Mi az? 2,4 milliárdot kapott rá az önkormányzat, 2020-ra kellett volna készen lenniük, de 2022-ben is csak a bontásnál tartottak

Badacsonytomajon ünnepnap virradt a XX. századi, kecses, fehér épületek kedvelőire, hiszen elkészült a Balaton partján álló Tátika étterem felújítása - adta hírül a Magyar Építők. Az eredetileg 1962-ben átadott, Callmeyer Ferenc tervei alapján épült Tátikát 2011-ben műemléki védelem alá helyezték, és nem sokkal később döntöttek a felújításáról, azonban a projekt elakadt.

A település 2018-ban 2,4 milliárd forint támogatást kapott a projektre, és 2020-ra kellett volna elkészülnie, de még 2022-ben sem haladtak túl a bontáson. A késés mellett az elköltött támogatás sorsa is figyelmet keltett, és az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is vizsgálódott a felújítás körül.

Az önkormányzat pénzosztásba kezdett, és a Közbeszerzési Döntőbizottság bírságolta meg őket, mert a pályázati pénzből több önkormányzati dolgozónak milliós nagyságrendű összegeket fizettek ki projektmenedzsment címen, miközben a beruházásnak saját projektmenedzsercége volt. A bírság összege 6 millió forint volt.

Végül az önkormányzattól elvették a projektet, az új megrendelő az állami tulajdonú BTTF Badacsony és térsége Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. lett. Az EBH Invest a cégvel kötött szerződést az épület rekonstrukciójára, míg az Everling Városépítő Kft. a Tátika környezetének megújítására.