230 milliós állami támogatásból készül Ákosról film

Két dokumentumfilm is készül a Filmintézet támogatásával. Az "Ember maradj: Ákos" című film a színpadról és a képernyőről ismert előadóművésszel, Ákossal foglalkozik. A Filmintézet 228,515 millió forinttal támogatja a projektet. A film célja, hogy bemutassa Ákost az emberi oldalán keresztül, az álmodozó, kreátor személyiségét, akinek sorai és dalai azokba is beleégtek, akik kevésbé kedvelik. A portréfilm fikciós visszatekintéseket is tartalmaz Ákos gyermekkoráról, fiatalságáról és az első átütő sikereiről.

A film fókuszában Ákos szólókarrierje áll, amelyet rendkívül összetett személyiségével mutatnak be. A film tervezett bemutatója 2025 tavaszán várható.

A másik dokumentumfilm a DAC, Dunaszerdahely 1904-ben alapított sportegyesületének történetét dolgozza fel. A "DAC" című film 254,427 millió forintos támogatást kapott a Filmintézettől. A film klasszikus dokumentumfilmes eszközökkel kutatja, hogy mit jelent a felvidéki magyaroknak egy magyar focicsapatnak szurkolni, különös tekintettel a DAC jelentőségére.


A dokumentumfilm nemcsak a futballcsapat történetére koncentrál, hanem vizsgálja, hogyan vált a DAC intézménnyé és a felvidéki magyarság szimbólumává. A film tervezett forgatása tavasszal kezdődik, és várhatóan az év végén kerül bemutatásra.