thepost / Magyarország / Budapest / 2019.08.21
THE POST
           
21
Nemzetbiztonsági kockázatnak minősítik az Audit, a BMW-t és a Mercedest!
Ez is érdekelhet:
Alig 3 hónap haladékot kapott a Huawei Amerikától!
Love is love, nem leszünk migráns ország!
Orbán: A magyar demokráciát féltő véleményeket nem vesszük figyelembe!
Donald Trump asztalán van a jelentés, amely többek között a német autóipari óriásokat is nemzetbiztonsági kockázatnak minősíthette. Ha az elnök autóipari vámok kivetése mellett dönt, azzal két fontos szövetségesét, Japánt és az EU-t is magára haragítaná, potenciálisan mindkét országnak súlyos gazdasági károkat okozva. De mennyire ésszerű az amerikai fenyegetés? Említhető egy lapon az Audi, a BMW és a Mercedes a kínai technológiai szektorral, mint az USA szempontjából nemzetbiztonsági kockázat? A legtöbb szakmai szervezet és szakértő rossz ötlenek tartja a vámokat, azonban kérdéses, hogy Trump fog-e hallgatni rájuk. Magyarország sem lehet nyugodt, hiszen ha Németországot bünteti az Egyesült Államok, azzal nekünk is árt.
Az 1962-es Kereskedelmi Terjeszkedés Törvény (Trade Expansion Act) 232-es cikkelye felhatalmazást ad az Egyesült Államok mindenkori elnökének arra, hogy a külkereskedelmet érintő intézkedéseket vezessen be (vámok, kvóták), amennyiben egy adott termék vagy termékcsoport behozatala nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Az USA Kereskedelmi Minisztériuma (Commerce Department) múlt hét vasárnap küldte el Donald Trumpnak azt a tartalmában titkos jelentést, amiben állást foglal az autók és alkatrészek importjának nemzetbiztonsági kockázatait illetően. A dokumentum szövege nem ismert, amennyiben viszont az megállapította a kockázat meglétét, Trumpnak 90 napja van vámok kivetéséről dönteni. Sok piaci szereplő aggódik emiatt, nem ok nélkül.

A különböző termékek importjának nemzetbiztonsági kockázatát kiértékelő kereskedelmi minisztériumi jelentéseket tavaly többször is ürügyként használta fel Donald Trump, hogy vámokat vessen ki. Egy ilyen jelentés alapozta meg a 2018. január 22-i döntést, amikor is Trump a külföldről érkező mosógépeket és napelemeket vette célba.

Később is alkalmazta ezt a stratégiát, például Kína ellen. Az egész kínai-amerikai kereskedelmi harcot a kereskedelmi minisztérium jelentése alapozta meg, ami nemzetbiztonsági kockázatnak minősített bizonyos (magas technológiai színvonalat képviselő) kínai termékeket. Trump a jelentésen felbuzdulva vámokat vetett ki, a kínaiak viszonozták a lépést, majd folytatódott az adok-kapok egészen a decemberi tűzszünetig. Jelenleg is folynak a tárgyalások, amelyek ezt a harcot véglegesen lezárnák, eddig azonban érdemi előrehaladásról nem érkezett hír, legalábbis abban a kérdésben, amit az amerikaiak a leginkább el kívánnak érni: a szellemi tulajdonjogok hatékonyabb védelmében.

Az amerikai kormány azt rója fel Kínának, hogy az ázsiai országban tevékenykedni szándékozó amerikai (tech)cégeknek társulniuk kellett egy helyi vállalattal, és meg kell vele osztaniuk technológiájukat. Az USA álláspontja szerint ez illegális, kényszerített technológiai transzfert eredményezett, hiszen a gyakorlat pedig lényegében kötelezővé tette a külföldi cégek számára üzleti titkaik megosztását.

A kereskedelmi tárgyalások ellenére feszült a viszony a két fél között, amit az is bizonyít, hogy az amerikaiak az elmúlt hetekben többször is keményen nekimentek a Huawei kínai telekommunikációs óriáscégnek, amiért az szerintük a kínai államnak kémkedik. Az USA igyekszik minden lehetséges úton gátolni a Huawei terjeszkedését, kínai államhoz való kötődése miatt ugyanis nemzetbiztonsági kockázatot lát benne.

Az ázsiai nagyhatalmat joggal tekintheti Trump Amerika legnagyobb riválisának (feltörekvő gazdasági nagyhatalom erősödő globális befolyással és hadsereggel), ezért még akár védhető is lenne a nemzetbiztonsági kockázat fennállását hangoztató álláspont. Persze nem jelenthető ki egyértelműen, hogy a Huawei Kínának kémkedik, az amerikai kormány félelme a kínai technológiai szektor előretörésével kapcsolatban mindenesetre nem teljesen megalapozatlan.

Az Európai Unió viszont az Egyesült Államok egyik legfontosabb gazdasági és katonai szövetségese, így a kínai technológiai szektorral egy lapon említve nemzetbiztonsági kockázatnak minősíteni az EU-s autóipart finoman szólva is túlzásnak tűnik.

Bár az autóvámok nem kimondottan az EU ellen irányulnak, Kanada, Mexikó és Japán után Németországból érkezik a legtöbb autó és alkatrész az USA-ba. Mivel a kanadaiak és a mexikóiak a NAFTA újratárgyalásának köszönhetően egy bizonyos kvótán belül vámmentességet kaptak autóexportjukra, ezért a fő célpont Japán és Németország, illetve utóbbin keresztül a szoros gazdasági integráltság miatt az egész EU.

Felmerülhet a kérdés, hogy mégis miért minősítené az amerikai kormány nemzetbiztonsági kockázatnak egyik legfontosabb szövetségesét? (Magyarország érintettsége mia

tt Németországot hozzuk fel példának, de Japán esetében is ugyanúgy megállja a helyét az érvelés.)

Röviden az lehet az oka, hogy az USA-nak jelentős külkereskedelmi hiánya van az EU-val szemben, Trump és kormánya pedig megszállottan igyekszik ezt a hiányt lefaragni. Az amerikai elnök a külkereskedelmi hiányt okolja több millió amerikai feldolgozóipari munkahely megszűnéséért az elmúlt évtizedekben, ezért minden lehetséges eszközzel küzdeni akar a külkereskedelmi deficit ellen: ebből vezethető le, hogy miért akar minden kereskedelmi egyezményt (kétoldalúan) újratárgyalni, a nemzetközi, multilaterális egyezményeket pedig háttérbe szorítani.

Trump maga is bevallotta, hogy előszeretettel alkalmazza a vámokat nyomásgyakorlásra, országa tárgyalási pozíciójának erősítésére.

Arról persze nem beszél annyit az amerikai kormány, hogy a démonizált német autógyárak számos USA-beli üzemben rengeteg amerikai embert foglalkoztatnak, ezzel pedig hozzájárulnak az ország gazdasági növekedéséhez. A német autóipari vállalatok érdekvédelmi szervezete szerint a német autóipar több mint 100 ezer embernek ad munkát amerikai gyáraiban, az előállított autók közül pedig rengeteget külföldön értékesítenek. Ez még abszurdabbá teszi azt a véleményt, hogy az EU-s autóipar az Egyesült Államok számára nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Donald Trump korábban ígéretet tett az EU-nak és Japánnak is arra, hogy amíg folynak a kétoldali kereskedelmi egyeztetések országaik között, addig nem lesznek autóvámok. Ennek ellenére azonban nem lehet kizárni, hogy nyomásgyakorlás érdekében bekeményít az elnök, vagy éppen zátonyra futnak az egyeztetések, és akkor jöhetnek a büntetőintézkedések.

Amennyiben Trump úgy dönt, hogy az észérvek ellenére vámokat vet ki a külföldi (így az EU-ból érkező) autókra és alkatrészekre, akkor azonnali válaszcsapás jöhet az EU részéről, amit már Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kilátásba is helyezett. Tavaly, miután Trump az EU-ra is kivetette az acél- és alumíniumvámot, válaszlépésként az EU szinte azonnal hasonló intézkedésekkel reagált, többek között olyan ikonikus amerikai márkákat támadva, mint a Harley Davidson.

Egy ilyen kereskedelmi adok-kapokból egyik fél sem kerülne ki győztesen, naivitás lenne azt képzelni az amerikai vezetők részéről, hogy az Egyesült Államoknak nem fájna az EU-val való kereskedelmi háborúskodás.

Az amerikai Motor and Equipment Manufacturers Association érdekévdelmi szervezet figyelmeztetett, hogy a vámok negatívan érintenék az szektorbeli beruházásokat, emiatt pedig az USA tartósan lemaradhat a gyors technológiai fejlődés korszakában. A Center for Automotive Research kutatóintézet számításai szerint a 25%-os vám kivetése legrosszabb esetben több mint 300 ezer autóipari, illetve ahhoz kapcsolódó munkahelyet sodorna veszélybe az Egyesült Államokban. Emellett a vásárlók jelentős áremelkedéssel szembesülnének.

A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy az amerikai gazdasági növekedésben sokkal fontosabb szerepe van a lakossági fogyasztásnak, mint az EU-ban, vagyis erősebbek a belső motorok, amik a gazdaságot hajtják. Az EU-t eközben exportorientált növekedési szerkezet jellemzi, vagyis a külső kereslet változására sokkal érzékenyebben reagál: emiatt a két fél közül valószínűleg az EU szenvedné meg jobban a szembenállást.

Természetesen a nagy német autógyárakat sújtanák elsősorban a vámok, rajtuk keresztül gyűrűzne be a német gazdaságba a negatív hatás. Az Evercore ISI becslése szerint a Volkswagen, a Daimler és a BMW összességében minden évben több mint 6 milliárd eurót veszítene, ha Trump nemzetbiztonsági kockázatnak minősítve őket 25%-os vámot vetne ki. A VW vezére, Herman Diess a Financial Times-nak elismerte, hogy helytállónak tartja azt a becslést, miszerint a konglomerátumnak éves szinten akár 2,5 milliárd eurójába is kerülhetne Trump vámintézkedése.

Ráadásul különösen érzékenyen érintené az EU-t most az autóipari vámok kivetése, ugyanis tavaly sokéves mélypontra lassult az EU növekedése, Németország pedig recesszió közelébe sodródott, ami még inkább kiszolgáltatott helyzetet jelez. A német feldolgozóipar továbbra is látványosan szenved, az utolsó dolog, amire most a Brexit, a kínai gazdaság lassulása, és a politikai problémák mellett szükség van, az az USA által kivetett autóipari vámok. Magyarország szempontjából is kulcsfontosságú, hogy mi lesz a történet vége, a német termelési láncokba való szoros integráltságunk miatt ugyanis országok szintjén mi lehetnénk az egyik legnagyobb vesztese egy autóipari vámháborúnak.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Hihetetlen: így néz ki az ötven éves Jennifer Lopez!
Hihetetlen: így néz ki az ötven éves Jennifer Lopez!
Pumped Gabo: A pék kenyeret süt, Pumped Gabo gyúr és bulizik!
Hírhez tartozó kép:
Hihetetlen: így néz ki az ötven éves Jennifer Lopez!
Hihetetlen: így néz ki az ötven éves Jennifer Lopez!
Hihetetlen: így néz ki az ötven éves Jennifer Lopez!
Pumped Gabo: A pék kenyeret süt, Pumped Gabo gyúr és bulizik!
Alig 3 hónap haladékot kapott a Huawei Amerikától!
Love is love, nem leszünk migráns ország!
Orbán: A magyar demokráciát féltő véleményeket nem vesszük figyelembe!
Randira készült, két nap múlva a sürgősségin feküdt!
Nem tudni mitől lángolt a Soroksárin a tömbház teteje!
Nyomj egy megosztást ha Te is emlékszel Kántorra!
Hajnali együttlétre hívták a nőt, de elaludt a férfi, ezért ő rágyújtotta a házat!
Megszületett Nyári Edit gyereke!
Huszonöt évvel ezelőtt ezen a napon halt meg Bobby Ewing!
Szurkolók vonultak a kutyakínzó nő balotaszállási tanyájához!
Gyógyszerhiány, üzemanyaghiány, élelmiszerhiány! - ez nem a jövő, ez most van!
Merkel óriási köszönetet mondott Magyarországnak!
Az új arcfilmesmerő azt is felismeri ha félünk!
Merkel szerint Orbán jól használja fel az EU-s pénzeket!
A herceget nagyon felzaklatta a barátjával szembeni gyerekprostitúciós vád!
Negyven kiló lopott homokkal csíptek el egy francia párt!
Ólommérgezés veszélye miatt hagyták félbe a munkát a Notre Dame-nál!
Nem mehetnek haza a Soroksári úton leégett ház lakói!
Közel 50 éves palackpostát halásztak ki a tengerből Alaszkában!
Életet mentettek a csepeli járőrök!
Tovább erőlteti Orbán a kézcsókot!
Több mint 40 csapdával vadászott ürgére egy ságújfalui férfi!
Halálos gombás fertőzések kísérik a globális felmelegedést!
Tovább nőtt a romániai kórházi vérengzés halálos áldozatainak száma!
Nem sikerült kihozni a Tátra egyik barlangjában rekedt két férfit!
Hawaiin tartotta a szertartást The Rock és menyasszonyaű!
Wass Alber nem lesz tananyag az adófizetők pénzén épült fizetős iskolában!
Magyar Érdemrend: az elismerések többségét egyházi személyek kapták!
Kínai kézbe kerülhet az önkormányzati park!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Recesszióba kerül a német gazdaság! - mi történik itthon?
Csak egy emléktábla maradt a gleccser után, ami a pusztulásáról tanúskodik!
Gyömrő: Illatgyertyával nyomják el a penészszagot az iskolában!
Külföldön sokkal kevesebb huszonéves lakik a szüleinél, mint Magyarországon!
A Fidesz kiáll a botrányba keveredett kórházigazgató mellett!
Cenzúrázta a Fideszt kritizáló kommenteket az önkormányzat!
Már Ausztriában is Orbán Ráhel Fertő tavi bizniszéről cikkeznek!
Már Ausztriában is Orbán Ráhel Fertő tavi bizniszéről cikkeznek!
Szijjártó minisztériumától is kapott pénzt az a cég, ahol a testvére dolgozik!
A kedveskedés netovábbja, ahogy Orbán fogadta Merkelt!
Külföldi volt a Budapesten Halálra gázolt kerékpáros!
Régen minden jobb volt! - vagy csak megszépültek az emlékek?
A jéghegyekről forgattak, majdnem rájuk zuhant egy tömb! + videó
Holtan találták a kilenc napja eltűnt francia túrázót!
A helyiek nem örülnek Orbán Ráhel jelenlétének a Fertő tónál!
Vicces Orbán: Wellhello-videót posztolt a Merkel-találkozó előtt!
Dráma méretű az erdőtűz: már 4000 embert kellett evakuálni!
Kisfiú zuhant a mélybe egy múzeum 10. emeletéről!
Több mint egymillió ember tüntet Hongkongban!
Hosszú évekig eltarthat a szétválasztott sziámi ikrek rehabilitációja!
Trump nem viccelt: meg akarja venni Grönlandot!
Lángolt a 300 éves tölgyfát Barcson! - nem tudni ki gyújtotta fel!
Balmazújváros: beült egy nyitva hagyott autóba és elhajtott egy férfi!
Kiderítették: így öregednek a kutyusok!
A részegség legmagasabb szintjét vették videóra a rendőrök!
Kiköthet a két hete menekültekkel a fedélzeten veszteglő segélyhajó!
Madárdalokkal emlékeznek az elhunyt gyerekekre!
Budapest: az év legkínosabb balesetéért, mi kérünk elnézést!
Forróság lesz a négynapos hétvége második felében!
Hiánycikk a magyar fűszerpaprika!
Azt hitte, veseköve van: hármas ikreket szült!
Szomorú vasárnap: két halálos baleset is volt egy nap alatt!
Mi közük az emojiknak a sze*hez?
Hetvenöt éves lenne Knézy Jenő! - Jó estét, jó szurkolást!
Lassan vége Balotelli karrierjének!
Olcsóbb lenne a gáz, ha nem lenne a kormány rezsicsökkentése!
Kicsit túlzás: 500 méterenként rendőr áll, így várta Orbán Merkelt!
Megkapja az igényelt 1 milliárd forintot Orbán Ráhel divat cége!
Orbán megszólalt a lánya által eldobott szaros pelenka botránnyal kapcsolatban!
Hátborzongató: terhes feleségével és gyermekével gázolt el egy autó egy motoros férfit!
Tűzoltók fékezték meg a tüzet a budapesti étteremben!
Sokkoló videó: késsel rabolt ki egy taxist két kiskorú!
Egy külföldi biciklist gázolt halálra a budapesti villamos!
Sokkoló videó: egy magyar iskola diáklányai alázták meg társukat!
Akik elégedettek a szexszel, megteszik ezt a 10 dolgot!
Mindenki megcsodálja a 4 méteresre nőtt magyar napraforgót!
Durva szabálytalanságokat talált a hatóság a gyermekétkeztetési rendszerben!
Nem kevesen használnak kokaint a szexhez!
Izgalmas történetekkel tér vissza a képernyőre a legismertebb magyar falu!
Gyerekszáj: döbbenet amit a kislány a fagyijáról mondott!
Íme az űrhajós, aki szendvicset csempészett a világűrbe!
Kigyulladt a Tótvázsonynál lezuhant kis repülő!
Tiborcz 34 millió forinttal segítette a SOTE gyermekklinikáját!
Óriási TEK-es készültség várja Sopronban Angela Merkelt és Orbánt!
Négy embert ölt meg egy páciens egy román pszichiátrián!
Súlyos következménye lesz, ha megegyezés nélkül lépnek ki a britek az EU-ból!
Horror: baltával mészárolta le családját egy orosz kamasz!
Csodát műveltek a tiszabábolnai szabadstrandon!
Újabb 90 nap haladékot kapott Amerikától a Huawei!
Kiraboltak és megvertek egy férfit a Bakáts téren éjszaka!
Az Apple a 4. helyre esett vissza világviszonylatban!
A mellrák sokszor lelki hátterű betegség!
Hiába a milliós fizetések, nincs változás az NB I-ben!
Négy sérültje van a szajoli fogathajtó versenynek!
Megrázó felvétel: videón, ahogyan két kamion frontálisan ütközik!
Spanyolországi káosz: 4000 embert telepítettek ki!
Világbajnok ötödik helyezett lett a magyar U19-es kézicsapatunk!
Az emberre is veszélyes ez a szúnyog!
Több millió lájkot kapott eddig ez a macskás videó!
Két tucat mentős próbálja megmenteni a Tátrában rekedt hegymászókat!
Hiába várják haza: belehalt sérüléseibe a Bem rakparton elgázolt biciklis!
Eldurvult a helyzet az olasz partoknál veszteglő mentőhajón!
Vége a türelemnek: büntetik a parlagfűirtást elmulasztókat!
Több nagyobb dugó is van az M1-esen
Közel 200 ország állt ki a vadállatok leölésének korlátozása mellett!
Hitelbe menekülnek a családok az iskolakezdés miatt!
Eddig 8 halottja van az odesszai szállodatűzben!
Kórházban tartóztatták le a kislányát halálra verő nőt!
Az eddigi legsúlyosabb vízválság fenyegeti a Földet!
A legfontosabb kérdés a világon, hogy hány napig hordhat egy nő egy bugyit?!
Lovagkeresztet kapott a polgármester, aki korábban durva dolgokat mondott!
Azt hitte, egyedül temeti el feleségét, végül több száz ember jelent meg!
Autópályán hajtott végre kényszerleszállást egy kisrepülőgép
Párzó oroszlánok okoztak pánikot a szegedi cirkusz előadásán!
Kórházba került Juncker, súlyos műtétre van szükség!
Idén eddig heten haltak meg a Balatonban!
Bűzlő tetemek rohadnak Budapest egyik zöldterületén!
Neked csak egy megosztás, neki talán egy új otthon! - gazdit keres ez a kutyus!
Kiemelt ügyként kezelik: nagy erőkkel keresik azt aki betört Demcsák Zsuzsához!
Szégyen: világhírű lett a szaros pelenka, amit Orbán Ráhel eldobott!
Orbán Ráhel bekerült Magyarország legbefolyásosabb női közé!
Ököllel ütötte, majd megrugdosta élettársát egy magyar férfi!
Ez történt a pilótával, akit háromszor küldtek a sugárzó csernobili atomreaktor fölé!
Hiába küzdöttek érte, meghalt a 10 hónapos Hanna akit édesanyja vert agyon!
Folytatódik a balhé: nem bánja a két rádiós, hogy beszóltak Ganxstának!
Figyelem! - Szünetel a sürgősségi ellátás a Honvédkórházban ma éjjel!
Nagy Blanka: Feljelentették a szüleimet, de nem adom fel!
Elhunyt Peter Fonda, a szelíd motoros!
Zavarták az ipari alpinisták – átvágta a kötelüket!
Budapest belefullad a turistabuszokba!
Emlékművet állítanak a halálra gázolt magyar vándor emlékére!
Katasztrófa az utakon! - Nyolc autó ütközött az M7-esen a Balaton felé!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva