Egy este alatt átalakították a titkosszolgálatok ellenőrzését - Rogán Antal embere került nyeregbe

## Orbán kormánya átszervezi a nemzetbiztonsági és rendvédelmi struktúrákat

Amikor Rogán Antal két éve átvette a polgári titkosszolgálatok ellenőrzését a Belügyminisztériumtól, egyúttal megörökölte Pintér Sándor embereként számon tartott Papp Károlyt, aki polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő államtitkár lett a Miniszterelnöki Kabinetirodánál. Szerda este Orbán Viktor javaslatára a köztársasági elnök Pappot és Kovács József nemzeti információs államtitkárt is felmentette.

Papp és Kovács csütörtöktől a miniszterelnök köré szervezett Stratégiai Tanácsadó Testületben folytathatják munkájukat Bakondi György, Kovács Árpád, Maróth Miklós és Stumpf István mellett.

Az újonnan alapított testület feladata, hogy megvizsgálja az állami és különösen a kormányzati működés szuverenitási, társadalmi, gazdasági, biztonsági, kulturális és egyéb kockázatokkal szembeni ellenállóképességét, és ezekben a tárgykörökben javaslatokat fogalmazzon meg. Minisztereket és állami vezetőket hallgathatnak meg, valamint háttéranyagokat kérhetnek be. A testület tagjai az államtitkári fizetéssel azonos mértékű tiszteletdíjra és államtitkári szintű, kormányrendeletben meghatározott juttatásokra jogosultak.

Az átszervezés során az államtitkári posztokra Farkas Örsöt nevezték ki, Rogán Antal közeli munkatársát, aki korábban Soros György mögött ismerte fel az államtitkár figyelmét. Farkas eddig helyettes államtitkári rangban felügyelte a nemzetbiztonsági szolgálatokat, és hamarosan csatlakozik a Fidesz frakciójához, Varga Judit helyére.

Orbán több fontos pozíciót is átrendezett a rendszerben. Bíró Marcell lemondott a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóság vezetéséről, miután egy veszélyhelyzeti kormányrendelettel elintézték neki, hogy ne kelljen kivárnia a 60 napos felmondási időt. Úgy tűnik, hogy Bíró lehet Orbán nemzetbiztonsági főtanácsadója, egy új tisztség létrehozásával, melyet egy szerda esti kormányrendelet hozott létre. Ennek értelmében Orbán Viktor a nemzetbiztonsági főtanácsadója útján elláthat bármely kiemelt fontosságú védelmi kül- és belpolitikai, honvédelmi, nemzetbiztonsági, rendészeti, idegenrendészeti, bűnmegelőzési, bűnüldözési, büntetés-végrehajtási, valamint katasztrófavédelmi vagy egyéb rendvédelmi szakpolitikai feladatot. Ő lesz a felelős a miniszterelnök nemzetbiztonsági, honvédelmi, valamint rendvédelmi tevékenységének koordinálásáért, és vezeti majd a Védelmi Tanács üléseit is, valamint figyelemmel kíséri a rendvédelmi szervek, a Honvédség és a NAV tevékenységét.