thepost / Magyarország / Budapest / 2019.07.19
THE POST
           
19
NER botrány: Rászoruló vasutasok pihenőhelyén folyik az építkezés!
Ez is érdekelhet:
Baj van: elkezdtek bedőlni a hitelek!
Ezt válaszolta Király Gábor a Fidesz felkérésére!
Százmilliárdos beruházás Orbán várkapitánysága!
Két éve még a rászoruló vasutasok pihenőhelye volt, ma már egy NER-közeli ingatlanfejlesztő cég felvonulási területe az egykori balatonfüredi Panoráma Hotel. A történet egyszersmind a Balaton története is arról, hogyan kerülnek az elit kezébe azok az értékes területek, amelyek egykor még a hétköznapi emberek vagy a rászorulók pihenését szolgálták.

Balatonfüred egyik legszebb részén, 100 méterre a Balatontól, néhány percnyi sétára a kikötőtől, világörökségi várományos területen hirdetnek 35 prémium minőségű lakást. A lakók kényelmét a többi között privát wellness részleg, fitneszterem és kültéri medence szolgálja majd a páratlan balatoni panoráma mellett.

A Tagore Residence készülő luxusingatlanjai az ILoveBalaton cikke szerint már csak a helyszínválasztás miatt is exkluzívak: körülbelül tízévente egyszer valósítanak meg ott hasonló beruházást, így nem kell attól tartani, hogy egyhamar új szomszédok zavarják meg a felsőkategóriás életérzést. A lapnak igaza van: a Tagore Residence közvetlenül a Szívkórház mellett épül egy olyan területen, ahol már minden talpalatnyi földet beépítettek. A legnagyobb, ingatlanokat kínáló oldalakon egyáltalán nem találtunk ezen a környéken telket, úgyhogy a lottóötössel ér fel a Tagore sétánynál megszerezni egy több mint 4000 négyzetméteres ingatlant. Ennek megfelelő az árképzés is: egy 160 négyzetméteres lakásért 218,8 millió forintot, egy 94 négyzetméteresért 96,7 milliót kérnek az ingatlanfejlesztők.

Segélyező egyesület -> NER -> gazdagok
Mindez a luxus éles kontrasztban áll a terület nem is olyan távoli múltjával: a Tagore Residence helyén 2018-ig a Vasutasok és Közlekedési Dolgozók Jótékonysági Egyesületének (VKJE) szállodája, a Hotel Panoráma állt. Az egyesületet 1894-ben alapították, tagjai az állami és magánvasutak mozdony- és vonatkísérő személyzete, hálókocsi kalauzok és vonatkísérő lakatosok voltak. A szervezet céljaként a vasutas dolgozók szociális biztonságának megteremtését jelölték meg. Az egyesület 1969-ben ünnepelte 75 éves jubileumát, ekkor készült el Balatonfüreden a tagok pihenését szolgáló, 105 férőhelyes, később plusz egy emelettel megtoldott üdülő, ami fénykorában 32 kétágyas szobával és 14 apartmannal várta vendégeit. A szállodáról itt talál néhány képet.

A VKJE jelenleg is aktív, tagjai számára kategóriától függően havi 740-750 forintos tagdíjért cserébe bizonyos élethelyzetekben — betegség, gyermekvállalás vagy szociális helyzet miatt— kisebb összegű, néhány tízezer forintos segítséget nyújt, illetve kedvezményes, bizonyos tagsági idő után ingyenes üdülést kínál. Értelemszerűen az ilyen támogatás a szociálisan rászoruló vasúti és közlekedési dolgozók, illetve az erről a pályáról nyugdíjba ment idősek számára segítség.


A VKJE honlapja szerint a Hotel Panorámát „részletes és átfogó műszaki szakvélemény alapján másfél éves előkészítő vita és egyeztetés után” azért értékesítették, mert gazdaságossági okokból az egyesület jelentős tartalékát nem akarták felhasználni a szálloda „1-3 éven belül szükségessé váló nagy volumenű felújításához”. A befolyt összegből a tájékoztatás szerint a kedvezményes üdültetés további folytatása mellett a segélyezési szolgáltatás színvonalának fokozatos emelésére, a jelenlegi tagdíj mértékének hosszabb távú megtartására fordítják.

Nehéz helyzetben van az a tag, aki az eladási árról vagy a másfél évig tartó előkészítő munkáról szeretne tájékozódni, ezeknek ugyanis nincs nyoma az egyesület honlapján: eszerint ugyanis az utolsó közgyűlés 2015-ben volt, ezt követően már csak a szálloda eladá

sának tényéről írnak. Kérdéseinkkel megkerestük a VKJE-t, az egyesület elnöke, Tahi József szerint azonban

a vételár – mások gazdasági érdekei miatt – nem nyilvános.

Pedig érdekes lenne megtudni, hogy a vevő, az Olla Group Kft. mennyiért jutott hozzá a különleges adottságokkal rendelkező ingatlanhoz. A tulajdoni lapra 2018 februárjában vezették fel az új gazda nevét, de a cégnek már 2017 júniusában vásárlási jogot és elidegenítési tilalmat jegyeztek be.

A győri székhelyű Olla Group Kft. árbevétele alapján nem tartozik a csúcscégek közé, 2013 és 2017 között évi 16 millió és 123 millió forint közötti forgalmat mutatott ki. Tulajdonosa három testvér Bolla Péter, Patrik Péter és Martin, a 28-34 év közötti vállalkozókat még nem jegyzik az építőipari mogulok között, de erős szálakkal kötődnek a NER-hez. Édesapjuk, Bolla Péter a győri politikában ismert, korábban Borkai Zsolt fideszes polgármester biztosa, illetve kabinetfőnöke volt. Biztosként Győr egyik sokmilliárdos projektjét felügyelte, a 2017-es győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál előkészítése és szervezése volt a feladata.

Akármilyen kicsiny az Olla Group, 2016-ban – akkor még Olla-Invest Kft. néven – egy igazi NER-es erős ember, Paár Attila West Hungária Bau (WHB) Kft.-jével gründolhatott közös céget. (A WHB Premium Ingatlan Kft.-t azóta már átnevezték és a Bolla-céget az Épkar váltotta fel tulajdonosként.) A Paár Attila érdekeltségébe tartozó WHB-csoport egykor Győrből indult országhódító útjára, pozíciója igen erősek a városban. Építőipari berkekben megesik, hogy Bo-Bo Művekként említik az önkormányzatnál aratott sikerekre utalva – a mozaikszót a polgármester és az egykori biztos Bolla Péter nevéből összerakva.

Paár Attilát nem kell bemutatni: a WHB első emberét Tiborcz István üzlettársaként szokták emlegetni. Ő volt az, aki megvette a Orbán Viktor vejének az Elios Zrt.-ben lévő üzletrészét, miután kiderült, hogy az EU-s milliárdokkal kitömött cég ügyeit vizsgálja az OLAF. Mészáros Lőrinccel való kapcsolatát is gyakran feszegeti a sajtó, ennek egyik bizonyítéka, hogy a Hír TV Célpont című műsora megtalálta a felcsúti milliárdos által használt luxusrepülőt, amelyen ott utazott Paár Attila és Tiborcz István is. Nem csoda a barátinak tűnő kapcsolat: Mészáros érdekeltségei gyakran repülnek kötelékben a WHB-val, nemrég arról írtunk, hogy együtt vittek el egy 9,7 milliárd forintos közbeszerzést.

450 millióról beszélnek
A VKJE ügyeire rálátó forrásunk szerint a hotelt 450 millió forintért vehette meg az Olla Group, ezt azonban csak akkor tudjuk ellenőrizni, ha nyilvános lesz a egyesület 2018-ra vonatkozó közhasznúsági jelentése. Ez az összeg egyébként egy kicsit több, mint a vasutas egyesület egy éves bevétele. Beszámolójuk szerint 2017-ben bő 400 millió forint volt a bevételük, amiből 12 ezer tagnak összesen 150 milliónyi segélyt adtak.

Az ingatlan értékét megbecsülni nem könnyű: a 4026 négyzetméteres telken lévő Hotel Panoráma az egyesület és több vendég véleménye szerint is felújításra szorult, berendezése, hangulata a nyolcvanas éveket idézte, viszont az árait is ehhez igazították. A Tagore sétányhoz ennyire közel nincsen hasonló méretű eladó ingatlan, ahol van, ott pedig többszörös áron kínálják. Balatonfüred partközeli részén 460 millió forintért hirdetnek egy kevesebb mint harmad ekkora, 1155 négyzetméteres telken található, 21 szobás panziót. A parttól messzebb, 700 méterre a Balatontól pedig 290 millió forintot kérnek egy 820 négyzetméteres telken fekvő, 415 négyzetméteres lakóterületű házért.

Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Orbán: ha igazad van akkor sem kritizálhatod a kormányt!
Segíts egy megosztással: hiába várták haza a kis Lilit!
Választ adott a TESCO, hogy kivonul e Magyarországról!
Hírhez tartozó kép:
Az EU támogatja, hogy Kövesi legyen az európai főügyész!
Kitört a háború a szombathelyi Fideszen belül!
Kitört a háború a szombathelyi Fideszen belül!
Helsinki Bizottság: tizenötödször kellett felszólítani a magyar kormányt, hogy ne éheztesse a menekülteket!
Olaszország felrúgta a német-francia menekültügyi javaslatot Helsinkiben!
Emlékfát ültetett szülővárosában Bálint gazda - 100 éves lett az ország kertésze!
Igazi mélyütés az Orbánnak írt nyílt levél! - Amikor nálam járt, zsebre tett ezt-azt.
Orbán aláírta: szabadon mozoghatnak az országban az amerikai katonák!
Kövér elismerte, hogy Orbán törvényt szegett, majd Orbánra bízta a döntést!
Pofon Orbánnak az EU statisztika: minden eddiginél több külföldi telepedett le nálunk!
Összefogtak az állatbarátok az elefántért, aki 24 éve él magányosan egy állatkertben!
Ismeretlen vevőnek adta el az állam a Svábhegyi Gyermekkórházat!
Óriási robbanás volt a BorsodChem üzemében!
A következő 4 évben 60 százalékkal nőnek majd a bérek!
Választási megfigyelőket toboroz a kormány: a feltétel kiváló fizikai állapot!
A fideszes kultúrerőközpont vezetője elmondta milyen a jó újságíró!
Óriási visszaesés: szinte senkit nem érdekel már a babaváró hitel!
Megbírságolták a kílmasztrájkoló diákokat!
Kisajátította a társasház a játszóteret, amit 15 évig használtak a környéken élő gyerekek!
Kirúgásnál nyugdíjasnak számított a mozdonyvezető de nem volt az!
A nyilvánossághoz fordultak a magyar szülők - nem tudni, mi lett gyermekük mintáival!
Áder a tiltakozás ellenére aláírta a köznevelési törvény módosítását!
Napenergiával működik a világító kerékpárút!
Kilencmilliós reklámfilmmel akarja visszaszerezni szavazóit a KDNP!
Vett egy doboz cigit, a saját amputált lába volt rajta!
Óriási szemétsziget érkezett a Tiszára!
Meg fogok ölni mindenkit! - repülés közben akarta kinyitni a repülő ajtaját egy nő!
A kormánysajtó felfedezte a migrációt az új Oroszlánkirályban!
Nem tudták megmenteni a 6 éves kislány életét!
Orbán apuka durván lealázta a versenytársait!
Tömeges bevándorlás miatti válsághelyzetet emleget a kormány!
Vádemelés a fideszes polgármester ellen: magának akarta megszerezni a 31 millió forintot!
Szijjártó: Amikor támadnak bennünket, azt mondom: említsenek akár egyetlen konkrét példát is!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Washingtoni műsorvezető: Orbán roppant fontos munkát végez a liberalizmus megfékezésében!
Gulyás Gergely: óriási az érdeklődés a családtámogatási programok iránt!
Több mint 800 kilakoltatás egy hónap alatt!
Utcára dobták - minden megosztás számít!
Eladta a játékait a kisfiú, hogy kifizesse kutyája orvosi kezelését!
Kamuprofilokkal támad a Fidesz gépezete!
Deutsch győzelemről beszél, közben Von der Leyen programja szembemegy a Fidesszel!
Minden megosztás számít! - nem találják a kis Dórit!
Kornis Mihály: Orbán Viktor kiemelkedően tehetséges politikus!
Szijjártó szerint kikötő a 30 millió euróért vásárolt elhagyott ipartelep!
Már külföld is felfigyelt az Aggteleki-cseppkőbarlangban felfedezett kincsekre!
ENSZ jelentés Magyarországról: ágyhoz bilincselt menedékkérő és bűnbakká tett migránsok!
A magyarok nagy része szerint kamu volt a holdra szállás!
Hadseregnyi menekülő delfint filmeztek le!
Harminc milliós költségvetési csalás: szorul a hurok a Fideszes polgármester körül!
Szijjártó migránsegészségügyi ellátás bevezetését sürgeti!
A mobilját nyomkodta a biciklist halálra gázoló Audi sofőrje!
Ártatlan családra csaptak le a rendőrök: elnézték a házszámot!
Pataky: Az 51-es körzet lerohanásához még tízmillióan kellene csatlakozni!
Disneylandet épít a kormány Budapesten!
Elérhetetlen Magyarországon az altatásokhoz nélkülözhetetlen injekció!
Kövekkel dobálták meg az állatkerti pandát a kegyetlen látogatók!
Kormány baki: semmire sem jó a 300 millió euróért megvett terület Triesztben!
Kígyó harapta meg a férfit, aki visszaharapott. Mindketten meghaltak!
Szijjártó: felháborító, hogy a menekültek ugyanolyan orvosi ellátást kapnak, mint a magyarok!
Másfél éve ugyanott várja halott gazdáját ez a kutyus!
Durva tömegkarambolt rögzített a kamera az autópályán!
Több mint 50 millió liter energiaitalt fogyasztottak a magyarok egy év alatt!
Sikerült szétválasztani a fejüknél összenőtt sziámi ikreket!
Szárnyal Orbán apja: újabb 2 milliárdos profitot vágott zsebre!
Több mint 800 tonna szemetet szedtek ki a Tiszából!
Enyhítésért fellebbez a férfi aki megkéselte a sofőrt a 70-es trolibuszon!
Brexitügyi minisztert nevez ki az Orbán kormány!
Horváth Éva: az embernél nincs gonoszabb lény a Földön!
Holttestet találtak egy budapesti orvosi rendelő mosdójában!
Ázsiai bűnbanda Győrben: Elrabolták, eltörték a bordáját, adóspapírt írattak alá egy magyar nővel!
Nem kapták meg a beígért oklevelet a jó tanulók Zuglóban, mert túl sokan voltak!
Megtalálta a rendőrség a fecskegyilkos redőnyszerelőt!
Cukrot, lisztet és még sok mindent osztogat az újbudai önkormányzat!
A magyar történelemben senki nem gazdagodott meg olyan gyorsan mint Mészáros Lőrinc!
A kormány szerint óriásit fejlődött a magyar vasúti közlekedés az évek alatt!
Bezárás fenyegeti a miskolci városi kórház szülészetét!
Több millió éhező kóbor állat él Magyarországon!
Állami támogatást is kapott a csikóit félholtra éheztet magyar gazda!
Feljelentés született a kiszivárogtatott rendőrégi hangfelvétellel kapcsolatban!
Hiába várják haza az összeroncsolódott gépjármű sofőrjét!
Turisták bántalmaztak egy 19 éves lányt a népszerű üdülőhelyen!
Vonat elé ugrott az iskolában cikizett fiú!
Lázár János: Farkas Flóriánt folyamatosan megtámadják!
Már szabadlábon van az olaszliszkai lincselő!
Milliárdos segítség Orbántól: babacsomagot kapnak a külföldi magyarok!
Ittas volt a kerítésnek csapódott autó sofőrje!
Romokban a nyugdíj rendszer: tényleg jöhet a sírig tartó munka!
Per indul a kigyulladó Hyundai és Kia motorok miatt!
Eddig több mint 50 óvodai termet festettek ki teljesen ingyen!
Akinek kivándoroltak a gyerekei, valamit elrontott! - durva kijelentések hangoztak el!
Most az OKJ-s képzéseknek ment neki Orbán!
Lélegeztető készülékre van szüksége a kis Dominiknak! - minden megosztás számít!
Ököllel ütötte a BMW sofőrjét a feldühödött Fordos!
Íme a Fideszes aki 2010 óta nem szólalt meg a parlamentben!
Légitámadással vetettek véget az utcai hangoskodásnak!
Az EU 2 milliárdot adna a civileknek, Orbán azonnal leszavazta ezt!
Évek óta nem látott égi jelenségben gyönyörködhetünk ma este!
Nincs elég tanár a tanévkezdéshez!
Orbán a kereszténységgel igazolja azt amit tesz!
Közel 1 milliárd ember éhezik a földön!
A bébiételek egy része káros a babának!
Felfoghatatlan: felrobbant a pelenka a 23 hónapos kisbabán!
Google-nek nevezte el a gyerekét egy házaspár!
Óriási a készülődés: ősszel Putyin meglátogatja Orbánt!
A helyszínen meghalt a szakadékba zuhant magyar férfi!
Ehető kávéscsésze a műanyagok elleni harcban!
Stranddá olvadtak a jégmezők Szibériában: 32 fok van!
Stranddá olvadtak a jégmezők Szibériában: 32 fok van!
Visszakapja Gyárfás a 200 milliós óvadékot!
Nem vitte el a rabolt pénzt a rabló, mert kevés volt a lánya műtétjéhez!
Étlen-szomjan hagyta magára kutyáit egy szekszárdi férfi!
Vizsgálatot rendeltek el: agyonlőttek a rendőrök egy férfit Abdán!
Bankkártyás persely a magyar templomban! - óriási a felháborodás miatta!
Figyelmetlen Opeles csapódott a BMW-nek!
OLAF-jelentésben szereplő cég nyerte a gyöngyösi lámpa-tendert!
Koronás széket kapott Orbán Viktor!
Sokkoló: drogosok fekszenek Miskolc belvárosában!
Még nincs vége: figyelmeztetést adtak ki a mai napra is!
Drogfüggőséggel küzd a balesetet okozó BMW sofőr!
Meghalt a kisfiú, aki könyörgött a gyámügynek, hogy ne vigyék vissza az édesanyjához!
Milliárdos költségvetési csalással gyanúsítják a férfit akivel Orbán fotózkodott!
Megpróbálják a vadászok munkáját közelebb hozni a gyerekekhez!
Azonnal meghaltak a kamionnal ütköző autó utasai!
Megkezdődik a legújabb sportcsarnok építése 10 milliárdból!
Megújul a magyar honvédség: bemutatták az új ruhákat!
Akkreditálták Bécsben a Magyarországról elüldözött CEU-t!
Aranyérmes lett a magyar a női vízilabda-válogatottunk!
Retro: szívszorító Bőhm bácsi utolsó mondatai a Szomszédokban!
Kidobták pedig csak szeretetre van szüksége! - minden megosztás számít!
Érettségi találkozót rendeztek Farkas Flóriánnak, de senki nem ment el!
Farkas Flórián korábban tévedésből mondta, hogy az ELTE-n tanított!
Történelmi siker: világbajnok lett Rasovszky Kristóf!
Orbán most eljátssza a nép gyermekét: közülünk valónak tartja magát!
Elkaszálta a bíróság a TV2-t: egyetlen ellenzéki vélemény sem fért el náluk!
Orbánt a CEU-ról kérdezték: az egyetem már elköltözött Bécsbe, oda tessék fordulni!
Állami hírügynökség: az embercsempészek tudatosan támadnak! stb stb stb...
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva