Milliókat fizettek két régi papír kétszázasért a Vaterán

Az előző év szeptemberében a Vaterán két darab Károly Róbert királyt és a diósgyőri várat ábrázoló, 2009-ben kivont papír kétszáz forintosért egymillió forintot fizettek, derült ki az online piactér közleményéből. A bankjegyek értékét az ilyen magas összegre emelte, hogy 2007-es dátummal, legutolsó széria sorozatjellel és rendkívül alacsony sorszámmal rendelkeztek.

A Vatera közleménye szerint a numizmatikai termékek forgalma már a koronavírus-járvány előtti években is folyamatosan növekedett, éves szinten elérve a sok százmillió forintot.


A magyar forint 1946. augusztus 1-jén került bevezetésre, és a dátumhoz közel készült, makulátlan vagy jó állapotú érmék különösen értékesek. Nemrég egy ritka, 1947-ben készült alumínium 10 filléres próbaveretként több mint 400 ezer forintért kelt el. A forint pénzérméinek piaci értékét a fellelhetőség és az állapotuk határozza meg. Egy kifogástalan állapotú példány, amely kevésbé maradt fenn, nagyobb értékkel bír, mint az éveken át forgalomban lévő változatok.

A Vaterán egy 1968-ban, Semmelweis Ignác születésének 150. évfordulóján kibocsátott sorozat utolsó darabja, egy 1000 forintos aranyérme például közel 2,4 millió forintért talált új gazdára.


Az 1990 után kibocsátott emlékérmék értéknövekedését jól mutatja a Magyar Nemzeti Bank 2021-es évi Szent István király arany emlékérméje, amelyet tavaly ősszel a tulajdonosa közel 1,4 millió forintért értékesített, bár a névértéke csak 500 ezer forint volt.