Óriási a baj: Fizetésképtelen a Magyarországról kivonult Bank

2023 tavasza óta nem képes fizetni kötvényeseinek a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB), amelyből utolsó EU-s tagállamként akkor Magyarország is kilépett, a bank székhelye Budapestről Oroszországba került át.

A bank folytatódó fizetésképtelenségéről most a Fitch hitelminősítő számolt be, felidézve, hogy az IIB már 2023. május 25-én közölte, hogy az amerikai szankciók és az IIB-vel kapcsolatos valamennyi, az EU-ban levelező banki jogalanyok által végrehajtott tranzakció blokkolása azt jelenti, hogy "nem tudja teljesíteni a kötvénytulajdonosokkal, hitelezőkkel és ügyfelekkel szembeni kötelezettségeit euróban, amerikai dollárban, magyar forintban, cseh koronában és román lejben.”

A BANK HONLAPJÁN 2024. FEBRUÁR 6-ÁN KELT NYILATKOZAT SZERINT A BANK A SZANKCIÓK MIATT "TOVÁBBRA SEM KÉPES" FIZETNI HITELEZŐINEK.

Az Oroszország által dominált szupranacionális bank példája mutatja, ezek a típusú intézmények is mennyire érzékenyek lehetnek a nemzetközi szankciókra, és mennyire függ hitelképességük a geopolitikai tényezőktől – világított rá a Fitch, hozzátéve: a lehívható tőke formájában nyújtott támogatás is gyorsan elpárologhat, ha a tagok közötti feszültségek elég súlyosak. A Fitch már 2022. május 20-án visszavonta a besorolását.