thepost / Magyarország / Budapest / 2019.05.20
THE POST
           
20
Agymosás kormány módra: a magyar nyugdíjasok jövedelme európai élmezőnyben van!
Ez is érdekelhet:
Megbukott osztrák kormány: olyan médiahálózatot szeretnék, amilyen Orbánnak van!
Nem először vertek meg postást Magyarországon!
Inkább megyek a börtönbe, mint haza az asszonyhoz! - teljesen megőrült ez a 70 éves férfi!
A magyar nyugdíjasok jövedelme európai élmezőnyben van, de az utóbbi években a magyar nyugdíjasok elszegényedtek. Statisztikailag mindkettő igaz, csak nem mindegy, hogy milyen számokat nézünk és a különféle statisztikai fogalmakat hogyan értelmezzük. Ha azt gondolja, hogy a számokat úgyis hamisítják, akkor ez a cikk nem való önnek, de ha a statisztikai bűvészkedést szeretné felismerni, akkor tudunk segíteni.
Mostanában a magyar nyugdíjasok elszegényedéséről és a magyar nyugdíjasok életszínvonalának európai élmezőnybe jutásáról is írtak cikket magyar lapok. Ez furának tűnhet, hiszen ezek a cikkek nyilvánosan elérhető és mindenki által összehasonlítható adatokon alapulnak, mégis teljesen eltérő következtetésekre jutnak. Erre azért van lehetőség, mert nem mindegy hogy a szegénységet mi alapján definiáljuk.

Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy hogyan lehet különféle statisztikákkal valamit, és annak az ellenkezőjét is bemutatni, a tanulság annyi lesz, hogy ne higgyünk el olyan statisztikákon alapuló újságcikkeknek, amiknek nem vagyunk tisztában a módszertanával, és ne higgyünk el a szegénység trendjére vonatkozó következtetéseket egy fajta adat alapján, mert a szegénységet legalább három alapján mérik, és ezeket mindig együtt érdemes nézni.

Aki viszont erre nem kíváncsi, annak dióhéjban összefoglaljuk, hogy miről szól ez a cikk, hogy ne kelljen tovább olvasnia:

a magyar nyugdíjasok körében 2010 és 2017 között háromból két statisztikai kategóriában jelentősen csökkent a szegénység, egy kategóriában kicsit nőtt.
A magyar nyugdíjasok életszínvonala viszont nemhogy uniós élmezőnyben nincs, de az uniós átlag alatt van.
Amiben élmezőnyben vagyunk
Kezdjük a relatív szegénységgel. Azok számítanak relatív jövedelmi szegénynek, akik olyan háztartásban élnek, ahol a háztartás jövedelme nem éri el a medián ekvivalens (tehát egy fogyasztási egységre jutó) jövedelem 60 százalékát. Fontos, hogy az Eurostat módszertanában a 2017-es adatok valójában 2016-ra vonatkoznak, ugyanis a KSH-tól eltérően az európai statisztikai hivatal az adatfelvétel idejét, és nem az ún. vonatkozási időszakot jelöli az évekkel.

Ezt azért fontos tudnunk, mert így megnézhetjük, hogy pontosan mennyi pénzt jelent ez a 60 százalék: a KSH adatai szerint Magyarországon a szegénységi küszöb 2016-ban egyfős háztartásra vonatkozóan havi 73 900 forint volt, aki ennél kevesebb pénzből élt, az relatív jövedelmi szegénynek számított. Ez a szegénységi küszöb persze tagállamonként eltér, és az alapján, hogy az Egyesült Királyság 19,1 százalékos relatív jövedelmi szegénységi rátával a lista első felében van, arra a következtetésre is juthatnánk, hogy magyar nyugdíjasok jobban élnek a briteknél.

Csakhogy 2016-ben jelenlegi forintárfolyamon számolva (ez vitatható módszertan, de nagyságrendileg látszik, hogy mire akarunk kilyukadni) a brit medián ekvivalens jövedelem 60 százaléka csaknem 460 ezer forint volt, ami még a jóval magasabb brit árszínvonal mellett is sokkal jobb életszínvonalat biztosít a magyar medián 60 százalékánál.

Az ábrán az látszik, hogy az európai uniós országok többségében (ahol rendelkezésre állnak 2017-es adatok) a relatív jövedelmi szegénységben élő nyugdíjasok aránya 10 és 25 százalék között alakult. Magyarország tényleg élmezőnyben van ezen a listán, ami azt jelenti, hogy relatíve jó a magyar nyugdíjasok jövedelmi helyzete a társadalom többi részéhez képest.

Négy országban magasabb az arány 30 százaléknál: Észtországban, Lettországban, Litvániában és Bulgáriában vannak a legink

ább leszakadva a nyugdíjasok a társadalom többi csoportjához képest. A legalacsonyabb arányt Franciaországban, Szlovákiában, Dániában és Luxemburgban mérték, azaz ezekben az országokban él a legkevesebb nyugdíjas a szegénységi küszöb alatt.

Amiben viszont elég gyengén állunk
A relatív jövedelmi szegénység viszont a szegénységet mérő mutatószámok közül csak az egyik. A szegénységet sokkal szemléletesebben mutatja az anyagi depriváció, amit a statisztikusok úgy mérnek, hogy megkérdezik a háztartásoktól, hogy különféle kiadásokra van-e pénzük. Így jön ki, hogy "súlyosan anyagilag depriváltnak" számít az, ha valakire az alábbi kilenc tételből legalább három igaz: (1) nem tud időben lakbért vagy rezsit fizetni, (2) nem tud rendesen fűteni, (3) nincs pénze váratlan kiadásokra, (4) nem tud rendszeresen húst enni, (5) nincs pénze egy hét üdülésre (6), nincs autója, (7) nincs mosógépe (8) nincs tévéje, (9) nincs telefonja.

Az alábbi ábrán látszik, hogy 2016-ban ebből a szempontból a magyar nyugdíjasok az EU középmezőnyébe tartoztak, durván minden tizedik magyar nyugdíjas számított súlyosan depriváltnak. Bár az Eurostat adatbázisában nincsenek 2017-re vonatkozó adatok, de trendszerűen ez az arány valószínűleg tovább csökkent, amire abból lehet következtetni, hogy a KSH adatai alapján a 65 évnél idősebbek körében a súlyosan depriváltak aránya 2017-ben 5,6 százalékra csökkent (kifejezetten nyugdíjasokra vonatkozó aránya a KSH nyilvános adatai között nincsen).

Megnéztünk tehát két mutatószámot, az egyik inkább a nyugdíjasok relatív pozícióját mutatja szemléletesen, a másik pedig a konkrét életszínvonalukra fókuszál. Van viszont egy harmadik mutató is, ennek az a neve, hogy "szegénység vagy társadalmi kirekesztés kockázatának kitettek aránya".

Ez viszont abban jó, hogy egyszerre mutatja meg az előbbi szempontokat, ugyanis mindenki beletartozik ebben a kategóriába, aki az első kettő bemutatott kategória bármelyikébe beletartozik. Valójában egyébként van még egy negyedik kategória is, ami alapján be lehet kerülni ebbe a kategóriába, ide tartoznak azok, akik alacsony munkaintenzitású háztartásban élnek, de ez a nyugdíjasok esetében nem releváns.

Ez alapján a magyar nyugdíjasok 19 százaléka számított szegénynek 2016-ban, ami szintén uniós átlag feletti érték.

Az is érdekes viszont, hogy trendszerűen 2007 óta a súlyos deprivációban élők aránya és a szegénység vagy társadalmi kirekesztés kockázatának kitettek aránya is csökkent. Az Eurostat adatai alapján a 2013-tól kezdve nő a relatív jövedelmi szegénység aránya a magyar nyugdíjasok körében.Ez viszont sokkal inkább statisztikai elszegényedés, inkább az egyenlőtlenség növekedéseként érdemes értelmezni. Arról van szó ugyanis, hogy az ezekre az évekre jellemző magasabb bérnövekedési tempó miatt az alkalmazottak jövedelme jobban nőtt, mint az inflációhoz kötött nyugdíj, így sok nyugdíjas a növekvő szegénységi küszöb alatt találta magát hirtelen.

2017-ben egyébként összesen 14,2 százalék volt a relatív jövedelmi szegénységben élő nyugdíjasok aránya az Európai Unióban: ez az arány nem sokkal magasabb, mint a 2016-os volt 2013 viszont folyamatosan növekszik ez az érték, akkor 12,6 százalék volt.

Ugyanis ha megnézzük, hogy a válság óta hogyan változott a leginkább összetett kategória, a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitettek aránya, akkor látjuk, hogy az EU tagállamok nagy többségében csökkenés volt.

(Borítókép: Orbán Viktor Facebook oldala)

Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Magyar pénzből fejlesztené a horvát focit Mészáros Lőrinc!
Újabb külföldi halál karavánt fotóztak itthon! - a hatóság tehetetlen!
Segíts egy megosztással a kórházban hagyott ikreknek!
Hírhez tartozó kép:
Magyar pénzből fejlesztené a horvát focit Mészáros Lőrinc!
Újabb külföldi halál karavánt fotóztak itthon! - a hatóság tehetetlen!
Újabb külföldi halál karavánt fotóztak itthon! - a hatóság tehetetlen!
Segíts egy megosztással a kórházban hagyott ikreknek!
Megbukott osztrák kormány: olyan médiahálózatot szeretnék, amilyen Orbánnak van!
Nem először vertek meg postást Magyarországon!
Inkább megyek a börtönbe, mint haza az asszonyhoz! - teljesen megőrült ez a 70 éves férfi!
Karcolás nélkül megúszta a ketté szakadt Audi tulaja!
Buszmegállóban élesztették újra az idős nőt ezek a tűzoltók!
Halálra taposott egy embert egy elefánt, mert kövekkel megdobálták a kicsinyét!
Festmény készült Orbán Ráhelről: megihlette a művészeket a miniszter lánya! - ezt látnod kell!
Beismerték: Letelepedést árul Orbán Ráhel vendéglátója!
Mészáros: hogy idáig eljutottam, bizonyára szerepet játszik a Jóisten, a szerencse és Orbán Viktor!
Rettegnek a romák a politikai erődemonstrációtól Törökszentmiklóson!
Egyből ugrott a jogsija, mert majdnem elütött két kisgyereket! + videó
Meghalt a járókeretes férfi, akit egy fiatal nő lelökött a buszról!
Mészáros interjú: Nagyon régen szereltem utoljára gázt!
Két lakcímkártyával szavaznak majd Orbánra ezek a határon túli magyarok!
Kilakoltatások: rendkívüli ülést tartanak, de a Fidesz nem vesz részt rajta!
Mészáros cégei mínuszban zártak a tőzsdén az USA szankciók miatt!
Orbán bizakodó: Jó ország ez, csak rendbe kell tenni!
Apu képben van: másik gyereket vitt haza az óvodából a kislánya helyett!
Tiborcz egy közel 50 milliós luxus terepjáróval lepte meg magát!
Fegyverkezik a kormány: 5 milliárd a keret!
Szolnoki százmilliós lefoglalás! Lecsapott a TEK!
Horror Ózdon: kivégezte gyerekeit egy késsel a családfő!
Az EU visszavágott: Orbán képe is plakátra került!
Jogsi nélkül vezetett, majd elbújt egy bokorban amikor jöttek a zsaruk!
Trump átvágta Orbánt: a találkozó után szankciókat indított ellene!
Mészáros a barátival koccintott a sikerre!
Mészáros lett az ország legnagyobb földesura!
Ha Orbán nem hátrál, akkor a befektetők elfordulnak Magyarországtól!
Jövőre sem kap segítséget az egészségügy!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Elkapták a Budapesten lövöldöző férfit, döbbenetes dolog derült ki róla!
A szülők még mindig keresik az eltűnt kisfiút!
Orbán: jó magam is 72 évig fogok dolgozni és ezt várom el mindenkitől!
Botrány: 46 éves rendőrt lőtt fejbe a hungarista vezér!
A facebook kivégezte a kormánypárti médiát! Rengeteg oldalt törölt!
Mónika YouTube csatornája népszerűbb mint anno a műsora volt!
Szijjártó nagyon csúnyán beégett a CNN-nek adott élő interjúban! - kínos videó
Vagyonbefagyasztást indít az USA Mészáros Lőrinccel szemben!
Videóra vették ahogy a biztonsági őr agyba-főbe veri ezt a magyar férfit!
Politikai csavar: pert vesztett Mészáros Lőrinc!
Több mint 3 milliárdért vásároltak festményt Orbánék!
Csúcstalálkozóként emlegeti Orbán az amerikai útját!
Washington botrány: beutazási tilalom Mészáros Lőrinccel szemben!
Időjárás: zápor, zivatar, országos figyelmeztetés!
Tilos arcot mosni zuhanyzás közben!
Öngyilkos lett a kislány, miután az Instagramon megszavazták!
Halálos előzés: életét vesztette a BMW sofőrje!
Amerika lefoglalt egy észak-koreai hajót!
Mentősökre támadt ez a részeg férfi!
Szó szerint berepült a célba ez a gátfutó!
Kiderült az EU hogyan becézi Orbánt a háta mögött!
Bajban az autóipar, megszorításokat terveznek hazánkban is!
Fidesz: folyamatosan építjük, felújítjuk és fejlesztjük a kórházakat!
Ismeretlen tettesek átírták a Fidesz plakátjait!
Hazánkba is ér­ke­zett az al­ler­giát okozó cu­kor­ból!
Orbánék közel 10 milliárdot fizettek ki ennek az orosz fővállalkozónak!
Mészáros vagyona már kétszer akkora, mint az angol királynőé!
Sok körzetben nem lesz ellenzéki szavazatszámláló!
Matolcsy fiai pont jókor menekítették ki pénzüket a bedőlt bankból!
Külföld: Trump megsimogatta Orbán buksiját!
Rekordszennyezés: semmi nem okoz akkora kárt mint az emberiség!
Amerikába tartó hajókat robbantottak fel!
Nem fogod elhinni mit találtak a Mariana-árok legmélyén!
Időjárás: bőrig ázunk a következő 3 napban!
Kitolatott a szervizből, egyenesen a folyóba! + videó
Segíts egy megosztással: nyom nélkül eltűnt ez a kislány!
Közel 300%-kal nőttek a képviselői fizetések!
Ha sz*r kerül a palacsintába, az egész Fidesz-vezérkar el fog tűnni az országból!
Döbbenet Pesten: az utcán vizelte le az autót ez az igénytelen férfi!
Eldurvult iskolai vita: fejszével támadt a többieknek ez a tini!
Így fogadta Trump Orbán Viktort!
Hivatalos: törvénysértő volt a Fidesz kampány!
Betört egy házba, játszott a kutyával, elmosogatott majd lelépett!
Segíts megtalálni ezt a férfit! - Követte és fogdosta áldozatát!
Nem sikerült újraéleszteni a 7 éves kisfiút, az édesapát őrizetbe vették!
Óriási döglött patkányt találtak Pesten!
Teherautó gázolta el a 62 éves szombathelyi nőt!
Kisvárda: a szülőknek kell összedobni a pénzt az iskola felújítására!
A vihar miatt megbénult a vonatközlekedés is!
Öngyilkos lett a férfi, mert a kutyusát elaltatták a hatóságok!
Drogot találtak a mosonmagyaróvári taxisnál! - kattant a bilincs!
Denevér harapott meg egy kisgyereket Újpesten! - keresik az anyukát!
Tragédia: több mint 20 ember fulladt a Tiszába!
A Honvédkórház egy része teljesen leállt! - nincs rá pénz!
Orbán volt bizalmasa nyilatkozott: Az Isten óvja meg tőlük Magyarországot!
Beviszik a kórházi betegekhez a szavazó urnákat, nehogy lemaradjanak a szavazásról!
Deutsch megint üzent Brüsszelnek: a bevándorlást meg kell állítani!
Stratégiát váltott Orbán: egyre többet pózol gyerekekkel!
A kormány hazudott, Brüsszel nem támadja a babaváró támogatást!
Káosz Budapesten a futóverseny miatt!
Katasztrofális vontatást fotóztak az M3-ason: a románok megint nagyot alkottak!
Esernyő ma legyen mindenkinél!
Nem titkolózik tovább Schumacher családja, szívszorító titkokat árultak el!
Kormány titok kik döntöttek Mészáros szállodáinak állami támogatásairól!
Visszavonták a Fidesz büntetését: jogszerű az állampolgárok megtévesztése!
A Fidesz egy virtuális valóságban él! - eldurvult a kampány!
Segíts egy megosztással: eltűnt egy 12 éves kislány Budapesten!
Gumi nélkül ment ez a BMW-s az autópályán!
Közel 8 milliós bírságot kapott a TV2!
Trump háborút kezdett: minden kínai termékre jön a büntetővám!
Romokban a babaváró hitel: Brüsszel nem ad rá pénzt az országnak!
Fogak nőttek egy kisfiú agyában!
Gyerekekkel kampányol a miniszterelnök úr!
Elfogták a férfit, aki kiszivárogtatta az érettségi esszékérdéseit!
Közel 2800 templomot újított fel az Orbán-kormány!
Orbán és Trump milliárd dolláros fegyverüzletéről beszél mindenki!
Már egészségbiztosítást is árul Mészáros Lőrinc!
Szujó emberi okok miatt távozott az M4 Sporttól!
Kis híján halálra éheztették ezt a kislányt a szülei!
Lefotóztak egy madarat ami elvileg 100 ezer éve kihalt!
Jégeső és erőteljes lehűlés a következő négy napra a jóslat!
Orbán ajándékként osztogatják az EU-s forrásból vásárolt élelmiszer csomagokat!
Nevetgélős műsort csinált a Hír TV a férfival, aki agyonvert egy 16 éves kislányt!
Mészáros Lőrincnél landoltak ezek a reklám cégek is!
Semjén avatta fel az állatokat védő szent szobrot!
Orbán számonkérését követelik amerikai szenátorok!
Senki sem segített a diszkó előtt megalázott magyar lánynak!
Katasztrófa: rengeteg olaj ömlött a tengerbe a hajó-balesetben!
Közel 80 év után újra láttak kékszemű galambocska fiókát!
Pótkereke sem volt az M3-son halálra gázolt kereket cserélő férfinak!
Pápai Jocit választották az Eurovízió legszexibb pasijának!
Vihar és eső miatt adtak ki veszélyjelzést az országra!
Orbán közölte, hogy nem hajlandó vállalni a tévés vitát amire felkérték!
Közterületes dulakodott az MSZP-s aktivistával! + videó
Orbán kampány: rajongtak a kisgyerekek Viktor bácsiért!
Megint Kína: élő kiskutyákat lehet nyerni egy játékgépből!
Veszélyes anyagot szállított az M0-son felborult kamion!
Padlóra küldi a nyugdíjasokat az infláció!
Kisteherautó szakította át a zajvédő falat a Nagykőrösi úton!
Kint van a rendőrség Oszter Sándornál!
Orbán bőkezű: több mint 2 milliárdot adott az egyházaknak!
Virágzik a szakdolgozat biznisz: alig 100 ezerért már kapunk szakdolgozatot!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva