Valami történni fog: óriási szökések indultak Észak-Koreából, diplomaták, katonák és mindenki aki csak tud menekül...

Tavaly különösen szembetűnő volt a külvilágtól elzárkózó diktatúrát elhagyó diplomaták és kereskedelmi tisztségviselők számának emelkedése. A Dél-Koreába átszökő észak-koreaiak száma közel háromszorosára nőtt, nagyjából 190-re emelkedve az előző év adataihoz képest - közölte a szöuli országegyesítési minisztérium szerdán.

2022-ben 67 észak-koreai szökevényt regisztráltak, és kiemelkedő volt azoknak a diplomatáknak és kereskedelmi tisztségviselőknek a növekedése, akik elhagyták a külvilágtól elszigetelt diktatúrát.


Dél-Koreában jelenleg több mint 34 ezer észak-koreai menekült él, akik a krónikus élelmiszerhiány és a politikai elnyomás elől menekültek. A szöuli külügyminisztérium adatai szerint a legtöbb átszökőt, 2914 embert, 2009-ben regisztrálták, míg a legalacsonyabb számot 2021-ben jegyezték fel, amikor csak 63-an tudtak átszökni, mivel az észak-koreai hatóságok a koronavírus-járvány miatt még szigorúbban ellenőrizték a határokat.

Szerdán a szöuli külügyminisztérium bejelentette, hogy két személyt, három jogi személyt és tizenegy hajót helyez szankciós listára, összefüggésben Phenjan nukleáris programjával. A tárcától származó információk szerint az érintettek illegális tengeri csempészetben vettek részt energiahordozók terén.


Ezenkívül a dél-koreai hadsereg közölte, hogy az Észak-Korea által jelentett fenyegetés miatt együttműködve amerikai és japán katonákkal háromnapos hadgyakorlatot kezdtek, amelyen részt vesz a nukleáris meghajtású Carl Vinson amerikai repülőgép-hordozó is.