Tovább nőttek a magyarországi focistafizetések - mutatjuk hány millió forint az átlagfizetés

Rekordbér: Magasabb a Magyar Futballbajnokság Fizetése, Mint a Régiós Vetélytársaké

Az UEFA legfrissebb pénzügyi jelentése szerint a magyar első osztályú labdarúgó-bajnokságban (NB I) játszó futballisták átlagos fizetése elérte a 4,5 millió forintot évente. Ez az összeg a régiós összehasonlításban a harmadik legmagasabb, csak a lengyel és az osztrák bajnokság résztvevői keresnek ennél többet.

A 444.hu cikke szerint a magyar csapatok évi összesen 99 millió eurót költenek fizetésekre, ami azt jelenti, hogy az NB I résztvevőinek bérek tekintetében versenyképesek a régiós piachoz képest. Ezzel a magyar bajnokság a 18. legmagasabb fizetési színvonalú ligává vált a régióban.

Fontos megjegyezni, hogy az átlagfizetés nem jelenti azt, hogy minden csapatnál ugyanakkora fizetésű játékosok vannak. Például 2022-ben az NB I legmagasabb fizetését Zahab Zahedi, az iráni játékos, a Puskás Akadémia egykori tagja vitte haza, aki havi 24 millió forintot keresett. Zahedi azóta visszatért hazájába és az ottani Persepolis FC-ben folytatja pályafutását.

Az adatok azt mutatják, hogy a magyar futballbajnokságban a játékosok bérei jelentősen emelkedtek az előző évekhez képest. A régiós összehasonlításban kifejezetten magasnak számítanak a magyar futballisták bérei, a lengyel és az osztrák bajnokság mögött az egyik legnagyobb bérköltséggel rendelkező ligának bizonyulva. Ez a trend tovább erősíti a magyar labdarúgás vonzerejét és versenyképességét a régiós és európai szinten egyaránt.