Elkezdődött: Kiakadtak a vevők a bolti robotzsarun, nemsokára Te is belefuthatsz, mutatjuk milyen munka közben

A Morrisons áruházlánc a szupermarketjeiben digitális kamerákkal felszerelt robotrendőröket helyezett szolgálatba, akik szirénázva figyelmeztetnek a gyanús személyekre. Az újítást néhány vásárló felháborodással fogadta, mivel úgy érzik, hogy az új ellenőrzési rendszer miatt "bűnözőknek érzik magukat".

A Morrisons 12 legforgalmasabb üzletébe telepített Safer Pod S1 nevű robotok négy lábon állnak, és kamerájukkal 360 fokban pásztázzák a polcok közötti folyosókat. Ezeket az eszközöket az alkoholos részlegre szerelték fel, ahol a bolti lopások leggyakrabban fordulnak elő.

A brit sajtó szerint az országban egyre nő a bolti tolvajlások száma, és a robotrendőrök bevezetése az ilyen esetek megelőzésére irányul. A Safer Pod S1 napelemes akkumulátorral működik, és az áruházban mozgathatók a problémás területekre, vezérlőteremből pedig egy alkalmazás segítségével irányíthatók.

A Morrisons jelenleg értékeli a robotrendőrök karácsonyi kísérletének eredményeit. A vásárlók közül többen kifejezték véleményüket az eszközökről, egyikük például azt írta az X/Twitteren: "Wow Morrisons, gratulálok, milyen barátságos érzés ez a robotrendőr, aki alapból mindenkit tolvajnak néz". A bolti dolgozók szakszervezete azonban attól tart, hogy az ilyen mesterséges intelligenciát alkalmazó biztonsági eszközök elterjedése elbocsátásokkal járhat az üzletekben.