thepost / Magyarország / Budapest / 2020.02.18
THE POST
           
18
Csúcstalálkozóként emlegeti Orbán az amerikai útját!
Ezt olvassák mások:
Ha megnézzük Orbán Viktor arcát, amint belép Donald Trump oldalán a Fehér Házba, egy boldog embert látunk. A magyar miniszterelnök, ahogy ő is szóba hozta, nagyon rég, majdnem húsz éve nem részesült abban az amúgy kormányfőknél nem ritka megtiszteltetésben, hogy egy amerikai elnök az ovális irodában fogadja. Orbán találkozott itt Bill Clintonnal, majd George W. Bush is összefutott vele, bár Orbán az alelnökével tárgyalhatott csak, Barack Obama viszont folyamatosan kibújt a lehetőség alól, hogy kezeljen vele. Pedig Obama elnökségének nagy részében Orbán nem volt annyira pária a nemzetközi politika hagyományos oldalán, mint amennyire az ma. És persze nem volt olyan népszerű a mainstreamtől jobbra.

A látogatás tehát sokáig váratott magára, és elsőre komoly győzelemnek tűnik. Hiába riogat a New York Times hetente Orbán autokrata módszereivel, ha Trump mégis hajlandó fogadni őt, ráadásul úgy, hogy ő maga is elégedett a helyzettel. Ahhoz viszont, hogy hideg fejjel értékeljük, mit jelent pontosan a hétfői találkozó, kicsit hátrébb kell lépnünk.

Az elmúlt időszak amerikai elnökei közül tehát a két cikluson át regnáló demokrata Obama nem fogadta Orbán Viktort. Ez csak részben volt azért, mert Obama számára Orbán kellemetlen jelenség volt, legalább ilyen fontos, hogy Obama az egész kelet-európai régiót kevésbé találta fontosnak, mint elődei. Az Obama-elnökség alatt az amerikai külpolitika hangsúlya Európáról Ázsiára helyeződött, és mintha csak a republikánus Trump alatt tűnt volna fel az amerikai külügynek ismét, hogy Kelet-Európa igenis létezik. Ennek oka, hogy Oroszország az amerikai politikai elit számára ismét egyre fenyegetőbbnek tűnik, szinte függetlenül attól, hogy tényszerűen valójában mennyire fenyegető. A lényeg, hogy Amerika megint figyel a térségünkre.

Utolsóként
Érdemes figyelembe venni azt is, hogy a régióban nincs olyan miniszterelnök, akit ne Orbán Viktor előtt fogadott volna Trump. Vita kérdése lehet, hogy nagyobb megtiszteltetés-e a Fehér Házban találkozni az elnökkel, mint az, ha ő utazik oda hozzánk. Merthogy Trump első nagy európai turnéját az Egyesült Államok legfontosabb térségbeli szövetségesénél, Lengyelországban kezdte, ahol nyilvános beszédet is tartott.

Ebből a szempontból hiábavalónak tűnik, hogy Orbán 2016-ban lelkesen – az uniós vezetők közül elsőként – állt ki Trump akkor még igen valószínűtlennek látszó megválasztása mellett, hiszen az elnökként a sor végére hagyta. Ez talán nem is annyira Orbánnak, inkább Magyarország méretének és gazdasági súlyának szól, amely még a térségben sem jelentős. Földrajzi elhelyezkedésünk legfeljebb azért fontos az Egyesült Államoknak, mert közvetlen szomszédai vagyunk Ukrajnának.

Magyarország és az Egyesült Államok viszonya sem indult jól Trump elnöksége alatt, amit leginkább a CEU elleni kormányzati támadásokkal magyarázhatunk. Természetesen Donald Trumpnak személyesen nem fontos a CEU, nyilvánvalóan nem érdekli az egyetem sorsa, de a kongresszus demokratáit és republikánusait igen, hiszen minden külpolitikai logika szerint káros, ha egy szövetséges, ráadásul ennyire kicsi ország elüldözhet egy amerikai egyetemet.

Trump eddigi elnökségéből, sőt egész karrierjéből viszont kiderül, két dolgot szeret igazán: saját magát, és ha úgy érzi, üzletet kötött.

És egyértelműnek tűnik, hogy Orbán Viktorban egy kicsit saját magát látja vi

szont. Ahogy az újságírók előtt is utalt rá, mindketten kicsit ellentmondásosak, populizmussal vádolják őket, kínosak a hagyományos nyugati elitnek, és mindketten ugyanazokkal a témákkal kampányolnak: bevándorlás, kereszténység, munkahelyek. Trump ki is mondta, amire Orbán vágyott: a magyar miniszterelnök megosztó személyiség ugyan, de ez nem baj, hiszen megvédte az országát és jó munkát végzett.

Pénz, pénz, pénz
A másik, ami Trumpot foglalkoztatja: a pénz. Képes volt hazudni arról, hogy a szaúdiak megöltek-e Törökországban egy újságíróként dolgozó amerikai kettős állampolgárt, mert nem akarta elbukni minden idők legnagyobb szaúdi fegyvervásárlását. Mégis miért gondolnánk, hogy a Szaúd-Arábiánál sokkal barátibb Magyarország ne tudná megvásárolni fegyverekkel Trump szimpátiáját?

Trump visszatért az amerikai külpolitika azon hagyományához, amelyekben az USA a világ csendőre helyett inkább a világ fegyverkereskedője volt. Az amerikai külpolitikát Trump alatt, amennyire erre befolyása van, az motiválja, hogy a nagy amerikai fegyvergyártó cégek termékeit népszerűsítse, az amerikai olajcégek biznisze mellett. Magyarország pedig mindkét termékből hatalmas bevásárlásra készül.

Mivel sok konkrétum nem derült ki arról, miről is tárgyaltak fél órán át a Fehér Házban, valószínűleg még nem sikerült megegyezni abban, pontosan mit is fogunk venni. Szó van felújított amerikai F16-osok vásárlásáról (sőt F35-ös vadászgépekről is, bár túl drága és túl modern gép az nekünk), védelmi rendszerek beszerzéséről és amerikai palagázról is, de valószínűleg szóba került a magyarok barátsága a kínai Huawei-jel, és az is, hogy miért akadályozzuk Ukrajna NATO-csatlakozását.

De ami Orbánnak még fontosabb, Trump nemcsak nem tud arról, mi történik Magyarországon, de láthatóan nem is érdekli.

Trump erős vezető, világosfejű vezető, célratörő ember, aki Magyarországról is mindent tudott, amit tudni kellett

– mondta a miniszterelnök abban a videóban, amit a találkozó után raktak ki a Facebook-oldalára. És Orbán szempontjából Trump tényleg mindent tudott, amit tudnia kell: Magyarország a NATO tagja, a miniszterelnököt Orbán Viktornak hívják, és a világ nagyjából ugyanazt gondolja róla, mint Trumpról. Semmi mást.

Senkit nem érdekel
Ha az ember végignézte a közös sajtótájékoztatót, szinte nevetnie kellett, mennyire nem érdekli az amerikaiakat Magyarország. Szinte minden kérdés Trump kínai kereskedelmi háborújáról szólt. Egyetlen egy kérdést tettek fel Orbánnak, az pedig úgy szólt, mintha Kádár Jánost fogadták volna a Fehér Házban:

Mi a helyzet a demokratikus reformokkal?

Amire Orbán elmondta, hogy köszönik jól vannak, nyolc éve új alkotmányunk van, és remekül működik.

A magyar miniszterelnök már a találkozó tényét és a pár mondatnyi nyilvános dicséretet is győzelemként használja, a Fidesz is látványosan épít Trump mondataira EP-választási kampányában. Valóban siker, hogy Orbánt barátsággal fogadta az amerikai elnök, akinek a természetéről azért sok mindent elmond, hogy pár hónapig Emmanuel Macron volt a legjobb barátja, annyira levette a lábáról a francia elnök, de a magyar kormány befektetett energiáihoz képest azért nem akkora jutalom, hogy utolsó visegrádi vezetőként végre Orbánt is fogadták a Fehér Házban.

Kiemelt kép: Chris Kleponis / Pool via CNP |

ha érdekesnek találtad akkor oszd meg és legyél Te is a ThePost.hu csapat tagja!

Ezt olvassák mások:
Tilos arcot mosni zuhanyzás közben!
Öngyilkos lett a kislány, miután az Instagramon megszavazták!
Akár 100 év börtönt is kaphatnak azok az orvosok akik abortuszt hajtanak végre!
Orbán halálát kívánta ez a professzornő! - a Fideszesek kiborultak!
Rálőttek egy képviselőre: a kamerák mindent felvettek!
Képviselői bért szeretnének az orvosok!
A gyerekek a forró autóban várakoztak, amíg anyuci cipőt próbálgatott!
Mindenhol csökkent, csak hazánkban nőtt a daganatos megbetegedések száma!
Halálos előzés: életét vesztette a BMW sofőrje!
Holttestet találtak egy győri munkásszállón
Vizsgálatot indított a kormány a Ferihegyen veszteglő Ryanair-gép miatt
Négy budapesti óvodában is ólom van a vízben
Félpályás útlezárással tiltakoztak a NAT ellen a Széll Kálmán téren
NVB: Nem lehet népszavazást tartani a nyugdíjemelésről
Újabb két évre Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció elnöke
Klímavédelmi akcióterv: a jelek szerint a kormány épp csak az érintettekkel nem egyeztetett
Iskolai mészárlásra készülő fiatalokat vettek őrizetbe
Figyelem! Rákkeltő hatású egy magyarországi kakaópor
A magyar származása miatt bukhat az ausztrál pénzügyminiszter, pedig Orbán igazolta, hogy nem magyar
Oroszországban mentelmi jogot adnának a volt elnököknek
Kirúgták, és feljelentik a szombathelyi önkormányzat médiacégének vezetőjét
A kérdések hatására elillanni látszik Gyárfás Tamás magabiztossága
Egy olasz falu két évig fizetné a lakbért annak, aki odaköltözik
A szavazó alkotmánybírók fele nem értett egyet a lúgos orvos ügyében hozott döntéssel
Kisunyom határában videózták le közel száz szarvas vonulását
Idén már 45-ször vitték be a detoxba a román alkoholistát
Mészáros és Tiborcz építkezni kezdett a Balatonnál, szeretnének egy kis állami támogatást
Egy ausztrál miniszter épp most bukik meg, mert az anyja magyar
Újra sérülést okozott a balesetveszélyes, választások előtt átadott csúszda
Bement az órára, hogy megverje fia diáktársát
Németország: Orbánnak az uniós pénzek abszurd eltékozlásáról kellene konzultációt indítania
Havazás már csak márciusban jöhet
Tiborczék közpénzes segítséggel építenének 200 szobás szállodát Balatonvilágoson
Évi 40 milliót költ az FKF egy üresen álló épület őrzésére
A külügy tudta nélkül utazott haza az egyik magyar a koronavírus miatt lezárt óceánjáróról
Orbán szerint a Néppártban régen minden jobb volt
Mást úgysem tehet: kineveti a bombázást a kislányával egy szíriai apa
Az iskolaudvaron tiltakoztak a berzsenyis diákok a NAT ellen
Törvénysértő lehetett az egyenruhás katonák jelenléte Orbán évértékelőjén
885 ezer magyar fiatal él mamahotelben
Demeter Szilárd elnézést kért a németgyalázás miatt
Évente ötvenezer forintnyi élelmiszert dobunk ki a kukáb
Véletlenül egy kínai felnőtt oldalra vezetett a brit királyi család honlapja
Hat órán át vesztegelt egy gép Ferihegyen, az utasokat nem engedték leszállni
Újabb magyar került karanténba a koronavírus miatt
Holttestet találtak Győrben
Ijesztő baleset a Váci úton
40 év után juttatta börtönbe saját apját egy nő
Egy sebtapasszal küldték haza ezt a nőt az orvosok, holott egy lövedék maradt a fejében
Itt a válasz, hogy elengedik-e a lúgos orvost vagy sem
Azonnali vizsgálatot kérnek a Ryanair mai járatán történtek miatt
Koronavírus okozta halálát a vuhani kórházigazgatónak
Olyan örömmel vetette bele magát a játékba a pályára rohanó kutya, amit a játékosok is megirigyelhetnének
Elvették a támogatást, a kutatóknak fizetniük kell az Arcanum anyagaiért
A Honvédelmi Minisztérium szerint Orbán évértékelője nem pártrendezvény volt
Orbán azt javasolja, tolják jobbra az Európai Néppártot
Valahogy pont fideszes politikusok bukkannak fel a közmédiában, hogy szakértőként bemutatva beszéljenek Orbán évértékelőjéről
Nyilvánosságra hozták a kínaiak jelentését a koronavírusról
Itt a bíróság döntése az eltűnt Judit volt párjáról
Jáksó László elmondta eddigi legőszintébb véleményét Sebestyén Balázsról
Hajnal óta vesztegel egy repülő Ferihegyen, rendőrt hívtak az utasokra
A Honvédelmi Minisztérium nem árulja el, hogy ki és miért engedélyezte a hadsereg vezetőinek az Orbán-évértékelőn való részvételt
A TASZ levélben szólítja fel Karácsonyt, hogy ne bojkottálja a HírTV-t
Kegyetlen dilemma elé állította Vidnyánszky egymilliárdja a független színházakat
Vas megye kiemelkedő értékének minősítette a megyei közgyűlés fideszes többsége a kormánypárti napilapot
Ján Slota: Dél-Szlovákia gyakorlatilag már Magyarország igazgatása alatt van
Lovagkeresztet kaptak a kormányfő kedvenc jordán szállodásai
Milliárdos jelzálog-hiteleket vett fel az MVM leányvállalata, hogy kifizessék Mészárosnak a Mátrai Erőművet
Még egy hónapig lehet kérni az adóbevallási tervezet postázását
5 évre ítélték, de egy éve nem vonul börtönbe a volt polgármester
Megromlott egészségére hivatkozva nem vonult börtönbe Orbán vendéglátója
Kedden is marad a februári tavasz
Csökken a napi fertőzöttek száma, visszaszorulóban a koronavírus
Közel 1 millió magyar fiatal még a szüleivel él
Több mint 500 ügy van, ahol a rossz börtönviszonyok miatti kártérítést még nem fizette ki az állam
Egy vuhani kórház igazgatója belehalt a koronavírusba
Igazából a személyisége is jelentéktelen – mondta Kocsis Máté a táblát lógató Hadházy Ákosról
Botrányai ellenére Farkas Flórián is ott volt Orbán Viktor évértékelőjén
Szellemhajót sodort partra a víz Írországban
Helsinkiben tavaly egyetlen gyalogos vagy biciklis sem halt meg
Koronavírus: karanténba kerülnek az óceánjáróról hazahozott magyarok
Tarlós: Ez volt az első kampány, amit kiengedtem a kezemből
Schiffer és Vágó még mindig rajta van az LMP fizetési listáján
Angliából irányított unokázós csalókat fogtak el az ország három településén
Átszabják a budapesti parkolást
A kínai autóipar 60 százalékát érinti a koronavírus
Márciusban új iPhone érkezik, a 9-es
Koronavírus: Ne lepődjön meg, ha drágábbak lesznek a boltban a tévék
Nagy változás várható az uniós forrásokkal kapcsolatban
Szülőket vernek át és híres divatcég nevével élnek vissza a csalók
Bekeményítenek a britek: csak a legjobb munkaerőt várják az Európai Unióból
Szabadnapos mentőápoló fegyverezett le egy táskatolvajt
Prisztás-gyilkosság: ezt mondta a felmentő ítélet előtt a szabadlábra helyezett férfi
Vajna Timi románc: Egy igazi gentleman módjára virágokat és ajándékokat küld...
Vajna Timi románc: Úgy érzem, alakulóban van köztünk valami
Meggyilkoltak egy nőt Kiskunmajsán - Ezt a férfit keresi a rendőrség
Könnyeivel küszködve szólalt meg a kecskeméti tragédiában elhunyt kislányok édesapja
Együtt támadják meg az ellenzéki pártok a házszabály korlátozásait az Alkotmánybíróságon
Leekens: Örüljenek, amiért ilyen futballszerető miniszterelnökük van
Kocsis Máté szerint a táblát és a büntetést Hadházy nem a saját zsebéből fizeti
A kormány elutalta az első tízmilliárdot a főváros egészségügyi fejlesztésére
Hiába távolodott el a párttól, Vágó Gábor még mindig számláz az LMP-nek 7,78 milliót kap tanácsaiért
A Honvédelmi Minisztérium nem árulja el, hogy ki és miért engedélyezte a hadsereg vezetőinek az Orbán-évértékelőn való részvételt
Kamiont előző személyautóval ütközött a vétlen sofőr
Lőtereket építenek a diákoknak az új alaptanterv szellemében
Helyettes államtitkár: Több gyereket akar a kormány!
Kihívták a mentőt egy túlsúlyos beteghez, de nem fért be a járműbe
Igaz, hogy nem koronavírusos egy szatmári férfi, de a családja akkor sem akarja visszafogadni
Tömegesen főttek meg élve a kagylók
Kivonultak az ellenzékiek az ülésteremből, az Alkotmánybíróságig meg sem állnak
A templomba még elment Orbán, a Parlamentbe már nem
Orbánon keresztül üzent a magyaroknak Trump
Százával tiltakoznak a pszichológusok a nemzeti konzultáció ellen
Örüljenek, amiért ilyen futballszerető miniszterelnökük van
Több mint száz agyonvert kutyát találtak Hajdúsámson mellett
Koronavírus: visszaküldték a kórházba a karanténból megszökött orosz nőt
Milliókat kaphat, aki tervez egy marsi várost
Káosz: Több millió céget érinthet a koronavírus
Káosz: Több millió céget érinthet a koronavírus
Hatalmas sebességgel száguldott bele a körforgalomba ez az autós
Hiába az emelés, több ezer forintokat buknak havonta a nyugdíjasok
Folytatja turnéját Elton John, aki sírva hagyta el a színpadot
Együtt támadják meg az ellenzéki pártok a házszabály korlátozásait az Alkotmánybíróságon
Kárpátaljai fiatalok képzését támogatja a kormány
A szántóföldön át menekült a drogkereskedő a rendőrök elől Rábapatyon
Áprilisban dönthet a Kúria Gyöngyöspata-ügyben
Kitart az MNB amellett, hogy nem kommentálja a forint árfolyamát
Hadházy: Kövér László tehet egy szívességet!
Az Alkotmánybíróságra sem hallgat a parlament plakátügyben
Ingyenautót vagy üzemanyagot kérnek a taxisok, ha olcsóbb tarifát akar Budapest
Orbán Viktorra is kitér a müncheni biztonságpolitikai jelentés
2 millió helyen szivárog a talajból a metán az Északi-sarkon
Orbán a koronavírus miatt nem szólalt fel a parlamentben
Állapotfelmérések és interaktív bemutatók a Semmelweis Egészségnapokon
Fontos telefonja volt Orbánnak: Trump üzent a magyaroknak
Átlagosan 637 százalékkal nőtt a képviselők vagyona 2010 óta
Az RTL Klub műsorát többen nézték, mint a TV2 showműsorát
Fegyvert fogott a taxisra egy 16 éves kecskeméti fiú
A sok int*impartner növeli a rák kockázatát
Ezért nem szólalt fel Orbán a parlamentben
Magyar versenyző nyerte a cukrász olimpiát
A zöld Orbán tavaly kirúgta a műanyag zacskók betiltását bejelentő államtitkárt és helyettesét
Franciaországban vasárnap már nyári meleg volt
Meglepetésre nem Orbán felszólalásával kezdődött a Parlament ülésszaka
Németh Zsolt szerint megdöbbentő és sajnálatos a Kaleta-ügy
Rapvideóban osztja a fóti gyermekotthont bezárni készülő kormányt egy ott lakó állami gondozott srác
Még el sem kezdődött a nemzeti konzultáció, a kormány máris felfüggeszti a börtönviszonyok miatti kártérítések kifizetését
Magyarország alig hajtja végre az ellene szóló strasbourgi ítéleteket
Első nekifutásra kiválóan működött az ellenzéki összefogás parlamenti változata
2006-ban eltűnt, most ajánlott fel tízmillió forintot a rendőrség a nyomravezetőnek
A szemünk előtt szakad szét az Antarktisz + műholdas videó
Az MTA irodalomtudományi osztálya visszavonatná a Nemzeti Alaptantervet
Igazoltatni akartak egy férfit, két kilónyi drogot rejtegetett
Tűz ütött ki egy budapesti bölcsődében - jelenleg is a helyszínen vannak a tűzoltók
Disznóvágás során szúrta mellbe kedvesét egy férfi Veszprémben
Kézre került a toplistás magyar bűnöző
Frontális ütközés Veszprém megyében, az egyik autó lángol
Titkosítás: óriási változások jönnek a hazai nemzetbiztonság területén
Vajna Timi nyilatkozott, miért vállalta be a TV2 maszkos műsorát
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum