Itt a kormányzat válasza arra, miért tagadták le az ácsi katódgyár-beruházást

A baloldal és a válságok tehetnek mindenről – terelt Menczer Tamás államtitkár, amikor a heves tiltakozást kiváltó ácsi katódgyárról kérdezték. Szerinte “a gazdaság erejét a beruházások adják

"Miért tagadták le az ácsi akkumulátoripari beruházást?" – kérdezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter írásbeli kérdésében az LMP-s Keresztes László Lóránt. Az ellenzéki politikus az Ács határában tervezett kínai katódgyárra – a katód az elektromos akkumulátorok részegysége – utalt, illetve leginkább arra, hogy miért titkolóztak, sőt a polgármester le is tagadta a gyárépítést.

„Majd két évig tárgyaltunk ennek a beruházásnak a Magyarországra hozataláról” – mondta ugyanis Szijjártó, amikor június 21-én bejelentette a kínai Huayou Cobalt cég 520 milliárd forint értékű, 900 embernek munkát adó gyárának építését, amiről viszont a helyieket senki nem kérdezte, őket senki nem tájékoztatta a tervekről a miniszteri bejelentést megelőző két évben.


Az viszont egy ideje sejthető volt, hogy valami készül Ácson: az Úgytudjuk június közepén azt írta, hogy ipari park épülhet Ácson, de akkor még nem lehetett konkrétan tudni, mi lesz ott. Szentirmai István, Ács fideszes polgármestere korábban egy Facebook posztban tagadta, hogy akkugyárról lenne szó, viszont azt írta, nem árulhatja el, hogy miről. Végül is szigorúan véve igaza volt, hiszen nem kész akkumulátorokat, hanem ahhoz katódot fognak Ácson gyártani.

Az LMP-s Keresztes László Lóránt a Szijjártónak címzett írásbeli kérdésében is jelezte: “Megdöbbenéssel értesültünk róla, hogy ismét az érintett lakosok bevonása, előzetes érdemi társadalmi egyeztetés nélkül terveznek akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó nagyberuházást megvalósítani Ácson.”


Ráadásul – folytatta az ellenzéki képviselő – “az önöktől megszokott módon a beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánították, és erről az eljárásról a gyakorlatból tudjuk, hogy egyet jelent a környezetvédelmi szempontok és az elővigyázatosság elvének figyelmen kívül hagyásával.”

Választ minderre végül nem a minisztertől, hanem államtitkárától, Menczer Tamástól (borítóképünkön) kapott. Ő az ellenzéki képviselő által feltett konkrét kérdésekre nem válaszolt, általánosságban ígérte meg csupán, hogy “Magyarországon minden beruházásnak meg kell felelnie a legszigorúbb környezetvédelmi és biztonsági előírásoknak”.

Emellett a válaszában Menczer hosszan sorolta a baloldal általa vélt, 2010 előtti kormányzati bűneit, megjegyezte, hogy az Orbán-kormányak milyen fontos a rezsivédelem, és azt is írta, hogy “a gazdaság erejét a beruházások adják”. Nemrég a főnöke, Szijjártó Péter pedig azzal próbálta megnyugtatni a dühöngő ácsiakat:

Nem lesz akkumulátorgyár, de még ha az is lenne, se lenne semmi probléma."