Magyar bank botrány: óriási büntetés jogsértések miatt, itt a teljes lista

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 25 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Magyar Cetelem Bankra a jegybank által folytatott átfogó vizsgálat eredményeként. A vizsgálat 2020. március 31-től tartott, és az MNB számos jogsértést és hiányosságot talált a bank működésében. A jegybank a következő hiányosságokat állapította meg:

1. A bank nem jogszabályszerűen azonosította és nyilvántartotta munkavállalóit a javadalmazás kapcsán, és a javadalmazási politika nyilvánosságra hozatali része sem volt megfelelő.

2. Hiányosságok a bank kiszervezési politikájában, és az általános üzletszabályzat nem tartalmazott minden kiszervezett tevékenységet.

3. A belső ellenőrzés tevékenysége nem terjedt ki a hitelintézet működésének egészére.

4. Nem ellenőrizhető rendesen a hitelkiváltásokról szóló nyilvántartás.

5. A bank szabályzata nem rögzítette megfelelően az adattovábbítás folyamatát a Központi Hitelinformációs Rendszerbe (KHR).

6. Nem végezték el a számítást a nem teljesítő hitelek elégtelen fedezetére, és nem volt megfelelő a bank egyes felügyeleti adatszolgáltatásainak tartalma.

7. Nem voltak teljes körűek azok a nyilvántartások, amelyek a külső szolgáltatói rendszergazdai kijelöléseket és a technikai jogosultságát tartalmazták, és a mentések sem történtek mindig szabályszerűen.

Az MNB elrendelte a bank számára, hogy június 30-ig orvosolja ezeket a problémákat. A felügyeleti bírság célja a pénzügyi intézmények jogszabályszerű és stabil működésének biztosítása, valamint a jogszabályoknak való megfelelés ösztönzése.