thepost / Magyarország / Budapest / 2019.05.26
THE POST
           
26
Csúcstalálkozóként emlegeti Orbán az amerikai útját!
Ez is érdekelhet:
Áder hangos bemondón biztat, kire ne szavazzanak az EP-választáson!
Választási csalás: összegyűrte a jegyzőkönyvet a Fideszes szavazatszámláló!
Friss: nincs pénz ellenőrizni a választási csalásokat!
Ha megnézzük Orbán Viktor arcát, amint belép Donald Trump oldalán a Fehér Házba, egy boldog embert látunk. A magyar miniszterelnök, ahogy ő is szóba hozta, nagyon rég, majdnem húsz éve nem részesült abban az amúgy kormányfőknél nem ritka megtiszteltetésben, hogy egy amerikai elnök az ovális irodában fogadja. Orbán találkozott itt Bill Clintonnal, majd George W. Bush is összefutott vele, bár Orbán az alelnökével tárgyalhatott csak, Barack Obama viszont folyamatosan kibújt a lehetőség alól, hogy kezeljen vele. Pedig Obama elnökségének nagy részében Orbán nem volt annyira pária a nemzetközi politika hagyományos oldalán, mint amennyire az ma. És persze nem volt olyan népszerű a mainstreamtől jobbra.

A látogatás tehát sokáig váratott magára, és elsőre komoly győzelemnek tűnik. Hiába riogat a New York Times hetente Orbán autokrata módszereivel, ha Trump mégis hajlandó fogadni őt, ráadásul úgy, hogy ő maga is elégedett a helyzettel. Ahhoz viszont, hogy hideg fejjel értékeljük, mit jelent pontosan a hétfői találkozó, kicsit hátrébb kell lépnünk.

Az elmúlt időszak amerikai elnökei közül tehát a két cikluson át regnáló demokrata Obama nem fogadta Orbán Viktort. Ez csak részben volt azért, mert Obama számára Orbán kellemetlen jelenség volt, legalább ilyen fontos, hogy Obama az egész kelet-európai régiót kevésbé találta fontosnak, mint elődei. Az Obama-elnökség alatt az amerikai külpolitika hangsúlya Európáról Ázsiára helyeződött, és mintha csak a republikánus Trump alatt tűnt volna fel az amerikai külügynek ismét, hogy Kelet-Európa igenis létezik. Ennek oka, hogy Oroszország az amerikai politikai elit számára ismét egyre fenyegetőbbnek tűnik, szinte függetlenül attól, hogy tényszerűen valójában mennyire fenyegető. A lényeg, hogy Amerika megint figyel a térségünkre.

Utolsóként
Érdemes figyelembe venni azt is, hogy a régióban nincs olyan miniszterelnök, akit ne Orbán Viktor előtt fogadott volna Trump. Vita kérdése lehet, hogy nagyobb megtiszteltetés-e a Fehér Házban találkozni az elnökkel, mint az, ha ő utazik oda hozzánk. Merthogy Trump első nagy európai turnéját az Egyesült Államok legfontosabb térségbeli szövetségesénél, Lengyelországban kezdte, ahol nyilvános beszédet is tartott.

Ebből a szempontból hiábavalónak tűnik, hogy Orbán 2016-ban lelkesen – az uniós vezetők közül elsőként – állt ki Trump akkor még igen valószínűtlennek látszó megválasztása mellett, hiszen az elnökként a sor végére hagyta. Ez talán nem is annyira Orbánnak, inkább Magyarország méretének és gazdasági súlyának szól, amely még a térségben sem jelentős. Földrajzi elhelyezkedésünk legfeljebb azért fontos az Egyesült Államoknak, mert közvetlen szomszédai vagyunk Ukrajnának.

Magyarország és az Egyesült Államok viszonya sem indult jól Trump elnöksége alatt, amit leginkább a CEU elleni kormányzati támadásokkal magyarázhatunk. Természetesen Donald Trumpnak személyesen nem fontos a CEU, nyilvánvalóan nem érdekli az egyetem sorsa, de a kongresszus demokratáit és republikánusait igen, hiszen minden külpolitikai logika szerint káros, ha egy szövetséges, ráadásul ennyire kicsi ország elüldözhet egy amerikai egyetemet.

Trump eddigi elnökségéből, sőt egész karrierjéből viszont kiderül, két dolgot szeret igazán: saját magát, és ha úgy érzi, üzletet kötött.

És egyértelműnek tűnik, hogy Orbán Viktorban egy kicsit saját magát látja vi

szont. Ahogy az újságírók előtt is utalt rá, mindketten kicsit ellentmondásosak, populizmussal vádolják őket, kínosak a hagyományos nyugati elitnek, és mindketten ugyanazokkal a témákkal kampányolnak: bevándorlás, kereszténység, munkahelyek. Trump ki is mondta, amire Orbán vágyott: a magyar miniszterelnök megosztó személyiség ugyan, de ez nem baj, hiszen megvédte az országát és jó munkát végzett.

Pénz, pénz, pénz
A másik, ami Trumpot foglalkoztatja: a pénz. Képes volt hazudni arról, hogy a szaúdiak megöltek-e Törökországban egy újságíróként dolgozó amerikai kettős állampolgárt, mert nem akarta elbukni minden idők legnagyobb szaúdi fegyvervásárlását. Mégis miért gondolnánk, hogy a Szaúd-Arábiánál sokkal barátibb Magyarország ne tudná megvásárolni fegyverekkel Trump szimpátiáját?

Trump visszatért az amerikai külpolitika azon hagyományához, amelyekben az USA a világ csendőre helyett inkább a világ fegyverkereskedője volt. Az amerikai külpolitikát Trump alatt, amennyire erre befolyása van, az motiválja, hogy a nagy amerikai fegyvergyártó cégek termékeit népszerűsítse, az amerikai olajcégek biznisze mellett. Magyarország pedig mindkét termékből hatalmas bevásárlásra készül.

Mivel sok konkrétum nem derült ki arról, miről is tárgyaltak fél órán át a Fehér Házban, valószínűleg még nem sikerült megegyezni abban, pontosan mit is fogunk venni. Szó van felújított amerikai F16-osok vásárlásáról (sőt F35-ös vadászgépekről is, bár túl drága és túl modern gép az nekünk), védelmi rendszerek beszerzéséről és amerikai palagázról is, de valószínűleg szóba került a magyarok barátsága a kínai Huawei-jel, és az is, hogy miért akadályozzuk Ukrajna NATO-csatlakozását.

De ami Orbánnak még fontosabb, Trump nemcsak nem tud arról, mi történik Magyarországon, de láthatóan nem is érdekli.

Trump erős vezető, világosfejű vezető, célratörő ember, aki Magyarországról is mindent tudott, amit tudni kellett

– mondta a miniszterelnök abban a videóban, amit a találkozó után raktak ki a Facebook-oldalára. És Orbán szempontjából Trump tényleg mindent tudott, amit tudnia kell: Magyarország a NATO tagja, a miniszterelnököt Orbán Viktornak hívják, és a világ nagyjából ugyanazt gondolja róla, mint Trumpról. Semmi mást.

Senkit nem érdekel
Ha az ember végignézte a közös sajtótájékoztatót, szinte nevetnie kellett, mennyire nem érdekli az amerikaiakat Magyarország. Szinte minden kérdés Trump kínai kereskedelmi háborújáról szólt. Egyetlen egy kérdést tettek fel Orbánnak, az pedig úgy szólt, mintha Kádár Jánost fogadták volna a Fehér Házban:

Mi a helyzet a demokratikus reformokkal?

Amire Orbán elmondta, hogy köszönik jól vannak, nyolc éve új alkotmányunk van, és remekül működik.

A magyar miniszterelnök már a találkozó tényét és a pár mondatnyi nyilvános dicséretet is győzelemként használja, a Fidesz is látványosan épít Trump mondataira EP-választási kampányában. Valóban siker, hogy Orbánt barátsággal fogadta az amerikai elnök, akinek a természetéről azért sok mindent elmond, hogy pár hónapig Emmanuel Macron volt a legjobb barátja, annyira levette a lábáról a francia elnök, de a magyar kormány befektetett energiáihoz képest azért nem akkora jutalom, hogy utolsó visegrádi vezetőként végre Orbánt is fogadták a Fehér Házban.

Kiemelt kép: Chris Kleponis / Pool via CNP |

Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Óriási választási botrány: közmunka csak akkor ha jól voksolsz!
Átjelentkezők egész sora várta, hogy szavazhasson!
Kiemeltként kezelik Orbán Viktor megfigyelését a választások alatt!
Hírhez tartozó kép:
Kutyus harapott meg egy bizottsági tagot!
Óriási választási botrány: közmunka csak akkor ha jól voksolsz!
Óriási választási botrány: közmunka csak akkor ha jól voksolsz!
Részeg BMW-s gázolta el a magyar édesapát!
Nem élték túl a gólya fiókák az elmúlt napok időjárását!
Átjelentkezők egész sora várta, hogy szavazhasson!
Kiemeltként kezelik Orbán Viktor megfigyelését a választások alatt!
Áder hangos bemondón biztat, kire ne szavazzanak az EP-választáson!
Választási csalás: összegyűrte a jegyzőkönyvet a Fideszes szavazatszámláló!
Friss: nincs pénz ellenőrizni a választási csalásokat!
Semjén: a Magyarok Európa urai lesznek Orbánnak hála!
Orbán: átnyergeltem az olasz modellre, mert az osztrák megszűnt!
Durván rácsapták Orbánra a telefont, Ő neki ez vicces volt!
Papírok nélkül is lehet szavazni!
Sugdolózás és ajándékozás a választási helyiségben! - Orbán bizakodó!
Börtönt is kaphatnak a fideszes aktivisták akik ellenzéki táblákat loptak!
Választási csalás: 20 ezer, ennyiért szavazunk, akár jóra, akár rosszra!
Végre lecsapott a román szerelvényre a rendőrség!
Újabb kétharmad: durván mozgósít a Fidesz!
Ő Szonja az újszülött szegedi fehér oroszlán!
Mutatjuk hogyan játsszák ki a választási rendszert több lakcím kártyával!
Kisbuszokkal hordják Ukrajnából a Fidesz-szavazókat!
Orbán szerint a magyar sajtó mindig ellene van!
Közterületes botrány: listát vezettek arról kit nem szabad megbüntetni!
Ezt az Audist utálja most a fél ország!
Nacsa Olivér: az Orbán kormány időben ismerte fel a veszélyeket!
Alig lesznek ellenzéki szavazatszámlálók!
Háromezer török vendégmunkásnak építenek konténervárost - Orbán hallgat!
Kormány statisztika: több ember tért haza mint amennyi elvándorolt!
Bedugott telefontöltő rázott meg egy kislányt!
Gyulladáscsökkentő szuperételek, melyeket rendszeresen kell ennünk!
Magyarország: lerakták majd felszedték a síneket mert mégsem lesz jó!
A gazdi meghalt és kívánságára a kutyusát is elaltattak!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Ez a tolvaj kapta ki a telefont az utas kezéből a buszon! + videó
Afrikai újságban reklámozza a magyar kormány a letelepedési kötvényt!
Elégedetlenek a fizetéssel a külföldi vendégmunkások Magyarországon!
Milliárdokat kér vissza az unió a szabálytalan közbeszerzések miatt!
Szeretlek: itt a hős légiutaskísérő utolsó SMS-e halála előtt!
Ingyen Viagrát osztogat a polgármester, hogy a faluban egyre több gyerek szülessen!
Orbánék elviccelik az osztrák botrányt, szerintük a volt alkancellár áldozat!
EU-s szégyenlista: nálunk a legkönnyebb betelepülni!
Halálos balesetet fotózott a magyar férfi, a német rendőr kioktatta miatta! + videó
A magyarok többsége szerint csatlakoznunk kellene az Európai Ügyészséghez!
Aggasztó a helyzet az Antarktiszon: hatalmas területen vált instabillá a jég!
Borsodban ázsiaiak meg akarták enni a kölyökkutyákat - korábban is ettek kutyákból!
Rendőrautót előzött ez a skodás, hiba volt, ugrott a jogsija!
Hirtelen lezárták a nyomozást Semjén Zsolt ellen!
Vajna Timinek üzent elhunyt férje!
Mentőt kellett hívni a TV2 munkatársához!
A magyarok nevében trágárkodott Kovács Zoltán: menj a francba!
Agyonütötte a munkásokat az áram, a főnökök nem tartják magukat bűnösnek!
Azok is szavazhatnak, akiknek nincs lakcímük se Magyarországon se máshol az EU-ban!
Osztrák szálak: nemzetbiztonsági ülést hívtak össze Orbán miatt!
Orbán fél: nem vagyok optimista de szeretném meggyőzni az embereket!
Börtönt kért az ügyész Berki Krisztiánra!
Meghalt Niki Lauda, ilyenek voltak az utolsó hónapok!
A magyarok még nem akarnak euróval fizetni!
Végstádiumú rákos beteget lakoltatnak ki Pécsen!
Több mint 5000-en kérik a kormányt, hogy akadályozza meg a törökszentmiklósi demonstrációt!
Diák csíny: vascsővel verték agyon a magyar nyugdíjast a gyerekek!
VV botrány: sírva tett vallomást az emberrablással megvádolt magyar győztes!
Orbán a volán mögött is politizált: a jövő elkezdődött!
A génmódosított élelmiszerek okozzák az ismert népbetegségeket!
Építőkockákat találtak egy elhunyt magyar férfi gyomrában!
Mészáros: Jó könnyen pénzt szerezni, de szeretünk megdolgozni érte!
Óriási bukás: több száz elektromos autó rohad ezen az autótelepen!
Ma van a méhek világnapja, Ők az élet nektárjai!
Ellepte az internetet az Orbánékról készített gúnyképek sokasága!
A legszegényebb régióban Orbánra szavaznak - tegnap sonkát osztottak!
Előkerült Orbán Gáspár élő bejelentkezése!
Mutatjuk milyen amikor két idióta találkozik az úton!
Nincs vádalku: 12 év várhat Lajcsira!
Romokban a kórház rendszer: 1 hónap alatt 5 milliárdos adósság!
Vénykötelessé tesznek több fájdalomcsillapítót!
Nem jelenti fel a támadóját Schwarzenegger!
Segíts egy megosztással: elhunyt a 38 éves anya, hat gyermek várta haza!
Magyar pénzből fejlesztené a horvát focit Mészáros Lőrinc!
Újabb külföldi halál karavánt fotóztak itthon! - a hatóság tehetetlen!
Segíts egy megosztással a kórházban hagyott ikreknek!
Beismerték: Letelepedést árul Orbán Ráhel vendéglátója!
Mészáros: hogy idáig eljutottam, bizonyára szerepet játszik a Jóisten, a szerencse és Orbán Viktor!
Orbánt Tiborcz sikereiről kérdezték, de még válaszolni sem volt hajlandó!
Az év politikai botránya: rejtett kamerás felvétel buktatta le Orbán leendő partnerét!
Rettegnek a romák a politikai erődemonstrációtól Törökszentmiklóson!
Egyből ugrott a jogsija, mert majdnem elütött két kisgyereket! + videó
Meghalt a járókeretes férfi, akit egy fiatal nő lelökött a buszról!
Mészáros interjú: Nagyon régen szereltem utoljára gázt!
Két lakcímkártyával szavaznak majd Orbánra ezek a határon túli magyarok!
Kilakoltatások: rendkívüli ülést tartanak, de a Fidesz nem vesz részt rajta!
Apu képben van: másik gyereket vitt haza az óvodából a kislánya helyett!
Tiborcz egy közel 50 milliós luxus terepjáróval lepte meg magát!
Fegyverkezik a kormány: 5 milliárd a keret!
Szolnoki százmilliós lefoglalás! Lecsapott a TEK!
Horror Ózdon: kivégezte gyerekeit egy késsel a családfő!
Az EU visszavágott: Orbán képe is plakátra került!
Jogsi nélkül vezetett, majd elbújt egy bokorban amikor jöttek a zsaruk!
Balavány: Kövér László már egyáltalán nem normális
Mészáros ügyeit vizsgálja a CRCB korrupciós hivatal!
Kiderült Trump miért nem osztotta ki Orbánt!
A bérek alacsony szinten tartásával próbálja Magyarországra csábítani a befektetőket a kormány!
Tiborczé lett ami az önkormányzatnak nem kellett! - közel 400 milliós üzlet!
Óriási bukta: az EU-nak is azt javasolták, hogy zárolja Mészáros vagyonát!
Melegítő és trottyos gatya: milliárdos segítséget kap a kormány divat!
Trump átvágta Orbánt: a találkozó után szankciókat indított ellene!
Leállt a kecskeméti Mercedes gyár építése!
Kártérítési per: belehalt az agyhártya gyulladásba a kétéves Máté!
Elkapták a Budapesten lövöldöző férfit, döbbenetes dolog derült ki róla!
A szülők még mindig keresik az eltűnt kisfiút!
Orbán: jó magam is 72 évig fogok dolgozni és ezt várom el mindenkitől!
Botrány: 46 éves rendőrt lőtt fejbe a hungarista vezér!
A facebook kivégezte a kormánypárti médiát! Rengeteg oldalt törölt!
Mónika YouTube csatornája népszerűbb mint anno a műsora volt!
Több mint 10 millió forint adományt küldünk Srí Lankának!
A fideszes polgármester földjei pont ott vannak ahol az új ipari park lesz!
Ma este 21 órától EP-választási vita közvetítése élőben nálunk!
Videóra vették ahogy a biztonsági őr agyba-főbe veri ezt a magyar férfit!
Politikai csavar: pert vesztett Mészáros Lőrinc!
Több mint 3 milliárdért vásároltak festményt Orbánék!
Washington botrány: beutazási tilalom Mészáros Lőrinccel szemben!
Időjárás: zápor, zivatar, országos figyelmeztetés!
Tilos arcot mosni zuhanyzás közben!
Öngyilkos lett a kislány, miután az Instagramon megszavazták!
Akár 100 év börtönt is kaphatnak azok az orvosok akik abortuszt hajtanak végre!
Orbán halálát kívánta ez a professzornő! - a Fideszesek kiborultak!
Orbán: az elmúlt 100 évben aligha voltunk mi ilyen jó bőrben!
Rálőttek egy képviselőre: a kamerák mindent felvettek!
Képviselői bért szeretnének az orvosok!
A gyerekek a forró autóban várakoztak, amíg anyuci cipőt próbálgatott!
Mindenhol csökkent, csak hazánkban nőtt a daganatos megbetegedések száma!
Halálos előzés: életét vesztette a BMW sofőrje!
Hazánkba is ér­ke­zett az al­ler­giát okozó cu­kor­ból!
Orbánék közel 10 milliárdot fizettek ki ennek az orosz fővállalkozónak!
Mészáros vagyona már kétszer akkora, mint az angol királynőé!
Sok körzetben nem lesz ellenzéki szavazatszámláló!
Matolcsy fiai pont jókor menekítették ki pénzüket a bedőlt bankból!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva