Mészáros megállíthatatlan: Egy év alatt plusz 150 milliárd...... kiszámolták mekkora a vagyona most

Egy év alatt plusz 150 milliárd – így változott Mészáros Lőrinc vagyona 2023-ban

Egy év kihagyás után újra Mészáros Lőrinc végzett a Forbes frissen megjelent milliárdoslistájának élén. Vagyona 150 milliárd forinttal nőtt legutóbbi becslésünkhöz képest – mutatjuk, miért.

Egy év kihagyás után újra Mészáros Lőrinc és családja végzett milliárdoslistánk élén, legfrissebb becslésünk alapján vagyonuk 591,3 milliárd forint.

Mészáros a 2019. januári lapszámban összeállított listán került először az első helyre, 381,3 milliárd forintos becsült vagyonnal – úgy előzte meg Csányi Sándort, hogy öt évvel korábban még csak nem is szerepelt a neve a leggazdagabbak között, de még egy évvel előtte, 2018-ban is csak a nyolcadik volt. A növekedés üteme ezután lelassult, majd stagnált, Mészáros a tavalyi listánkon már csak a harmadik helyre fért fel, 436,5 milliárd forintos becsült vagyonnal.

Az elmúlt egy évben tehát becslésünk szerint több mint 150 milliárd forinttal nőtt a Mészáros-vagyon, a gyarapodásnak több oka is volt.

Az egyik az Opus Global Nyrt. Egy évvel ezelőtti lapzártánkkor az Opus-papírok ára 42,2 százalékos esésben volt a 2022. január 1-jeihez képest – mivel Mészárosnak igen nagy a tőzsdei kitettsége, ez egyértelműen nyomot hagyott a felcsúti milliárdos becsült vagyonán, a részvényárfolyam aktuális állapotától függően ez mínusz 50–55 milliárdot jelentett az előző évi becslésünkhöz képest. Azóta az árfolyamtánc megállt, pontosabban megfordult. A június 6-i 101 forintos minimum után az Opus három hónapon belül, augusztus közepére megnégyszerezte árfolyamát, augusztus 22-re 424 forintig menetelt.

Egy nappal később jött a kiábrándulás (124 forintos esés), ősszel viszont lassan, de biztosan újra emelkedni kezdett az árfolyam.

Összességében az Opus erős évet tudhat a maga mögött, januárhoz képest 222 százalékos emelkedésben vannak a papírok (lapzártánkkor 380 forintot ért egy Opus-részvény). A nyár óta tartó jelentős emelkedésben komoly szerepe lehet a vállalat által megindított sajátrészvény-vásárlási programnak. Októberben ráadásul újabb programot jelentettek be, a 2024. február 29-i aukción legfeljebb kétmilliárd forint ellenértékért fognak saját részvényeket vásárolni. Becslésünk szerint az Opus kilövése összesen 110 milliárd forintot tesz ki az éven belüli vagyonnövekedéséből.

Emellett új, eddig rejtett vagyonelemek is bekerültek a portfólióba. Tavaly azt írtuk, Mészáros vagyonában még nem látszik, de már lehet tudni, hogy az ő, valamint Szíjj László köréhez sorolt magántőkealapoké lett a harmincöt évre szóló autópályakoncesszió. Tavalyi lapzártánk után nem sokkal aztán a Direkt36 tényfeltáró újság cikke egy állami nyilvántartásból nyert adatokkal kimutatta, kik állnak számos magántőkealap mögött. Így derült ki, hogy a 2022. szeptember 1-jén az állami autópályák többségének üzemeltetését átvevő MKIF – Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. – mögött végső soron Mészáros és Szíjj áll.

Mészáros vagyonnövekedésének másik jelentős részét tehát a koncesszió becsült értéke adja, de hozzájárult még az emelkedéshez az is, hogy érdekeltségeinek nagy része általánosságban is jobb évet zárt 2022-ben, mint 2021-ben.