Lázár János az RTL-nek: Magyarország iránt nagy az érdeklődés a világban titkosszolgálati értelemben is

De a külügyminisztérium szerverei ellen végrehajtott orosz támadásról nem beszélhet, mert államtitkot sértene.

Magyarország olyan helyen van a háború kitörésének okán, olyan politikai küzdelmek kereszttüzében van és olyan politikai vitáknak a részese, amely a világ komoly titkosszolgálatainak felkelti az érdeklődését a nyugati és a keleti oldalon is. Magyarország iránt tehát nagy az érdeklődés a világban, nemcsak politikai, hanem titkosszolgálati értelemben is

– mondta Lázár János építési és közlekedési miniszter, amikor az RTL Híradó a Külügyminisztériumot ért orosz hackertámadásról kérdezte.
Az ügy előzménye, hogy a 444.hu által látott belső dokumentumok szerint Szijjártó Péternek tudnia kellett arról, hogy az orosz kormányhoz közeli hackerek feltörték a Külgazdasági és Külügyminisztérium informatikai hálózatát. A hírt a 2022 áprilisi választások előtt még a tárca és több kormánypárti politikus is „kampányhazugságnak” nevezte.

Amikor Szijjártó Pétert szembesítették a levéllel, akkor arra tett utalást, hogy más titkosszolgálatok is közreműködhettek abban, hogy a bizalmas dokumentum nyilvánosságra került. Lázár János az RTL Híradó riporterének hozzátette: ő 2018-ig felügyelte a hírszerzést, és ha a kérdésére teljeskörűen válaszolna, azzal államtitkot sértene.

A minisztert az orosz-ukrán háborúról is kérdeztük. Lázár az előzetes hírek alapján arra következtet, hogy a háborús helyzet egyre rosszabb lesz Ukrajnában. Megismételte azt a kormányzati álláspontot, miszerint az EU, sőt még a NATO tagjaként is súlyos hiba lenne fegyvert és pénzt is biztosítani az ukrajnai háborúhoz.