Már világviszonylatban is kőgazdag az Orbán család - karnyújtásnyira van a százmilliárdos vagyon

Az Orbán család fő bevételi forrását már nem a bányabizniszből származtatja, hanem a Tiborcz István cége által generált profitból származik. Tavaly a BDPST Zrt. összesen közel 22 milliárd forintos nyereséget ért el, szemben a Dolomit Kft. rekordot döntő, több mint 2 milliárd forintos profitjával.

Orbán Viktor családja egyre gyorsabban növeli vagyonát. Míg tíz-tizenöt évvel ezelőtt a miniszterelnök családtagjai legfeljebb néhány tízmillió forintnyi céges jövedelemmel rendelkeztek évente, mostanában rendszeresen 2-3 milliárd forint bevételük származik ilyen forrásból – derül ki a G7 beszámolójából.

A cikk kiemeli, hogy korábban az Orbán-család vagyonát főként a bányászati üzletek növelték, az elmúlt években azonban a fiatalabb generáció befektetései hozzák a jelentős profitot. Orbán Győző kihasználta a 2022-ben kedvező piaci helyzetet, és a miniszterelnök édesapjának tulajdonában lévő Dolomit Kft. közel 6 milliárd forintos árbevételt ért el.

Ezzel sikerült megelőzni a 2021-es, rekordot jelentő árbevételt, amely először lépte át az 5 milliárd forintot. 2022-ben a profit is rekordmagasságba emelkedett, átlépve a 2 milliárd forintot. Ez nagyon magas, közel 35 százalékos nyereségrátát jelent, ami az ágazati összehasonlításban is kiemelkedő. Az egész összeget Orbán Győzőnek fizették ki, akinek több mint egymilliárd forint jutott.

Tiborcz Istvánra kulcsszerep hárul a család gazdagságában. A legnagyobb összegeket nem a bányászati üzletek, hanem Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az üzletei hozták a családnak. Tiborcz cégének, a BDPST Zrt.-nek, 2022-ben összesen közel 22 milliárd forintos nyeresége volt.




A beszámolók alapján Tiborcz István az előző két évben összességében közel 34 milliárd forintos nyereséget ért el a BDPST-ben, amiből alig több mint 2 milliárd forint osztalékot vett ki. Ennek ellenére jövedelme még mindig jóval nagyobb, mint a miniszterelnök szüleinek és testvéreinek az ilyen forrásból származó jövedelme. Az elmúlt négy évben Tiborcz cégei összesen 6,6 milliárd forint osztalékot fizettek ki, míg a család idősebb tagjainak csak 3,6 milliárd forintos osztalékjövedelme volt. A cég nettó értéke már meghaladja a 40 milliárd forintot a leadott beszámolók alapján.