thepost / Magyarország / Budapest / 2019.05.21
THE POST
           
21
Nemzetbiztonsági kockázatnak minősítik az Audit, a BMW-t és a Mercedest!
Ez is érdekelhet:
Börtönt kért az ügyész Berki Krisztiánra!
Meghalt Niki Lauda, ilyenek voltak az utolsó hónapok!
A magyarok még nem akarnak euróval fizetni!
Donald Trump asztalán van a jelentés, amely többek között a német autóipari óriásokat is nemzetbiztonsági kockázatnak minősíthette. Ha az elnök autóipari vámok kivetése mellett dönt, azzal két fontos szövetségesét, Japánt és az EU-t is magára haragítaná, potenciálisan mindkét országnak súlyos gazdasági károkat okozva. De mennyire ésszerű az amerikai fenyegetés? Említhető egy lapon az Audi, a BMW és a Mercedes a kínai technológiai szektorral, mint az USA szempontjából nemzetbiztonsági kockázat? A legtöbb szakmai szervezet és szakértő rossz ötlenek tartja a vámokat, azonban kérdéses, hogy Trump fog-e hallgatni rájuk. Magyarország sem lehet nyugodt, hiszen ha Németországot bünteti az Egyesült Államok, azzal nekünk is árt.
Az 1962-es Kereskedelmi Terjeszkedés Törvény (Trade Expansion Act) 232-es cikkelye felhatalmazást ad az Egyesült Államok mindenkori elnökének arra, hogy a külkereskedelmet érintő intézkedéseket vezessen be (vámok, kvóták), amennyiben egy adott termék vagy termékcsoport behozatala nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Az USA Kereskedelmi Minisztériuma (Commerce Department) múlt hét vasárnap küldte el Donald Trumpnak azt a tartalmában titkos jelentést, amiben állást foglal az autók és alkatrészek importjának nemzetbiztonsági kockázatait illetően. A dokumentum szövege nem ismert, amennyiben viszont az megállapította a kockázat meglétét, Trumpnak 90 napja van vámok kivetéséről dönteni. Sok piaci szereplő aggódik emiatt, nem ok nélkül.

A különböző termékek importjának nemzetbiztonsági kockázatát kiértékelő kereskedelmi minisztériumi jelentéseket tavaly többször is ürügyként használta fel Donald Trump, hogy vámokat vessen ki. Egy ilyen jelentés alapozta meg a 2018. január 22-i döntést, amikor is Trump a külföldről érkező mosógépeket és napelemeket vette célba.

Később is alkalmazta ezt a stratégiát, például Kína ellen. Az egész kínai-amerikai kereskedelmi harcot a kereskedelmi minisztérium jelentése alapozta meg, ami nemzetbiztonsági kockázatnak minősített bizonyos (magas technológiai színvonalat képviselő) kínai termékeket. Trump a jelentésen felbuzdulva vámokat vetett ki, a kínaiak viszonozták a lépést, majd folytatódott az adok-kapok egészen a decemberi tűzszünetig. Jelenleg is folynak a tárgyalások, amelyek ezt a harcot véglegesen lezárnák, eddig azonban érdemi előrehaladásról nem érkezett hír, legalábbis abban a kérdésben, amit az amerikaiak a leginkább el kívánnak érni: a szellemi tulajdonjogok hatékonyabb védelmében.

Az amerikai kormány azt rója fel Kínának, hogy az ázsiai országban tevékenykedni szándékozó amerikai (tech)cégeknek társulniuk kellett egy helyi vállalattal, és meg kell vele osztaniuk technológiájukat. Az USA álláspontja szerint ez illegális, kényszerített technológiai transzfert eredményezett, hiszen a gyakorlat pedig lényegében kötelezővé tette a külföldi cégek számára üzleti titkaik megosztását.

A kereskedelmi tárgyalások ellenére feszült a viszony a két fél között, amit az is bizonyít, hogy az amerikaiak az elmúlt hetekben többször is keményen nekimentek a Huawei kínai telekommunikációs óriáscégnek, amiért az szerintük a kínai államnak kémkedik. Az USA igyekszik minden lehetséges úton gátolni a Huawei terjeszkedését, kínai államhoz való kötődése miatt ugyanis nemzetbiztonsági kockázatot lát benne.

Az ázsiai nagyhatalmat joggal tekintheti Trump Amerika legnagyobb riválisának (feltörekvő gazdasági nagyhatalom erősödő globális befolyással és hadsereggel), ezért még akár védhető is lenne a nemzetbiztonsági kockázat fennállását hangoztató álláspont. Persze nem jelenthető ki egyértelműen, hogy a Huawei Kínának kémkedik, az amerikai kormány félelme a kínai technológiai szektor előretörésével kapcsolatban mindenesetre nem teljesen megalapozatlan.

Az Európai Unió viszont az Egyesült Államok egyik legfontosabb gazdasági és katonai szövetségese, így a kínai technológiai szektorral egy lapon említve nemzetbiztonsági kockázatnak minősíteni az EU-s autóipart finoman szólva is túlzásnak tűnik.

Bár az autóvámok nem kimondottan az EU ellen irányulnak, Kanada, Mexikó és Japán után Németországból érkezik a legtöbb autó és alkatrész az USA-ba. Mivel a kanadaiak és a mexikóiak a NAFTA újratárgyalásának köszönhetően egy bizonyos kvótán belül vámmentességet kaptak autóexportjukra, ezért a fő célpont Japán és Németország, illetve utóbbin keresztül a szoros gazdasági integráltság miatt az egész EU.

Felmerülhet a kérdés, hogy mégis miért minősítené az amerikai kormány nemzetbiztonsági kockázatnak egyik legfontosabb szövetségesét? (Magyarország érintettsége mia

tt Németországot hozzuk fel példának, de Japán esetében is ugyanúgy megállja a helyét az érvelés.)

Röviden az lehet az oka, hogy az USA-nak jelentős külkereskedelmi hiánya van az EU-val szemben, Trump és kormánya pedig megszállottan igyekszik ezt a hiányt lefaragni. Az amerikai elnök a külkereskedelmi hiányt okolja több millió amerikai feldolgozóipari munkahely megszűnéséért az elmúlt évtizedekben, ezért minden lehetséges eszközzel küzdeni akar a külkereskedelmi deficit ellen: ebből vezethető le, hogy miért akar minden kereskedelmi egyezményt (kétoldalúan) újratárgyalni, a nemzetközi, multilaterális egyezményeket pedig háttérbe szorítani.

Trump maga is bevallotta, hogy előszeretettel alkalmazza a vámokat nyomásgyakorlásra, országa tárgyalási pozíciójának erősítésére.

Arról persze nem beszél annyit az amerikai kormány, hogy a démonizált német autógyárak számos USA-beli üzemben rengeteg amerikai embert foglalkoztatnak, ezzel pedig hozzájárulnak az ország gazdasági növekedéséhez. A német autóipari vállalatok érdekvédelmi szervezete szerint a német autóipar több mint 100 ezer embernek ad munkát amerikai gyáraiban, az előállított autók közül pedig rengeteget külföldön értékesítenek. Ez még abszurdabbá teszi azt a véleményt, hogy az EU-s autóipar az Egyesült Államok számára nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Donald Trump korábban ígéretet tett az EU-nak és Japánnak is arra, hogy amíg folynak a kétoldali kereskedelmi egyeztetések országaik között, addig nem lesznek autóvámok. Ennek ellenére azonban nem lehet kizárni, hogy nyomásgyakorlás érdekében bekeményít az elnök, vagy éppen zátonyra futnak az egyeztetések, és akkor jöhetnek a büntetőintézkedések.

Amennyiben Trump úgy dönt, hogy az észérvek ellenére vámokat vet ki a külföldi (így az EU-ból érkező) autókra és alkatrészekre, akkor azonnali válaszcsapás jöhet az EU részéről, amit már Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kilátásba is helyezett. Tavaly, miután Trump az EU-ra is kivetette az acél- és alumíniumvámot, válaszlépésként az EU szinte azonnal hasonló intézkedésekkel reagált, többek között olyan ikonikus amerikai márkákat támadva, mint a Harley Davidson.

Egy ilyen kereskedelmi adok-kapokból egyik fél sem kerülne ki győztesen, naivitás lenne azt képzelni az amerikai vezetők részéről, hogy az Egyesült Államoknak nem fájna az EU-val való kereskedelmi háborúskodás.

Az amerikai Motor and Equipment Manufacturers Association érdekévdelmi szervezet figyelmeztetett, hogy a vámok negatívan érintenék az szektorbeli beruházásokat, emiatt pedig az USA tartósan lemaradhat a gyors technológiai fejlődés korszakában. A Center for Automotive Research kutatóintézet számításai szerint a 25%-os vám kivetése legrosszabb esetben több mint 300 ezer autóipari, illetve ahhoz kapcsolódó munkahelyet sodorna veszélybe az Egyesült Államokban. Emellett a vásárlók jelentős áremelkedéssel szembesülnének.

A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy az amerikai gazdasági növekedésben sokkal fontosabb szerepe van a lakossági fogyasztásnak, mint az EU-ban, vagyis erősebbek a belső motorok, amik a gazdaságot hajtják. Az EU-t eközben exportorientált növekedési szerkezet jellemzi, vagyis a külső kereslet változására sokkal érzékenyebben reagál: emiatt a két fél közül valószínűleg az EU szenvedné meg jobban a szembenállást.

Természetesen a nagy német autógyárakat sújtanák elsősorban a vámok, rajtuk keresztül gyűrűzne be a német gazdaságba a negatív hatás. Az Evercore ISI becslése szerint a Volkswagen, a Daimler és a BMW összességében minden évben több mint 6 milliárd eurót veszítene, ha Trump nemzetbiztonsági kockázatnak minősítve őket 25%-os vámot vetne ki. A VW vezére, Herman Diess a Financial Times-nak elismerte, hogy helytállónak tartja azt a becslést, miszerint a konglomerátumnak éves szinten akár 2,5 milliárd eurójába is kerülhetne Trump vámintézkedése.

Ráadásul különösen érzékenyen érintené az EU-t most az autóipari vámok kivetése, ugyanis tavaly sokéves mélypontra lassult az EU növekedése, Németország pedig recesszió közelébe sodródott, ami még inkább kiszolgáltatott helyzetet jelez. A német feldolgozóipar továbbra is látványosan szenved, az utolsó dolog, amire most a Brexit, a kínai gazdaság lassulása, és a politikai problémák mellett szükség van, az az USA által kivetett autóipari vámok. Magyarország szempontjából is kulcsfontosságú, hogy mi lesz a történet vége, a német termelési láncokba való szoros integráltságunk miatt ugyanis országok szintjén mi lehetnénk az egyik legnagyobb vesztese egy autóipari vámháborúnak.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Azok is szavazhatnak, akiknek nincs lakcímük se Magyarországon se máshol az EU-ban!
Osztrák szálak: nemzetbiztonsági ülést hívtak össze Orbán miatt!
Orbán fél: nem vagyok optimista de szeretném meggyőzni az embereket!
Hírhez tartozó kép:
Azok is szavazhatnak, akiknek nincs lakcímük se Magyarországon se máshol az EU-ban!
Osztrák szálak: nemzetbiztonsági ülést hívtak össze Orbán miatt!
Osztrák szálak: nemzetbiztonsági ülést hívtak össze Orbán miatt!
Orbán fél: nem vagyok optimista de szeretném meggyőzni az embereket!
Börtönt kért az ügyész Berki Krisztiánra!
Meghalt Niki Lauda, ilyenek voltak az utolsó hónapok!
A magyarok még nem akarnak euróval fizetni!
Végstádiumú rákos beteget lakoltatnak ki Pécsen!
Több mint 5000-en kérik a kormányt, hogy akadályozza meg a törökszentmiklósi demonstrációt!
Diák csíny: vascsővel verték agyon a magyar nyugdíjast a gyerekek!
VV botrány: sírva tett vallomást az emberrablással megvádolt magyar győztes!
Orbán a volán mögött is politizált: a jövő elkezdődött!
A génmódosított élelmiszerek okozzák az ismert népbetegségeket!
Idén 22 millió fát ültetnek el Magyarországon!
Mészáros: Jó könnyen pénzt szerezni, de szeretünk megdolgozni érte!
Óriási bukás: több száz elektromos autó rohad ezen az autótelepen!
Ma van a méhek világnapja, Ők az élet nektárjai!
Ellepte az internetet az Orbánékról készített gúnyképek sokasága!
A legszegényebb régióban Orbánra szavaznak - tegnap sonkát osztottak!
Előkerült Orbán Gáspár élő bejelentkezése!
Mutatjuk milyen amikor két idióta találkozik az úton!
Nincs vádalku: 12 év várhat Lajcsira!
Romokban a kórház rendszer: 1 hónap alatt 5 milliárdos adósság!
Vénykötelessé tesznek több fájdalomcsillapítót!
Nem jelenti fel a támadóját Schwarzenegger!
Segíts egy megosztással: elhunyt a 38 éves anya, hat gyermek várta haza!
Magyar pénzből fejlesztené a horvát focit Mészáros Lőrinc!
Újabb külföldi halál karavánt fotóztak itthon! - a hatóság tehetetlen!
Festmény készült Orbán Ráhelről: megihlette a művészeket a miniszter lánya! - ezt látnod kell!
Beismerték: Letelepedést árul Orbán Ráhel vendéglátója!
Mészáros: hogy idáig eljutottam, bizonyára szerepet játszik a Jóisten, a szerencse és Orbán Viktor!
Orbánt Tiborcz sikereiről kérdezték, de még válaszolni sem volt hajlandó!
Az év politikai botránya: rejtett kamerás felvétel buktatta le Orbán leendő partnerét!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Kilakoltatások: rendkívüli ülést tartanak, de a Fidesz nem vesz részt rajta!
Mészáros cégei mínuszban zártak a tőzsdén az USA szankciók miatt!
Orbán bizakodó: Jó ország ez, csak rendbe kell tenni!
Apu képben van: másik gyereket vitt haza az óvodából a kislánya helyett!
Tiborcz egy közel 50 milliós luxus terepjáróval lepte meg magát!
Fegyverkezik a kormány: 5 milliárd a keret!
Jogsi nélkül vezetett, majd elbújt egy bokorban amikor jöttek a zsaruk!
Balavány: Kövér László már egyáltalán nem normális
Mészáros ügyeit vizsgálja a CRCB korrupciós hivatal!
Kiderült Trump miért nem osztotta ki Orbánt!
A bérek alacsony szinten tartásával próbálja Magyarországra csábítani a befektetőket a kormány!
Tiborczé lett ami az önkormányzatnak nem kellett! - közel 400 milliós üzlet!
Óriási bukta: az EU-nak is azt javasolták, hogy zárolja Mészáros vagyonát!
Melegítő és trottyos gatya: milliárdos segítséget kap a kormány divat!
Trump átvágta Orbánt: a találkozó után szankciókat indított ellene!
Mészáros a barátival koccintott a sikerre!
Időjárás: zápor, zivatar, országos figyelmeztetés!
Tilos arcot mosni zuhanyzás közben!
Öngyilkos lett a kislány, miután az Instagramon megszavazták!
Akár 100 év börtönt is kaphatnak azok az orvosok akik abortuszt hajtanak végre!
Orbán halálát kívánta ez a professzornő! - a Fideszesek kiborultak!
Orbán: az elmúlt 100 évben aligha voltunk mi ilyen jó bőrben!
Rálőttek egy képviselőre: a kamerák mindent felvettek!
Képviselői bért szeretnének az orvosok!
A gyerekek a forró autóban várakoztak, amíg anyuci cipőt próbálgatott!
Mindenhol csökkent, csak hazánkban nőtt a daganatos megbetegedések száma!
Halálos előzés: életét vesztette a BMW sofőrje!
Amerika lefoglalt egy észak-koreai hajót!
Mentősökre támadt ez a részeg férfi!
Szó szerint berepült a célba ez a gátfutó!
Kiderült az EU hogyan becézi Orbánt a háta mögött!
Matolcsy fiai pont jókor menekítették ki pénzüket a bedőlt bankból!
Külföld: Trump megsimogatta Orbán buksiját!
Rekordszennyezés: semmi nem okoz akkora kárt mint az emberiség!
Bombákat készített a kaposvári férfi: a TEK lecsapott rá!
A hangok mondták a gödi láncfűrészes férfinak, hogy ölje meg az ikertestvérét!
Amerikába tartó hajókat robbantottak fel!
Nem fogod elhinni mit találtak a Mariana-árok legmélyén!
Időjárás: bőrig ázunk a következő 3 napban!
Kitolatott a szervizből, egyenesen a folyóba! + videó
Segíts egy megosztással: nyom nélkül eltűnt ez a kislány!
Döbbenet Pesten: az utcán vizelte le az autót ez az igénytelen férfi!
Eldurvult iskolai vita: fejszével támadt a többieknek ez a tini!
Így fogadta Trump Orbán Viktort!
Hivatalos: törvénysértő volt a Fidesz kampány!
Betört egy házba, játszott a kutyával, elmosogatott majd lelépett!
Segíts megtalálni ezt a férfit! - Követte és fogdosta áldozatát!
Nem sikerült újraéleszteni a 7 éves kisfiút, az édesapát őrizetbe vették!
Óriási döglött patkányt találtak Pesten!
Mentőhelikopter szállt le a dorogi óvodánál!
Orbán gépe biztonságban megérkezett Washingtonba!
Hihetetlen: 31 fok van az északi sarkkörnél!
Koponyacsonttörés egy általános iskolai vita közben Ózdon!
Leleplező videó: így kerül Orbánhoz Mészáros pénze!
Váratlanul fiatalon meghalt a férfi, aki a Quaestor-ügyben nyomozott!
Rejtett kamerás felvétel: szembesítik a pedofil papokat áldozataikkal!
A Honvédkórház egy része teljesen leállt! - nincs rá pénz!
Orbán volt bizalmasa nyilatkozott: Az Isten óvja meg tőlük Magyarországot!
Beviszik a kórházi betegekhez a szavazó urnákat, nehogy lemaradjanak a szavazásról!
Az EU közleményt adott ki arról, hogy Orbán hazudik!
A Fidesz szerint Soros György áll az Orbánt kritizáló amerikaiak mögött!
Deutsch megint üzent Brüsszelnek: a bevándorlást meg kell állítani!
Stratégiát váltott Orbán: egyre többet pózol gyerekekkel!
A kormány hazudott, Brüsszel nem támadja a babaváró támogatást!
Káosz Budapesten a futóverseny miatt!
Katasztrofális vontatást fotóztak az M3-ason: a románok megint nagyot alkottak!
Esernyő ma legyen mindenkinél!
Visszavonták a Fidesz büntetését: jogszerű az állampolgárok megtévesztése!
A Fidesz egy virtuális valóságban él! - eldurvult a kampány!
Segíts egy megosztással: eltűnt egy 12 éves kislány Budapesten!
Gumi nélkül ment ez a BMW-s az autópályán!
Közel 8 milliós bírságot kapott a TV2!
Trump háborút kezdett: minden kínai termékre jön a büntetővám!
Romokban a babaváró hitel: Brüsszel nem ad rá pénzt az országnak!
Ismeretlen rádiójelet fogtak a Tejútrendszeren túlról!
Hivatalosan a gazdag Tiborcz tartja el a csóró Orbánt!
Titkos Orbán magánrepülőzése, a magán élet védelme miatt!
Az anyuka a telefonját nyomkodta, amíg a kisfiát elgázolta egy teherautó! - sokkoló videó!
Két szirénázó rendőrautó ütközött össze, így emlékeznek a balesetben elhunyt rendőrre!
Teljes útzár, traktorral karambolozott egy BMW!
Több ezer tumor borítja a szerelmespár testét!
Fogak nőttek egy kisfiú agyában!
Lefotóztak egy madarat ami elvileg 100 ezer éve kihalt!
Jégeső és erőteljes lehűlés a következő négy napra a jóslat!
Orbán ajándékként osztogatják az EU-s forrásból vásárolt élelmiszer csomagokat!
Több százezren látták már az Orbán családról készült videót!
Orbán nyilatkozatai pusztán szósaláták!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva