Főoldal Feliratkozás Magyarország    2019-01-24
Munkaerőhiány és kivándorlás: nyugdíjasokat keresnek építkezésekre!
Munkaerőhiány és kivándorlás: nyugdíjasokat keresnek építkezésekre!
Egy év alatt 25-40 százalékkal nőtt az ingatlanszektor és az építőipar területén működő cégek által feladott álláshirdetések száma, ugyanakkor mind az adott kategóriákban indított kereséseké, mind az adott kategóriákra történő jelentkezéseké jelentősen csökkent. Egyre égetőbb a szakemberhiány, és nem feltétlenül a pénz az akadály. Államilag is támogatott masszív képzés és céges támogatás is kellene.


A felvételi statisztikák alapján az építőmérnök szak iránti érdeklődés évek óta stagnál, továbbra is a hetedik helyet foglalja el a népszerűségi sorrendben a műszaki alapszakok között. Míg 2010-ben több mint 900 hallgató tanult valamelyik hazai építőmérnöki karon, addig ez a szám 2017-re 400-ra csökkent. Nem meglepő tehát az egyik állásportálon ősszel megjelent mondat:

Építésvezetőt keresek. Nyugdíjas is jöhet!


Ma is és még sokáig lehetne ilyennel találkozni. Akárcsak a havi nettó 2500 eurós jövedelemmel a hasonló munkákra, pozíciókra. Azt gondolnánk, hogy csak a kisebb fejlesztők és kivitelezők izzadnak emiatt, merthogy a nagyok elszipkázzák az itthon maradtakat. Tévedés: a fenti hirdetést egy magyar viszonyok között óriásnak számító cég adta fel, majd tovább böngészve ezt és más oldalakat, arra jutottunk, hogy más nagyok is próbálkoznak.

Hegesztők aranyáron

A hegesztőkért és villanyszerelőkért késhegyig menő a küzdelem, szinte bármit megadnak értük. Nem ritka a nettó 500-600 ezer forint. A mérnökök és műszaki előkészítők, bérbeadásért felelősök, létesítménymenedzserek és projektvezetők is viszonylag gyors felvételre és nagy fizetésre számíthatnak. A közép- és felső vezetőknél általában 1-5 éves tapasztalatot vagy nyelvtudást várnak el, a kékgallérosoknál nagyon sok esetben az éppen csak a munkaerőpiacra belépetteket is felveszik. Természetesen különféle "tanácsadók" is kellenek, jobbára a közvetítő hálózatok franchise-tagjaihoz, ahol - mint tudjuk - igen magas, mintegy 40-50 százalékos a fluktuáció.

Egy érintett vállalkozás két okból hirdethet: elvándoroltak tőle a szakemberek, vagy újabb projekteket indított, és onnan hiányzik valamennyi hozzáértő. Mindkét esetben gyorsan szeretné betölteni a lyukakat, mert sok pénz múlik ezen, például nagyon fájó kötbért kell fizetnie amiatt, hogy csúszik a projekt.

Egy év alatt 25-40 százalékkal nőtt az ingatlanszektor és az építőipar területén működő cégek által feladott álláshirdetések száma, ugyanakkor mind az adott kategóriákban indított kereséseké, mind az adott kategóriákra történő jelentkezéseké jelentősen csökkent.

Minden villanyszerelő külföldön próbálkozna? Is. Vagyis a keresők más csatornákon is megtalálják a nekik tetsző állásokat - vonta meg a mérleget Blaski Judit, a HVG HR Centerének igazgatója. Utalt rá, hogy az égető gondok miatt az idei tavaszi állásbörzén külön ingatlanos-építőipari szekciót hoztak létre, az őszin is több nagy építőipari cég és fejlesztő jelen volt. Ha a hirdetések területi megoszlását nézzük, látható, hogy főleg a fővárosba és környékére keresnek fehérgallérosokat és szakmunkásokat. A vezető szerint a blue-collar területen már több helyen konkrét jövedelmi adatok is megjelennek az álláshirdetésekben, azonban különösen az építőiparra jellemző kisebb átláthatóság nyilvánul meg abban, hogy ezen a területen legfeljebb fizetési sávokat jelölnek meg a leendő munkaadók.


Mi az orvosság a két-három évvel ezelőttihez képest jelentősen magasabbra szabott béren kívül?

Egyértelmű gyógyírt nem látni, azonban egyre többször bukkan fel a lakhatási támogatás, jelezve, hogy megéri messzebb lévő megyékből az adott céghez költözni, bár ez egyelőre főleg a fővárosi munkahelyekre érvényes. Ha egy vállalatnak nagyon kell valaki, zokszó nélkül kifizeti a bejárási költségeket vagy az albérlet egy részét, a nagyon nagyok munkásszállókban is elhelyezik a szakmunkásokat vagy a segéderőt.

Hogy ez nem mindig magyarországi?

Ezen már senki sem lepődik meg. Számos építőipari gyártó vagy kivitelező foglalkoztat ukrán, román munkaerőt, illetve erdélyi, délvidéki vagy felvidéki magyarokat. Egyre több az ázsiai munkaerő is. Bérelt buszokkal szállítják őket külföldről, de a magyar városokból is rendszeres a szervezett buszos forgalom.

Mennyire játszik szerepet az ingatlanos-építőipari ágazatban a digitalizáció?

Megjelennek-e erre utaló jelzések a hirdetésekben? - tettük a fel a mostanában kötelező kérdéseket. Az igazgató szerint igen, de főleg a magasabb pozíciókban elvárás a digitális képességek megléte. Sok cég ma már nem a hasonló munkakörben szerzett tapasztalat időtartamát, hanem a nélkülözhetetlen kompetenciákat térképezi fel, majd képzési tervek keretében fejleszti a szakterületén egyébként ígéretesnek tűnő jelöltet. Az igazgató hozzáfűzte még, hogy az életben maradáshoz és a fejlődéshez megérett az idő az ingatlanos és építőipari cégek szervezeti átalakítására is.

Az automatizáció és a digitalizáció gyökeresen átalakíthatja az ágazatot, ebben minden szakember megegyezik. A munkaszervezés és a munkák jellege a végsőkig optimalizált lesz, van már ezeket segítő mobilapplikáció Magyarországon is. A kreatív együttműködést igénylő szakterületeken viszont továbbra is szükség lesz a nyitott, több nyelven beszélő, fizikailag is jelen lévő munkatársakra. Éppen ilyeneket fognak keresni a jövő hirdetéseiben is, vélik szinte mindannyian.

A jövő generációja

Van-e olyasfajta "előnevelési" hajlandóság az ingatlanos és építőipari cégeknél, ami a járműiparban teljesen elfogadott Magyarországon is - adódik a következő kérdés. Vagyis hosszú távra gondolva támogatnak-e szakképző helyeket, netán a felsőoktatás egyes intézményeit, mint a Bosch, a Mercedes vagy az Audi esetében?

Sokkal kevésbé elterjedt ez az ingatlanos és építőipari cégek között, és nem tudnak olyan nyomást kifejteni a kormányzatra vagy az illetékes szaktárcára, mint a külföldi járműipari nagyvállalatok. Elszórt kezdeményezésekről tudni, kisebb ösztöndíjakról hallani. A Strabag és a HB Reavis diákoknak szóló szakmai programokkal, előadásokkal, építési területek látogatásával igyekszik segíteni. A KÉSZ Csoport az egyik kecskeméti iskolával folytat együttműködést. Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület pár éve sikerrel viszi az ifjú fejlesztők ötpályázatát, itt biztos feltűntek olyan fiatalok, akik később helyet találnak valamelyik nagyobb vállalatnál. Egy ingatlanos vállalat céges márkájának is igen jót tesz, ha támogat egy képzési programot, vagy ösztöndíjakat ad. Megdicsérhetik azt a marketingest, aki bedobja ezt az ötletet. A marketing értékesítést segítő funkciója ugyanis kevéssé érvényesül, hiszen más időket élünk, most még könnyű eladni a lakást és az irodaházat.

Kevés a celebmarketing

Néhány év óta eléggé unatkozhatnak az ingatlanos cégek marketingesei: annyira megy a piac, hogy szinte mindegy, lakást vagy irodát árulnak-e. Könnyűnek tűnhet a kenyér, de nem az, csak más utakon kell megszerezni. Ha egyszer majd beüt a válság - merthogy beüt -, akkor még inkább elő kell venni a bugyrokból a kreativitást és a rugalmasságot.

Az eszköztárban ma már nem látjuk a celebeket, alig vetik be őket óriásplakátokon vagy a kereskedelmi tévék műsoraiban. Közösségi oldalakon még nyomulnak velük, de csak a lakásfronton. Az irodáknál a zöldre és az új generáció igényeire lőnek, a plázáknál az "élmény" lett a divatos kulcsszó. Mindenható lett az online világ, de az image ápolására még mindig inkább a hagyományosnak mondott felületeket használják.

A kommunikációt sok helyütt belső erőkkel oldják meg, így nagyobb a kontroll, az az üzenet jut el és oda, ahová gondolják, és olcsóbb is. Nem működik viszont a friss szem és a nagyobb rálátás, ami csak külső szolgáltatók bevonásával lehetséges. Ilyenekből Dunát lehet rekeszteni, szerencsére egyre több ügynökség kezdi érteni az ingatlanpiacot. Küzdelmük erősödhet a jövőben, mert a nagy fejlesztők és kivitelezők általában 2-3 évente cserélik a külsős alvállalkozókat.

https://www.portfolio.hu/
Zuhanórepülés: sorba veszíti el a megbízásait Farkas Flórián!
Kiszel Tünde képeiről beszél megint mindenki!
Még mindig nagy a csend a rommá tört Audi R8 körül!
Hatalmas sikereket vár az Alfa az új mini terepjárójától!
Szilveszteri káosz: ennyi házi kedvenc még sosem ment világgá mint idén!
Orbán állítja: az emberek mellette állnak! + videó
Legolvasottabb hír cimkék
WC-n ülve fagyott meg a gyilkos!
Tovább mélyül a Nissan visszahívási botránya!
Ismerd meg a férfit aki magára tetováltatta hogy: OEgyG
Jól indul az új év: Olcsóbb lesz a gázolaj és a benzin is!
Na most bűnözzél: menet közben mérik a sebességedet a civilnek álcázott autók!
Verekedés, alkoholmérgezés, randalírozás: ezek a magyarok nem tudtak normálisan mulatni!
Orbán Gáspár: a Szentlélek kiválasztotta őt erre a feladatra!
Mészáros megállíthatatlan: most irány a tőzsde!
Lezuhant gép: ez az eltűnt focista utolsó üzenete!
Fényes nappal rabolták el az alapítvány igazgatójának édesanyját!
Katonák jelentek meg és számolták fel a migráns tábort!
Egy kis hó és az ország megbénult!
Úr isten: baleset a villában!
Bujkált a zsaruk elől: esküvőjén csaptak le rá a rendőrök!
Felfüggesztett börtönt kapott az állatgyilkos férfi!
Ha nem lépünk, akkor 10 éven belül kihalnak a tigrisek!
Génszerkesztett babák: erről beszélt az őrült kínai kutató!
Orbán Gáspár: rengeteg ember imádkozik értem!
Izmozás az autópályán: jobbról előzött majd kötekedett a BMW-s!
Újabb cégóriás került Mészáros Lőrinc kezébe!
Havazás és -10 fok: országos riasztást rendeltek el!
Telefonos alkalmazást indított a pápa!
Több ezerrel nőtt az Ausztriában dolgozó magyarok száma!
Tiborcz botrány: a becsült ár duplájáért épít, mégis övé a megbízás!
Videó: zebránál fékező autót előzött ez a BMW-s!
Közel 40 millióból működik Orbán Gáspár egyháza!
Majka visszavonul a tévézéstől!
Győzike és Baukó Éva az őszinte barátságukról vallott!
Csalás áldozata lett: most mégis neki kell fizetnie!
Ezért a Porschéért ölt ez a férfi!
A zenevilág örül: Győzike ismét összerakja a romantikot!
Tiborcz István cége hirtelen végelszámolás alá került!
Orbán Ráheltől ellopott telefon: a nyomozás több mint 10 millióba került eddig!
Pereskedés indul a magyar vadasparki baleset ügyében!
Kettészakadt a buszváróba csapódott BMW! + videó
Orbán Gáspár: olyan izmos fiút keres aki Jézus menyasszonya akarna lenni!
Újabb BMW kapott lángra - számos BMW modellt kitiltottak a parkolókból!
A World Trade Center elleni merényletet túlélte, de most meghalt egy másik merényletben!
Több százezres bruttó fizetést ad az Auchan a dolgozóinak!
Az idei év eddigi legdurvább balesetéhez riasztották a mentőket!

thepost.hu

aki lemarad, az kimarad
Tömegbaleset: az M0-s órákra járhatatlan lett!
Korda válaszol a vádakra: igenis a nőket szereti!
Majka: 2020-ra tervezi a visszavonulást?
Íme az új BMW ami a 70-es évekbe visz minket vissza!
Forgalommal szemben Budapesten: így menekült az Audis a rendőrök ellen!
Óriási bukás: milliárdos tételben csempészték a drogot a légitársaság emberei!
Most erre tényleg kellett a kerékbilincs?
Szövetségre lépett a Volkswagen és a Ford!
Növényi magok keltek ki a Hold sötét oldalán!
Emelkedett az üzemanyag ára ma reggelre!
Tini verekedésnek indult, késelés lett a vége!
Az uniós pénzek elzárása már nem is olyan távoli jövő!
Ököllel ütötte ezt a nőt egy hajléktalan!
Statisztika: a magyarok ötöde nem az évszaknak megfelelő abroncsokkal autózik!
Tarol a BMW: viszik az új autókat mint a cukrot!
Tiborcz mérleg: közel 5 milliárd ütötte a markát Orbán Vejének!
Botrány: Százezrek hiába várták a beígért tűzifát!
Pisztollyal sétált be az iskolába egy 6 éves kisfiú!
Meleg január: az idő folyamatosan melegszik!
Látogatási tilalom: influenza járvány tombol az országban!
Bébiételt hívtak vissza a gyártók mert műanyag kerülhetett bele!
Újraélesztette vendégét a hős soproni fodrász!
Iskolai program lett: állatmenhelyeken segítenek a diákok!
Kémkedési botrány: sorozatos letartóztatások az ismert okostelefon-gyártónál!
Újabb magyarázatot adott a Gundel Orbánnal kapcsolatban!
A Mercedes büszkesége: brutális gyorsulás 300 km/h-ra!
Mészáros nem pihen: közel 600 milliós üzletet kapott az öccse!
Tragédia: Babakocsis anyukát gázoltak el!
Újabb pszichiátria szűnik meg itthon! - hazaküldik a betegeket?
NAV: Rengetegen vásároltak hamis termékeket tudtukon kívül!
Rommá törte terepjáróját a magyar válogatott focista!
Exatlon botrány: verekedéstől tartanak a rendezők!
Egy igazi BMW-s BMW lakókocsival megy nyaralni!
Buszba csúszott a driftelni próbáló BMW-s!

thepost.hu

aki lemarad, az kimarad
Tiborcz környezete milliárdokból szépül!
Segíts egy megosztással: mindenki az eltűnt Ádámot keresi!
Kommentháború: törött ablakkal vitte utasait ez a buszsofőr Pesten!
Tetőn végezte a sofőr: átrepült a szántóföldre a magyar autós!
Ennyi volt: lemondtak a föld alatt rekedt bányászokról!
Durva videó: kamion alá esett a Tescoból kiszaladó tolvaj!
35 ezer forintért adták el ezt a magyar kislányt!
Most csak pár napot késik a nyugdíj de mi lesz később?
Kínos Orbánnak: egyre több a nyílt hazugság!
Tizenkétszer szúrt: taxis késelés miatt nyomoz a rendőrség!
Egy 3 éves kislány is megsebesült a veszprémi lövöldözésben!
Válság és csőd: több ezer Európai munkahely szűnik meg!
Sokkoló halálos baleset rázta meg az országot!
Orbán: eldöntötte ki kérdezhet Tőle és ki nem!
Rádiójelet fogtak a csillagászok, de nem tudják honnan jött!
Halálos baleset az időjárás miatt!
Botrány: a rabbi sétálgatott Pesten amíg le nem verték a fejéről a sapkát!
Sport botrány: durva dolgokkal vádolják a híres edzőt!
Ez a jövő? - önvezető autó gázolt a tesztpályán!
Jogsi nélkül ittasan vezetett ez a férfi, de nem érti ez miért baj!
Nagy a család: Mészáros veje nyerte el a milliárdos felújítást!
Terepjáróval hajtott az Orbán konvojba ez a férfi!
Még a rács mögül is fenyegetőzik a gyilkos!
Az újságok fehér pokolként említik a hóhelyzetet!
Vicces: a Mercedes szerint ők a legnagyobbak, a BMW szerint meg ők....
Európa azon röhög ahogy Orbán fogja a kést!
Magyar leleményesség: rengeteg vásárló csal az önkiszolgáló kasszáknál!
Magyarország pánikban mert akár 15 centi hó is jöhet!
Curtis üzent Majkának: Szeretlek, Petike, és mindenben igazad volt!
Stohl botrány: lelőtte a vadat majd örömködve ordítozott!
Nehéz idők várnak Orbánra ha meg akarja tartani a hatalmat!
Tragikus: belehalt sérüléseibe a kisgyerek aki szánkóval fának csapódott!
Autóbehozatal: BMW és Ford vezeti a toplistát!
Merényletnek minősítik a Fidesz iroda elleni vandalizmust!

thepost.hu

aki lemarad, az kimarad
Elrettentő példa: kivégezték a késes óvodai férfit!
Vallomások: Megoldás-e ha intézetbe kerül egy gyerek? - tabu téma.
Ez az idióta betört egy karate iskolába, majd hordágy vitte el!
Mész idén nyaralni? - egy picit drágább lesz mint gondolnád!
Balesetet szenvedett az ellenzéki politikus!
Figyelmeztették Orbánt: baj lesz ebből!
Így hamisíts pénzt: Milliárdokat hamisított de még csak le se csukták!
Hóhelyzet: Koccanások, balesetek és torlódások a magyar utakon!
Nyilvános: 20 millióba került a Fideszes karácsonyi buli!
Pozitív drogteszttel bukott meg a magyar élsportoló!
Emeletes busz borult tetőre!
Valaki teherbe ejtett egy kómában lévő nőt! 18+
Italoztak a szülők: egyedül sétáló kisgyerekeket találtak a rendőrök!
Tarolnak a TV2 új műsorai a statisztikák szerint!
Statisztika: túl kevés nálunk a rendőr!
A kutya chip kevés ha a gazdi felelőtlen!
Megy a milliárdos kavarás Orbán újabb stadion ötlete körül!
Pánik hangulat: figyelmeztetést adtak ki a hó miatt!
Drogvádak: Curtis megúszta!
Nézd meg mire adott ki Orbán újabb 99 milliárd forintot!
A járdára lökte gyerekeit a hős apuka, de önmagát már nem tudta megmenteni!
Vissza akar térni a bilincsben elvitt Fideszes!
Tipp: randi előtt ellenőrizd le kiszemelted szokásait a facebookon!
Videóra vették a brutális metrós verekedést!
Amiről mindenkinek van véleménye: a tudomány állítja, a rák gyógyítható!
Parkoló autókat zúzott szét ez a részeg fiatal srác!
Hihetetlen: Karddokkal vág hajat ez a fodrász!
Kommentelők állítják a civil rendőrautó provokál majd büntet!
Orbán sem gondolta, hogy ekkora botrány lesz abból ha pénzt kér!
E-matrica: sokan nem tudják a változások részleteit!
20 liter üzemanyaggal akarta felgyújtani a bosszantó szilveszterezőket!
Fordulat: Íme a busztragédia magyar gyanúsítottja!
Generációs háború: a mai fiataloknak nincs pénzük elköltözni otthonról!
Ittas sofőr: tetőn végezte az Opel!

thepost.hu

aki lemarad, az kimarad

THE POST.HU
KATEGÓRIÁK
SZTÁROK / GASZTRO
POLITIKA
RENDŐRSÉGI HÍREK
FELNŐTT HÍREK
AUTÓ HÍREK
KÖZÖSSÉG
FACEBOOK
TWITTER
GOOGLE +
YOUTUBE
INSTAGRAM
Amit látsz, az a hír,
amit tudsz, az a háttér,
amit érzel, az a vélemény.