thepost / Magyarország / Budapest / 2019.08.21
THE POST
           
21
Munkaerőhiány és kivándorlás: nyugdíjasokat keresnek építkezésekre!
Ez is érdekelhet:
Alig 3 hónap haladékot kapott a Huawei Amerikától!
Love is love, nem leszünk migráns ország!
Orbán: A magyar demokráciát féltő véleményeket nem vesszük figyelembe!
Egy év alatt 25-40 százalékkal nőtt az ingatlanszektor és az építőipar területén működő cégek által feladott álláshirdetések száma, ugyanakkor mind az adott kategóriákban indított kereséseké, mind az adott kategóriákra történő jelentkezéseké jelentősen csökkent. Egyre égetőbb a szakemberhiány, és nem feltétlenül a pénz az akadály. Államilag is támogatott masszív képzés és céges támogatás is kellene.


A felvételi statisztikák alapján az építőmérnök szak iránti érdeklődés évek óta stagnál, továbbra is a hetedik helyet foglalja el a népszerűségi sorrendben a műszaki alapszakok között. Míg 2010-ben több mint 900 hallgató tanult valamelyik hazai építőmérnöki karon, addig ez a szám 2017-re 400-ra csökkent. Nem meglepő tehát az egyik állásportálon ősszel megjelent mondat:

Építésvezetőt keresek. Nyugdíjas is jöhet!


Ma is és még sokáig lehetne ilyennel találkozni. Akárcsak a havi nettó 2500 eurós jövedelemmel a hasonló munkákra, pozíciókra. Azt gondolnánk, hogy csak a kisebb fejlesztők és kivitelezők izzadnak emiatt, merthogy a nagyok elszipkázzák az itthon maradtakat. Tévedés: a fenti hirdetést egy magyar viszonyok között óriásnak számító cég adta fel, majd tovább böngészve ezt és más oldalakat, arra jutottunk, hogy más nagyok is próbálkoznak.

Hegesztők aranyáron

A hegesztőkért és villanyszerelőkért késhegyig menő a küzdelem, szinte bármit megadnak értük. Nem ritka a nettó 500-600 ezer forint. A mérnökök és műszaki előkészítők, bérbeadásért felelősök, létesítménymenedzserek és projektvezetők is viszonylag gyors felvételre és nagy fizetésre számíthatnak. A közép- és felső vezetőknél általában 1-5 éves tapasztalatot vagy nyelvtudást várnak el, a kékgallérosoknál nagyon sok esetben az éppen csak a munkaerőpiacra belépetteket is felveszik. Természetesen különféle "tanácsadók" is kellenek, jobbára a közvetítő hálózatok franchise-tagjaihoz, ahol - mint tudjuk - igen magas, mintegy 40-50 százalékos a fluktuáció.

Egy érintett vállalkozás két okból hirdethet: elvándoroltak tőle a szakemberek, vagy újabb projekteket indított, és onnan hiányzik valamennyi hozzáértő. Mindkét esetben gyorsan szeretné betölteni a lyukakat, mert sok pénz múlik ezen, például nagyon fájó kötbért kell fizetnie amiatt, hogy csúszik a projekt.

Egy év alatt 25-40 százalékkal nőtt az ingatlanszektor és az építőipar területén működő cégek által feladott álláshirdetések száma, ugyanakkor mind az adott kategóriákban indított kereséseké, mind az adott kategóriákra történő jelentkezéseké jelentősen csökkent.

Minden villanyszerelő külföldön próbálkozna? Is. Vagyis a keresők más csatornákon is megtalálják a nekik tetsző állásokat - vonta meg a mérleget Blaski Judit, a HVG HR Centerének igazgatója. Utalt rá, hogy az égető gondok miatt az idei tavaszi állásbörzén külön ingatlanos-építőipari szekciót hoztak létre, az őszin is több nagy építőipari cég és fejlesztő jelen volt. Ha a hirdetések területi megoszlását nézzük, látható, hogy főleg a fővárosba és környékére keresnek fehérgallérosokat és szakmunkásokat. A vezető szerint a blue-collar területen már több helyen konkrét jövedelmi adatok is megjelennek az álláshirdetésekben, azonban különösen az építőiparra jellemző kisebb átláthatóság nyilvánul meg abban, hogy ezen a területen legfeljebb fizetési sávokat jelölnek meg a leendő munkaadók.


Mi az orvosság a két-három évvel ezelőttihez képest jelentősen magasabbra szabott béren kívül?

Egyértelmű gyógyírt nem látni, azonban egyre többször bukkan fel a lakhatási támogatás, jelezve, hogy megéri messzebb lévő megyékből az adott céghez költözni, bár ez egyelőre főleg a fővárosi munkahelyekre érvényes. Ha egy vállalatnak nagyon kell valaki, zokszó nélkül kifizeti a bejárási költségeket vagy az albérlet egy részét, a nagyon nagyok munkásszállókban is elhelyezik a szakmunkásokat vagy a segéderőt.

Hogy ez nem mindig magyarországi?

Ezen már senki sem lepődik meg. Számos építőipari gyártó vagy kivitelező foglalkoztat ukrán, román munkae

rőt, illetve erdélyi, délvidéki vagy felvidéki magyarokat. Egyre több az ázsiai munkaerő is. Bérelt buszokkal szállítják őket külföldről, de a magyar városokból is rendszeres a szervezett buszos forgalom.

Mennyire játszik szerepet az ingatlanos-építőipari ágazatban a digitalizáció?

Megjelennek-e erre utaló jelzések a hirdetésekben? - tettük a fel a mostanában kötelező kérdéseket. Az igazgató szerint igen, de főleg a magasabb pozíciókban elvárás a digitális képességek megléte. Sok cég ma már nem a hasonló munkakörben szerzett tapasztalat időtartamát, hanem a nélkülözhetetlen kompetenciákat térképezi fel, majd képzési tervek keretében fejleszti a szakterületén egyébként ígéretesnek tűnő jelöltet. Az igazgató hozzáfűzte még, hogy az életben maradáshoz és a fejlődéshez megérett az idő az ingatlanos és építőipari cégek szervezeti átalakítására is.

Az automatizáció és a digitalizáció gyökeresen átalakíthatja az ágazatot, ebben minden szakember megegyezik. A munkaszervezés és a munkák jellege a végsőkig optimalizált lesz, van már ezeket segítő mobilapplikáció Magyarországon is. A kreatív együttműködést igénylő szakterületeken viszont továbbra is szükség lesz a nyitott, több nyelven beszélő, fizikailag is jelen lévő munkatársakra. Éppen ilyeneket fognak keresni a jövő hirdetéseiben is, vélik szinte mindannyian.

A jövő generációja

Van-e olyasfajta "előnevelési" hajlandóság az ingatlanos és építőipari cégeknél, ami a járműiparban teljesen elfogadott Magyarországon is - adódik a következő kérdés. Vagyis hosszú távra gondolva támogatnak-e szakképző helyeket, netán a felsőoktatás egyes intézményeit, mint a Bosch, a Mercedes vagy az Audi esetében?

Sokkal kevésbé elterjedt ez az ingatlanos és építőipari cégek között, és nem tudnak olyan nyomást kifejteni a kormányzatra vagy az illetékes szaktárcára, mint a külföldi járműipari nagyvállalatok. Elszórt kezdeményezésekről tudni, kisebb ösztöndíjakról hallani. A Strabag és a HB Reavis diákoknak szóló szakmai programokkal, előadásokkal, építési területek látogatásával igyekszik segíteni. A KÉSZ Csoport az egyik kecskeméti iskolával folytat együttműködést. Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület pár éve sikerrel viszi az ifjú fejlesztők ötpályázatát, itt biztos feltűntek olyan fiatalok, akik később helyet találnak valamelyik nagyobb vállalatnál. Egy ingatlanos vállalat céges márkájának is igen jót tesz, ha támogat egy képzési programot, vagy ösztöndíjakat ad. Megdicsérhetik azt a marketingest, aki bedobja ezt az ötletet. A marketing értékesítést segítő funkciója ugyanis kevéssé érvényesül, hiszen más időket élünk, most még könnyű eladni a lakást és az irodaházat.

Kevés a celebmarketing

Néhány év óta eléggé unatkozhatnak az ingatlanos cégek marketingesei: annyira megy a piac, hogy szinte mindegy, lakást vagy irodát árulnak-e. Könnyűnek tűnhet a kenyér, de nem az, csak más utakon kell megszerezni. Ha egyszer majd beüt a válság - merthogy beüt -, akkor még inkább elő kell venni a bugyrokból a kreativitást és a rugalmasságot.

Az eszköztárban ma már nem látjuk a celebeket, alig vetik be őket óriásplakátokon vagy a kereskedelmi tévék műsoraiban. Közösségi oldalakon még nyomulnak velük, de csak a lakásfronton. Az irodáknál a zöldre és az új generáció igényeire lőnek, a plázáknál az "élmény" lett a divatos kulcsszó. Mindenható lett az online világ, de az image ápolására még mindig inkább a hagyományosnak mondott felületeket használják.

A kommunikációt sok helyütt belső erőkkel oldják meg, így nagyobb a kontroll, az az üzenet jut el és oda, ahová gondolják, és olcsóbb is. Nem működik viszont a friss szem és a nagyobb rálátás, ami csak külső szolgáltatók bevonásával lehetséges. Ilyenekből Dunát lehet rekeszteni, szerencsére egyre több ügynökség kezdi érteni az ingatlanpiacot. Küzdelmük erősödhet a jövőben, mert a nagy fejlesztők és kivitelezők általában 2-3 évente cserélik a külsős alvállalkozókat.

https://www.portfolio.hu/
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Hihetetlen: így néz ki az ötven éves Jennifer Lopez!
Hihetetlen: így néz ki az ötven éves Jennifer Lopez!
Pumped Gabo: A pék kenyeret süt, Pumped Gabo gyúr és bulizik!
Hírhez tartozó kép:
Hihetetlen: így néz ki az ötven éves Jennifer Lopez!
Hihetetlen: így néz ki az ötven éves Jennifer Lopez!
Hihetetlen: így néz ki az ötven éves Jennifer Lopez!
Pumped Gabo: A pék kenyeret süt, Pumped Gabo gyúr és bulizik!
Alig 3 hónap haladékot kapott a Huawei Amerikától!
Love is love, nem leszünk migráns ország!
Orbán: A magyar demokráciát féltő véleményeket nem vesszük figyelembe!
Randira készült, két nap múlva a sürgősségin feküdt!
Nem tudni mitől lángolt a Soroksárin a tömbház teteje!
Nyomj egy megosztást ha Te is emlékszel Kántorra!
Hajnali együttlétre hívták a nőt, de elaludt a férfi, ezért ő rágyújtotta a házat!
Megszületett Nyári Edit gyereke!
Huszonöt évvel ezelőtt ezen a napon halt meg Bobby Ewing!
Szurkolók vonultak a kutyakínzó nő balotaszállási tanyájához!
Gyógyszerhiány, üzemanyaghiány, élelmiszerhiány! - ez nem a jövő, ez most van!
Merkel óriási köszönetet mondott Magyarországnak!
Az új arcfilmesmerő azt is felismeri ha félünk!
Merkel szerint Orbán jól használja fel az EU-s pénzeket!
A herceget nagyon felzaklatta a barátjával szembeni gyerekprostitúciós vád!
Negyven kiló lopott homokkal csíptek el egy francia párt!
Ólommérgezés veszélye miatt hagyták félbe a munkát a Notre Dame-nál!
Nem mehetnek haza a Soroksári úton leégett ház lakói!
Közel 50 éves palackpostát halásztak ki a tengerből Alaszkában!
Életet mentettek a csepeli járőrök!
Tovább erőlteti Orbán a kézcsókot!
Több mint 40 csapdával vadászott ürgére egy ságújfalui férfi!
Halálos gombás fertőzések kísérik a globális felmelegedést!
Tovább nőtt a romániai kórházi vérengzés halálos áldozatainak száma!
Nem sikerült kihozni a Tátra egyik barlangjában rekedt két férfit!
Hawaiin tartotta a szertartást The Rock és menyasszonyaű!
Wass Alber nem lesz tananyag az adófizetők pénzén épült fizetős iskolában!
Magyar Érdemrend: az elismerések többségét egyházi személyek kapták!
Kínai kézbe kerülhet az önkormányzati park!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Recesszióba kerül a német gazdaság! - mi történik itthon?
Csak egy emléktábla maradt a gleccser után, ami a pusztulásáról tanúskodik!
Gyömrő: Illatgyertyával nyomják el a penészszagot az iskolában!
Külföldön sokkal kevesebb huszonéves lakik a szüleinél, mint Magyarországon!
A Fidesz kiáll a botrányba keveredett kórházigazgató mellett!
Cenzúrázta a Fideszt kritizáló kommenteket az önkormányzat!
Már Ausztriában is Orbán Ráhel Fertő tavi bizniszéről cikkeznek!
Már Ausztriában is Orbán Ráhel Fertő tavi bizniszéről cikkeznek!
Szijjártó minisztériumától is kapott pénzt az a cég, ahol a testvére dolgozik!
A kedveskedés netovábbja, ahogy Orbán fogadta Merkelt!
Külföldi volt a Budapesten Halálra gázolt kerékpáros!
Régen minden jobb volt! - vagy csak megszépültek az emlékek?
A jéghegyekről forgattak, majdnem rájuk zuhant egy tömb! + videó
Holtan találták a kilenc napja eltűnt francia túrázót!
A helyiek nem örülnek Orbán Ráhel jelenlétének a Fertő tónál!
Vicces Orbán: Wellhello-videót posztolt a Merkel-találkozó előtt!
Dráma méretű az erdőtűz: már 4000 embert kellett evakuálni!
Kisfiú zuhant a mélybe egy múzeum 10. emeletéről!
Több mint egymillió ember tüntet Hongkongban!
Hosszú évekig eltarthat a szétválasztott sziámi ikrek rehabilitációja!
Trump nem viccelt: meg akarja venni Grönlandot!
Lángolt a 300 éves tölgyfát Barcson! - nem tudni ki gyújtotta fel!
Balmazújváros: beült egy nyitva hagyott autóba és elhajtott egy férfi!
Kiderítették: így öregednek a kutyusok!
A részegség legmagasabb szintjét vették videóra a rendőrök!
Kiköthet a két hete menekültekkel a fedélzeten veszteglő segélyhajó!
Madárdalokkal emlékeznek az elhunyt gyerekekre!
Budapest: az év legkínosabb balesetéért, mi kérünk elnézést!
Forróság lesz a négynapos hétvége második felében!
Hiánycikk a magyar fűszerpaprika!
Azt hitte, veseköve van: hármas ikreket szült!
Szomorú vasárnap: két halálos baleset is volt egy nap alatt!
Mi közük az emojiknak a sze*hez?
Hetvenöt éves lenne Knézy Jenő! - Jó estét, jó szurkolást!
Lassan vége Balotelli karrierjének!
Olcsóbb lenne a gáz, ha nem lenne a kormány rezsicsökkentése!
Kicsit túlzás: 500 méterenként rendőr áll, így várta Orbán Merkelt!
Megkapja az igényelt 1 milliárd forintot Orbán Ráhel divat cége!
Orbán megszólalt a lánya által eldobott szaros pelenka botránnyal kapcsolatban!
Hátborzongató: terhes feleségével és gyermekével gázolt el egy autó egy motoros férfit!
Tűzoltók fékezték meg a tüzet a budapesti étteremben!
Sokkoló videó: késsel rabolt ki egy taxist két kiskorú!
Egy külföldi biciklist gázolt halálra a budapesti villamos!
Sokkoló videó: egy magyar iskola diáklányai alázták meg társukat!
Akik elégedettek a szexszel, megteszik ezt a 10 dolgot!
Mindenki megcsodálja a 4 méteresre nőtt magyar napraforgót!
Durva szabálytalanságokat talált a hatóság a gyermekétkeztetési rendszerben!
Nem kevesen használnak kokaint a szexhez!
Izgalmas történetekkel tér vissza a képernyőre a legismertebb magyar falu!
Gyerekszáj: döbbenet amit a kislány a fagyijáról mondott!
Íme az űrhajós, aki szendvicset csempészett a világűrbe!
Kigyulladt a Tótvázsonynál lezuhant kis repülő!
Tiborcz 34 millió forinttal segítette a SOTE gyermekklinikáját!
Óriási TEK-es készültség várja Sopronban Angela Merkelt és Orbánt!
Négy embert ölt meg egy páciens egy román pszichiátrián!
Súlyos következménye lesz, ha megegyezés nélkül lépnek ki a britek az EU-ból!
Horror: baltával mészárolta le családját egy orosz kamasz!
Csodát műveltek a tiszabábolnai szabadstrandon!
Újabb 90 nap haladékot kapott Amerikától a Huawei!
Kiraboltak és megvertek egy férfit a Bakáts téren éjszaka!
Az Apple a 4. helyre esett vissza világviszonylatban!
A mellrák sokszor lelki hátterű betegség!
Hiába a milliós fizetések, nincs változás az NB I-ben!
Négy sérültje van a szajoli fogathajtó versenynek!
Megrázó felvétel: videón, ahogyan két kamion frontálisan ütközik!
Spanyolországi káosz: 4000 embert telepítettek ki!
Világbajnok ötödik helyezett lett a magyar U19-es kézicsapatunk!
Az emberre is veszélyes ez a szúnyog!
Több millió lájkot kapott eddig ez a macskás videó!
Két tucat mentős próbálja megmenteni a Tátrában rekedt hegymászókat!
Hiába várják haza: belehalt sérüléseibe a Bem rakparton elgázolt biciklis!
Eldurvult a helyzet az olasz partoknál veszteglő mentőhajón!
Vége a türelemnek: büntetik a parlagfűirtást elmulasztókat!
Több nagyobb dugó is van az M1-esen
Közel 200 ország állt ki a vadállatok leölésének korlátozása mellett!
Hitelbe menekülnek a családok az iskolakezdés miatt!
Eddig 8 halottja van az odesszai szállodatűzben!
Kórházban tartóztatták le a kislányát halálra verő nőt!
Az eddigi legsúlyosabb vízválság fenyegeti a Földet!
A legfontosabb kérdés a világon, hogy hány napig hordhat egy nő egy bugyit?!
Lovagkeresztet kapott a polgármester, aki korábban durva dolgokat mondott!
Azt hitte, egyedül temeti el feleségét, végül több száz ember jelent meg!
Autópályán hajtott végre kényszerleszállást egy kisrepülőgép
Párzó oroszlánok okoztak pánikot a szegedi cirkusz előadásán!
Kórházba került Juncker, súlyos műtétre van szükség!
Idén eddig heten haltak meg a Balatonban!
Bűzlő tetemek rohadnak Budapest egyik zöldterületén!
Neked csak egy megosztás, neki talán egy új otthon! - gazdit keres ez a kutyus!
Kiemelt ügyként kezelik: nagy erőkkel keresik azt aki betört Demcsák Zsuzsához!
Szégyen: világhírű lett a szaros pelenka, amit Orbán Ráhel eldobott!
Orbán Ráhel bekerült Magyarország legbefolyásosabb női közé!
Ököllel ütötte, majd megrugdosta élettársát egy magyar férfi!
Ez történt a pilótával, akit háromszor küldtek a sugárzó csernobili atomreaktor fölé!
Hiába küzdöttek érte, meghalt a 10 hónapos Hanna akit édesanyja vert agyon!
Folytatódik a balhé: nem bánja a két rádiós, hogy beszóltak Ganxstának!
Figyelem! - Szünetel a sürgősségi ellátás a Honvédkórházban ma éjjel!
Nagy Blanka: Feljelentették a szüleimet, de nem adom fel!
Elhunyt Peter Fonda, a szelíd motoros!
Zavarták az ipari alpinisták – átvágta a kötelüket!
Budapest belefullad a turistabuszokba!
Emlékművet állítanak a halálra gázolt magyar vándor emlékére!
Katasztrófa az utakon! - Nyolc autó ütközött az M7-esen a Balaton felé!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva