Újra változik a nyugdíj: jelentősen módosulnak az összegek - már meg is jelent a kormányrendelet

## Újabb változások a nyugdíjak összegében: Mit jelent ez 2024-ben?

A nyugdíjak összege ismét változásokon megy keresztül, miután a kormány egy kormányrendelet módosításával új táblázatot alkalmaz a keresetek és jövedelmek beszámítása során. Ez a változás nemcsak a nyugdíjasok jövedelmére, hanem a társadalombiztosítási rendszer működésére is hatással lehet.

A módosítás fő célja a "valorizációs szorzószámok" időszakosan változó mértékének érintése. Mi is pontosan ez a valorizációs szorzószám? Ez az életpálya alakulása során a korábbi években szerzett, nettósított éves kereseteket az adott évre vonatkozó valorizációs szorzóval szorozza meg, majd a nyugdíjba vonulás évét megelőző év nettó átlagkereseti szintjéhez igazítja.

A 2024-es nyugdíjigénylésnél tehát a 2022-es és korábbi évek nettósított éves kereseteit kell a 2023-as év kereseti szintjéhez igazítani. Ennek eredményeképpen az új szorzószámok magasabb értékei havi nagyobb összeget jelenthetnek a nyugdíjasoknak.

Korábbi előrejelzések szerint a 2023-ban alkalmazott szorzók akár 14 százalékkal is magasabbak lehetnek, ami havonta jelentős különbségeket eredményezhet az egyének nyugdíjában.

Fontos megérteni, hogy ezek a változások komplex hatással lehetnek a nyugdíjasok jövedelmére és az egész társadalombiztosítási rendszerre. A nyugdíjrendszer alapvetően az érintett egyének és a kormány közötti szoros együttműködésen alapul, és ezek az új intézkedések a jövőbeni nyugdíjasokra és a társadalom egészére is jelentős hatással lehetnek. A változások pontos részleteiről és azok konkrét hatásairól további információkat várhatunk a közeljövőben, ahogy az új rendelkezések egyre világosabbak lesznek.