thepost / Magyarország / Budapest / 2019.06.20
THE POST
           
20
Akkor is tömjük a fejünket ha nem vagyunk éhesek! - érzelmi evésben szenved a fél ország!
Ez is érdekelhet:
Még le sem zárult a nyomozás máris újraindulnak a BKK hajójáratai!
Óriásit ugrott a népszerűsége: Keanu Reeves-t akarják az év emberének!
Elfogatóparancsot adtak ki a lelőtt utasszállító repülő ügyében!
A fogyókúrázók többsége hamar szembesül azzal, hogy bár a súlycsökkenés negatív energiamérleg következménye, a siker mégsem ennek az egyszerű matematikai képletnek a megértésén múlik. Az ételekhez és az evéshez fűződő érzelmeink a legmeghatározóbbak.

„Általában délután három óráig minden rendben megy, tudom tartani az étrendet, amit kitűzök magamnak. Aztán elég egy-egy feszültebb munkahelyi vagy magánéleti helyzet, és máris borul minden, elkezdek eszegetni, olyan ételekhez is nyúlok, amikhez a magas szénhidráttartalom miatt nem kéne, aztán elkeseredem, hogy ma sem fogok fogyni, sőt hízom. Ekkor már úgy érzem, úgyis mindegy, és folytatom az evést egészen estig” – panaszolja a 33 éves Emese.

„Úgy látszik, nekem a bűntudat érzése alapból ki van osztva. Ha nem diétázom, akkor azért van bűntudatom, ha pedig betartom a kalóriaszegény étrendet, akkor meg elhanyagolom a kapcsolataimat, s emiatt érzem magam bűnösnek. Különösen a szüleimet és a nagymamámat szoktam elkerülni, mert náluk mindig enni kell. Sokat. Sokfélét. És finomakat főznek, a kedvenceimet. Én is kívánom, de ha nem kóstolok meg mindent, amit sütöttek, főztek, akkor jönnek a szemrehányó megjegyzések. Na, akkor meg emiatt van bűntudatom. Sajnálom is őket, ők így mutatják ki a szeretetüket, hogyan utasíthatnám vissza?” – meséli a 27 éves Kinga.

Felnőtt pácienseimnél, akik evési zavarokkal vagy túlsúllyal küzdenek, azt tapasztalom, hogy az evés át van itatva sokféle érzéssel: nyugalommal, lázadással, szeretettel, haraggal, félelemmel, de nyújthat biztonságérzetet is. Vajon miért vált ki érzelmet az evés, vagy egy-egy étel? Miért vált ki evést egy-egy érzelem?

Egy étel ezer arca

Az evéshez alapvetően a nyugalom érzése kapcsolódik; a csecsemő nemcsak jóllakik, hanem megnyugszik és ellazul a táplálás során. Később is megmarad az evés nyugtató hatása, ez csak akkor probléma, ha az evés és az étel egész gyermekkorban és még felnőttkorban is az egyetlen, illetve a vezető önmegnyugtatási módszer, eszköz marad.

Ezzel el is érkeztünk az érzelmi evés fogalmához, ami röviden azt jelenti, hogy valaki akkor is eszik, ha szomorú, ha dühös, ha fél (szorong) valami miatt, de sokan örömükben is többet esznek. Ilyenkor az evéssel csökkentjük az érzelem okozta feszültséget, vagyis megnyugtatjuk magunkat. A túlevés kifejezője lehet még lázadásnak („végre azt csinálok, amit akarok, azt és annyit eszem, amit és amennyit akarok”), néha a szeretetet, a törődést hivatott pótolni („megjutalmazom, megvigasztalom magam”). De van, aki akkor is eszik, amikor úgy érzi, hogy védtelen, és igazságtalanság érte („bánatzsír”).

Az édesség öröme

Ez a sok különböző érzelem a felnövekedésünk során valahogy, valamikor összekapcsolódik az evéssel, vagy bizonyos ételekkel (többnyire édes és/vagy puha ételekkel). A legérzékenyebb időszak ebből a szempontból a gyermekkor, mert kicsi korunkban különösen fogékonyak vagyunk a szavak nélküli kommunikációra, a gesztusokra, az arckifejezésekre.

Ha a gyermek számára fontos személy úgy érzi, hogy „szegényke nem ehet vattacukrot, milyen rossz lehet így a gyermekkor”, akkor a gyerek ugyanezt fogja érezni: a vattacukor felértékelődik számára, érzelem kapcsolódik hozzá. Sokszor azt is látom, ho

gy a szülők, a családtagok úgy adnak édességet a gyereknek, hogy közben figyelik, kellőképpen örül-e neki. A gyerekek nagyon könnyen rezonálnak erre, és persze örülnek, mert minden gyerek arra vágyik, hogy elfogadják, és örömet okozzon azoknak, akiket szeret.

Sajnos gyakori látvány az is, hogy a zaklatott kisgyereket étel kínálásával, etetéssel nyugtatják meg a szülők, nagyszülők. Ez a gyakorlat megalapozza, hogy az evés önmegnyugtató eszközzé is váljon. A legtöbb túlsúlyos felnőtt ahhoz kér pszichológiai segítséget, hogy képes legyen evés nélkül, hatékonyan megküzdeni a feszültséget okozó élethelyzetekkel.

Az érzelmi inkontinencia

Ha evészavarral küzdünk, jellemző lehet ránk, hogy nehezen tudjuk megkülönböztetni és kifejezni az érzéseinket. Legtöbbünk általános feszültségként éli meg a negatív érzelmeket, csak hosszas gondolkodás után tudjuk megmondani, hogy dühöt, szomorúságot vagy éppen félelmet érzünk-e egy-egy számunkra érzelmileg nehéz szituációban.

A magas belső feszültséget nehezen viseljük, mielőbb csökkenteni szeretnénk, kiadni magunkból, megszüntetni, gyorsan megoldani a bizonytalan helyzeteket, vagyis az érzelmi inkontinencia problémájával is küzdünk.Ugyanakkor az érzelmeinket nem tudjuk jól artikulálni, sem metakommunikációs csatornák révén, sem szavakkal. A valódi, biológiai éhség nélküli evés a bennünk keletkezett érzelmi feszültség gyors csökkentését szolgálja. Mivel negatív érzelmeinket nehezen fejezzük ki, és mutatjuk meg (elsősorban a másoknak megfelelés túlzott vágya miatt), ezért az evés közvetítő közegként funkcionál: meg lehet szabadulni a belső feszültségtől, anélkül, hogy azokat ténylegesen megfogalmaznánk.

Életmódváltás máshogy

Az evés persze sosem válhat teljesen érzelemmentessé, és alapvetően nyugtató, ellazító funkciója is jelen lehet úgy az ember életében, hogy emellett a testsúlya és az evéshez való viszonya egészséges és kiegyensúlyozott marad. Az érzelem és evés túl szoros kapcsolata viszont egyrészt akár kóros súlyfelesleghez is vezethet a túlfogyasztás miatt, másrészt csökkenti a személy megküzdési képességének színvonalát. Ennek következményeként az önképe negatívabbá válik, elkezd szorongani, majd fokozatosan elkerüli az olyan élethelyzeteket, amelyek feszültté teszik, és ezáltal többletfogyasztásra késztetik.

Azoknál az embereknél, akiknél megszűnik az érzelmi evés, azt tapasztalom, hogy nem lesz számukra annyira fontos a táplálkozás. Jó ételeket esznek, mértékkel, változatosan, jóízűen, megtisztelve önmagukat az evés körülményeivel. De már nem azon gondolkodnak egész nap, hogy mit fognak enni, vagy mit nem fognak megenni. Nem ragaszkodnak mereven ételekhez. A helyükre kerülnek az érzelmek, és a helyére kerül az evés is.

Legtöbbször pszichológiai tanácsadás segítségével változtatható meg a problémás viszony az evéshez. A falásrohamok csökkenése értelemszerűen súlyvesztéshez vezet, anélkül, hogy a személy bármilyen ételt vagy ételcsoportot megvonna magától, hiszen így már eleve kevesebb táplálékot fogyaszt. Ha ez a változás megtörténik, és az étel elveszíti kizárólagos örömszerző és önmegnyugtató szerepét, a visszahízás esélye csökken. Egyre több érintett ismeri fel, hogy az elhízás mögötti lelki tényezők feltérképezése elengedhetetlen a sikeres és tartós életmódváltáshoz.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Veszteséges a Fradi, pedig most kapott 18 milliárd forintnyi közpénzt!
Mészáros Lőrinc bankja 200 millió forint hitelt adott Mészáros Lőrinc lányának!
Trump kampány: megígérte, ha újraválasztják akkor meggyógyítja a rákot!
Hírhez tartozó kép:
Veszteséges a Fradi, pedig most kapott 18 milliárd forintnyi közpénzt!
Mészáros Lőrinc bankja 200 millió forint hitelt adott Mészáros Lőrinc lányának!
Mészáros Lőrinc bankja 200 millió forint hitelt adott Mészáros Lőrinc lányának!
Trump kampány: megígérte, ha újraválasztják akkor meggyógyítja a rákot!
Még le sem zárult a nyomozás máris újraindulnak a BKK hajójáratai!
Óriásit ugrott a népszerűsége: Keanu Reeves-t akarják az év emberének!
Elfogatóparancsot adtak ki a lelőtt utasszállító repülő ügyében!
Összeomlás szélén a szombathelyi futballcsapat! - Mészáros veje csaphat le rá!
Újra csökken az üzemanyagok ára!
A polgármester 11 hónapos fia 75 millióért vásárolt egy telket házzal!
Akadozik a nyomozás: volt Fidelitas tag pofozott meg egy nőt!
Szörnyethalt Szombathelyen a férfi akire egy betonlap zuhant!
Hittan tanár ejtette teherbe diákját! - a tanár még most is tanít!
Lenullázták Magyarország aranytartalékát Matolcsyék!
Elhunyt a Szomszédok rendezője Horváth Ádám!
Láttad a videót ahol tetőre vágnak egy rendőrautót?
Segíts egy megosztással: eltűnt az otthonából a 14 éves Dóri!
Íme a friss létminimum adat: romokban az ország!
Durva károkat okozott az árvíz: gyűjtenek a károsultaknak!
Megölte a dühös tömeg a 14 éves kislányt zaklató férfit!
Meglopták a diákokat, de nem a tolvajokat keresik!
Az ügyészség megkezdte a Mészárosék elleni vizsgálatot! - kiderül rájuk érvényes e a törvény!
Húszmilliós focipályát kapott a pár fős falu!
Óriási bejelentés a diákhiteleseknek!
Tűzszerészek mindenhol! - a hatóság hallgat!
Kivégezték a népszerű medvét, mert támadástól tartottak!
Rogán: sajtótájékoztatót a vesztesek tartanak!
Megszállták a turisták Csernobilt!
Rettegnek Hajdúhadházán a brutális gyilkosság miatt!
Száz kilós betontömb esett egy kisfiú fejére Pusztaszabolcson!
Durván elvertek két arab egyetemistát Pécsen! - Magyarországon magyarul beszéljetek!
Figyelmeztetést adott ki a lakosságnak a NAV! - ezekre érdemes odafigyelni!
Orbán csak papírból tud válaszolni a kérdésekre!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Segíts egy megosztással: keressünk együtt gazdit Vidrának!
Külföld: Orbán szülőgépnek tartja a nőket és adósságcsapdába taszítja az országot!
Orbán Ráhel ellopott telefonja: a nyomozás eddig több mint 10 millióba került!
Orbán: akár luxus autóval is járhatnak majd a családok a kormány szerint!
Orbán ügynökmúltját firtatja az interneten terjengő írás!
Van aki még csak tegnap tette utcára a karácsonyfát!
Oltás botrány: egyre kevesebben hisznek az orvosoknak!
Több mint 16 tonna kokaint foglaltak le!
Győri rendőrök mentették meg a bajba jutott kiscicát!
Nyerészkedésre találták ki a babaváró hitelt!
Egy sebészeti ollóval a hasában él egy nő 23 éve!
Orbán magabiztos: 2030-ig tervez!
Orbán lemondása az egyetlen megoldás a forintválságra!
Egy lépcső alatt alszanak a Honvédkorház agyonhajszolt orvosai!
Az EU nélkül kitörne a román-magyar háború!
Szúnyogirtó repülőgép csapódott a földbe!
Botrány: sok milliós műszereket loptak el a László Kórházból!
Már pénzért sem adják ki az adatokat a magyarországi szegénységről!
Továbbra is köt szerződéseket a gázoló cégével az önkormányzat!
Bajban a turizmus: nem tudnak nyugati béreket adni a vendéglátósok!
Kettészakad az ország, de most a viharok miatt!
Félig hivatalos sajtótájékoztatón vett részt Orbán! - nem szóltak az érintetteknek!
Az állam is beleugrana az 5G-hálózat kiépítésébe!
Szuper ellenzéki kezdeményezés: fillérekből ivóvíz az embereknek!
A volt MTI vezér 98 ezret fizet egy exkluzív lakásért a Várban!
Hajléktalanszálló? - nem, ez egy orvosi szoba a Honvédkórházban!
Segíts egy megosztással gazdihoz juttatni: Még mindig gazdit keres Theo!
A határon túliaknak szánt 90 milliárdból 4 milliárd megy a Rogán-irodának!
Brutálisan megkínoztak egy medvebocsot Romániában! - egyikük még filmezte is!
Több mint százezer, súlyosan veszélyeztetett orangutánnal végeztek!
Szembe ment a forgalommal, egy kamionos helyre tette!
Trükközni kell az óvodákban, hogy törvényes legyen a működés! - több száz óvónő hiányzik!
Telefonját nyomkodhatta az ukrán hajóskapitány a balesetkor!
Balesetet okozott majd a bokorba bújt a rendőrök elől ez a férfi!
Durva foci-balesetet rögzített a kamera! - csak erős idegzetűeknek!
Nemsokára indul a facebook saját pénze!
Több mint 14 milliót vettek fel sportpálya kerítésre, ami sosem épült meg!
Újra napirenden a vasárnapi nyitva tartás a munkaerőhiány miatt!
Megtalálták a szabadulóművész holttestét!
Rendkívüli közgyűlés az összeomló baleseti ellátás miatt!
Több mint 30 ezer család kerül idén az utcára!
Elfogyott a türelem: lépett az orvosi kamara!
Óriási karambol volt, de a kiskacsák átjutottak az úton!
Magyar kormány: a rendőrök vigyék el a hajléktalanokat a közterületekről!
Óriási lángcsóva csaphat fel Baranyában!
Semjén Zsolt nem mond le a vadászatokról!
Aláírta a kormány: megússzák a bankok a devizahitelek terheit!
Védelmébe vette apró barátját az óriásgorilla!
Július 15: kisétál az olaszliszkai lincselő!
A neten koldul pénzt álomutazásra ez a fiatal pár, mert dolgozni nem akarnak!
Segítségnyújtás elmulasztásért is felelnie kell az ukrán kapitánynak!
Szezonban kezdték meg a balatoni strand felújítását!
Elbújnál a világ elől és nyugalomra vágysz? - válaszd a felcsúti kisvasutat!
Emberekhez menekült az elefánt akit orvvadászok akartak megölni!
Óriási támogatottságról beszél a Fidesz!
Riasztás: kirabolták az üllői OTP-fiókot!
Bilincsben vitték el a felelőtlen lovasgazdát a rendőrök!
Videó: Az utasok próbálták megmenteni a vonatgázolás áldozatát!
Hamarosan megtárgyalja a kormány az Orbán Ráhel-féle divatügynökség ügyét!
Szúnyoginvázió van de az önkormányzat szerint minden rendben!
Négycsillagos szállodában kényeztette a Médiatalálkozó résztvevőit a kormány!
Elhárították a paksi atomerőmű turbinahibáját! - csak semmi pánik!
Pár éven belül 11 milliárdra nőhet a Föld lakossága!
Vigyázz a kutyákkal: tökéletesre fejlesztették az aranyos nézést!
Arany áron kapható a lángos és a hekk a Balatonnál!
Százezreket zsarolt ki gyengébb iskolatársától egy siófoki kamasz!
Sokkoló a helyzet Grönlandon!
Étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a hatóság!
Hivatalos: korrupciógyanú miatt beutazási tilalmat fontolgat Mészáros ellen Washington!
Segíts egy megosztással: a 12 éves Erika nem érkezett haza!
Váratlan fordulat az eltűnt kislány ügyében!
A néppárt szerint eléggé problémás Orbán levele!
A fideszes többség megszavazta az MTA-törvényt!
Gyönyörű villát vásárolt Mészáros Lőrinc lánya!
Azonnal meghalt a szalagkorlátnak csapódott motoros Zalaegerszegen!
A lánya találta meg az Érden meggyilkolt anyát!
Törölték a videót, ahol az anyuka leönti alvó csecsemőjét jéghideg vízzel!
Meghalt az Oroszlánynál bántalmazott kislány!
Mi történik, ha Irán tíz napon belül felrúgja az atomalkut?
Nincs még ellenszer az eddigi legdurvább járványra!
Körözött Alfát kapcsoltak le a magyar rendőrök!
A BKV sofőrök kiborultak: életveszélyes a meleg amiben dolgozniuk kell!
Hatósági figyelmeztetés: senki ne vegyen MMS cseppet az interneten!
Óriási a botrány: hamis útleveleket árultak a kormányablakban!
A puszta királya: 20 lovat hajtott egyszerre Tóth Lajos!
Sikoltozás és pánik: videó rögzítette az utasszállító repülő utasait!
Ne nézd meg! - óriáspók várt a nyaralókat a szobában!
Nem kizárt, hogy a Viking kapitánya pezsgőzött az ütközés előtt!
Lövöldözés és pánik az NBA döntőn!
Több mint 17 milliárdnyi közpénzt kapott a Fradi!
Amint átvette a borítékot, kattant a bilincs az unokázós csaló kezén!
Elfogták a Budapesten megszökött rabot!
Kínos kérdést tettek fel Orbánnak a parlamentben, nem válaszolt rá!
Fidesz: uniós alapjoga a külföldi vendégmunkosoknak, hogy itt vannak!
Leláncolták a vízbe dobták a szabadulóművészt: azóta nem látta senki!
A kormány elfejtette közölni, hogy a babaváró hitel fizetés függő!
Diákokat szállító busz borult fel az M3-as autópályán!
Egyenlőre nem adnak információt az öngyilkos magyar rendőr ügyével kapcsolatban!
Rekord büntetést kaphat ez a hétvégén bemért BMW-s!
Kaszával és villával esett egymásnak két család!
Hiába várják haza: halálra gázolta a fiatal srácot a vonat!
Hibás földelés miatt rázta meg az áram a villamosvezetőt!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva