Közpénzből fejezik be az egyházi iskolát, mutatjuk hány milliárdot költenek a tornacsarnokra (igen, milliárd.....)

Tatabányai Szent Margit Katolikus Gimnázium építési munkálatai hamarosan lezárulhatnak, miután az EB Hungary Invest Kft. nyerte el a tornacsarnok befejezésére kiírt tendert. A cég, mely számos nagy állami megbízást is elnyert, valószínűleg nem fog olyan problémákkal szembesülni, mint az Octopus Invest Kft., az első fázist végző vállalkozás, amelyet pereltek az alvállalkozók és amely felszámolás alá került. A beruházás költségeit ismét az adófizetők viselik.

A fejleményről Bencsik János fideszes országgyűlési képviselő számolt be tavaly november elején a Facebookon, hozzátéve, hogy a kormány 845 millió forintot biztosított a tornacsarnok és aula befejező munkálataihoz. Így ismét egy egyházi létesítmény épül közpénzből. Az esetleges problémákat a kivitelezéssel egyelőre nem lehet előre jelezni.

A Székesfehérvári Egyházmegye tavaly júniusban írt ki közbeszerzési eljárást a Tatabányai Szent Margit Gimnázium tornacsarnokának befejezésére. A tender eredménye szerint összesen 9 ajánlat érkezett, 4 érvénytelen volt, a legkedvezőbbet az EB Hungary Invest Kft. nyújtotta be nettó 1,030 milliárd forintért.

A cég felelős lesz többek között a beton és vasbeton szerkezetek felületi javításáért, mennyezet- és oldalfalvakolat készítéséért, álmennyezet szereléséért, valamint a nyílászárók beszereléséért. Emellett a tűzjelző-, beléptető- és videómegfigyelő rendszer kiépítéséért is felelős.


Ezen munkálatok költségeit ismét az adófizetők viselik állami támogatás formájában. Azonban a teljes beruházást is a kormány támogatta 3,5 milliárd forinttal, hogy a 1900-ban épült bányakórházból katolikus gimnázium alakuljon ki. A területet ingyen adták át az egyházmegyének 2016-ban.

A korábbi iskolaprojekt körül kialakult botrányok miatt most remélhetőleg zökkenőmentesen fejeződhet be a munka. Az Octopus Invest Kft. által végzett zűrös munkálatok miatt indított perek még mindig folyamatban vannak, de az EB Hungary Invest Kft. úgy tűnik, stabilabban áll a lábán.

Az eredeti tervek szerint az iskolát Mészáros Lőrinc cégbirodalma kezelte volna, de az 5 milliárdos projektet végül más, problémás hátterű cégek nyerték el. A beruházás során a minőségjelző nem véletlenül merült fel. Négy olyan vállalkozást bíztak meg az iskola építésével, amelyek korábban nem szerepeltek jelentős közbeszerzéseken, vagy szabálytalan körülmények között nyertek el tendereket. Az érdekesség továbbá az volt, hogy ezek a társaságok 2018-ban kevesebb bevételt generáltak, mint amennyi összegben nyerték el a tendert.

Az Octopus Invest Szolgáltató Kft.-t, az egyik kivitelezőt, 2022-ben feljelentették az alvállalkozói, mivel a cég állítása szerint nem fizette ki nekik az elvégzett munkáért járó összegeket. Az ügy további bonyodalmakhoz vezetett, és felszámolási eljárás is indult a társaság ellen.


A Székesfehérvári Egyházmegye korábban közölte, hogy csak az Octopus Investtel és három másik céggel kötöttek szerződést az alap műszaki tartalom kivitelezésére. Az opciók közül nem választottak, mivel ez jelentős plusz költséget eredményezett volna. Az egyházmegye nem fizette ki teljes egészében a vállalkozói díjat a fővállalkozóknak, mivel az építési napló még nem volt lezárva.

Jelenleg nincs hivatalos válasz arra, hogy a Székesfehérvári Egyházmegye befejezte-e végül a munkálatokat az előző vállalkozók területén, kifizették-e nekik a teljes vállalkozói díjat, milyen munkálatok folynak jelenleg a helyszínen, és vannak-e anyagi fedezetük a gimnáziumban a tornacsarnok befejezésén túli munkálatokhoz. A megkeresésünkre az egyházmegye nem válaszolt a cikk megjelenéséig.