Újabb gigaberuházás jön az országba: 192 milliárd forintot ad támogatásként az Orbán kormány

Az osztrák tulajdonú MCE csoport mintegy 35 éve van jelen Nyíregyházán, és az alapítása óta már 144 hídépítési projektben vett részt, köztük Bécsben, Linzben, a Kőrösön vagy a Mosoni-Dunán. Most a Nyíregyházi Ipari Parkban terveznek egy ötvenmillió eurós beruházást, amely mintegy száz új munkahelyet teremt.

Az MCE Nyíregyháza Kft. a dél-koreai W-Scope, a német Boysen Group és a kínai Sunwoda után újabb vállalat, amely a Nyíregyházi Ipari Parkban helyezi el új telephelyét. Az MCE csoport 1989 óta jelen van a városban, és acélhidak mellett egyéb, komplex acélszerkezetek kivitelezésében is jártas. Most egy 12 hektáros területen fogják kialakítani új telephelyüket, ahol 2025 tavaszán kezdik el a munkálatokat, és várhatóan 2026-ban indulhat a termelés. A beruházás összértéke eléri az 50 millió eurót, és körülbelül 100 új munkahelyet hoz létre.

Az MCE Csoport ügyvezetője, Günther Dorrer szerint a nyíregyházi gyár eleinte egyszerű összeszerelő üzemként működött, de hamar kiderült, hogy a dolgozók sokkal többre képesek. A portfólió folyamatosan bővült, és ma már több kontinensre szállítanak a városban legyártott acél alkatrészekből és szerkezetekből.

Az MCE Nyíregyháza Kft. jelenleg mintegy 140 saját dolgozóval rendelkezik, és ehhez jönnek még hozzá az alvállalkozók, körülbelül 70-80 fő.

A magyar kormány 192 milliárd forint összértékben támogatja a teljes beruházást, melynek része a közmű-infrastruktúra korszerűsítése is. A Nyíregyházi Ipari Park fejlesztése olyan beruházókat vonzott a régióba, amelyek nemcsak munkahelyeket hoznak létre, de hozzájárulnak a gazdasági mutatók növekedéséhez is.


A beruházás során egy 13 700 négyzetméteres gyártócsarnok, egy 1000 négyzetméteres irodaépület és egy 13 ezer négyzetméteres daruzott raktárépület is megépül. Az új telephely közvetlen kapcsolatban lesz az M3-as autópályával és a 113. számú vasútvonallal, valamint csatlakozni fog az ipari vágányokhoz is. Az MCE csoport 2016-ban került a Habau Group tulajdonába, és világszerte mintegy 6000 embert foglalkoztat, éves szinten 1,9 milliárd eurós árbevétellel rendelkezik hat országban.