tagjaik között nagyobb a megosztottság, mint az egész EP-ben.

Nincs mit szépíteni: Orbán Viktor egyedül maradt, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy vannak olyan mandátumbecslések, ahol a Fideszt már nem is az Európai Néppártba sorolják, hanem bizonytalan, különálló entitásként utalnak rá. Ha pedig a héten Manfred Weber telefonálgatása közben rá kerül a sor, a labda nem az õ térfelén fog pattogni. Jelen állás szerint Weber kezében a döntés: végleg megszabadul a magyaroktól, vagy kivár még néhány hónapig.

Királycsinálók
Az eredmények ismeretében annak is kevés az esélye, hogy Orbán bele tudjon szólni a csúcsjelölti rendszer alakulásába. Amikor kihátrált Weber mögül – szó szerint alkalmatlannak nevezve õt – a Fidesz elnöke még nem tudhatta, hogy a parlamenti választások igazi nyertesei nem a szélsõségesek, hanem a liberálisok és a Zöldek lesznek.

Márpedig tegnap Brüsszelben mind a Momentummal együtt Budapesten kampányoló Guy Verhofstadt, mind pedig Ska Keller, a zöldek társelnöke világossá tette: ragaszkodnak a jogállamisághoz és az európai értékekhez. Ráadásul az egész este alatt talán egyszer hangzott el a migráció szó, az összes párt a klímaváltozásról, a szociális Európáról, az egyenlõtlenség felszámolásáról és arról beszélt, hogy közelebb kell hozni az EU-t az átlagemberekhez. Mondanunk sem kell, egyik sem túl jó hír a Fidesz szempontjából.

Az Európai Néppárt a jelenlegi állás szerint – és a Fidesszel együtt – 182 mandátumot kaphat, míg legnagyobb vetélytársuk, a szociáldemokrata képviselõcsoport (S&D) 147 képviselõi helyet mondhat a magáénak. Bárhogy is számoljuk, ez mindösszesen 329 hely a 751 tagú parlamentben, vagyis közel sincs meg a többségük. Arra már az ALDE és a Zöldek is utaltak, hogy hajlandóak tárgyalóasztalhoz ülni, de csak akkor, ha az õ követeléseiket is teljesítik. Ez azt jelenti, hogy egy esetleges együttmûködési megállapodást követõen tényleg semmi szükség nem lesz arra a 13 mandátumra, amit a Fidesz hoz az EPP-be, hiszen mindkét európai pártcsalád jól szerepelt a választásokon, 109 és 69 mandátumot adhatnak a végsõ egyenlethez.

Brüsszeli pletykák szerint az sem segít Orbánnak, hogy Manfred Weber kifejezetten dühös rá a személye elleni támadások miatt. Habony Árpád médiaügynöksége, a londoni székhelyû V4NA az utóbbi hónapokban mindent megtett, hogy rossz színben tüntesse fel az Európai Néppárt csúcsjelöltjét, még bajorországi házához is lesifotósokat küldtek, hogy utána angol nyelven kürtöljék tele vele a világot.

A Politico azt is tudni véli, hogy Weber már ma estére összehívta a centrista (ez a szó egyébként tegnap este rengetegszer elhangzott a brüsszeli folyosókon) pártok vezetõit, hogy a jövõrõl, azon belül is a csúcsjelöltekrõl tárgyaljanak. A Néppárt továbbra is ragaszkodik a rendszerhez, na meg persze ahhoz, hogy õk adják a következõ bizottsági elnököt. A zárt ajtók mögötti tanácskozásokon szinte kizárt, hogy ne beszéljenek a Fideszrõl, és a jelenlegi pártokat ismerve valószínûsíthetjük, hogy nem éppen a legjobb kontextusban.

Mindent egybevetve, Orbán sorsát leginkább az pecsételheti meg, hogy Weber mindenáron Jean-Claude Juncker utódja akar lenni, amihez áldozatot kell hoznia. Burkoltan ugyan, de Frans Timmermans már kijelentette, hogy ha úgy döntenek, nincs szükségük a Néppártra, szívesen összebútoroznak a Zöldekkel és a Liberálisokkal annak érdekében, hogy meglegyen a többségük. Ezt Weber nyugodtan felfoghatja zsarolásnak, hiszen egész kampányát arra építette fel, hogy õ az egyetlen szóba jöhetõ jelölt az Európai Bizottság élére.

A telefonbeszélgetésekben és késõbb a tárgyalóasztalnál tehát a bajor politikusnak ügyesen kell majd lavíroznia, ha sikerre vágyik: nemcsak keményen kell védenie álláspontját, hanem kompromisszumokat is kell kötnie. Abban pedig az eddigieket is látva biztosak lehetünk, hogy ha ennek érdekében meg kell szabadulnia Orbán Viktortól, meg is fogja tenni. A vasárnapi eredményeket látva sok hasznát úgysem veszi.
Itt találod a hét legvitatottabb témáit!
Olvasd nálunk azokat a híreket amiket a leginkább imádtak vagy utáltak az olvasók!
Ami Minszkben történik arra már nincsenek szavak
Orbán levelétől hangos a magyar sajtó
Fotón az ismeretlen nő, aki a rendőrökre támadt Bíró Ica botrányos kilakoltatásán
Elképesztő katonai eszközöket vásárol Magyarország
Videó: senki sem ismerte az önkormányzati törvényt, csak egy bekiabáló 16 éves diák
Újabb botrány: Luxusszálló ellen tüntetnek
Óriási botrány: játékhajót és helikoptert vittek Szijjártó Péternek ajándékba
Durván odaszóltak Orbánnak: Miniszterelnök úr, kabaré, amit ezzel az országgal művel,
Bukás? - a magyar másodosztályban folytathatja Dzsudzsák
Gárpár Bea kétségbeesett: Nem élném túl, ha Győzőt börtönre ítélnék
Ment a felvétel amikor Orbán elment a kórházba, majd a szemébe mondták, hogy a lélegeztetőgépekhez szakemberek is kellenek
Valami történik: Lekapcsolták az internetet Minszkben
Nemzetközi botrány: magyar bank mögé bújt egy gyanús ügyleteket bonyolító offshore cég
Óriási fogás: hat szírt találtak Fejér megyében
Szuperkupa botrány Budapesten: majdnem az összes jegyet visszamondta a Sevilla
Szijjártó szerint szégyen lenne, ha nem Trump kapná a Nobel-békedíjat
Egészen új módszerrel próbálják csalók csőbe húzni az időseket
Orbán már úgy emlékszik, hogy 2010-ben is Soros ellen harcolt
Svájc: Michael Schumacher már soha nem fog felépülni
Megint Magyarország: 500 millió forint értékben vettek fel jogtalanul EU-s támogatásokat
Levetetik a maszkot egy pécsi bankban az ügyfelekről
Matolcsyék döntik el a jövő héten, hogy mi lesz a forint sorsa
Orbán: A kormány ellen harcolni káros és erkölcstelen
Tesco: Óriási változás jön
Hat hónappal meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, de nem mindenkinek
Ártatlannak vallja magát a nevelt lányáról készült felvételekkel meggyanúsított volt fideszes politikus
Óriási botrány: Döbbenetes képeket osztott meg az orvosi kamara, lepusztult állapotok
Kiborultak Majkáék: Azonnal rohant az orvos a TV2 stúdiójába
Hadüzenet: 2022-ben megmenthetjük az Európai Uniót Orbántól
Müller Cecília: Két kórház területén is lesznek katonai kórházrészlegek
Maszk botrány: a biztonsági őrt is megütötte egy férfi a kórházban
Népszava: Elkezdték átvezényelni az egészségügyi dolgozókat
Elemzők szerint ellenzéki együttműködéssel verhető a Fidesz 22-ben
Nyilatkozott a magyar űrkutatásért felelős miniszteri biztos
10 napra rövidül a hatósági karantén ideje Magyarországon
Balatonlellén is közpénz-milliárdból épül új szálloda
Hihetetlen: 53 embernek volt négyese az ötös lottón
Döntöttek az idei béremelésekről
Fejdísszel a fején temetik el a Szegeden elgázolt kislányt
Novák Katalin: Minden idők legnagyobb otthonteremtési programjára készülök
Óriási botrány: Döbbenetes képeket osztott meg az orvosi kamara, lepusztult állapotok
Orbán bejelentette a második hullám legrosszabb forgatókönyvét
Orbán: 2022 tavaszán választás lesz. Addig védekezés lesz
Újra Fideszes lett Izsák polgármestere - még mindig büntetőeljárás folyik ellene
Mészáros Lőrinc: Gyurcsány és Medgyessy ledarálta a magyar építőipart
Orbán Viktor: segítsék a lányokat, hogy derék és tiszteletre méltó asszonyok legyenek
Újabb milliárdokkal stafíroznának ki Orbán Viktorék az alapítványokat
Mutatjuk hány ember kell egy bicikliút átadásához Magyarországon
Hétszázezres számlával sokkolta a díjbeszedő a magyar asszonyt
Mészárosé a legnagyobb családi vállalkozás és ezen a válás sem változtat
Büntetőügyekkel tűzdelt kampány Izsákon
Romokban a gazdaság: 363,17 forintba került egy euró
Elárulták hányszor intézkedtek az iskolaőrök a tanév kezdete óta
Visszatér Müller Cecília és az operatív törzs
Éjjel-nappali őrség alakult, hogy ne szereljék le a gázórát
Egy férfi felmászott a Szabadság hídra: mutatjuk mi történt
Javaslat: ne indulhasson közbeszerzésen, aki nagy értékű ajándékot adott kormánytagnak
Ami a világ minden pénzéért sem szerezhető be azonnal: a megfelelő szakszemélyzet
Botrány: katonai szállítógépeket vásárolhat Magyarország
Rengeteg kérdés merül fel az Orbán által bejelentett hitelmoratórium kapcsán
Mindenkit kiakadt: buldózerekkel mentek neki a Négyszögletű Kerek Erdőnek
Digi botrány: szerintük ellehetetlenítik indulásukat az új frekvenciapályázaton
Szijjártó szerint Boris Johnson a barátja, DE.....
Szégyenlista: Magyarország az európai tesztelési rangsor legvégén van
Valami történt: újabb Fideszes polgármester mondott le
Ördög Nóri botrány: így védik a birtokukat az akarattyaiak
Videó: így vittek játékhajót és helikoptert Szijjártó Péternek ajándékba
Nyilatkozott a Blikknek a tiltott felvétellel gyanúsított politikus
Müller Cecília: nincs sok új szabály, de azokat be kell tartani
Óriási a botrány: Kilakoltatna az önkormányzat egy nagymamát és az unokáját
Hétfőtől újabb helyeken lesz kötelező a maszkviselés
Müller Cecília visszatért: fontos, hogy a kézmosásra is figyeljünk oda
ThePost
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum