Választási hajrá? - gigantikus támogatási programot indít az Orbán kormány

A munkahelyi generációváltást elősegítő programra szerdától lehet jelentkezni, amely keretében a cégek bérkiegészítésre pályázhatnak. Az inicíatíva célja a nyugdíj előtt álló tapasztalt munkavállalók és a pályakezdő fiatalok közötti tudástranszfer biztosítása. Erről Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára beszélt az M1 aktuális csatornán.

A kormány meggyőződése, hogy a generációváltás sikeréhez elengedhetetlen, hogy a nyugdíjba készülő tapasztalt munkavállalók és a pályakezdők együttműködjenek. A pályázó munkáltatóknál a 64 éves, nyugdíj előtt álló dolgozó az utolsó évben 6 órás munkaidőben dolgozhat, 150 ezer forint mentorálási támogatást kap. A regisztrált álláskereső pályakezdőket foglalkoztatásukhoz a cégek 244 500 forintig terjedő bértámogatást vehetnek igénybe - tette hozzá az államtitkár.

A kezdeményezés előnyös mind a pályakezdők, mind a nyugdíj előtt állók, mind pedig a munkáltatók számára, mivel hozzájárul a szükséges szakmai tudás átadásához, ezzel zökkenőmentessé téve a vállalkozások munkaerő-utánpótlását. Czomba elmondta, hogy jelenleg közel 12 ezer regisztrált pályakezdő álláskereső van, és a program segíthet néhány száz embernek elhelyezkedni. Emellett további programok is lesznek a munkalehetőségek keresésében, nem csak a két említett korosztálynak.

Czomba kijelentette: "Amíg van magyar munkaerő, addig magyarokkal fogják a létszámot feltölteni." A magyar munkaerőpiacot kvótával védik, harmadik országbeli munkavállalóknak csak annyi álláshelyet hirdetnek meg, amennyi betöltetlen állás van Magyarországon. A magyar munkaerőpiacon feszesség tapasztalható, a foglalkoztatottság magas, és a munkanélküliség alacsony, ugyanakkor az 55 év felettiek és a 25 év alattiak foglalkoztatási rátája alacsonyabb az uniós átlagnál. A rendelkezésre álló keret jelenleg 2,4 milliárd forint, és sikeres működés esetén tervezik a lehetőség kibővítését.