thepost / Magyarország / Budapest / 2019.06.20
THE POST
           
20
Bebizonyították, hogy a tojás volt előbb és nem a tyúk!
Ez is érdekelhet:
Mindenki azt figyeli, miért villog a Hold!
Te undorodsz tőle, a KFC pedig eléd rakja!
A Notre-Dame közelében élő kisfiúnál magas ólomszintet mértek!
120 millió évig éltek úgy tojásrakó gerincesek a földön, hogy egyetlen tojás sem maradt utánuk, majd hirtelen robbanásszerűen megnő az ilyen fosszíliák száma. Miért? Egy nemzetközi kutatócsoport adta meg a választ. Rákérdeztünk arra is, a tyúk volt-e előbb vagy a tojás, illetve miért voltak az akár többször tíz tonnás állatoknak csupán görögdinnye méretű tojásaik.

A tudomány általában úgy működik, hogy ha egy kérdésre megtalálja a választ, azzal egyben újabb problémákat vet fel, még több kérdőjelet állít. Így van ez a tojással és a tyúkkal is, pontosabban a régi dilemmával, miszerint melyik volt előbb? A megoldás a kövületekben rejlik: hát a tojás, hiszen többek közt a madarak ősei, a dinoszauruszok is tojásrakók voltak.

Az innen fakadó újabb kérdés pedig akkor így hangzik: mi volt hamarabb, a dinó, vagy a dinótojás?

Egy nemzetközi kutatócsoport – belga, magyar, kanadai, kínai és német tudósok részvételével – a legősibb dinoszaurusztojások héjszerkezetét vizsgálva jutott érdekes eredményre, amely a Nature Publishing Group – Scientific Reports című tudományos folyóiratban jelent meg. A részletekről a csapat magyar tagjával, Dr. Prondvai Edina paleontológussal, az MTA-MTM-ELTE Paleontológiai Kutatócsoportjának és a Genti Egyetem Gerincesek Evolúciós Morfológiája Kutatócsoportjának munkatársával beszélgettünk.

Szinte szó szerint felszívódtak
A fenti felvetés persze a legkevésbé sem tudományos, mégsem teljesen ördögtől való. Fosszilis csontmaradványok alapján eddig is ismert volt, hogy a tojásrakó gerincesek mintegy 315 millió éve jelentek meg földünkön, a legkorábbi tojásmaradvány viszont „csupán” 195 millió esztendős.

Ebből következik, hogy az első 120 millió évben a szárazföldi állatok vagy lágyhéjú tojásokat raktak, vagy esetleg egyes csoportok elevenszülők voltak, mint a mai emlősök vagy akár néhány mai kígyó és gyík, melyek a testükben keltik ki tojásaikat

– magyarázza a 24.hu-nak Prondvai Edina.

A lágy héjú tojást valahogy úgy képzelhetjük el, mint egy rugalmas „csomagot”, ahol az embriót és a fejlődéséhez szükséges kocsonyás anyagot egy szervesanyagban dús, de alacsony mésztartalmú, pergamenszerűen hajlítható héj veszi körül. Ahogy az utód világra jön, a lágy tojáshéj összeroskad, mint egy nejlonzacskó, amiből kiöntöttük a kovászos uborkát levével együtt. Ezek, akárcsak a lágy szövetek is, nyilvánvalóan sokkal kevésbé maradnak fenn, ritkábban fosszilizálódnak, mert hamar elbomlanak, szemben például a magas mésztartalmú csontokkal.

Ezzel szemben a mai madár- vagy krokodiltojásokat vastag, tartós és szilárd mészréteg fedi; nem részletezzük, mindenki tört már fel tyúktojást.

Lufengosaurus tojáshéj töredékek vékonycsiszolatának mikroszkópos képe, melyen a meszes héj ék alakú kristályos héjegységei (E) és a homogén szerkezetű megkövesedett héjhártya (M) láthatók. A héjtöredékek nagyjából olyan vékonyak, mint egy emberi hajszál. Képet készítette: Koen St
Vékonyak, mégis szilárdak
A már említett 195 millió éve megjelent első fennmaradt tojások a világon valaha élt legnagyobb szárazföldi állatok, a sauropodák közeli rokonaihoz, az úgynevezett korai sauropodomorpha dinoszauruszokhoz tartoztak. A kora jura korból származó megkövesedett tojásokat Dél-Afrikában, Kínában és Argentínában is találtak.

És itt jön a csavar. A kutatócsoport megállapította, hogy ezeknek az eredeti állapotban 200-600 grammos tojásoknak rendkívül vékony volt a meszes héja, körülbelül mint egy emberi hajszál.

Ez arányaiban azt jelentené, hogy csak a héj vastagsága és anyaga alapján ezek a tojások is lágyhéjúak voltak. Akkor viszont hogy őrződtek meg, miként tartották meg ma is látható eredeti formájukat és miért töredeztek úgy, mint a mai kemény tojások?

– részletezi a problémát az őslénykutató.

Anélkül, hogy belemennénk mély tudományos magyarázatba, a választ a héj mikroszerkezete rejti: a héjegységek oly módon vannak összekapcsolódva, ami a kevés anyag ellenére is szilárdságot biztosít. Magyarán a szerkezet &#

8222;technikai” megoldása pótolja az anyaghiányt.

Később a héj az egyre több mésztől mind szilárdabbá vált, míg eljutottunk a dinoszauruszok ma élő rokonai, a madarak ismert tojásaihoz. A 195 millió éves, legkorábbi ismert tojásokról pedig bebizonyosodott, hogy fizikálisan képeznek átmenetet a lágyhéjú és a jelenlegi kemény tojások között.

A kemény tojás dinó találmány – vagy mégsem?
Ezeket a jelenleg ismert legidősebb szilárd héjú tojásokat ugyan – az embriók alapján bizonyíthatóan – dinoszauruszok rakták, a meszes tojáshéj vastagítása mégsem csak dinó találmány. Több más állatcsoport, mint például a krokodilok és sok teknős is, egymástól függetlenül és nagyjából egy időben feltalálta a kemény héjú tojást.

A vizsgálat eredményei emellett megkönnyítik, hogy az egyes tojásfosszíliákat embriók hiányában is egyes állatcsoportokhoz kössék, sőt méretükből többé-kevésbé megállapítható az anya testmérete is. És mi is választ kaptunk a cikk elején feltett, vállaltan nem tudományos kérdésünkre.
Tehát a dinoszaurusz volt előbb és utána a keményhéjú dinoszaurusztojás, tekintve hogy azt már létező őshüllők, a sauropodomorphák „fejlesztették” ki, bár ahogy fent is olvashattuk, nem egyedi módon.

Tojáshéjon táncol
A kívülállóban azért feszül még pár kérdés, először is milyen evolúciós előnyt jelent a kemény tojáshéj, ha vele együtt fennmaradt a lágy is, a legtöbb teknősfaj és a gyíkok például hatalmas sikerrel alkalmazzák.

Az ok még ismeretlen, ám tény, hogy a középső – késő jura időszakra robbanásszerűen, és egymástól függetlenül párhuzamosan több törzsfejlődési ágon is megtörtént a kemény tojások kialakulása. Ilyenek mögött mindig globális változások, élő és élettelen környezeti tényezők – a legtöbbször sok tényező összeadódását – kell keresni. A szakember kiemeli:

A tojáshéj vastagsága rendkívül fontos tényező: biztosítania kell az embrió légzését, miközben meg kell akadályozni a kiszáradást, és az sem baj, ha egyéb élő vagy élettelen környezeti hatásoktól is védelmet nyújt.

Talán a korai emlősök miatt
A dinoszauruszok, és erre következően sok más állatcsoport hirtelen tojáshéjvastagítása mögött mindenképpen globális eseményeknek kellett állniuk. Mivel időben nagyjából átfed a korai emlősök robbanásszerű elterjedésével, Prondvai Edina elképzelhetőnek tartja –ugyan egyelőre csak spekulatív jelleggel –, hogy a vastag tojáshéj akár a fészekrabló, apró termetű emlősök nyomása miatt is kialakulhatott egyfajta páncélként.

Ugyanakkor megvolt az a kényelmi funkciója is, hogy mivel fokozott védelmet nyújtott a kiszáradás ellen, már nem feltétlenül kellett a fészket a földbe ásni. Emellett nagyjából 200 millió éve jelentős légköri oxigénszint-emelkedés kezdete is kimutatható, ami megkönnyítette a vastagabb meszes héj kiválasztását, illetve a vastagabb héjon keresztül is biztosított volt az embrió légzése.

T-Rex a tyúkólban
Már csak az a kérdés, vajon mekkora tojása lehetett a közönségkedvenc, gigantikus T-Rexnek, pláne az egyes, akár 80-100 tonnás súlyt is elérő szauropodáknak? A paleontológus válasza lelombozó:

Joggal gondolhatnánk, hogy egy háznyi állatnak ruhásszekrénynyi tojása van, de még a legnagyobbaké sem volt nagyobb egy görögdinnyénél.

Egyrészt a fizikai korlát miatt. A tömeg növekedésével értelemszerűen együtt jár a meszes héj vastagodása, hogy meg tudja tartani a tojás belsejét – egy idő után azonban a túl erős páncél már akadályozná az oxigén bejutását is.

Másrészt a dinoszauruszok csípője más volt, mint a madaraké, arányait tekintve sokkal szűkebb, így nem tudtak volna óriási tojásokat rakni sem. A mai madarak csípőcsontjai kinyíltak, ennek köszönhetjük, hogy 3-4 tyúktojással már jól is lakhatunk.

Ha csirke méretű T-Rexeket tartanánk az ólban, kukoricaszem méretű tojásokat gyűjthetnénk be nap mint nap.

Kiemelt képünkön:Tojásokból kikelő Massospondylus fiókák a fészekben, háttérben a szülőállatokkal. Illusztrációt készítette: Julius T. Csotonyi
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Több ember hal meg kórházi fertőzésben mint autó-balesetben!
Életveszélyes szúnyogcsípés terjed Magyarországon!
Szoktál energiaitalt inni? - olvasd el ezt....
Hírhez tartozó kép:
Veszteséges a Fradi, pedig most kapott 18 milliárd forintnyi közpénzt!
Mészáros Lőrinc bankja 200 millió forint hitelt adott Mészáros Lőrinc lányának!
Mészáros Lőrinc bankja 200 millió forint hitelt adott Mészáros Lőrinc lányának!
Trump kampány: megígérte, ha újraválasztják akkor meggyógyítja a rákot!
Még le sem zárult a nyomozás máris újraindulnak a BKK hajójáratai!
Óriásit ugrott a népszerűsége: Keanu Reeves-t akarják az év emberének!
Elfogatóparancsot adtak ki a lelőtt utasszállító repülő ügyében!
Összeomlás szélén a szombathelyi futballcsapat! - Mészáros veje csaphat le rá!
Újra csökken az üzemanyagok ára!
A polgármester 11 hónapos fia 75 millióért vásárolt egy telket házzal!
Akadozik a nyomozás: volt Fidelitas tag pofozott meg egy nőt!
Szörnyethalt Szombathelyen a férfi akire egy betonlap zuhant!
Hittan tanár ejtette teherbe diákját! - a tanár még most is tanít!
Lenullázták Magyarország aranytartalékát Matolcsyék!
Elhunyt a Szomszédok rendezője Horváth Ádám!
Láttad a videót ahol tetőre vágnak egy rendőrautót?
Segíts egy megosztással: eltűnt az otthonából a 14 éves Dóri!
Íme a friss létminimum adat: romokban az ország!
Durva károkat okozott az árvíz: gyűjtenek a károsultaknak!
Megölte a dühös tömeg a 14 éves kislányt zaklató férfit!
Meglopták a diákokat, de nem a tolvajokat keresik!
Az ügyészség megkezdte a Mészárosék elleni vizsgálatot! - kiderül rájuk érvényes e a törvény!
Húszmilliós focipályát kapott a pár fős falu!
Óriási bejelentés a diákhiteleseknek!
Tűzszerészek mindenhol! - a hatóság hallgat!
Kivégezték a népszerű medvét, mert támadástól tartottak!
Rogán: sajtótájékoztatót a vesztesek tartanak!
Megszállták a turisták Csernobilt!
Rettegnek Hajdúhadházán a brutális gyilkosság miatt!
Száz kilós betontömb esett egy kisfiú fejére Pusztaszabolcson!
Durván elvertek két arab egyetemistát Pécsen! - Magyarországon magyarul beszéljetek!
Figyelmeztetést adott ki a lakosságnak a NAV! - ezekre érdemes odafigyelni!
Orbán csak papírból tud válaszolni a kérdésekre!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Segíts egy megosztással: keressünk együtt gazdit Vidrának!
Külföld: Orbán szülőgépnek tartja a nőket és adósságcsapdába taszítja az országot!
Orbán Ráhel ellopott telefonja: a nyomozás eddig több mint 10 millióba került!
Orbán: akár luxus autóval is járhatnak majd a családok a kormány szerint!
Orbán ügynökmúltját firtatja az interneten terjengő írás!
Van aki még csak tegnap tette utcára a karácsonyfát!
Oltás botrány: egyre kevesebben hisznek az orvosoknak!
Több mint 16 tonna kokaint foglaltak le!
Győri rendőrök mentették meg a bajba jutott kiscicát!
Nyerészkedésre találták ki a babaváró hitelt!
Egy sebészeti ollóval a hasában él egy nő 23 éve!
Orbán magabiztos: 2030-ig tervez!
Orbán lemondása az egyetlen megoldás a forintválságra!
Egy lépcső alatt alszanak a Honvédkorház agyonhajszolt orvosai!
Az EU nélkül kitörne a román-magyar háború!
Szúnyogirtó repülőgép csapódott a földbe!
Botrány: sok milliós műszereket loptak el a László Kórházból!
Már pénzért sem adják ki az adatokat a magyarországi szegénységről!
Továbbra is köt szerződéseket a gázoló cégével az önkormányzat!
Bajban a turizmus: nem tudnak nyugati béreket adni a vendéglátósok!
Kettészakad az ország, de most a viharok miatt!
Félig hivatalos sajtótájékoztatón vett részt Orbán! - nem szóltak az érintetteknek!
Az állam is beleugrana az 5G-hálózat kiépítésébe!
Szuper ellenzéki kezdeményezés: fillérekből ivóvíz az embereknek!
A volt MTI vezér 98 ezret fizet egy exkluzív lakásért a Várban!
Hajléktalanszálló? - nem, ez egy orvosi szoba a Honvédkórházban!
Segíts egy megosztással gazdihoz juttatni: Még mindig gazdit keres Theo!
A határon túliaknak szánt 90 milliárdból 4 milliárd megy a Rogán-irodának!
Brutálisan megkínoztak egy medvebocsot Romániában! - egyikük még filmezte is!
Több mint százezer, súlyosan veszélyeztetett orangutánnal végeztek!
Szembe ment a forgalommal, egy kamionos helyre tette!
Trükközni kell az óvodákban, hogy törvényes legyen a működés! - több száz óvónő hiányzik!
Telefonját nyomkodhatta az ukrán hajóskapitány a balesetkor!
Balesetet okozott majd a bokorba bújt a rendőrök elől ez a férfi!
Durva foci-balesetet rögzített a kamera! - csak erős idegzetűeknek!
Nemsokára indul a facebook saját pénze!
Több mint 14 milliót vettek fel sportpálya kerítésre, ami sosem épült meg!
Újra napirenden a vasárnapi nyitva tartás a munkaerőhiány miatt!
Megtalálták a szabadulóművész holttestét!
Rendkívüli közgyűlés az összeomló baleseti ellátás miatt!
Több mint 30 ezer család kerül idén az utcára!
Elfogyott a türelem: lépett az orvosi kamara!
Óriási karambol volt, de a kiskacsák átjutottak az úton!
Magyar kormány: a rendőrök vigyék el a hajléktalanokat a közterületekről!
Óriási lángcsóva csaphat fel Baranyában!
Semjén Zsolt nem mond le a vadászatokról!
Aláírta a kormány: megússzák a bankok a devizahitelek terheit!
Védelmébe vette apró barátját az óriásgorilla!
Július 15: kisétál az olaszliszkai lincselő!
A neten koldul pénzt álomutazásra ez a fiatal pár, mert dolgozni nem akarnak!
Segítségnyújtás elmulasztásért is felelnie kell az ukrán kapitánynak!
Szezonban kezdték meg a balatoni strand felújítását!
Elbújnál a világ elől és nyugalomra vágysz? - válaszd a felcsúti kisvasutat!
Emberekhez menekült az elefánt akit orvvadászok akartak megölni!
Óriási támogatottságról beszél a Fidesz!
Riasztás: kirabolták az üllői OTP-fiókot!
Bilincsben vitték el a felelőtlen lovasgazdát a rendőrök!
Videó: Az utasok próbálták megmenteni a vonatgázolás áldozatát!
Hamarosan megtárgyalja a kormány az Orbán Ráhel-féle divatügynökség ügyét!
Szúnyoginvázió van de az önkormányzat szerint minden rendben!
Négycsillagos szállodában kényeztette a Médiatalálkozó résztvevőit a kormány!
Elhárították a paksi atomerőmű turbinahibáját! - csak semmi pánik!
Pár éven belül 11 milliárdra nőhet a Föld lakossága!
Vigyázz a kutyákkal: tökéletesre fejlesztették az aranyos nézést!
Arany áron kapható a lángos és a hekk a Balatonnál!
Százezreket zsarolt ki gyengébb iskolatársától egy siófoki kamasz!
Sokkoló a helyzet Grönlandon!
Étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a hatóság!
Hivatalos: korrupciógyanú miatt beutazási tilalmat fontolgat Mészáros ellen Washington!
Segíts egy megosztással: a 12 éves Erika nem érkezett haza!
Váratlan fordulat az eltűnt kislány ügyében!
A néppárt szerint eléggé problémás Orbán levele!
A fideszes többség megszavazta az MTA-törvényt!
Gyönyörű villát vásárolt Mészáros Lőrinc lánya!
Azonnal meghalt a szalagkorlátnak csapódott motoros Zalaegerszegen!
A lánya találta meg az Érden meggyilkolt anyát!
Törölték a videót, ahol az anyuka leönti alvó csecsemőjét jéghideg vízzel!
Meghalt az Oroszlánynál bántalmazott kislány!
Mi történik, ha Irán tíz napon belül felrúgja az atomalkut?
Nincs még ellenszer az eddigi legdurvább járványra!
Körözött Alfát kapcsoltak le a magyar rendőrök!
A BKV sofőrök kiborultak: életveszélyes a meleg amiben dolgozniuk kell!
Hatósági figyelmeztetés: senki ne vegyen MMS cseppet az interneten!
Óriási a botrány: hamis útleveleket árultak a kormányablakban!
A puszta királya: 20 lovat hajtott egyszerre Tóth Lajos!
Sikoltozás és pánik: videó rögzítette az utasszállító repülő utasait!
Ne nézd meg! - óriáspók várt a nyaralókat a szobában!
Nem kizárt, hogy a Viking kapitánya pezsgőzött az ütközés előtt!
Lövöldözés és pánik az NBA döntőn!
Több mint 17 milliárdnyi közpénzt kapott a Fradi!
Amint átvette a borítékot, kattant a bilincs az unokázós csaló kezén!
Elfogták a Budapesten megszökött rabot!
Kínos kérdést tettek fel Orbánnak a parlamentben, nem válaszolt rá!
Fidesz: uniós alapjoga a külföldi vendégmunkosoknak, hogy itt vannak!
Leláncolták a vízbe dobták a szabadulóművészt: azóta nem látta senki!
A kormány elfejtette közölni, hogy a babaváró hitel fizetés függő!
Diákokat szállító busz borult fel az M3-as autópályán!
Egyenlőre nem adnak információt az öngyilkos magyar rendőr ügyével kapcsolatban!
Rekord büntetést kaphat ez a hétvégén bemért BMW-s!
Kaszával és villával esett egymásnak két család!
Hiába várják haza: halálra gázolta a fiatal srácot a vonat!
Hibás földelés miatt rázta meg az áram a villamosvezetőt!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva