thepost / Magyarország / Budapest / 2019.05.20
THE POST
           
20
Kövér betiltja a videózást!
Ez is érdekelhet:
Megbukott osztrák kormány: olyan médiahálózatot szeretnék, amilyen Orbánnak van!
Nem először vertek meg postást Magyarországon!
Inkább megyek a börtönbe, mint haza az asszonyhoz! - teljesen megőrült ez a 70 éves férfi!
Először ül ma össze a parlament a december 12-ei botrányos-szirénázós ülés után. Az ellenzéki képviselők szerint tiltakozás ma is lesz, de a pupitusfoglalás, vagy éppen a miniszterelnök arcába fütyülés most sok lenne. Az ellenzéknek valahogy viszonyulnia kell a kormány 7 pontos családügyi akciótervéhez. Betiltja-e Kövér László az üléstermi live videózást? - találgatják mindkét oldalon.

Ma először ül össze a parlament a téli szünet után és a botrányos, politikai inzultusoktól, szirénázástól hangos, pulpitusfoglalásos december 12-ei tanácskozás óta - amikor is mindennek ellenére a kormánypártok megszavazták az ellenzék által rabszolgatörvénynek nevezett túlóratörvényt.

Az ellenzéki pártok - MSZP, Párbeszéd, DK, LMP, Jobbik - ma délelőtt döntik el, hogy mennyire látványosan tiltakozzanak a parlamentben a tavaszi ülésszak első napján az 1 órakor kezdődő ülésen.
És hogy egységes fellépés legyen-e a Jobbikkal közösen az ülésteremben. Ellenzéki politikusok, akiket tegnap megkérdeztünk, azt mondták: Kövér László házelnököt nem szeretnék fizikailag akadályozni az ülésteremben, a pupitusfoglalás, a miniszterelnök arcába fütyülés 20 centiről, live videózás a miniszteri patkóban, vagy éppen a miniszterelnök székének az elfoglalása most nem aktuális szerintük.

Mivel készül az ellenzék?

"Ilyet egyszer lehet megcsinálni! Most nem biztos, hogy kell egy újabb december 12-e" - mondta munkatársunknak egy balliberális politikus, aki szerint az ismétlésnek akkor lenne létjogosultsága, ha karácsony óta százezrek tüntetnének az utcán. Ha fel is vetődne ilyesmi, ő személy szerint nem értene vele egyet - árulta el.

A teljes ellenzéki bojkott, a százszázalékos távolmaradás a parlamenti ülésekről egy másik forrásunk szerint szintén nem lenne jó ötlet, különösen, ha nem is tudnának hozzá százszázalékos ellenzéki egységet biztosítani. E forrásunk szerint az azonnali kérdésék óráját nem hagyhatja ki az ellenzék, "ez az egyetlen olyan alkalom, amikor közvetlenül szembesíteni tudjuk Orbán Viktort a valósággal". Ez még akkor is megéri, ha mint egyszer már megtette az LMP-s Demeter Mártával, éppen csak "Boldog karácsonyt" kíván érdemi válasz helyett.
Volt, aki szerint az ellenzék látványosan demonstrálhatná az ellenállását Orbán Viktor felszólalásával szemben napirend előtt, ha felállnának, amikor beszél és egységesen hátat fordítanának neki - például egy felirattal a hátukon. Forrásunk a maga részéről az "O1G"-kivetítését a parlamentben, az ülésteremben nem tartaná jó ötletnek, az inkább utcai tüntetésekre való szerinte.

Egy másik ellenzéki képviselő arra emlékeztetett, hogy 2006 őszétől - Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének a nyilvánosságra kerülése után -, a fideszes és a KDNP-s képviselők mindig kivonultak az ülésteremből, ha miniszterelnök szólásra emelkedett, mert nem tartották "legálisnak". Csak a két frakcióvezető, Navracsics Tibor (Fidesz) és Semjén Zsolt (KDNP) maradtak az ülésteremben, hogy felszólaljanak, reagáljanak a gyurcsányi mondatokra.

Természetesen hatalmas molinókkal is tiltakozhatnak, vagy olyan típusú törvényalkotási obstrukciókkal, amiket a parlamenti házszabály megenged - az embereknek látniuk kell, hogy "a december 12-e előtti üzemmódra nem térhetünk vissza" - mondta egy másik forrásunk.

Mit lép a házelnök?

Kövér László december 12-e után - még a történtek hatása alatt - kilátásba helyezte az üléstermi fegyelmi rend, illetve a szankciók valamilyen szigorítását. Erre még nem készült javaslat, legalábbis Kocsis Máté, a Fidesz és Harrach Péter, KDNP-frakcióvezetője múlt pénteken, a Balatonalmádiba kihelyezett frakcióülés utáni sajtótájékoztatón még nem tudott róla.
Ellenzéki politikusok közül volt, aki elképzelhetőnek nevezte, hogy a házelnök egy házszabályszigorítással betiltja a live videózást, az ülés Facebookon közvetítését a parlamenti ülésteremből, hogy ne legyen "ingyencirkusz".

Orbán célja: a nemzeti négyötöd?

Az, hogy Orbán Viktor felszólal-e ma a parlamenti ülésen napirend előtt, valószínű, a miniszt

erelnök eddig minden szezonnyitó parlamenti ülésen mondott beszédet, amire az ellenzéki frakciók is reagálhatnak arányos időkeretben. Kérdés, hogy Orbán Viktor, aki a Várkert Bazárban már ismertette a kormány családpolitikai intézkedési tervét - és egyenes adásban láthatták a nézők több csatornán is – újra beszél-e erről a parlamentben, vállalva, hogy az ellenzék vitába szálljon az intézkedéscsomag részleteivel. Az utolsó szó - a viszontválasz jogán - persze az ülésteremben a miniszterelnököt illeti meg.

Amennyiben Orbán Viktor a családügyi akciótervvel a "nemzeti négyötödöt" szeretné már építeni - a Nézőpont Intézet online villám felmérése azt mutatta, hogy az emberek 63 százaléka, és még a kormányellenesek 40 százaléka is örül a bejelentett intézkedéseknek -, az ellenzéknek valamilyen (szak)politikai választ kell rá adnia. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője tegnap a Vasárnapi újságban megerősítette, hogy a költségvetési és az egészségbiztosítási törvényt, munka törvénykönyvét, valamint az adótörvényeket fogják módosítani és a vonatkozó indítványokat rövidesen, még februárban benyújtja a kormány a parlamentnek.

Arra, hogy az miniszterelnök által meghirdetett 7-es listát ellenpontozva az MSZP-frakció készít-e egy "ellen"-csomagot, például a családi pótlék emeléssel a középpontban, forrásunk nem tudta a választ, de nem is zárta ki ezt. Az embereknek szerinte látniuk kell, hogy nem igazak a fideszes vádak, nem öncélú performanszokra, vagy ahogy a miniszterelnök mondta, "bohóckodásra", képes csak az ellenzék.

Ezek a törvények várhatók tavasszal

De a tavaszi ülésszakban tárgyalják az MTA-tudományos kutatások finanszírozásának nagy politikai botrányt okozott új modelljéről szóló Palkovics-javaslatot is, kinyitják a 2019-es büdzsét, de a Munka törvénykönyvének a módosítására is tesznek indítványt a 7 pontos családügyi akcióterv miatt. Ez utóbbi biztos, hogy lázba hozza az ellenzéket, hiszen a decemberi tiltakozásokat épp a Munka törvénykönyvének a módosítása miatt indították el.

Orbán Viktor a tavaszi parlamenti ülésszakon szintet készül lépni, május 26-án az EP-választáson az EU-ban a "legnagyobbat" akarja nyerni a bevándorlásellenességgel, hogy aztán tovább menteljen az októberi önkormányzati választás felé. Az évértékelőjén meghirdetett 7 pontos családügyi akcióterv, akár középosztályt épít, akár a baloldali teret készül elfoglalni, arra mindenképp alkalmasnak látszik, hogy a parlamenti menetrendet diktálja vele.
"Régóta mondom, de a baloldal ezt valahogy mindig kommunikációs panelnek tekintette: az én politikai krédóm középpontjában a közösségépítés áll. Építettem a Fidesz radikális, rendszerváltó, kispárti közösségét, aztán a polgári körökön keresztül a nagy, néppárti, jobboldali érzelmű közösséget, s most, amikor kormányon vagyunk, építem a baloldalt is magában foglaló nemzeti közösséget, amely ma már a nemzetegyesítés programja révén túlnyúlik az országhatárokon is" - ezt Orbán Viktor még a 2014-es választások előtt mondta a Csak a Fidesz című interjújában. Kormányközeli forrásaink egy héttel ezelőtt, a miniszterelnök évértékelője után azt mondták, hogy a beszédének vektorai ebbe az irányba mutatnak, s mivel idén két választás is lesz, a májusi európai parlamenti és az őszi önkormányzati választás, Orbán Viktor politikája szintet léphet.

Ugyanakkor az ellenzéki politikusok szinte mindegyike kiemelte, hogy ha volt hozadéka a decemberi-januári ellenzéki akcionizmusnak, tüntetéseknek, akkor az az volt, hogy a parlamenti ülésteremben, az utcán a szónoki emelvényeken és az MTVA-ban kialakult a pártok, politikusok között az ellenzéki szolidaritás, az egység. Ez a májusi EP-választáson nem, de az őszi önkormányzati voksoláson a választási matematika szerint már hozhat a számukra sikert. Az egyeztetéseket - ezek főleg személyi kérdésekről szólnak, polgármester- és képviselő-jelöltek közös állításáról - pedig már most megkezdték őszre is, a "biztos, ami biztos" alapon, akkor is, ha addig még sok víz lefolyik a Dunán - fogalmazott az egyik ellenzéki képviselő.

Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Magyar pénzből fejlesztené a horvát focit Mészáros Lőrinc!
Újabb külföldi halál karavánt fotóztak itthon! - a hatóság tehetetlen!
Segíts egy megosztással a kórházban hagyott ikreknek!
Hírhez tartozó kép:
Magyar pénzből fejlesztené a horvát focit Mészáros Lőrinc!
Újabb külföldi halál karavánt fotóztak itthon! - a hatóság tehetetlen!
Újabb külföldi halál karavánt fotóztak itthon! - a hatóság tehetetlen!
Segíts egy megosztással a kórházban hagyott ikreknek!
Megbukott osztrák kormány: olyan médiahálózatot szeretnék, amilyen Orbánnak van!
Nem először vertek meg postást Magyarországon!
Inkább megyek a börtönbe, mint haza az asszonyhoz! - teljesen megőrült ez a 70 éves férfi!
Karcolás nélkül megúszta a ketté szakadt Audi tulaja!
Buszmegállóban élesztették újra az idős nőt ezek a tűzoltók!
Halálra taposott egy embert egy elefánt, mert kövekkel megdobálták a kicsinyét!
Festmény készült Orbán Ráhelről: megihlette a művészeket a miniszter lánya! - ezt látnod kell!
Beismerték: Letelepedést árul Orbán Ráhel vendéglátója!
Mészáros: hogy idáig eljutottam, bizonyára szerepet játszik a Jóisten, a szerencse és Orbán Viktor!
Rettegnek a romák a politikai erődemonstrációtól Törökszentmiklóson!
Egyből ugrott a jogsija, mert majdnem elütött két kisgyereket! + videó
Meghalt a járókeretes férfi, akit egy fiatal nő lelökött a buszról!
Mészáros interjú: Nagyon régen szereltem utoljára gázt!
Két lakcímkártyával szavaznak majd Orbánra ezek a határon túli magyarok!
Kilakoltatások: rendkívüli ülést tartanak, de a Fidesz nem vesz részt rajta!
Mészáros cégei mínuszban zártak a tőzsdén az USA szankciók miatt!
Orbán bizakodó: Jó ország ez, csak rendbe kell tenni!
Apu képben van: másik gyereket vitt haza az óvodából a kislánya helyett!
Tiborcz egy közel 50 milliós luxus terepjáróval lepte meg magát!
Fegyverkezik a kormány: 5 milliárd a keret!
Szolnoki százmilliós lefoglalás! Lecsapott a TEK!
Horror Ózdon: kivégezte gyerekeit egy késsel a családfő!
Az EU visszavágott: Orbán képe is plakátra került!
Jogsi nélkül vezetett, majd elbújt egy bokorban amikor jöttek a zsaruk!
Trump átvágta Orbánt: a találkozó után szankciókat indított ellene!
Mészáros a barátival koccintott a sikerre!
Mészáros lett az ország legnagyobb földesura!
Ha Orbán nem hátrál, akkor a befektetők elfordulnak Magyarországtól!
Jövőre sem kap segítséget az egészségügy!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Elkapták a Budapesten lövöldöző férfit, döbbenetes dolog derült ki róla!
A szülők még mindig keresik az eltűnt kisfiút!
Orbán: jó magam is 72 évig fogok dolgozni és ezt várom el mindenkitől!
Botrány: 46 éves rendőrt lőtt fejbe a hungarista vezér!
A facebook kivégezte a kormánypárti médiát! Rengeteg oldalt törölt!
Mónika YouTube csatornája népszerűbb mint anno a műsora volt!
Szijjártó nagyon csúnyán beégett a CNN-nek adott élő interjúban! - kínos videó
Vagyonbefagyasztást indít az USA Mészáros Lőrinccel szemben!
Videóra vették ahogy a biztonsági őr agyba-főbe veri ezt a magyar férfit!
Politikai csavar: pert vesztett Mészáros Lőrinc!
Több mint 3 milliárdért vásároltak festményt Orbánék!
Csúcstalálkozóként emlegeti Orbán az amerikai útját!
Washington botrány: beutazási tilalom Mészáros Lőrinccel szemben!
Időjárás: zápor, zivatar, országos figyelmeztetés!
Tilos arcot mosni zuhanyzás közben!
Öngyilkos lett a kislány, miután az Instagramon megszavazták!
Halálos előzés: életét vesztette a BMW sofőrje!
Amerika lefoglalt egy észak-koreai hajót!
Mentősökre támadt ez a részeg férfi!
Szó szerint berepült a célba ez a gátfutó!
Kiderült az EU hogyan becézi Orbánt a háta mögött!
Bajban az autóipar, megszorításokat terveznek hazánkban is!
Fidesz: folyamatosan építjük, felújítjuk és fejlesztjük a kórházakat!
Ismeretlen tettesek átírták a Fidesz plakátjait!
Hazánkba is ér­ke­zett az al­ler­giát okozó cu­kor­ból!
Orbánék közel 10 milliárdot fizettek ki ennek az orosz fővállalkozónak!
Mészáros vagyona már kétszer akkora, mint az angol királynőé!
Sok körzetben nem lesz ellenzéki szavazatszámláló!
Matolcsy fiai pont jókor menekítették ki pénzüket a bedőlt bankból!
Külföld: Trump megsimogatta Orbán buksiját!
Rekordszennyezés: semmi nem okoz akkora kárt mint az emberiség!
Amerikába tartó hajókat robbantottak fel!
Nem fogod elhinni mit találtak a Mariana-árok legmélyén!
Időjárás: bőrig ázunk a következő 3 napban!
Kitolatott a szervizből, egyenesen a folyóba! + videó
Segíts egy megosztással: nyom nélkül eltűnt ez a kislány!
Közel 300%-kal nőttek a képviselői fizetések!
Ha sz*r kerül a palacsintába, az egész Fidesz-vezérkar el fog tűnni az országból!
Döbbenet Pesten: az utcán vizelte le az autót ez az igénytelen férfi!
Eldurvult iskolai vita: fejszével támadt a többieknek ez a tini!
Így fogadta Trump Orbán Viktort!
Hivatalos: törvénysértő volt a Fidesz kampány!
Betört egy házba, játszott a kutyával, elmosogatott majd lelépett!
Segíts megtalálni ezt a férfit! - Követte és fogdosta áldozatát!
Nem sikerült újraéleszteni a 7 éves kisfiút, az édesapát őrizetbe vették!
Óriási döglött patkányt találtak Pesten!
Teherautó gázolta el a 62 éves szombathelyi nőt!
Kisvárda: a szülőknek kell összedobni a pénzt az iskola felújítására!
A vihar miatt megbénult a vonatközlekedés is!
Öngyilkos lett a férfi, mert a kutyusát elaltatták a hatóságok!
Drogot találtak a mosonmagyaróvári taxisnál! - kattant a bilincs!
Denevér harapott meg egy kisgyereket Újpesten! - keresik az anyukát!
Tragédia: több mint 20 ember fulladt a Tiszába!
A Honvédkórház egy része teljesen leállt! - nincs rá pénz!
Orbán volt bizalmasa nyilatkozott: Az Isten óvja meg tőlük Magyarországot!
Beviszik a kórházi betegekhez a szavazó urnákat, nehogy lemaradjanak a szavazásról!
Deutsch megint üzent Brüsszelnek: a bevándorlást meg kell állítani!
Stratégiát váltott Orbán: egyre többet pózol gyerekekkel!
A kormány hazudott, Brüsszel nem támadja a babaváró támogatást!
Káosz Budapesten a futóverseny miatt!
Katasztrofális vontatást fotóztak az M3-ason: a románok megint nagyot alkottak!
Esernyő ma legyen mindenkinél!
Nem titkolózik tovább Schumacher családja, szívszorító titkokat árultak el!
Kormány titok kik döntöttek Mészáros szállodáinak állami támogatásairól!
Visszavonták a Fidesz büntetését: jogszerű az állampolgárok megtévesztése!
A Fidesz egy virtuális valóságban él! - eldurvult a kampány!
Segíts egy megosztással: eltűnt egy 12 éves kislány Budapesten!
Gumi nélkül ment ez a BMW-s az autópályán!
Közel 8 milliós bírságot kapott a TV2!
Trump háborút kezdett: minden kínai termékre jön a büntetővám!
Romokban a babaváró hitel: Brüsszel nem ad rá pénzt az országnak!
Fogak nőttek egy kisfiú agyában!
Gyerekekkel kampányol a miniszterelnök úr!
Elfogták a férfit, aki kiszivárogtatta az érettségi esszékérdéseit!
Közel 2800 templomot újított fel az Orbán-kormány!
Orbán és Trump milliárd dolláros fegyverüzletéről beszél mindenki!
Már egészségbiztosítást is árul Mészáros Lőrinc!
Szujó emberi okok miatt távozott az M4 Sporttól!
Kis híján halálra éheztették ezt a kislányt a szülei!
Lefotóztak egy madarat ami elvileg 100 ezer éve kihalt!
Jégeső és erőteljes lehűlés a következő négy napra a jóslat!
Orbán ajándékként osztogatják az EU-s forrásból vásárolt élelmiszer csomagokat!
Nevetgélős műsort csinált a Hír TV a férfival, aki agyonvert egy 16 éves kislányt!
Mészáros Lőrincnél landoltak ezek a reklám cégek is!
Semjén avatta fel az állatokat védő szent szobrot!
Orbán számonkérését követelik amerikai szenátorok!
Senki sem segített a diszkó előtt megalázott magyar lánynak!
Katasztrófa: rengeteg olaj ömlött a tengerbe a hajó-balesetben!
Közel 80 év után újra láttak kékszemű galambocska fiókát!
Pótkereke sem volt az M3-son halálra gázolt kereket cserélő férfinak!
Pápai Jocit választották az Eurovízió legszexibb pasijának!
Vihar és eső miatt adtak ki veszélyjelzést az országra!
Orbán közölte, hogy nem hajlandó vállalni a tévés vitát amire felkérték!
Közterületes dulakodott az MSZP-s aktivistával! + videó
Orbán kampány: rajongtak a kisgyerekek Viktor bácsiért!
Megint Kína: élő kiskutyákat lehet nyerni egy játékgépből!
Veszélyes anyagot szállított az M0-son felborult kamion!
Padlóra küldi a nyugdíjasokat az infláció!
Kisteherautó szakította át a zajvédő falat a Nagykőrösi úton!
Kint van a rendőrség Oszter Sándornál!
Orbán bőkezű: több mint 2 milliárdot adott az egyházaknak!
Virágzik a szakdolgozat biznisz: alig 100 ezerért már kapunk szakdolgozatot!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva