thepost / Magyarország / Budapest / 2019.06.19
THE POST
           
19
Orbán nem akarja tudomásul venni, hogy működését az Uniónak köszönheti!
Ez is érdekelhet:
A polgármester 11 hónapos fia 75 millióért vásárolt egy telket házzal!
Akadozik a nyomozás: volt Fidelitas tag pofozott meg egy nőt!
Szörnyethalt Szombathelyen a férfi akire egy betonlap zuhant!
A #hetikéri rovatban a hazai közélet egyik legérdekesebb egyéniségével, politikai gondolkodójával, Kéri Lászlóval beszélgetünk hétről hétre a legfontosabb történésekről. Azt megígérhetjük, a politológus soha nem rejti véka alá a véleményét. Itt a Heti Kéri!

Zsúrpubi: Adja magát a kérdés: Mit mondhatunk a mögöttünk álló ünnepnapról, ami bővelkedett a politikai eseményekben is?

Kéri László: Őszintén szólva, nehezemre esik a pénteki ünnep eseményeire koncentrálni a figyelmemet, mert ami éppen előtte történt Új-Zélandon, attól nem könnyen tudja magát bárki is függetleníteni. Ritkán kaphatunk ennyire erőteljes, földhöz verő és az abszurditásokig kiélezetten véres leckét arról, hogy hová, miféle rémségekhez is vezethet az intézményes gyűlöletkeltés. Tudjuk persze, olyan távol történt ez, hogy ennél messzebb már nem is lehetne egy ország, de amikor megláttam a gyilkos fegyverére odapingálva Hunyadi János nevét is, akkor egyetlen pillanaton belül vissza lett rántva a kényszeredett szemlélődésem a mi szűkebb világunk talajára. Egész nap nem is tudtam másféle szemüvegen keresztül nézni az ünnepi eseményeket, mint e szörnyűség által beárnyékoltan. Arra mindenképpen lehetett számítani, hogy az előző napok nemzetközi, főként pedig a német nyomás hatása feltétlenül nyomot hagy majd a kormányfő ünnepi produkcióján. Arra azonban nem gondoltam, hogy az elejétől a végéig, mind tartalmi, mind pedig stilisztikai értelemben a beszéd ennek a nyomásnak lesz majd alárendelve. Az mindenkinek feltűnhetett, hogy

Orbán kínosan kerülgette Brüsszel meg az uniós politikusok és Soros konkrét megnevezését, helyette megpróbálta körülírva előadni ugyanazt a rémálmot, amit már negyedik éve éjjel-nappal fogyasztat velünk.

Ezért a táborának nem okozhatott gondot nagyon pontosan azonosítani, hogy mit akar üzenni. Átlátszó trükk volt ez, és nem is hiszem, hogy számottevő eredményt ér el vele.

ZSPB.: Újdonság nem volt?

K.L.: Dehogynem. A lengyel-magyar kapcsolatok jelentőségének túlhangsúlyozása nagyon is feltűnő elem volt. Ám, ha ezt beillesztjük az elmúlt egy-két hét eseményeinek sorába, akkor azonnal megértjük, hogy miről is van szó. Orbán Viktor elment a falig, ezt tudjuk, hiszen ő maga is ezzel dicsekszik. A faltól azonban nem tud magától visszajönni, mint ahogyan átmászni sem képes rajta egyedül. Az egyetlen komoly kiutat és védelmet pillanatnyilag a lengyel kiállás és segítség jelentheti neki abban a válsághelyzetben, amit ő teremtett magának. Másfelől pedig a lengyelek is leginkább tőle remélhetik azt a vétót, amivel meg lehet akadályozni a lengyel kormány brüsszeli elmarasztalását. E kettős egymásra utaltság teremtette meg azt a hangzatos szolidaritási kórust, amelynek szólistájaként a minap a miniszterelnök feláldozta az ünnepi március 15-e emlékét. Ha valaki tájékozatlanul hallgatta a tegnapi beszédet, akkor azt hihette, hogy valamiféle közös lengyel-magyar ünnepre tévedt. Volt azonban a sok-sok disszonáns hang között még egy olyan, ami orbáni mértékkel mérve is zavarónak tetszett.

ZSPB.: Éspedig?

K.L.: Elképesztő nagyvonalúsággal kapcsolta össze beszéde végén egyetlen fejlődési és történelmi ívvé a 48-as, az 56-os ellenállást és az ő mostani uniós kampányát. É

s nem akad senki a környezetében, aki csak annyit szólna neki: Viktor, ne már, 1848-ban Kossuthéknak nem jutott volna eszükbe Béccsel finanszíroztatni a forradalmat, mint ahogyan ’56 őszén Nagy Imre sem pénzügyi segély érdekében tárgyalt az oroszokkal, hogy lennének már szívesek anyagilag is megtámogatni a forradalmunkat.

Orbán viszont úgy tesz, mint aki nem akarja tudomásul venni, hogy egész rendszere működését, az elmúlt kilenc év valós és látszatsikereit mind-mind annak az Uniónak köszönheti, akivel/amivel szemben szeretné magát most forradalmi ellenállóként elfogadtatni. Ez már nem is egyszerűen politikai hazugság, hanem annál is súlyosabb, ízlésbeli zűrzavar.

ZSPB.: És az ellenzéki teljesítmény hogyan értékelhető?

K.L.: Vegyes benyomásokkal néztem végig a rendezvényt. Az ellenzéki oldalon zajló eseményeket egyre inkább úgy fogom fel, mint egy hosszúra nyúló tanulási folyamat mozaikdarabjait. E lecke lényege nagyjából hét éve közismert. Ebben a választási rendszerben a Fideszt csak egyetlen jelölttel lehetséges legyőzni, aminek kitermeléséhez az egész ellenzék együttes munkájára van/lenne szükség. A pénteki rendezvény ebben az értelemben fontos előrelépésnek is tekinthető. Először is, először mertek a lehető legnagyobb nyilvánosság előtt a pártok egymás mellett megmutatkozni és együtt kiállni. Másodszor pedig, képesek voltak megfogalmazni egy olyan közös politikai hitvallást, platformot, amely ma még túlzottan bonyolult ahhoz, hogy használható legyen a mindennapos kampányküzdelmekben, de legalább már ilyen is van. A következő lépés majd a fogyasztható változat kitermelése lehet. (Nem lehet megállni szó nélkül azt a bájos ellentmondást, ahogyan a színpadon felvonultak a pártok szónokai és csoportképpé álltak össze tudva azt is, hogy külön listákon indulnak majd. Velük szemben, a tömeg egy része pedig egy hatalmas molinót feszített ki, amely pedig éppenséggel a közös EP-listát követelte.) A felvonultatott sokszínűség ma arra mindenképpen jó alkalom, hogy meg lehessen mutatni a Fidesz rendszerével szembenálló ország, népesség, táborok tarkaságát. Az idei év kínál majd legalább két fontos alkalmat ahhoz, hogy ezt a - ma még szertelennek és kevéssé hatékonynak tetsző – tarkaságot idővel egyetlen nagy és győzelemre is képes politikai kínálattá formálják. Másokkal szemben én megértőbb és türelmesebb vagyok.

ZSPB.: Miért?

K.L.: Azért, mert 2010 és 2018 között lényegében haszontalanul veszett el nyolc hosszú év, de az elmúlt néhány hónap arról tanúskodik, hogy megkezdődött egy olyan építkezési folyamat, amelynek sikeressége leginkább azon múlik majd, amit ott a színpadon leginkább Márki-Zay Péter mondott el: munka, munka és munka. S annak belátásán, hogy e reménytelen helyzetben a média is mi magunk vagyunk és leszünk.

ZSPB.: Akkor ez lenne a pénteki nap legfontosabb tanulsága?

K.L.: Nem egészen. Csak azzal együtt, amivel kezdtem a beszélgetésünket. A távoli mészárlás hátterében a mesterséges gyűlöletkeltés volt a legfontosabb mozgatórugó, s ez nekünk is intő jel kell, hogy legyen. Nagyon sok munka kell még ahhoz, hogy a károkat okozó idiótákat vissza lehessen szorítani a hasznot hajtók szintjére. Ha már megszabadulni úgysem lehet tőlük.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Elfogatóparancsot adtak ki a lelőtt utasszállító repülő ügyében!
Összeomlás szélén a szombathelyi futballcsapat! - Mészáros veje csaphat le rá!
Újra csökken az üzemanyagok ára!
Hírhez tartozó kép:
Elfogatóparancsot adtak ki a lelőtt utasszállító repülő ügyében!
Összeomlás szélén a szombathelyi futballcsapat! - Mészáros veje csaphat le rá!
Összeomlás szélén a szombathelyi futballcsapat! - Mészáros veje csaphat le rá!
Újra csökken az üzemanyagok ára!
A polgármester 11 hónapos fia 75 millióért vásárolt egy telket házzal!
Akadozik a nyomozás: volt Fidelitas tag pofozott meg egy nőt!
Szörnyethalt Szombathelyen a férfi akire egy betonlap zuhant!
Hittan tanár ejtette teherbe diákját! - a tanár még most is tanít!
Segíts egy megosztással: Nudli és Nessy otthont keres!
Hatalmas árvíz és útlezárás! - katasztrófahelyzet az időjárás miatt!
Lenullázták Magyarország aranytartalékát Matolcsyék!
Elhunyt a Szomszédok rendezője Horváth Ádám!
Láttad a videót ahol tetőre vágnak egy rendőrautót?
Durva károkat okozott az árvíz: gyűjtenek a károsultaknak!
Megölte a dühös tömeg a 14 éves kislányt zaklató férfit!
Meglopták a diákokat, de nem a tolvajokat keresik!
Az ügyészség megkezdte a Mészárosék elleni vizsgálatot! - kiderül rájuk érvényes e a törvény!
Húszmilliós focipályát kapott a pár fős falu!
Óriási bejelentés a diákhiteleseknek!
Tűzszerészek mindenhol! - a hatóság hallgat!
Kivégezték a népszerű medvét, mert támadástól tartottak!
Rogán: sajtótájékoztatót a vesztesek tartanak!
Megszállták a turisták Csernobilt!
Személyes adatok megadásával lehet majd csak nagyobb rendezvényekre járni!
Egyre nagyobb a botrány a TESCO körül!
Szándékosan ölhette meg utasait a repülőgép pilótája!
Baleset miatt hatalmas a dugó az M0-s autóúton!
Nettó 400 ezer forint alatt nem dolgoznak a Balatonon!
Macron: semmilyen szövetség nem lehet amíg ki nem rakják a Fideszt
Botokkal verték a vadászkutyákat Szilvásváradon!
A tiltás ellenére is kivágatta a fákat a Fideszes polgármester!
Van hogy egy diák zsebpénze több mint a tanár fizetése!
Lehet hogy ismered Őket! - keresi a rendőrség a képen látható személyeket!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Van aki még csak tegnap tette utcára a karácsonyfát!
ENSZ: 70 millió ember menekül háború vagy üldöztetés miatt!
Bibliahiánytól retteg egész Amerika!
A Suzuki szerint ők egészséges munkakörnyezetet biztosítanak a dolgozóiknak!
Oltás botrány: egyre kevesebben hisznek az orvosoknak!
Több mint 16 tonna kokaint foglaltak le!
Orbán magabiztos: 2030-ig tervez!
Orbán lemondása az egyetlen megoldás a forintválságra!
Egy lépcső alatt alszanak a Honvédkorház agyonhajszolt orvosai!
Az EU nélkül kitörne a román-magyar háború!
Szúnyogirtó repülőgép csapódott a földbe!
Esztergomtól Budapestig megtisztították a Duna-partot a diákok!
Összeomlott a sürgősségi ellátás: egyetlen kórház tudott csak sérülteket fogadni!
Kérdéses, hogy volt-e bárki a Viking kormányánál a tragédia pillanatában!
MÁV: nem az új vonatok nagyok, hanem az alagutak kicsik!
Lenyúlta a kecskeméti tanárnő a kirándulópénzt!
Félig hivatalos sajtótájékoztatón vett részt Orbán! - nem szóltak az érintetteknek!
Az állam is beleugrana az 5G-hálózat kiépítésébe!
Szuper ellenzéki kezdeményezés: fillérekből ivóvíz az embereknek!
A volt MTI vezér 98 ezret fizet egy exkluzív lakásért a Várban!
Hajléktalanszálló? - nem, ez egy orvosi szoba a Honvédkórházban!
Segíts egy megosztással gazdihoz juttatni: Még mindig gazdit keres Theo!
A határon túliaknak szánt 90 milliárdból 4 milliárd megy a Rogán-irodának!
Brutálisan megkínoztak egy medvebocsot Romániában! - egyikük még filmezte is!
Több mint százezer, súlyosan veszélyeztetett orangutánnal végeztek!
Szembe ment a forgalommal, egy kamionos helyre tette!
Fidesz titkosítás: a támogatásokról szóló adatkéréseket meg kell tagadni öt évig!
Orbán az etióp egyházzal tárgyal a migráns áradattal kapcsolatban!
Trükközni kell az óvodákban, hogy törvényes legyen a működés! - több száz óvónő hiányzik!
Telefonját nyomkodhatta az ukrán hajóskapitány a balesetkor!
Balesetet okozott majd a bokorba bújt a rendőrök elől ez a férfi!
Több mint 14 milliót vettek fel sportpálya kerítésre, ami sosem épült meg!
Újra napirenden a vasárnapi nyitva tartás a munkaerőhiány miatt!
Megtalálták a szabadulóművész holttestét!
Rendkívüli közgyűlés az összeomló baleseti ellátás miatt!
Több mint 30 ezer család kerül idén az utcára!
Elfogyott a türelem: lépett az orvosi kamara!
Óriási karambol volt, de a kiskacsák átjutottak az úton!
Magyar kormány: a rendőrök vigyék el a hajléktalanokat a közterületekről!
Óriási lángcsóva csaphat fel Baranyában!
Semjén Zsolt nem mond le a vadászatokról!
Megindult a veszprémi 10 milliárdos uszoda építése!
Összeomlástól tartanak a tűzoltó- és rendőr-szakszervezetek!
Gáspár Evelin: nem gondolnám, hogy egy hétköznapi ember vagyok!
Óriási a készültség: nem találják az OTP-t ki rabló fegyveres férfit!
Újra előkerült a videó amin a volt Fidelitas-elnök megüt egy nőt!
Szezonban kezdték meg a balatoni strand felújítását!
Elbújnál a világ elől és nyugalomra vágysz? - válaszd a felcsúti kisvasutat!
Emberekhez menekült az elefánt akit orvvadászok akartak megölni!
Óriási támogatottságról beszél a Fidesz!
Riasztás: kirabolták az üllői OTP-fiókot!
Senki sem veszi komolyan az ENSZ szakemberének jóslatát a klímaváltozásról!
Kikelt magából a bilincsben elvitt lovasgazda! -A ló nem, de az ember megdögölhet?
Bilincsben vitték el a felelőtlen lovasgazdát a rendőrök!
Videó: Az utasok próbálták megmenteni a vonatgázolás áldozatát!
Hamarosan megtárgyalja a kormány az Orbán Ráhel-féle divatügynökség ügyét!
Elhárították a paksi atomerőmű turbinahibáját! - csak semmi pánik!
Pár éven belül 11 milliárdra nőhet a Föld lakossága!
Vigyázz a kutyákkal: tökéletesre fejlesztették az aranyos nézést!
Arany áron kapható a lángos és a hekk a Balatonnál!
Százezreket zsarolt ki gyengébb iskolatársától egy siófoki kamasz!
Sokkoló a helyzet Grönlandon!
Étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a hatóság!
Hivatalos: korrupciógyanú miatt beutazási tilalmat fontolgat Mészáros ellen Washington!
Segíts egy megosztással: a 12 éves Erika nem érkezett haza!
Váratlan fordulat az eltűnt kislány ügyében!
A madárfiókákkal sem törődtek a favágók Máriabesnyőn!
Segíts egy megosztással hogy együtt maradhassanak: pár év után menniük kell!
Orbán: az erőim végét járom!
Létezik egy terv, ami alapján bezárnák a fóti gyermekotthont is!
Ez a nő lökte a tóba a kutyáját!
Törölték a videót, ahol az anyuka leönti alvó csecsemőjét jéghideg vízzel!
Meghalt az Oroszlánynál bántalmazott kislány!
Mi történik, ha Irán tíz napon belül felrúgja az atomalkut?
Nincs még ellenszer az eddigi legdurvább járványra!
Körözött Alfát kapcsoltak le a magyar rendőrök!
A BKV sofőrök kiborultak: életveszélyes a meleg amiben dolgozniuk kell!
Meghalt egy bácsi az ózdi idősek otthonában tomboló tűzben!
Búzatáblában fogták el a húga megölésével gyanúsított biatorbágyi férfit!
Hatósági figyelmeztetés: senki ne vegyen MMS cseppet az interneten!
Óriási a botrány: hamis útleveleket árultak a kormányablakban!
A puszta királya: 20 lovat hajtott egyszerre Tóth Lajos!
Nem kizárt, hogy a Viking kapitánya pezsgőzött az ütközés előtt!
Lövöldözés és pánik az NBA döntőn!
Több mint 17 milliárdnyi közpénzt kapott a Fradi!
Amint átvette a borítékot, kattant a bilincs az unokázós csaló kezén!
Elfogták a Budapesten megszökött rabot!
Kínos kérdést tettek fel Orbánnak a parlamentben, nem válaszolt rá!
Fidesz: uniós alapjoga a külföldi vendégmunkosoknak, hogy itt vannak!
Leláncolták a vízbe dobták a szabadulóművészt: azóta nem látta senki!
A kormány elfejtette közölni, hogy a babaváró hitel fizetés függő!
Diákokat szállító busz borult fel az M3-as autópályán!
Elfogatóparancs a képen látható feltételezett gyilkos ellen!
Műanyagszemetet találtak a partra sodródott ámbráscet gyomrában!
Megnégyszereződött a németországi magyarok száma!
Mészáros veje bejelentkezett a Haladásért! - 800 millióért viszi!
Figyelem! - újabb rab szökött meg, teljes a készültség!
Darabokra szakította a benzinkutat M7-esen becsapódott sofőr!
Segíts Te is: gazdit kell találni ezeknek a kutyusoknak!
Madárfészket talált a küszöb alatt ez a magyar autószerelő!
Teljes útzár az M7-esen kigyulladt kamion miatt!
Fidesz költségvetési javaslat: 92,7 milliárd a határon túli magyaroknak!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva