Lincshangulat egy magyar településen: 74 milliót utalhatott magának a saját számlájára egy polgármester

A Baranya megyei Versend polgármesterét, Kárász Istvánt felmentették posztjáról azzal a váddal, hogy jogtalanul utalt át saját számlájára 74 millió forintot. A helyi közösségben már korábban is botrány kísérte Kárász tevékenységét, akit korábban két alkalommal is elmarasztaltak költségvetési csalás miatt. A Népszava beszámolója szerint a falu irányítását időközi választás nélkül Kovács György alpolgármester veszi át az önkormányzati választásokig.

A babarci közös önkormányzati hivatal jegyzője megerősítette a Népszavának, hogy a polgármestert felmentették posztjáról, de további intézkedésekkel kapcsolatban nem adott tájékoztatást. A helyiek állítják, hogy Kárász István az ellene hozott bírósági ítéletek ellenére hosszú ideig megtarthatta pozícióját, mivel jó kapcsolatokat ápolt a térség befolyásos kormánypárti politikusaival.

Egy cikk szerint Kárász Istvánt megvédhették, mivel a falu lakosságának túlnyomó többsége a Fideszre szavazott, és a polgármester hűségét jutalmazták azon képviselők, akiknek támogatását élvezte. Az elmarasztaló bírósági döntések ellenére Kárász hosszú ideig megőrizhette pozícióját, ami a helyiek szerint a politikai kapcsolatainak és a helyi Fidesz támogatásának volt köszönhető.

A Versend polgármesterének lemondása után a falu helyzetét alaposan át kellene vizsgálni, hiszen a település már korábban is komoly pénzügyi nehézségekkel küzdött. A következő hetekben derül majd ki, hogy pontosan mekkora az adósságállomány, és szükség lesz-e adósságrendezési eljárásra. A helyi lakosok korábban panaszkodtak, hogy a falu képtelen volt biztosítani az iskolásoknak és óvodásoknak az ebédet, valamint évek óta nem osztottak szociális alapon járó tűzifát sem. A Versend jelenlegi helyzete a helyi lakosság és a szomszédos települések számára is aggodalomra ad okot, és fontos lesz, hogy az új vezetés miként foglalkozik a falu problémáival és adósságaival.