Na most van bajban Völner és Schadl: 10 vádlott már be is ismerte a bűnösségét, Ők megúszták kevéssel

A nyári szünet után a két főszereplővel, Schadl Györggyel és Völner Pállal folytatódik a korrupciós ügy tárgyalása kedden, az elmúlt évek legsúlyosabb ügyében. A vádirat szerint Schadl korrupciós kapcsolatot alakított ki Völnerrel, aki rendszeresen 2–5 millió forintot kapott tőle – összesen legalább 83 millió forintot. Cserébe Völner vállalta, hogy a pozíciójából eredő befolyásával elintéz ügyeket Schadl számára.

A vád szerint Schadl összesen 924 millió 852 ezer forint illegális jövedelemre tett szert. Hétből hat végrehajtó a bíróságon elismerte, hogy pénzt adott Schadlnak a végrehajtói pozíciókért. Mindketten tagadták bűnösségüket, de a vád főleg az általuk vezetett pénzügyi nyilvántartásokra és kinevezésekre támaszkodik.

Tavasszal mindkét vádlott meghallgatását lezárta a bíróság. Schadl szerint közöttük csak szűk munkakapcsolat volt, és a pénzügyi ügyekről csak általánosságban beszéltek. Völner azt állította, hogy nem állt korrupciós kapcsolatban Schadllal, és anyagi részletekről sosem beszéltek.


Tíz vádlott, köztük hat végrehajtó már beismerte bűnösségét, és őket a bíróság felfüggesztett szabadságvesztésre és pénzbüntetésre ítélte. A továbbiakban olyan tanúk meghallgatása várható, mint egykori vagy jelenlegi államtitkárok és a volt paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter, Süli János.