Óriási sajtópert nyert az átlátszó az OMSZ ellen

Az Átlátszó nyert a sajtóperben az Országos Mentőszolgálat ellen, amely a szakszervezeti vezető interjúját vitatta. A január 23-án megjelent interjúban Lengyel Tibor, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke, számos fontos témáról beszélt, többek között a mentők munkakörülményeiről és a szakszervezet által észlelt problémákról. Az Országos Mentőszolgálat helyreigazítást kért a cikkben foglalt állításokra hivatkozva, de ezt a kérelmet az Átlátszó nem fogadta el.

Az OMSZ helyreigazítási kérésében nem vitatta az interjú tartalmát, hanem inkább a forrás személyét és hitelességét próbálta megkérdőjelezni . Az ügyben kirobbant per során azonban a bíróság minden vitatott pontot alaposan megvizsgált, és az OMSZ keresetét minden egyes pontban elutasította.

Az ügyvéd, dr. Gönczi Gergely érvelése szerint a helyreigazítás nem alkalmas arra, hogy valaki általa "nyilatkozzon", és a valósághoz képest túlzottan terjedelmes követelések esetén az nem felel meg a sajtóper céljainak. Az interjúalany tanúként való meghallgatását is kezdeményezték a tényállás tisztázása céljából, de erre nem került sor.

A bírósági tárgyaláson a jogi részletek mellett a tények tisztázása is fontos szerepet kapott. Az OMSZ által hivatkozott "hamis látszat" jogi fogalmára hivatkozva azonban kiderült, hogy ilyen fogalom nincs a jogban, és a per során az OMSZ nem tudta megfelelően bizonyítani az állítását.

Az ítélet végül az Átlátszó javára szólt, megállapítva, hogy a cikkben foglaltak nem tartalmaztak valótlan információkat. Ez egy fontos precedens lehet a sajtószabadság és a független újságírás védelmében Magyarországon. A sajtóper során az Átlátszó sikeresen bizonyította, hogy az újságírói munka alapja a tényekre való alapozottság és a kiegyensúlyozott tájékoztatás, melyet a bíróság is elismerve hagyott jóvá.