thepost / Magyarország / Budapest / 2019.06.20
THE POST
           
20
Nyúzott állattetemek Óbudán: a rendőrség lesöpörte a feljelentést!
Ez is érdekelhet:
Még le sem zárult a nyomozás máris újraindulnak a BKK hajójáratai!
Óriásit ugrott a népszerűsége: Keanu Reeves-t akarják az év emberének!
Elfogatóparancsot adtak ki a lelőtt utasszállító repülő ügyében!
Hiába bukkannak fel rendszeresen állati testrészek és tetemek az aquincumi városrészben, a rendőrség lesöpörte a feljelentést, és nem volt hajlandó nyomozni a környékbelieket zavaró probléma miatt. Az óbudai önkormányzat állítja, hogy a kerület mindent megtett, de szerintük fel sem merül állatkínzás gyanúja, "csak" "illegálisan ledepózott maradványokról van szó. Különben is, találtak már a budai részen nyúzott szarvast és esküvőn felszolgált, sült ökör darabjait is. Az állatvédők szerint viszont komolyan kellene végre venni a problémát, mert az évek óta fennálló helyzet még közegészségügyi szempontból is elfogadhatatlan.

Még csak nem is nyomozott a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a főváros 3. kerületében, az Aquincum városrésznél rendszeresen előkerülő állattetemek ügyében, helyből elutasították a feljelentést azzal, hogy nem merült fel bűncselekmény gyanúja – derült ki a hatóság hivatalos válaszából. Még tavaly júniusban írtuk meg, hogy a Kaszásdűlő lakótelep környékén lakók újra és újra különféle állati maradványokba botlanak kutyasétáltatás közben, vagy ha ezen az Aquincum felé eső, fás-mezős részen vágnak át. Találtak már nyúlfejeket nyúzásnyomokkal, máskor általuk kutyalábként beazonosított darabokat, nyúldarabokat, de volt, hogy nyilvánvalóan nagyobb vadtól származó szervekbe, így több kiló belsőségbe botlottak.

Mindez már több éve tart, a környékbeliek pedig kiakadtak, hiszen ez nemcsak sokkoló a látvány mondjuk egy békés, reggeli kutyasétáltatás közben, de közegészségügyi szempontból is aggasztó, hogy egy budai kerületben szanaszét hevernek bomló szőr- és testdarabok. Egyikük névtelenséget kérve részletesen ecsetelte, mennyire gusztustalan, mikor rendszerint a kutyáik találják meg, és hozzák lelkesen a gazdinak a gusztustalan „zsákmányt”. Próbálták ezeket maguk eltemetni, de végül az Állatmentő Szolgálathoz fordultak, amely becsatolt fotókkal alátámasztott feljelentést tett elsődlegesen állatkínzás és „esetlegesen más, vadászattal kapcsolatos és/vagy vadász által elkövetett bűncselekmények” gyanúja miatt. Ugyanis a helyiek úgy tudják, a közelben lakik egy volt megyei fővadász, és ezért azt gyanítják, hogy vadászatok után kerül ki ilyen szabálytalan módon a "fölösleges hulladék".

Fagyasztották a bizonyítékot

Az egyik lakó egy láthatóan levágott lábat több hónapig a fagyasztójában őrzött, hátha majd a rendőrségnek szüksége lesz rá bizonyítékként a vizsgálathoz. Hogy a BRFK nem is foglalkozott érdemben a feljelentéssel, az onnan derült ki, hogy újra megkerestük a rendőrséget. A helyzet ugyanis változatlan, az állatvédők februárban arról értesítették a hatóságot, hogy idén is folytatódott a „nyúzott tetemek”, ezúttal valószínűleg nyúldarabok szétdobálása az aquincumi mezőn. Ismét küldtek fotókat is a tetemről, amit ezúttal is kutyasétáltatók találtak meg a Kazal utcánál, a lakótelep felőli oldalon. Mint írták, nemcsak állatkínzás gyanúja merül fel, hanem a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése is, ráadásul ahogy jön a jó idő – a tavalyi évhez hasonlóan – számítani kell arra, hogy mindez egyre többször fordul majd elő.

A rendőrség a tavalyi feljelentés elutasítását azzal magyarázta, hogy a nyomozás „az ügyben beszerzett információk alapján nem volt indokolt”. Arra a felvetésünkre, hogy ez a nagyobb lakóközösséget érintő probléma megismétlődött, csak annyit válaszoltak: az újbóli bejelentésről már határozatot hoztak, de azt majd „jogerőssé válását követően kommunikálják”. Vagyis nem árulták el, ezúttal is helyből elmeszelik-e majd az ügyet, vagy legalább megpróbálnak utánajárni, kiknek köszönhetően bukkannak fel a dögmaradványok. De hozzátették, hogy a BRFK III. kerületi Rendőrkapitányságának járőrei „a jelzett területet rends

zeresen és visszatérően ellenőrzik”.

Tetemet nem, kutyapiszkot bezzeg találtak

A felháborodott helyiek már tavaly értesítették Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatát is, amely lapunknak megküldött beszámolója alapján legalább próbált valamit tenni is a megoldás érdekében. Egyrészt maguk is továbbították a kerületi kapitányság felé, az Országos Magyar Vadászkamara felé az információt, másrészt értesítették a Főpolgármesteri Hivatal vagyongazdálkodási főosztályát is, mert szerintük ez egy olyan „archeológiai területet” érintő kérdés, aminek a tulajdonosi-kezelői feladatai nem a kerületnél vannak.

Azért „belátható időn belül” maguk is ellenőrizték a területet, de nem találtak „állatvágásból származó maradványokat”. Viszont a helyi kutyatulajdonosoknak odaszúrtak azzal, hogy a sétáltatott kutyák ürüléke viszont halomban állt a megjelölt részen.

Nem is kutyaláb

Az önkormányzat illetékese válaszában megjegyzi, az online médiában több helyen megjelent fotó szerinte nem egy kutyalábat ábrázol, hanem azon szerinte egy „növényevő őz alsó lábszára” látható. Az idén februárban felbukkant, legfrissebb maradványt pedig egy házinyúl darabjaként azonosította, amely „éppúgy származhat Kaszásdűlőről, mint a kerület más részéről”. Házinyulat levágni pedig nem tiltott tevékenység, és a „belsőségeket, szőrbundát vélelmezhetően abból a megfontolásból helyezték ki, hogy a környéken élő ragadozók és mindenenevők (a rókától a varjúig) természetes úton eltakarítsák azokat”.

„Természetesen a maradványok ilyen kezelésével a hivatal nem tud azonosulni”

– tették hozzá, ezért megint szóltak mind a rendőrségnek, mind a terület kezelőjének az ismétlődő gondról.

A kerület hivatalos válaszából az is kiderül, hogy a budai kerületben az elmúlt években „sajnálatos módon több esetben találtak vágásból származó maradványokat, nyúzásból származó szarvasbőrt, de még ’esküvőről származó sült ökör maradványait’ is". Ráadásul az ilyen „szándékos emberi tevékenység” mellett szerintük előfordulhat, hogy aranysakál, róka, borz vagy kóbor eb hordja szét az „illegálisan ledepózott maradványokat” amit több helyen is megtaláltak. Ahogy erre törvény is kötelezi az önkormányzatot, azonnal gondoskodtak a maradványok, elhullott tetemek begyűjtéséről, amint értesültek róla – amit ezután is megtesznek.

Rendszeresek a panaszok

"Rendszeresen kapunk kutyasétáltatóktól bejelentéseket az acquincumi mezőn szétdobált tetemekről, a fotó nélküli bejelentéseket nem továbbítottuk eddig a hatóságok felé, bár érthető, hogy nem mindenki veszi a fáradságot vagy nem mindenkinek van gusztusa ilyen képeket készteni” – mondta Némedi Edina, az Állatmentő Szolgálat munkatársa, szerinte ezért nem szabadna legyinteni a több okból is zavaró jelenségre. A szervezet csalódott, hogy hiába futották meg a sokadik kört az illetékeseknél, dokumentálták az eseteket és jelölték meg a pontos helyszínt, sőt, a tanúskodásra vállalkozó helyi lakót is.

„Való igaz, hogy általában fogyasztásra alkalmas, lenyúzott állatok, vadállatok tetemei vannak szétdobálva a mezőn, de nincsenek rajtuk rágásnyomok, így mi kizárnánk azt, hogy ragadozók hordják szét” – reagált az önkormányzat válaszára. Továbbra is kitartanak amellett, hogy a tavaly bejelentett testrész egy kutyának a lába volt, ezért külön is „sajnálják, hogy nem vették komolyan a bejelentésüket, mert ez már tényleg az állatkínzás bűncselekményének gyanúját is felveti".

https://hvg.hu/itthon/20190318_obuda_aquincum_tetemek
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Veszteséges a Fradi, pedig most kapott 18 milliárd forintnyi közpénzt!
Mészáros Lőrinc bankja 200 millió forint hitelt adott Mészáros Lőrinc lányának!
Trump kampány: megígérte, ha újraválasztják akkor meggyógyítja a rákot!
Hírhez tartozó kép:
Veszteséges a Fradi, pedig most kapott 18 milliárd forintnyi közpénzt!
Mészáros Lőrinc bankja 200 millió forint hitelt adott Mészáros Lőrinc lányának!
Mészáros Lőrinc bankja 200 millió forint hitelt adott Mészáros Lőrinc lányának!
Trump kampány: megígérte, ha újraválasztják akkor meggyógyítja a rákot!
Még le sem zárult a nyomozás máris újraindulnak a BKK hajójáratai!
Óriásit ugrott a népszerűsége: Keanu Reeves-t akarják az év emberének!
Elfogatóparancsot adtak ki a lelőtt utasszállító repülő ügyében!
Összeomlás szélén a szombathelyi futballcsapat! - Mészáros veje csaphat le rá!
Újra csökken az üzemanyagok ára!
A polgármester 11 hónapos fia 75 millióért vásárolt egy telket házzal!
Akadozik a nyomozás: volt Fidelitas tag pofozott meg egy nőt!
Szörnyethalt Szombathelyen a férfi akire egy betonlap zuhant!
Hittan tanár ejtette teherbe diákját! - a tanár még most is tanít!
Lenullázták Magyarország aranytartalékát Matolcsyék!
Elhunyt a Szomszédok rendezője Horváth Ádám!
Láttad a videót ahol tetőre vágnak egy rendőrautót?
Segíts egy megosztással: eltűnt az otthonából a 14 éves Dóri!
Íme a friss létminimum adat: romokban az ország!
Durva károkat okozott az árvíz: gyűjtenek a károsultaknak!
Megölte a dühös tömeg a 14 éves kislányt zaklató férfit!
Meglopták a diákokat, de nem a tolvajokat keresik!
Az ügyészség megkezdte a Mészárosék elleni vizsgálatot! - kiderül rájuk érvényes e a törvény!
Húszmilliós focipályát kapott a pár fős falu!
Óriási bejelentés a diákhiteleseknek!
Tűzszerészek mindenhol! - a hatóság hallgat!
Kivégezték a népszerű medvét, mert támadástól tartottak!
Rogán: sajtótájékoztatót a vesztesek tartanak!
Megszállták a turisták Csernobilt!
Rettegnek Hajdúhadházán a brutális gyilkosság miatt!
Száz kilós betontömb esett egy kisfiú fejére Pusztaszabolcson!
Durván elvertek két arab egyetemistát Pécsen! - Magyarországon magyarul beszéljetek!
Figyelmeztetést adott ki a lakosságnak a NAV! - ezekre érdemes odafigyelni!
Orbán csak papírból tud válaszolni a kérdésekre!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Segíts egy megosztással: keressünk együtt gazdit Vidrának!
Külföld: Orbán szülőgépnek tartja a nőket és adósságcsapdába taszítja az országot!
Orbán Ráhel ellopott telefonja: a nyomozás eddig több mint 10 millióba került!
Orbán: akár luxus autóval is járhatnak majd a családok a kormány szerint!
Orbán ügynökmúltját firtatja az interneten terjengő írás!
Van aki még csak tegnap tette utcára a karácsonyfát!
Oltás botrány: egyre kevesebben hisznek az orvosoknak!
Több mint 16 tonna kokaint foglaltak le!
Győri rendőrök mentették meg a bajba jutott kiscicát!
Nyerészkedésre találták ki a babaváró hitelt!
Egy sebészeti ollóval a hasában él egy nő 23 éve!
Orbán magabiztos: 2030-ig tervez!
Orbán lemondása az egyetlen megoldás a forintválságra!
Egy lépcső alatt alszanak a Honvédkorház agyonhajszolt orvosai!
Az EU nélkül kitörne a román-magyar háború!
Szúnyogirtó repülőgép csapódott a földbe!
Botrány: sok milliós műszereket loptak el a László Kórházból!
Már pénzért sem adják ki az adatokat a magyarországi szegénységről!
Továbbra is köt szerződéseket a gázoló cégével az önkormányzat!
Bajban a turizmus: nem tudnak nyugati béreket adni a vendéglátósok!
Kettészakad az ország, de most a viharok miatt!
Félig hivatalos sajtótájékoztatón vett részt Orbán! - nem szóltak az érintetteknek!
Az állam is beleugrana az 5G-hálózat kiépítésébe!
Szuper ellenzéki kezdeményezés: fillérekből ivóvíz az embereknek!
A volt MTI vezér 98 ezret fizet egy exkluzív lakásért a Várban!
Hajléktalanszálló? - nem, ez egy orvosi szoba a Honvédkórházban!
Segíts egy megosztással gazdihoz juttatni: Még mindig gazdit keres Theo!
A határon túliaknak szánt 90 milliárdból 4 milliárd megy a Rogán-irodának!
Brutálisan megkínoztak egy medvebocsot Romániában! - egyikük még filmezte is!
Több mint százezer, súlyosan veszélyeztetett orangutánnal végeztek!
Szembe ment a forgalommal, egy kamionos helyre tette!
Trükközni kell az óvodákban, hogy törvényes legyen a működés! - több száz óvónő hiányzik!
Telefonját nyomkodhatta az ukrán hajóskapitány a balesetkor!
Balesetet okozott majd a bokorba bújt a rendőrök elől ez a férfi!
Durva foci-balesetet rögzített a kamera! - csak erős idegzetűeknek!
Nemsokára indul a facebook saját pénze!
Több mint 14 milliót vettek fel sportpálya kerítésre, ami sosem épült meg!
Újra napirenden a vasárnapi nyitva tartás a munkaerőhiány miatt!
Megtalálták a szabadulóművész holttestét!
Rendkívüli közgyűlés az összeomló baleseti ellátás miatt!
Több mint 30 ezer család kerül idén az utcára!
Elfogyott a türelem: lépett az orvosi kamara!
Óriási karambol volt, de a kiskacsák átjutottak az úton!
Magyar kormány: a rendőrök vigyék el a hajléktalanokat a közterületekről!
Óriási lángcsóva csaphat fel Baranyában!
Semjén Zsolt nem mond le a vadászatokról!
Aláírta a kormány: megússzák a bankok a devizahitelek terheit!
Védelmébe vette apró barátját az óriásgorilla!
Július 15: kisétál az olaszliszkai lincselő!
A neten koldul pénzt álomutazásra ez a fiatal pár, mert dolgozni nem akarnak!
Segítségnyújtás elmulasztásért is felelnie kell az ukrán kapitánynak!
Szezonban kezdték meg a balatoni strand felújítását!
Elbújnál a világ elől és nyugalomra vágysz? - válaszd a felcsúti kisvasutat!
Emberekhez menekült az elefánt akit orvvadászok akartak megölni!
Óriási támogatottságról beszél a Fidesz!
Riasztás: kirabolták az üllői OTP-fiókot!
Bilincsben vitték el a felelőtlen lovasgazdát a rendőrök!
Videó: Az utasok próbálták megmenteni a vonatgázolás áldozatát!
Hamarosan megtárgyalja a kormány az Orbán Ráhel-féle divatügynökség ügyét!
Szúnyoginvázió van de az önkormányzat szerint minden rendben!
Négycsillagos szállodában kényeztette a Médiatalálkozó résztvevőit a kormány!
Elhárították a paksi atomerőmű turbinahibáját! - csak semmi pánik!
Pár éven belül 11 milliárdra nőhet a Föld lakossága!
Vigyázz a kutyákkal: tökéletesre fejlesztették az aranyos nézést!
Arany áron kapható a lángos és a hekk a Balatonnál!
Százezreket zsarolt ki gyengébb iskolatársától egy siófoki kamasz!
Sokkoló a helyzet Grönlandon!
Étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a hatóság!
Hivatalos: korrupciógyanú miatt beutazási tilalmat fontolgat Mészáros ellen Washington!
Segíts egy megosztással: a 12 éves Erika nem érkezett haza!
Váratlan fordulat az eltűnt kislány ügyében!
A néppárt szerint eléggé problémás Orbán levele!
A fideszes többség megszavazta az MTA-törvényt!
Gyönyörű villát vásárolt Mészáros Lőrinc lánya!
Azonnal meghalt a szalagkorlátnak csapódott motoros Zalaegerszegen!
A lánya találta meg az Érden meggyilkolt anyát!
Törölték a videót, ahol az anyuka leönti alvó csecsemőjét jéghideg vízzel!
Meghalt az Oroszlánynál bántalmazott kislány!
Mi történik, ha Irán tíz napon belül felrúgja az atomalkut?
Nincs még ellenszer az eddigi legdurvább járványra!
Körözött Alfát kapcsoltak le a magyar rendőrök!
A BKV sofőrök kiborultak: életveszélyes a meleg amiben dolgozniuk kell!
Hatósági figyelmeztetés: senki ne vegyen MMS cseppet az interneten!
Óriási a botrány: hamis útleveleket árultak a kormányablakban!
A puszta királya: 20 lovat hajtott egyszerre Tóth Lajos!
Sikoltozás és pánik: videó rögzítette az utasszállító repülő utasait!
Ne nézd meg! - óriáspók várt a nyaralókat a szobában!
Nem kizárt, hogy a Viking kapitánya pezsgőzött az ütközés előtt!
Lövöldözés és pánik az NBA döntőn!
Több mint 17 milliárdnyi közpénzt kapott a Fradi!
Amint átvette a borítékot, kattant a bilincs az unokázós csaló kezén!
Elfogták a Budapesten megszökött rabot!
Kínos kérdést tettek fel Orbánnak a parlamentben, nem válaszolt rá!
Fidesz: uniós alapjoga a külföldi vendégmunkosoknak, hogy itt vannak!
Leláncolták a vízbe dobták a szabadulóművészt: azóta nem látta senki!
A kormány elfejtette közölni, hogy a babaváró hitel fizetés függő!
Diákokat szállító busz borult fel az M3-as autópályán!
Egyenlőre nem adnak információt az öngyilkos magyar rendőr ügyével kapcsolatban!
Rekord büntetést kaphat ez a hétvégén bemért BMW-s!
Kaszával és villával esett egymásnak két család!
Hiába várják haza: halálra gázolta a fiatal srácot a vonat!
Hibás földelés miatt rázta meg az áram a villamosvezetőt!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva