thepost / Magyarország / Budapest / 2019.05.20
THE POST
           
20
Munkaerőhiány és kivándorlás: nyugdíjasokat keresnek építkezésekre!
Ez is érdekelhet:
Ellepte az internetet az Orbánékról készített gúnyképek sokasága!
A legszegényebb régióban Orbánra szavaznak - tegnap sonkát osztottak!
Előkerült Orbán Gáspár élő bejelentkezése!
Egy év alatt 25-40 százalékkal nőtt az ingatlanszektor és az építőipar területén működő cégek által feladott álláshirdetések száma, ugyanakkor mind az adott kategóriákban indított kereséseké, mind az adott kategóriákra történő jelentkezéseké jelentősen csökkent. Egyre égetőbb a szakemberhiány, és nem feltétlenül a pénz az akadály. Államilag is támogatott masszív képzés és céges támogatás is kellene.


A felvételi statisztikák alapján az építőmérnök szak iránti érdeklődés évek óta stagnál, továbbra is a hetedik helyet foglalja el a népszerűségi sorrendben a műszaki alapszakok között. Míg 2010-ben több mint 900 hallgató tanult valamelyik hazai építőmérnöki karon, addig ez a szám 2017-re 400-ra csökkent. Nem meglepő tehát az egyik állásportálon ősszel megjelent mondat:

Építésvezetőt keresek. Nyugdíjas is jöhet!


Ma is és még sokáig lehetne ilyennel találkozni. Akárcsak a havi nettó 2500 eurós jövedelemmel a hasonló munkákra, pozíciókra. Azt gondolnánk, hogy csak a kisebb fejlesztők és kivitelezők izzadnak emiatt, merthogy a nagyok elszipkázzák az itthon maradtakat. Tévedés: a fenti hirdetést egy magyar viszonyok között óriásnak számító cég adta fel, majd tovább böngészve ezt és más oldalakat, arra jutottunk, hogy más nagyok is próbálkoznak.

Hegesztők aranyáron

A hegesztőkért és villanyszerelőkért késhegyig menő a küzdelem, szinte bármit megadnak értük. Nem ritka a nettó 500-600 ezer forint. A mérnökök és műszaki előkészítők, bérbeadásért felelősök, létesítménymenedzserek és projektvezetők is viszonylag gyors felvételre és nagy fizetésre számíthatnak. A közép- és felső vezetőknél általában 1-5 éves tapasztalatot vagy nyelvtudást várnak el, a kékgallérosoknál nagyon sok esetben az éppen csak a munkaerőpiacra belépetteket is felveszik. Természetesen különféle "tanácsadók" is kellenek, jobbára a közvetítő hálózatok franchise-tagjaihoz, ahol - mint tudjuk - igen magas, mintegy 40-50 százalékos a fluktuáció.

Egy érintett vállalkozás két okból hirdethet: elvándoroltak tőle a szakemberek, vagy újabb projekteket indított, és onnan hiányzik valamennyi hozzáértő. Mindkét esetben gyorsan szeretné betölteni a lyukakat, mert sok pénz múlik ezen, például nagyon fájó kötbért kell fizetnie amiatt, hogy csúszik a projekt.

Egy év alatt 25-40 százalékkal nőtt az ingatlanszektor és az építőipar területén működő cégek által feladott álláshirdetések száma, ugyanakkor mind az adott kategóriákban indított kereséseké, mind az adott kategóriákra történő jelentkezéseké jelentősen csökkent.

Minden villanyszerelő külföldön próbálkozna? Is. Vagyis a keresők más csatornákon is megtalálják a nekik tetsző állásokat - vonta meg a mérleget Blaski Judit, a HVG HR Centerének igazgatója. Utalt rá, hogy az égető gondok miatt az idei tavaszi állásbörzén külön ingatlanos-építőipari szekciót hoztak létre, az őszin is több nagy építőipari cég és fejlesztő jelen volt. Ha a hirdetések területi megoszlását nézzük, látható, hogy főleg a fővárosba és környékére keresnek fehérgallérosokat és szakmunkásokat. A vezető szerint a blue-collar területen már több helyen konkrét jövedelmi adatok is megjelennek az álláshirdetésekben, azonban különösen az építőiparra jellemző kisebb átláthatóság nyilvánul meg abban, hogy ezen a területen legfeljebb fizetési sávokat jelölnek meg a leendő munkaadók.


Mi az orvosság a két-három évvel ezelőttihez képest jelentősen magasabbra szabott béren kívül?

Egyértelmű gyógyírt nem látni, azonban egyre többször bukkan fel a lakhatási támogatás, jelezve, hogy megéri messzebb lévő megyékből az adott céghez költözni, bár ez egyelőre főleg a fővárosi munkahelyekre érvényes. Ha egy vállalatnak nagyon kell valaki, zokszó nélkül kifizeti a bejárási költségeket vagy az albérlet egy részét, a nagyon nagyok munkásszállókban is elhelyezik a szakmunkásokat vagy a segéderőt.

Hogy ez nem mindig magyarországi?

Ezen már senki sem lepődik meg. Számos építőipari gyártó vagy kivitelező foglalkoztat ukrán, román munkae

rőt, illetve erdélyi, délvidéki vagy felvidéki magyarokat. Egyre több az ázsiai munkaerő is. Bérelt buszokkal szállítják őket külföldről, de a magyar városokból is rendszeres a szervezett buszos forgalom.

Mennyire játszik szerepet az ingatlanos-építőipari ágazatban a digitalizáció?

Megjelennek-e erre utaló jelzések a hirdetésekben? - tettük a fel a mostanában kötelező kérdéseket. Az igazgató szerint igen, de főleg a magasabb pozíciókban elvárás a digitális képességek megléte. Sok cég ma már nem a hasonló munkakörben szerzett tapasztalat időtartamát, hanem a nélkülözhetetlen kompetenciákat térképezi fel, majd képzési tervek keretében fejleszti a szakterületén egyébként ígéretesnek tűnő jelöltet. Az igazgató hozzáfűzte még, hogy az életben maradáshoz és a fejlődéshez megérett az idő az ingatlanos és építőipari cégek szervezeti átalakítására is.

Az automatizáció és a digitalizáció gyökeresen átalakíthatja az ágazatot, ebben minden szakember megegyezik. A munkaszervezés és a munkák jellege a végsőkig optimalizált lesz, van már ezeket segítő mobilapplikáció Magyarországon is. A kreatív együttműködést igénylő szakterületeken viszont továbbra is szükség lesz a nyitott, több nyelven beszélő, fizikailag is jelen lévő munkatársakra. Éppen ilyeneket fognak keresni a jövő hirdetéseiben is, vélik szinte mindannyian.

A jövő generációja

Van-e olyasfajta "előnevelési" hajlandóság az ingatlanos és építőipari cégeknél, ami a járműiparban teljesen elfogadott Magyarországon is - adódik a következő kérdés. Vagyis hosszú távra gondolva támogatnak-e szakképző helyeket, netán a felsőoktatás egyes intézményeit, mint a Bosch, a Mercedes vagy az Audi esetében?

Sokkal kevésbé elterjedt ez az ingatlanos és építőipari cégek között, és nem tudnak olyan nyomást kifejteni a kormányzatra vagy az illetékes szaktárcára, mint a külföldi járműipari nagyvállalatok. Elszórt kezdeményezésekről tudni, kisebb ösztöndíjakról hallani. A Strabag és a HB Reavis diákoknak szóló szakmai programokkal, előadásokkal, építési területek látogatásával igyekszik segíteni. A KÉSZ Csoport az egyik kecskeméti iskolával folytat együttműködést. Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület pár éve sikerrel viszi az ifjú fejlesztők ötpályázatát, itt biztos feltűntek olyan fiatalok, akik később helyet találnak valamelyik nagyobb vállalatnál. Egy ingatlanos vállalat céges márkájának is igen jót tesz, ha támogat egy képzési programot, vagy ösztöndíjakat ad. Megdicsérhetik azt a marketingest, aki bedobja ezt az ötletet. A marketing értékesítést segítő funkciója ugyanis kevéssé érvényesül, hiszen más időket élünk, most még könnyű eladni a lakást és az irodaházat.

Kevés a celebmarketing

Néhány év óta eléggé unatkozhatnak az ingatlanos cégek marketingesei: annyira megy a piac, hogy szinte mindegy, lakást vagy irodát árulnak-e. Könnyűnek tűnhet a kenyér, de nem az, csak más utakon kell megszerezni. Ha egyszer majd beüt a válság - merthogy beüt -, akkor még inkább elő kell venni a bugyrokból a kreativitást és a rugalmasságot.

Az eszköztárban ma már nem látjuk a celebeket, alig vetik be őket óriásplakátokon vagy a kereskedelmi tévék műsoraiban. Közösségi oldalakon még nyomulnak velük, de csak a lakásfronton. Az irodáknál a zöldre és az új generáció igényeire lőnek, a plázáknál az "élmény" lett a divatos kulcsszó. Mindenható lett az online világ, de az image ápolására még mindig inkább a hagyományosnak mondott felületeket használják.

A kommunikációt sok helyütt belső erőkkel oldják meg, így nagyobb a kontroll, az az üzenet jut el és oda, ahová gondolják, és olcsóbb is. Nem működik viszont a friss szem és a nagyobb rálátás, ami csak külső szolgáltatók bevonásával lehetséges. Ilyenekből Dunát lehet rekeszteni, szerencsére egyre több ügynökség kezdi érteni az ingatlanpiacot. Küzdelmük erősödhet a jövőben, mert a nagy fejlesztők és kivitelezők általában 2-3 évente cserélik a külsős alvállalkozókat.

https://www.portfolio.hu/
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Mészáros: Jó könnyen pénzt szerezni, de szeretünk megdolgozni érte!
Óriási bukás: több száz elektromos autó rohad ezen az autótelepen!
Ma van a méhek világnapja, Ők az élet nektárjai!
Hírhez tartozó kép:
Mészáros: Jó könnyen pénzt szerezni, de szeretünk megdolgozni érte!
Óriási bukás: több száz elektromos autó rohad ezen az autótelepen!
Óriási bukás: több száz elektromos autó rohad ezen az autótelepen!
Ma van a méhek világnapja, Ők az élet nektárjai!
Ellepte az internetet az Orbánékról készített gúnyképek sokasága!
A legszegényebb régióban Orbánra szavaznak - tegnap sonkát osztottak!
Előkerült Orbán Gáspár élő bejelentkezése!
Mutatjuk milyen amikor két idióta találkozik az úton!
Nincs vádalku: 12 év várhat Lajcsira!
Romokban a kórház rendszer: 1 hónap alatt 5 milliárdos adósság!
Vénykötelessé tesznek több fájdalomcsillapítót!
Nem jelenti fel a támadóját Schwarzenegger!
Segíts egy megosztással: elhunyt a 38 éves anya, hat gyermek várta haza!
Segíts egy megosztással a kórházban hagyott ikreknek!
Megbukott osztrák kormány: olyan médiahálózatot szeretnék, amilyen Orbánnak van!
Nem először vertek meg postást Magyarországon!
Inkább megyek a börtönbe, mint haza az asszonyhoz! - teljesen megőrült ez a 70 éves férfi!
Karcolás nélkül megúszta a ketté szakadt Audi tulaja!
Buszmegállóban élesztették újra az idős nőt ezek a tűzoltók!
Halálra taposott egy embert egy elefánt, mert kövekkel megdobálták a kicsinyét!
Festmény készült Orbán Ráhelről: megihlette a művészeket a miniszter lánya! - ezt látnod kell!
Beismerték: Letelepedést árul Orbán Ráhel vendéglátója!
Mészáros: hogy idáig eljutottam, bizonyára szerepet játszik a Jóisten, a szerencse és Orbán Viktor!
Orbánt Tiborcz sikereiről kérdezték, de még válaszolni sem volt hajlandó!
Az év politikai botránya: rejtett kamerás felvétel buktatta le Orbán leendő partnerét!
Rettegnek a romák a politikai erődemonstrációtól Törökszentmiklóson!
Egyből ugrott a jogsija, mert majdnem elütött két kisgyereket! + videó
Meghalt a járókeretes férfi, akit egy fiatal nő lelökött a buszról!
Fegyverkezik a kormány: 5 milliárd a keret!
Szolnoki százmilliós lefoglalás! Lecsapott a TEK!
Horror Ózdon: kivégezte gyerekeit egy késsel a családfő!
Az EU visszavágott: Orbán képe is plakátra került!
Jogsi nélkül vezetett, majd elbújt egy bokorban amikor jöttek a zsaruk!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Óriási bukta: az EU-nak is azt javasolták, hogy zárolja Mészáros vagyonát!
Melegítő és trottyos gatya: milliárdos segítséget kap a kormány divat!
Trump átvágta Orbánt: a találkozó után szankciókat indított ellene!
Mészáros a barátival koccintott a sikerre!
Mészáros lett az ország legnagyobb földesura!
Ha Orbán nem hátrál, akkor a befektetők elfordulnak Magyarországtól!
Kutyusával együtt tűnt el ez a budapesti vállalkozó!
Leállt a kecskeméti Mercedes gyár építése!
Kártérítési per: belehalt az agyhártya gyulladásba a kétéves Máté!
Elkapták a Budapesten lövöldöző férfit, döbbenetes dolog derült ki róla!
A szülők még mindig keresik az eltűnt kisfiút!
Orbán: jó magam is 72 évig fogok dolgozni és ezt várom el mindenkitől!
Botrány: 46 éves rendőrt lőtt fejbe a hungarista vezér!
A facebook kivégezte a kormánypárti médiát! Rengeteg oldalt törölt!
Mónika YouTube csatornája népszerűbb mint anno a műsora volt!
Több mint 10 millió forint adományt küldünk Srí Lankának!
Csúcstalálkozóként emlegeti Orbán az amerikai útját!
Washington botrány: beutazási tilalom Mészáros Lőrinccel szemben!
Időjárás: zápor, zivatar, országos figyelmeztetés!
Tilos arcot mosni zuhanyzás közben!
Öngyilkos lett a kislány, miután az Instagramon megszavazták!
Akár 100 év börtönt is kaphatnak azok az orvosok akik abortuszt hajtanak végre!
Orbán halálát kívánta ez a professzornő! - a Fideszesek kiborultak!
Orbán: az elmúlt 100 évben aligha voltunk mi ilyen jó bőrben!
Rálőttek egy képviselőre: a kamerák mindent felvettek!
Képviselői bért szeretnének az orvosok!
A gyerekek a forró autóban várakoztak, amíg anyuci cipőt próbálgatott!
Mindenhol csökkent, csak hazánkban nőtt a daganatos megbetegedések száma!
Halálos előzés: életét vesztette a BMW sofőrje!
Amerika lefoglalt egy észak-koreai hajót!
Mentősökre támadt ez a részeg férfi!
Bajban az autóipar, megszorításokat terveznek hazánkban is!
Fidesz: folyamatosan építjük, felújítjuk és fejlesztjük a kórházakat!
Ismeretlen tettesek átírták a Fidesz plakátjait!
Hazánkba is ér­ke­zett az al­ler­giát okozó cu­kor­ból!
Orbánék közel 10 milliárdot fizettek ki ennek az orosz fővállalkozónak!
Mészáros vagyona már kétszer akkora, mint az angol királynőé!
Sok körzetben nem lesz ellenzéki szavazatszámláló!
Matolcsy fiai pont jókor menekítették ki pénzüket a bedőlt bankból!
Külföld: Trump megsimogatta Orbán buksiját!
Rekordszennyezés: semmi nem okoz akkora kárt mint az emberiség!
Bombákat készített a kaposvári férfi: a TEK lecsapott rá!
A hangok mondták a gödi láncfűrészes férfinak, hogy ölje meg az ikertestvérét!
Amerikába tartó hajókat robbantottak fel!
Nem fogod elhinni mit találtak a Mariana-árok legmélyén!
Időjárás: bőrig ázunk a következő 3 napban!
Hivatalos: törvénysértő volt a Fidesz kampány!
Betört egy házba, játszott a kutyával, elmosogatott majd lelépett!
Segíts megtalálni ezt a férfit! - Követte és fogdosta áldozatát!
Nem sikerült újraéleszteni a 7 éves kisfiút, az édesapát őrizetbe vették!
Óriási döglött patkányt találtak Pesten!
Mentőhelikopter szállt le a dorogi óvodánál!
Orbán gépe biztonságban megérkezett Washingtonba!
Hihetetlen: 31 fok van az északi sarkkörnél!
Koponyacsonttörés egy általános iskolai vita közben Ózdon!
Leleplező videó: így kerül Orbánhoz Mészáros pénze!
Teherautó gázolta el a 62 éves szombathelyi nőt!
Kisvárda: a szülőknek kell összedobni a pénzt az iskola felújítására!
A vihar miatt megbénult a vonatközlekedés is!
Öngyilkos lett a férfi, mert a kutyusát elaltatták a hatóságok!
Drogot találtak a mosonmagyaróvári taxisnál! - kattant a bilincs!
Denevér harapott meg egy kisgyereket Újpesten! - keresik az anyukát!
Tragédia: több mint 20 ember fulladt a Tiszába!
A Honvédkórház egy része teljesen leállt! - nincs rá pénz!
Orbán volt bizalmasa nyilatkozott: Az Isten óvja meg tőlük Magyarországot!
Beviszik a kórházi betegekhez a szavazó urnákat, nehogy lemaradjanak a szavazásról!
Az EU közleményt adott ki arról, hogy Orbán hazudik!
A Fidesz szerint Soros György áll az Orbánt kritizáló amerikaiak mögött!
Deutsch megint üzent Brüsszelnek: a bevándorlást meg kell állítani!
Stratégiát váltott Orbán: egyre többet pózol gyerekekkel!
A kormány hazudott, Brüsszel nem támadja a babaváró támogatást!
Segíts egy megosztással: eltűnt egy 12 éves kislány Budapesten!
Gumi nélkül ment ez a BMW-s az autópályán!
Közel 8 milliós bírságot kapott a TV2!
Trump háborút kezdett: minden kínai termékre jön a büntetővám!
Romokban a babaváró hitel: Brüsszel nem ad rá pénzt az országnak!
Ismeretlen rádiójelet fogtak a Tejútrendszeren túlról!
Hivatalosan a gazdag Tiborcz tartja el a csóró Orbánt!
Titkos Orbán magánrepülőzése, a magán élet védelme miatt!
Az anyuka a telefonját nyomkodta, amíg a kisfiát elgázolta egy teherautó! - sokkoló videó!
Két szirénázó rendőrautó ütközött össze, így emlékeznek a balesetben elhunyt rendőrre!
Teljes útzár, traktorral karambolozott egy BMW!
Gyerekekkel kampányol a miniszterelnök úr!
Elfogták a férfit, aki kiszivárogtatta az érettségi esszékérdéseit!
Közel 2800 templomot újított fel az Orbán-kormány!
Orbán és Trump milliárd dolláros fegyverüzletéről beszél mindenki!
Már egészségbiztosítást is árul Mészáros Lőrinc!
Szujó emberi okok miatt távozott az M4 Sporttól!
Kis híján halálra éheztették ezt a kislányt a szülei!
Lefotóztak egy madarat ami elvileg 100 ezer éve kihalt!
Jégeső és erőteljes lehűlés a következő négy napra a jóslat!
Orbán ajándékként osztogatják az EU-s forrásból vásárolt élelmiszer csomagokat!
Több százezren látták már az Orbán családról készült videót!
Orbán nyilatkozatai pusztán szósaláták!
Nevetgélős műsort csinált a Hír TV a férfival, aki agyonvert egy 16 éves kislányt!
Mészáros Lőrincnél landoltak ezek a reklám cégek is!
Semjén avatta fel az állatokat védő szent szobrot!
Orbán közölte, hogy nem hajlandó vállalni a tévés vitát amire felkérték!
Közterületes dulakodott az MSZP-s aktivistával! + videó
Orbán kampány: rajongtak a kisgyerekek Viktor bácsiért!
Megint Kína: élő kiskutyákat lehet nyerni egy játékgépből!
Veszélyes anyagot szállított az M0-son felborult kamion!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva