thepost / Magyarország / Budapest / 2019.07.18
THE POST
           
18
Külföldi magyarok: ha nem jövünk ki lehet, hogy a gyerekem meg sem születik!
Ez is érdekelhet:
Baj van: elkezdtek bedőlni a hitelek!
Ezt válaszolta Király Gábor a Fidesz felkérésére!
Százmilliárdos beruházás Orbán várkapitánysága!
Egy hétvégi magyar iskolában jártunk London egyik olyan környékén, ahol nagyon sok magyar lakik. A különböző sorsú szülőkben egy dolog közös: szeretnék, ha a gyerekeik is tudnák, mit jelent magyarnak lenni.
Szombat délután van, jó idő, egy nagyobb csapat gyerek mégis iskolában van: a kisebbek a húsvétról beszélgetnek, a kicsit nagyobbak tollbamondást gyakorolnak, a legnagyobbak pedig Széchenyi Istvánról és március 15-éről tanulnak. Az órákon magyarul beszélnek, de amint kiszabadulnak a termekből, a gyerekek rögtön angolra váltanak egymás között. Ugyanis szinte mindannyian Angliában születtek, sokuknak pedig csak az egyik szülője magyar.

Leginkább magyarul beszélek a fiammal, mégis sokszor azt látom rajta, hogy nem pontosan érti, mit akarok neki mondani

– mesélte Korinna, aki tanít is a Magyar Klub és Iskola (MAKI) kéthetente megrendezett foglalkozásain. Közben fia, az angol apától született Sam lóg rajta, és nyúzza, hogy „Mommy, let’s go!”, „Gyere, anya, menjünk már!”.

Angliában születtek, magyarnak lenni tanulnak
A MAKI-t olyan, Londonban élő magyar szülők alapították, akiknek van valamilyen tapasztalatuk az oktatásban, de nem feltétlenül kisebb gyerekekkel: a cél, hogy az Angliában élő magyarok gyerekei tanulhassák a magyar nyelvet, kultúrát, történelmet, mindent, ami Magyarországgal kapcsolatos.

A gyerekeink már az angol rendszerben nőnek fel, de igazából a szülőknek hiányzik a magyar közeg, és emiatt szeretnék a gyerekeiknek átadni a magyar kultúra morzsáit

– magyarázta Kalmár Bernadett, az egyik alapító, aki korábban egy másik hasonló iskolában tevékenykedett, de úgy gondolta 2017 szeptemberében, hogy Kelet-Londonban, Leytonstone-ban is szükség lenne egy ilyen kezdeményezésre, mert sok arrafelé a magyar.

Bernadett kutató biológusként idegtudományokkal foglalkozik és tanít is a University College of Londonban, a másik ötletgazda, Bercsényi Kinga a szintén neves King’s College-ban dolgozik hasonló területen. „Ehhez képest egy ilyen klub nagyon más feladat, de a munkában szerzett tapasztalatok jól jöttek a szervezésnél, tanításnál is” – magyarázta Bernadett, aki egy egyéves megszakítástól eltekintve 1999 óta él Londonban.

Idéntől London az a hely, ahol életemben a legtöbbet éltem, és londoninak is vallom magam. Britnek annál kevésbé, azzal nem tudok azonosulni. Tudatos választás volt, hogy itt élünk, itt érezzük magunkat a leginkább otthon és elfogadva, itt találkozunk azzal a sok színes egyéniséggel, akik a barátaink

– utalt magán kívül szintén magyar férjére és a már Angliában született lányára és fiára. Bernadett gyerekei szintén járnak a MAKI programjaira, tehát a londoni identitás mellett magyar identitásukat is őrzik, erősítik.

A MAKI karitatív szervezetként működik, a tanárok és szervezők ingyen csinálnak mindent, az iskolán kívül is sok programjuk van, járnak például kempingezni és múzeumokba is.


Mivel Leytonstone az egyik Kis-Magyarország Londonban, így nem volt nehéz érdeklődőkkel megtölteni a hétvégi magyar sulit: körülbelül ötven gyerek gyűlt össze azon a márciusi napon is, amikor meglátogattuk őket.

Amíg a gyerekek tanulnak – például logopédus segítségével magyar hangokat kiejteni –, addig a szülők a büfében ismerkedhetnek, és kicserélhetik angliai tapasztalataikat. Ez sokaknak legalább annyira fontos, mint hogy a gyerekükre tapasszák a magyar kultúrát, ugyanis járnak a suliba egészen régi kiköltözők és frissen érkezők is.

A szülők eltérő életpályája és kivándorlási története okán a gyerekek is különböző helyzetbe kerülnek Angliában, de az

közös a szülőkben, hogy ragaszkodnak magyarságukhoz, és szeretnék, ha gyerekeikben is kialakulna valamiféle magyarságtudat, identitás, miközben nekik Magyarország már nem az elsődleges hazájuk. És nagyon valószínű, hogy az otthonuk sem lesz soha.

Amíg a gyerekek húsvéti tojásokat kerestek, mesejógáztak, és tanultak, több szülővel is beszéltünk kiköltözésük okairól, londoni életükről, terveikről, gyerekeikről. Mivel csak Londonban több mint százezer magyar él, így nagyon nehéz általánosat mondani, akár csak a magyar szülőkről is, ezért Katalin és László gyökeresen különböző történeteit meséljük el röviden, hogy átélhető legyen, mennyire különböző életutak vezetik a magyarokat külföldre.

Két évből húsz lett, és két háromnyelvű kisfiú
Anyukámmal laktam, így se tudtam félretenni, úgyhogy kijöttem szerencsét próbálni

– indokolta Katalin, hogy miért választotta 2001-ben otthoni munkája – ügyvédek mellet volt titkárnő – helyett 23 évesen a londoni babysitterkedést.

Úgy tervezte, legfeljebb két évig marad, amíg összespórol egy lakásra Magyarországon, de megismerkedett egy ciprusi férfival, akihez később feleségül ment, majd született két gyerekük.

Mindenki azt mondta, két hétig sem fogom bírni Angliát. Engem is meglep, de ma már a hazámnak érzem

– mondta Katalin, akiben már fel sem merül, hogy hazaköltözzön. Szülei háromszor-négyszer is meglátogatják egy évben, ők is utaznak évente kétszer a nagyszülőkhöz Magyarországra, de szorosabb kapcsolatot nem tervez az országgal.

„Itt nem kel

l számolgatni, hogy mire van pénz, mire nincs” – válaszolta, amikor megkérdeztem, hogy mi a legnagyobb különbség számára a két ország között. Mindezt úgy mondta, hogy a most 4 és 7 éves gyerekei mellett nem dolgozik, férje kávézójából élnek.

Ennek ellenére nagyon fontosnak mondta, hogy fiai beszéljék a magyart is, és nemcsak azért, hogyha hazalátogatnak, tudjanak beszélni a nagyszülőkkel, tudjanak más gyerekekkel barátkozni, hanem nekik is „bármit hozhat az élet, ahogy nekem is nem várt fordulatot vett”. Bármi legyen is, a kisgyerekek az angol és a magyar mellett törökül is tudnak, mert az édesapjuk észak-ciprusi.

Katalinnak lassan húszévnyi londoni élet után sincs állampolgársága, mert „nagyon sok pénz megszerezni”, a letelepedett státuszhoz képest pedig számára nem jár érezhető előnyökkel.

A brexit után meglátjuk, kell-e majd vízum az angoloknak, lehet a magyar útlevél még értékesebb is lesz

– más miatt nem aggodalmaskodik az esetleges brit kilépésen, az szerinte csak azokra lesz hatással, akik most tervezgetik a kiutazást. De konkrétumot még erről sem tudni, hiszen a brexit mikéntje és időpontja még mindig kérdéses.

Pszichológusból takarító: utóbbiból tudja eltartani a családját
A 49 éves László és családja csak öt és fél éve kelt át egy Suzukiba pakolt élettel a La Manche-csatornán, de a brexittől már ők sem tartanak, mert dolgozott eleget ahhoz, hogy megkapja a letelepedett státuszt, gyerekeinek pedig intézi az angol állampolgárságot. A gyerekek után járó támogatás és a lakhatási támogatás pedig letelepedettként is jár nekik, és nem számít arra, hogy ezt elveszíthetnék.

Szükségük is van erre az összesen körülbelül havi 900 fontra (330 ezer forintra), mert László takarítóként nem sokkal keres többet a körülbelül évi bruttó 19 ezer fontos (7 millió forintos) minimálbérnél:

adózás után havi cirka 1500 font (550 ezer forint) marad a zsebében, a kétszobás albérletük pedig rezsivel együtt 1300-1400 font (500 ezer forint) körül alakul.

Emellett alacsony keresetűként és gyerekei után is járt neki korábban adókedvezmény, de ezt elveszítette, ahogy többet kezdett keresni a minimálbérnél. „Annyit akarok keresni, hogy egyáltalán ne legyen szükségünk semmilyen állami támogatásra” – László szerint úgy kiszámíthatóbb élete lenne, és jobban is érezné magát, ha nem szorulna segélyekre.

Ugyan azt mondja, hogy „takarítóra és pszichológusra is szükség van, a lényeg, hogy lelkiismeretesen dolgozzon az ember”, de László nemcsak országot váltott, hanem alacsonyabb státuszra is.

Itthon pszichológusként dolgozott a honvédségnél és egy állami kórházban, Angliában viszont raktári segédmunkásként kezdte, később sikerült takarítói állást szereznie. Egy furgonnal járja Nyugat-Londont és környezetét, hogy takarítsa egy autókölcsönző cég irodáit, felesége pedig még otthon van, mert nemrég lett négyéves a már Angliában született lányuk. Hajnalka, a feleség kétdiplomás, doktori fokozattal is bíró tanársegéd volt egy magyar egyetemen, amíg el nem bocsájtották egy megszorítás miatt.

Magyarországon tehát egy egyetemi oktató és egy pszichológus nem tudott fenntartani egy egygyermekes családot, Angliában egy takarítói fizetés elég volt még egy gyerek vállalásához.

„Ha nem jövünk ki Londonba, lehet hogy a kislányom meg sem születik” – mondta egyszer egy magyar rendőrnek, aki otthon állította meg őket új, angol rendszámú kocsijukkal, és arról érdeklődött, megérte-e kiköltözni. Az új autó szimbolikus is, mert az is közrejátszott a költözésükben, hogy a régi autójukra felvett frankhitel megnövekedett törlesztőrészletét már nem tudták fizetni.

Lászlóék tehát megélhetési okok miatt menekültek Magyarországról, és szeretnének majd hazajönni, „csak kellene egy biztos környezet”. Azonban ezt jelenleg nem érzi megalapozhatónak, szerinte 2010 után Magyarországon „egyre kevésbé látszik a jövő”. Példának hozza fel, hogy egyszer vissza akart menni régi állásába, de olyan ember lett a főnöke, aki megjegyezte róla, hogy nem fideszes, és „ellenségként kezelt”. Ezért sem akarta, hogy lefényképezzük, mert szerinte rossz pont lenne Magyarországon, hogy ilyesmiket elárul.

Nem szerették meg Angliát, a gyerekeik miatt maradnak: fia, Márk csak angol iskolában tanult, jól is megy neki: „Ha visszaköltöznénk az nem lenne nagyon jó, mert rosszabbul tudok magyarul, mint az otthoni gyerekek” – mondta a most 13 éves kamasz a könyvéből felnézve, érezhetően kicsit törve a magyart.

Nagyon jó itt gyereknek lenni, azt látjuk

– mondta László, akinek viszont esélye sincs a gyengébb angolja miatt a pszichológusként, szakmájában dolgoznia. Azaz a menni vagy maradni kérdése nála azt jelenti, hogy vagy a saját életét, vagy a gyerekei jövőjét választja.

Az ilyen és hasonló súlyos kérdések ott vannak több szülőben is a magyar suliban, a boldog gyerekzsivaj viszont elnyomja ezeket. Ezeknek a gyerekeknek a londoni környezet a természetes, és a MAKI-n keresztül ugyan ismerkednek magyar gyökereikkel, de azt csak egy későbbi életfázisban értik majd meg, hogy az ő itteni életüket milyen szülői döntések alapozták meg.

Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Orbán: ha igazad van akkor sem kritizálhatod a kormányt!
Segíts egy megosztással: hiába várták haza a kis Lilit!
Választ adott a TESCO, hogy kivonul e Magyarországról!
Hírhez tartozó kép:
Az EU támogatja, hogy Kövesi legyen az európai főügyész!
Kitört a háború a szombathelyi Fideszen belül!
Kitört a háború a szombathelyi Fideszen belül!
Helsinki Bizottság: tizenötödször kellett felszólítani a magyar kormányt, hogy ne éheztesse a menekülteket!
Olaszország felrúgta a német-francia menekültügyi javaslatot Helsinkiben!
Emlékfát ültetett szülővárosában Bálint gazda - 100 éves lett az ország kertésze!
Igazi mélyütés az Orbánnak írt nyílt levél! - Amikor nálam járt, zsebre tett ezt-azt.
Orbán aláírta: szabadon mozoghatnak az országban az amerikai katonák!
Kövér elismerte, hogy Orbán törvényt szegett, majd Orbánra bízta a döntést!
Pofon Orbánnak az EU statisztika: minden eddiginél több külföldi telepedett le nálunk!
Összefogtak az állatbarátok az elefántért, aki 24 éve él magányosan egy állatkertben!
Ismeretlen vevőnek adta el az állam a Svábhegyi Gyermekkórházat!
Óriási robbanás volt a BorsodChem üzemében!
A következő 4 évben 60 százalékkal nőnek majd a bérek!
Választási megfigyelőket toboroz a kormány: a feltétel kiváló fizikai állapot!
A fideszes kultúrerőközpont vezetője elmondta milyen a jó újságíró!
Óriási visszaesés: szinte senkit nem érdekel már a babaváró hitel!
Megbírságolták a kílmasztrájkoló diákokat!
Kisajátította a társasház a játszóteret, amit 15 évig használtak a környéken élő gyerekek!
Kirúgásnál nyugdíjasnak számított a mozdonyvezető de nem volt az!
A nyilvánossághoz fordultak a magyar szülők - nem tudni, mi lett gyermekük mintáival!
Áder a tiltakozás ellenére aláírta a köznevelési törvény módosítását!
Napenergiával működik a világító kerékpárút!
Kilencmilliós reklámfilmmel akarja visszaszerezni szavazóit a KDNP!
Vett egy doboz cigit, a saját amputált lába volt rajta!
Óriási szemétsziget érkezett a Tiszára!
Meg fogok ölni mindenkit! - repülés közben akarta kinyitni a repülő ajtaját egy nő!
A kormánysajtó felfedezte a migrációt az új Oroszlánkirályban!
Nem tudták megmenteni a 6 éves kislány életét!
Orbán apuka durván lealázta a versenytársait!
Tömeges bevándorlás miatti válsághelyzetet emleget a kormány!
Vádemelés a fideszes polgármester ellen: magának akarta megszerezni a 31 millió forintot!
Szijjártó: Amikor támadnak bennünket, azt mondom: említsenek akár egyetlen konkrét példát is!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Washingtoni műsorvezető: Orbán roppant fontos munkát végez a liberalizmus megfékezésében!
Gulyás Gergely: óriási az érdeklődés a családtámogatási programok iránt!
Több mint 800 kilakoltatás egy hónap alatt!
Utcára dobták - minden megosztás számít!
Eladta a játékait a kisfiú, hogy kifizesse kutyája orvosi kezelését!
Kamuprofilokkal támad a Fidesz gépezete!
Deutsch győzelemről beszél, közben Von der Leyen programja szembemegy a Fidesszel!
Minden megosztás számít! - nem találják a kis Dórit!
Kornis Mihály: Orbán Viktor kiemelkedően tehetséges politikus!
Szijjártó szerint kikötő a 30 millió euróért vásárolt elhagyott ipartelep!
Már külföld is felfigyelt az Aggteleki-cseppkőbarlangban felfedezett kincsekre!
ENSZ jelentés Magyarországról: ágyhoz bilincselt menedékkérő és bűnbakká tett migránsok!
A magyarok nagy része szerint kamu volt a holdra szállás!
Hadseregnyi menekülő delfint filmeztek le!
Harminc milliós költségvetési csalás: szorul a hurok a Fideszes polgármester körül!
Szijjártó migránsegészségügyi ellátás bevezetését sürgeti!
A mobilját nyomkodta a biciklist halálra gázoló Audi sofőrje!
Ártatlan családra csaptak le a rendőrök: elnézték a házszámot!
Pataky: Az 51-es körzet lerohanásához még tízmillióan kellene csatlakozni!
Disneylandet épít a kormány Budapesten!
Elérhetetlen Magyarországon az altatásokhoz nélkülözhetetlen injekció!
Kövekkel dobálták meg az állatkerti pandát a kegyetlen látogatók!
Kormány baki: semmire sem jó a 300 millió euróért megvett terület Triesztben!
Kígyó harapta meg a férfit, aki visszaharapott. Mindketten meghaltak!
Szijjártó: felháborító, hogy a menekültek ugyanolyan orvosi ellátást kapnak, mint a magyarok!
Másfél éve ugyanott várja halott gazdáját ez a kutyus!
Durva tömegkarambolt rögzített a kamera az autópályán!
Több mint 50 millió liter energiaitalt fogyasztottak a magyarok egy év alatt!
Sikerült szétválasztani a fejüknél összenőtt sziámi ikreket!
Szárnyal Orbán apja: újabb 2 milliárdos profitot vágott zsebre!
Több mint 800 tonna szemetet szedtek ki a Tiszából!
Enyhítésért fellebbez a férfi aki megkéselte a sofőrt a 70-es trolibuszon!
Brexitügyi minisztert nevez ki az Orbán kormány!
Horváth Éva: az embernél nincs gonoszabb lény a Földön!
Holttestet találtak egy budapesti orvosi rendelő mosdójában!
Ázsiai bűnbanda Győrben: Elrabolták, eltörték a bordáját, adóspapírt írattak alá egy magyar nővel!
Nem kapták meg a beígért oklevelet a jó tanulók Zuglóban, mert túl sokan voltak!
Megtalálta a rendőrség a fecskegyilkos redőnyszerelőt!
Cukrot, lisztet és még sok mindent osztogat az újbudai önkormányzat!
A magyar történelemben senki nem gazdagodott meg olyan gyorsan mint Mészáros Lőrinc!
A kormány szerint óriásit fejlődött a magyar vasúti közlekedés az évek alatt!
Bezárás fenyegeti a miskolci városi kórház szülészetét!
Több millió éhező kóbor állat él Magyarországon!
Állami támogatást is kapott a csikóit félholtra éheztet magyar gazda!
Feljelentés született a kiszivárogtatott rendőrégi hangfelvétellel kapcsolatban!
Hiába várják haza az összeroncsolódott gépjármű sofőrjét!
Turisták bántalmaztak egy 19 éves lányt a népszerű üdülőhelyen!
Vonat elé ugrott az iskolában cikizett fiú!
Lázár János: Farkas Flóriánt folyamatosan megtámadják!
Már szabadlábon van az olaszliszkai lincselő!
Milliárdos segítség Orbántól: babacsomagot kapnak a külföldi magyarok!
Ittas volt a kerítésnek csapódott autó sofőrje!
Romokban a nyugdíj rendszer: tényleg jöhet a sírig tartó munka!
Per indul a kigyulladó Hyundai és Kia motorok miatt!
Eddig több mint 50 óvodai termet festettek ki teljesen ingyen!
Akinek kivándoroltak a gyerekei, valamit elrontott! - durva kijelentések hangoztak el!
Most az OKJ-s képzéseknek ment neki Orbán!
Lélegeztető készülékre van szüksége a kis Dominiknak! - minden megosztás számít!
Ököllel ütötte a BMW sofőrjét a feldühödött Fordos!
Íme a Fideszes aki 2010 óta nem szólalt meg a parlamentben!
Légitámadással vetettek véget az utcai hangoskodásnak!
Az EU 2 milliárdot adna a civileknek, Orbán azonnal leszavazta ezt!
Évek óta nem látott égi jelenségben gyönyörködhetünk ma este!
Nincs elég tanár a tanévkezdéshez!
Orbán a kereszténységgel igazolja azt amit tesz!
Közel 1 milliárd ember éhezik a földön!
A bébiételek egy része káros a babának!
Felfoghatatlan: felrobbant a pelenka a 23 hónapos kisbabán!
Google-nek nevezte el a gyerekét egy házaspár!
Óriási a készülődés: ősszel Putyin meglátogatja Orbánt!
A helyszínen meghalt a szakadékba zuhant magyar férfi!
Ehető kávéscsésze a műanyagok elleni harcban!
Stranddá olvadtak a jégmezők Szibériában: 32 fok van!
Stranddá olvadtak a jégmezők Szibériában: 32 fok van!
Visszakapja Gyárfás a 200 milliós óvadékot!
Nem vitte el a rabolt pénzt a rabló, mert kevés volt a lánya műtétjéhez!
Étlen-szomjan hagyta magára kutyáit egy szekszárdi férfi!
Vizsgálatot rendeltek el: agyonlőttek a rendőrök egy férfit Abdán!
Bankkártyás persely a magyar templomban! - óriási a felháborodás miatta!
Figyelmetlen Opeles csapódott a BMW-nek!
OLAF-jelentésben szereplő cég nyerte a gyöngyösi lámpa-tendert!
Koronás széket kapott Orbán Viktor!
Sokkoló: drogosok fekszenek Miskolc belvárosában!
Még nincs vége: figyelmeztetést adtak ki a mai napra is!
Drogfüggőséggel küzd a balesetet okozó BMW sofőr!
Meghalt a kisfiú, aki könyörgött a gyámügynek, hogy ne vigyék vissza az édesanyjához!
Milliárdos költségvetési csalással gyanúsítják a férfit akivel Orbán fotózkodott!
Megpróbálják a vadászok munkáját közelebb hozni a gyerekekhez!
Azonnal meghaltak a kamionnal ütköző autó utasai!
Megkezdődik a legújabb sportcsarnok építése 10 milliárdból!
Megújul a magyar honvédség: bemutatták az új ruhákat!
Akkreditálták Bécsben a Magyarországról elüldözött CEU-t!
Aranyérmes lett a magyar a női vízilabda-válogatottunk!
Retro: szívszorító Bőhm bácsi utolsó mondatai a Szomszédokban!
Kidobták pedig csak szeretetre van szüksége! - minden megosztás számít!
Érettségi találkozót rendeztek Farkas Flóriánnak, de senki nem ment el!
Farkas Flórián korábban tévedésből mondta, hogy az ELTE-n tanított!
Történelmi siker: világbajnok lett Rasovszky Kristóf!
Orbán most eljátssza a nép gyermekét: közülünk valónak tartja magát!
Elkaszálta a bíróság a TV2-t: egyetlen ellenzéki vélemény sem fért el náluk!
Orbánt a CEU-ról kérdezték: az egyetem már elköltözött Bécsbe, oda tessék fordulni!
Állami hírügynökség: az embercsempészek tudatosan támadnak! stb stb stb...
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva