thepost / Magyarország / Budapest / 2019.08.21
THE POST
           
21
Durván rászóltak Orbánra: ha nem ért a finom fenyegetésből, akkor kemény szankciók jönnek!
Ez is érdekelhet:
Alig 3 hónap haladékot kapott a Huawei Amerikától!
Love is love, nem leszünk migráns ország!
Orbán: A magyar demokráciát féltő véleményeket nem vesszük figyelembe!
Szintet lépett és stílust váltott Amerika – az eddigi, szinte megszokott kritikák helyett új jelzés érkezett: az orosz–kínai geopolitikai nyomulások aggasztják Washingtont, ha Magyarországra gondol. Erről azonban szokatlanul keményen fogalmazott az amerikai külügyminiszter, mézesmadzagnak viszont megállapodtak védelmi kérdésekben. És lehet, hogy a Gripeneket is amerikai gépekre cseréljük. Lassan összeállnak a Pompeo-látogatás részletei.

Újra meglepetést okozhat Orbán Viktor miniszterelnök: amerikai vadászgépek válthatják a svéd Gripeneket. Megbízható forrásaink szerint az értesülés “ipari pletykánál” több, de “szerződéstervezetnél” kevesebb, mindenesetre elmondásuk szerint a váltás szóba került az amerikai külügyminiszter látogatást előkészítő tárgyalásokon – ahogy hivatalosan mondani szokták: az adminisztráció már egyeztet róla.

Azt nem tudták megmondani, hogy a hat év múlva esedékes csere téma volt-e a két külügyminiszter találkozóján, esetleg Orbán Viktor dolgozószobájában, de az biztos, hogy az F16-osnál újabb és jóval drágább vadászgépek jöhetnek szóba. Ilyen forgatókönyvről hétfőn a 24.hu is írt, ezt hivatalosan nem erősítették meg. (Szlovákia egyébként két hónapja vásárolt 14 darab új F-16 Block 70/72-os típusú vadászrepülőgépet az amerikai Lockheed Martin fegyvergyártól.)

A korrupció árnyéka

Orbán Viktor 2001-ben már okozott meglepetést: a kormány ugyanis váratlanul a svéd Gripenek vásárlása mellett döntött, holott a Honvédelmi Minisztérium szakértői az amerikai F-16-osok mellett érveltek.

Nagyon erős volt a lobbi – ehhez kötődik a Lockheed Martin-botrány is, mikor fideszes képviselők “szenátorként” feltüntetve magukat azt kérték amerikai szenátoroktól, hogy a vadászgépet gyártó cég egyik vezetője legyen a budapesti nagykövet. A levelet Selmeczi Gabriella államtitkár is aláírta, ám miután kiderült, hogy akkori barátja a Lockheed Martin lobbistája, lemondott posztjáról.

Bár a hivatalos verzió szerint a svéd Gripen olcsóbb és jobb is volt, mint a felkínált amerikai gépek, a beszerzés ügyében később erősen tartotta magát a korrupció gyanúja. Több mint 10 éve amerikai és svéd lapok írtak arról, hogy a BAE Systems több millió dollárt fizetett magyarországi pártoknak, így lett befutó.

Orbán viszont 2007-ben azzal érvelt, nem az ő döntésük volt korrupciógyanús, hanem a Medgyessy-kormány 2003-as szerződésmódosítása. A Gyurcsány-kormány Gripen-bizottsága 2007-es jelentése szerint közbeszerzési eljárás nélkül szerezték be a gépeket, amely ellentétes volt egy országgyűlési határozattal is. Az évekig tartó nemzetközi nyomozásban a magyar szálat nem sikerült bizonyítani, a Gripen-lobbista osztrák Alfons Mensdorff-Poully-t 2015-ben hűtlen kezelésért ítélték el első fokon,

a vadászgép-beszerzéshez köthető korrupciós vádak alól viszont felmentették.

A lízingszerződéshez 2016-ban az Orbán-kormány is hozzányúlt, a szerződés 2026-ban jár le, ekkor lehetne megvenni a svéd gépeket.

Norvég rakétavédelmi rendszerünk lesz, amerikai rakétákkal
Névtelenséget kérő forrásunk szerint közel van a megállapodás a kecskeméti és pápai repülőbázis felújításáról is, amelyre korábban az amerikai kongresszus megszavazott 55 millió dollárt – átszámítva 1,5 milliárd forintot. Az ügy viszont nem haladt, pár hónapja panaszkodott is a frissen kinevezett amerikai nagykövet, David Cornstein a Szombatnak adott interjúban. Mint fogalmazott: nem gondolta, hogy ilyen nehéz elkölteni 55 millió dollárt. “Néha ügyvédeket kell bevonni, akik bonyolítják a dolgokat, aztán ott van mindkét ország honvédelmi minisztériuma, a végrehajtó és a törvényhozó ág, egyszóval az állami szektor komplikációi.” Nem fejtette ki, miért akad az ügy, mindenesetre ennek megoldását tekintette az egyik legfontosabb feladatának.

Mike Pompeo és Szijjártó Péter külügyminiszterek hétfői sajtótájékoztatóján végül hivatalosan két dolgot jelentettek be:

megállapodtak egy közép-hatótávolságú légvédelmi rendszer beszerzéséről
megújítják az 1997-ben kötött védelmi megállapodást.
Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő azt mondja, a litvánok által is megvásárolt NASAMS II lehet a megállapodásban említett légvédelmi rendszer, amelyet amerikai AMRAAM rakétákkal szerelnek fel.

A rakéták hatótávolságáról nincs információja, de hangsúlyozza, az ilyen légvédelmi rakétákat repülők ellen szokták bevetni. A költsége nem ismert, a litvánok két ütegért tavaly decemberben 110 millió eurót fizettek a 2021-ben telepítendő rendszerért.

Tálas azt mondja, az amerikai külügyminiszterrel kötött megállapodásból nem látszik, hogy Magyarország további védelmi képességekre törekedne, pusztán a meglévőket cseréli le korszerűbbekre, éppen ezért ez nem fogja befolyásolni a magyar–orosz viszonyt.

A magyar hadsereg modernizálását beárazták az oroszok, és amíg nem olyan rakétákról van szó, amellyel adott esetben őket is lehetne támadni, nem izgatják magukat.

Márpedig eddig egyedül az Airbus katonai szállítógépeket lehe

t új képességként említeni.

Ami a védelmi megállapodást illeti, ennek két kényes pontja volt: az amerikai katonákat csak amerikai bíróság elé lehessen állítani, illetve a katonák és eszközök szabad mozgása. Hivatalosan itt sem ismertek a részletek, de Tálas szerint sikerült kompromisszumot kötni. Névtelenséget kérő informátorunk azt mondta, sikerült például jogi megoldást találni arra, hogy ne kelljen minden egyes alkalommal parlamenti döntés az amerikai csapatok mozgásához. A Pompeo–Szijjártó-megállapodásról jövő héten tárgyal, illetve dönt a Honvédelmi bizottság.

Nyet!

Az amerikai külügyminiszter előre közölt kívánságlistával érkezett Budapestre, a biztonsági együttműködés és a NATO elrettentő erejének (rakétavédelem) erősítésén és az energiaellátás diverzifikálásán túl

az orosz terjeszkedés elleni fellépés

is a listán szerepelt.

Pompeo azzal a lendülettel jött, hogy “visszaveszi” a régiót Putyintól. A Political Capital ügyvezető igazgatója, Krekó Péter szerint az amerikai diplomácia irányítója szokatlanul kemény kritikákat és elvárásokat fogalmazott meg.

A külügyminiszter sürgette Ukrajna támogatását, majd azt mondta, “nem engedhetjük, hogy Putyin éket verjen barátaink és a NATO közé.” A rezzenéstelen arccal álló Szijjártó Péter mellett arról beszélt, Oroszország “soha nem lesz barátja a kisebb nemzetek szabadságának és önállóságának”, majd azzal folytatta, Kínával a “kézfogás” olyan kötöttségekkel jár, ami után Magyarország politikailag és gazdaságilag adós marad.

A látogatás előtti háttérbeszélgetéseken ennél is keményebb volt az amerikai külügyminisztérium két vezető tisztségviselője, akik azt mondták, „a magyarországi korrupció megágyazott az orosz és kínai nyomulásnak”.

Pompeo hétfőn kvázi bejelentette Amerika "visszatérését" is. Közölte, elfogadhatatlan, hogy az USA az utóbbi időben túl sokat hiányzott Közép-Európából, így vetélytársaik betöltötték az űrt. Innentől viszont eltökéltebbek abban, hogy

pozitív befolyással éljenek a régióban.

Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő ezek után úgy vélte, Amerika most leginkább a fake news, a cyberbiztonság és az ország ezekkel szembeni ellenálló képessége, illetve a gazdaság miatt aggódik, az pedig rendkívül kellemetlen Trumpnak, hogy az oroszok sok mindenben – nem egyszer sikerrel – megpróbálják megosztani az EU-t és Amerikát. Kulcskérdés, hogy Moszkva ne juthasson hozzá bizalmas információkhoz, ne szerezzen túl nagy befolyást a szövetséges országokban. Nemcsak nálunk, hanem egész Közép- és Kelet-Európában nyomulnak ugyanis az orosz hírszerzők.

Elmozdult a nézőpont

Krekó Péter szerint nagyon fontos változás, hogy az amerikaiak fókusza áttevődött az orosz–kínai geopolitikai befolyásra. A State Department nyilvánvalóvá tette, hogy jobban érti, miként függ össze a jogállamiság lebontása, az orosz–kínai orientáció és a korrupció. Pompeo szerinte azt üzente,

látjuk, mi történik itt.

Bár a külügyminiszteri sajtótájékoztatón a jogállamiság nem igazán volt terítéken, Krekó szerint Pompeo a látogatása alatt hangsúlyosan kezelte a civilek, a szólásszabadság és a demokrácia ügyét, ennek részeként találkozott a kormány által sorosistának bélyegzett jogvédő és korrupcióellenes szervezetekkel.

Tálas Péter azt mondja, Magyarországnak ma nem az amerikai, hanem az uniós kapcsolatok jelentik a prioritást. „Nem kell szerelmesnek lenni” a két országnak egymásba. Amerikának stratégiailag Lengyelország fontosabb, a balti államok rohannak a karjaikba, „mi meg szeretnénk a nagyhatalmak közötti manőverezést folytatni”.

Krekó szerint az amerikaiak most még gesztusokat tesznek – Orbán eladhatja, hogy javult a kapcsolat az USA-val –, de ez nincs ingyen. Ha az amerikaiak kérései nem teljesülnek, a viszony jelentősen romolhat, szankciókig fajulhat az ügy.

A Fidesz örül

A Fidesz mindenesetre nagyon pozitívan látja a helyzetet, Kovács Zoltán államtitkár történelminek nevezte a találkozót, Németh Zsolt, a Külügyi bizottság fideszes elnöke pedig a hvg.hu-nak azt mondta, “megtört a jég”, ez a találkozó mindent megváltoztatott, az elmúlt napok azt bizonyítják, hogy az országot ért támadásoknak nincs alapjuk.

Nem mi jelentjük a veszélyt az unióra, illetve nem csak mi tartunk gazdasági és politikai kapcsolatot Oroszországgal és Kínával.

Krekó szerint csak pár hónap múlva lehet megmondani a találkozó tényleges sikerét, ha Pompeo üzeneteit nem hallja meg a kormány, “magasabb szintről jöhetnek sokkal erősebb jelzések”.

A Political Capital szerint az Orbán-kormány a nyomásgyakorlás hatására sem lesz hajlandó átgondolni a viszonyát Moszkvához és Pekinghez, Krekó pedig azt mondja, Amerika visszatérése ellenreakciókat válthat ki, a kormány innentől a Brüsszellel szemben hangoztatott szuverenista retorikát hangosabban mondhatja az amerikai adminisztrációval szemben.

Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Hihetetlen: így néz ki az ötven éves Jennifer Lopez!
Hihetetlen: így néz ki az ötven éves Jennifer Lopez!
Pumped Gabo: A pék kenyeret süt, Pumped Gabo gyúr és bulizik!
Hírhez tartozó kép:
Hihetetlen: így néz ki az ötven éves Jennifer Lopez!
Hihetetlen: így néz ki az ötven éves Jennifer Lopez!
Hihetetlen: így néz ki az ötven éves Jennifer Lopez!
Pumped Gabo: A pék kenyeret süt, Pumped Gabo gyúr és bulizik!
Alig 3 hónap haladékot kapott a Huawei Amerikától!
Love is love, nem leszünk migráns ország!
Orbán: A magyar demokráciát féltő véleményeket nem vesszük figyelembe!
Randira készült, két nap múlva a sürgősségin feküdt!
Nem tudni mitől lángolt a Soroksárin a tömbház teteje!
Nyomj egy megosztást ha Te is emlékszel Kántorra!
Hajnali együttlétre hívták a nőt, de elaludt a férfi, ezért ő rágyújtotta a házat!
Megszületett Nyári Edit gyereke!
Huszonöt évvel ezelőtt ezen a napon halt meg Bobby Ewing!
Szurkolók vonultak a kutyakínzó nő balotaszállási tanyájához!
Gyógyszerhiány, üzemanyaghiány, élelmiszerhiány! - ez nem a jövő, ez most van!
Merkel óriási köszönetet mondott Magyarországnak!
Az új arcfilmesmerő azt is felismeri ha félünk!
Merkel szerint Orbán jól használja fel az EU-s pénzeket!
A herceget nagyon felzaklatta a barátjával szembeni gyerekprostitúciós vád!
Negyven kiló lopott homokkal csíptek el egy francia párt!
Ólommérgezés veszélye miatt hagyták félbe a munkát a Notre Dame-nál!
Nem mehetnek haza a Soroksári úton leégett ház lakói!
Közel 50 éves palackpostát halásztak ki a tengerből Alaszkában!
Életet mentettek a csepeli járőrök!
Tovább erőlteti Orbán a kézcsókot!
Több mint 40 csapdával vadászott ürgére egy ságújfalui férfi!
Halálos gombás fertőzések kísérik a globális felmelegedést!
Tovább nőtt a romániai kórházi vérengzés halálos áldozatainak száma!
Nem sikerült kihozni a Tátra egyik barlangjában rekedt két férfit!
Hawaiin tartotta a szertartást The Rock és menyasszonyaű!
Wass Alber nem lesz tananyag az adófizetők pénzén épült fizetős iskolában!
Magyar Érdemrend: az elismerések többségét egyházi személyek kapták!
Kínai kézbe kerülhet az önkormányzati park!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Recesszióba kerül a német gazdaság! - mi történik itthon?
Csak egy emléktábla maradt a gleccser után, ami a pusztulásáról tanúskodik!
Gyömrő: Illatgyertyával nyomják el a penészszagot az iskolában!
Külföldön sokkal kevesebb huszonéves lakik a szüleinél, mint Magyarországon!
A Fidesz kiáll a botrányba keveredett kórházigazgató mellett!
Cenzúrázta a Fideszt kritizáló kommenteket az önkormányzat!
Már Ausztriában is Orbán Ráhel Fertő tavi bizniszéről cikkeznek!
Már Ausztriában is Orbán Ráhel Fertő tavi bizniszéről cikkeznek!
Szijjártó minisztériumától is kapott pénzt az a cég, ahol a testvére dolgozik!
A kedveskedés netovábbja, ahogy Orbán fogadta Merkelt!
Külföldi volt a Budapesten Halálra gázolt kerékpáros!
Régen minden jobb volt! - vagy csak megszépültek az emlékek?
A jéghegyekről forgattak, majdnem rájuk zuhant egy tömb! + videó
Holtan találták a kilenc napja eltűnt francia túrázót!
A helyiek nem örülnek Orbán Ráhel jelenlétének a Fertő tónál!
Vicces Orbán: Wellhello-videót posztolt a Merkel-találkozó előtt!
Dráma méretű az erdőtűz: már 4000 embert kellett evakuálni!
Kisfiú zuhant a mélybe egy múzeum 10. emeletéről!
Több mint egymillió ember tüntet Hongkongban!
Hosszú évekig eltarthat a szétválasztott sziámi ikrek rehabilitációja!
Trump nem viccelt: meg akarja venni Grönlandot!
Lángolt a 300 éves tölgyfát Barcson! - nem tudni ki gyújtotta fel!
Balmazújváros: beült egy nyitva hagyott autóba és elhajtott egy férfi!
Kiderítették: így öregednek a kutyusok!
A részegség legmagasabb szintjét vették videóra a rendőrök!
Kiköthet a két hete menekültekkel a fedélzeten veszteglő segélyhajó!
Madárdalokkal emlékeznek az elhunyt gyerekekre!
Budapest: az év legkínosabb balesetéért, mi kérünk elnézést!
Forróság lesz a négynapos hétvége második felében!
Hiánycikk a magyar fűszerpaprika!
Azt hitte, veseköve van: hármas ikreket szült!
Szomorú vasárnap: két halálos baleset is volt egy nap alatt!
Mi közük az emojiknak a sze*hez?
Hetvenöt éves lenne Knézy Jenő! - Jó estét, jó szurkolást!
Lassan vége Balotelli karrierjének!
Olcsóbb lenne a gáz, ha nem lenne a kormány rezsicsökkentése!
Kicsit túlzás: 500 méterenként rendőr áll, így várta Orbán Merkelt!
Megkapja az igényelt 1 milliárd forintot Orbán Ráhel divat cége!
Orbán megszólalt a lánya által eldobott szaros pelenka botránnyal kapcsolatban!
Hátborzongató: terhes feleségével és gyermekével gázolt el egy autó egy motoros férfit!
Tűzoltók fékezték meg a tüzet a budapesti étteremben!
Sokkoló videó: késsel rabolt ki egy taxist két kiskorú!
Egy külföldi biciklist gázolt halálra a budapesti villamos!
Sokkoló videó: egy magyar iskola diáklányai alázták meg társukat!
Akik elégedettek a szexszel, megteszik ezt a 10 dolgot!
Mindenki megcsodálja a 4 méteresre nőtt magyar napraforgót!
Durva szabálytalanságokat talált a hatóság a gyermekétkeztetési rendszerben!
Nem kevesen használnak kokaint a szexhez!
Izgalmas történetekkel tér vissza a képernyőre a legismertebb magyar falu!
Gyerekszáj: döbbenet amit a kislány a fagyijáról mondott!
Íme az űrhajós, aki szendvicset csempészett a világűrbe!
Kigyulladt a Tótvázsonynál lezuhant kis repülő!
Tiborcz 34 millió forinttal segítette a SOTE gyermekklinikáját!
Óriási TEK-es készültség várja Sopronban Angela Merkelt és Orbánt!
Négy embert ölt meg egy páciens egy román pszichiátrián!
Súlyos következménye lesz, ha megegyezés nélkül lépnek ki a britek az EU-ból!
Horror: baltával mészárolta le családját egy orosz kamasz!
Csodát műveltek a tiszabábolnai szabadstrandon!
Újabb 90 nap haladékot kapott Amerikától a Huawei!
Kiraboltak és megvertek egy férfit a Bakáts téren éjszaka!
Az Apple a 4. helyre esett vissza világviszonylatban!
A mellrák sokszor lelki hátterű betegség!
Hiába a milliós fizetések, nincs változás az NB I-ben!
Négy sérültje van a szajoli fogathajtó versenynek!
Megrázó felvétel: videón, ahogyan két kamion frontálisan ütközik!
Spanyolországi káosz: 4000 embert telepítettek ki!
Világbajnok ötödik helyezett lett a magyar U19-es kézicsapatunk!
Az emberre is veszélyes ez a szúnyog!
Több millió lájkot kapott eddig ez a macskás videó!
Két tucat mentős próbálja megmenteni a Tátrában rekedt hegymászókat!
Hiába várják haza: belehalt sérüléseibe a Bem rakparton elgázolt biciklis!
Eldurvult a helyzet az olasz partoknál veszteglő mentőhajón!
Vége a türelemnek: büntetik a parlagfűirtást elmulasztókat!
Több nagyobb dugó is van az M1-esen
Közel 200 ország állt ki a vadállatok leölésének korlátozása mellett!
Hitelbe menekülnek a családok az iskolakezdés miatt!
Eddig 8 halottja van az odesszai szállodatűzben!
Kórházban tartóztatták le a kislányát halálra verő nőt!
Az eddigi legsúlyosabb vízválság fenyegeti a Földet!
A legfontosabb kérdés a világon, hogy hány napig hordhat egy nő egy bugyit?!
Lovagkeresztet kapott a polgármester, aki korábban durva dolgokat mondott!
Azt hitte, egyedül temeti el feleségét, végül több száz ember jelent meg!
Autópályán hajtott végre kényszerleszállást egy kisrepülőgép
Párzó oroszlánok okoztak pánikot a szegedi cirkusz előadásán!
Kórházba került Juncker, súlyos műtétre van szükség!
Idén eddig heten haltak meg a Balatonban!
Bűzlő tetemek rohadnak Budapest egyik zöldterületén!
Neked csak egy megosztás, neki talán egy új otthon! - gazdit keres ez a kutyus!
Kiemelt ügyként kezelik: nagy erőkkel keresik azt aki betört Demcsák Zsuzsához!
Szégyen: világhírű lett a szaros pelenka, amit Orbán Ráhel eldobott!
Orbán Ráhel bekerült Magyarország legbefolyásosabb női közé!
Ököllel ütötte, majd megrugdosta élettársát egy magyar férfi!
Ez történt a pilótával, akit háromszor küldtek a sugárzó csernobili atomreaktor fölé!
Hiába küzdöttek érte, meghalt a 10 hónapos Hanna akit édesanyja vert agyon!
Folytatódik a balhé: nem bánja a két rádiós, hogy beszóltak Ganxstának!
Figyelem! - Szünetel a sürgősségi ellátás a Honvédkórházban ma éjjel!
Nagy Blanka: Feljelentették a szüleimet, de nem adom fel!
Elhunyt Peter Fonda, a szelíd motoros!
Zavarták az ipari alpinisták – átvágta a kötelüket!
Budapest belefullad a turistabuszokba!
Emlékművet állítanak a halálra gázolt magyar vándor emlékére!
Katasztrófa az utakon! - Nyolc autó ütközött az M7-esen a Balaton felé!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva