Előszőr veszített az Orbán kormány a néppel szemben - nem merik megépíteni a akkufeldolgozó üzemet!

Az Andrada csoport, egy szlovén tulajdonú vállalat, Budapest határában, Sóskúton hozza létre akkumulátor-újrafeldolgozó üzemét - derült ki a vállalat keddi közleményéből.

Korábban az Andrada eredeti terve az volt, hogy Alsózsolcán, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében indítják el az első magyarországi akkumulátor-újrafeldolgozó üzemüket. Azonban Alsózsolcán a helyiek ellenállásával találkoztak, és a beruházásról tartott lakossági fórum botrányba torkollott, ahol a környezettudatos lakosok hevesen kifogásolták a terveket. Ennek eredményeként az Andrada most a Budapesttől mindössze 10 kilométerre található Sóskút mellett döntött.

A vállalat közleménye szerint a Sóskúton létesülő üzem mérete és logisztikai adottságai miatt optimálisabb helyszínnek bizonyult, és terveik szerint február végén kezdi meg működését. A 13 milliárd forintos beruházás 160 új munkahelyet teremt, és a céljuk, hogy magyar szakembereket alkalmazzanak.

Az Andrada mechanikus módszerekkel dolgozza fel az inaktív zöld energiatároló rendszereket, tűz- és robbanásbiztos technológiával. A feldolgozás eredményeként az aktív katódanyagok (nikkel, mangán, kobalt), valamint az alumínium, réz és acél újrahasznosíthatók lesznek. Az üzem tervezett működése során minimális lesz a vízfogyasztás.

Az Andrada ügyvezető igazgatója, Peter Tibaut, szerint a cég kiemelkedő európai szereplője lesz a zöld átalakulásnak, és technológiájuk lehetővé teszi a zöld energiatároló rendszerekben használt anyagok korlátlan újrafelhasználását. A vállalat továbbá folyamatosan vizsgálja további magyarországi telephelyek létesítésének lehetőségét, és hamarosan üzemet hoz létre Spanyolországban is.





Sóskút község önkormányzata a Facebookon elmondta, hogy az Andrada az Oriontól megvásárolt üzemben fogja végrehajtani tevékenységét. Az üzem kezdetben kis kapacitással működik majd, nem veszélyes fémhulladékokat dolgoz fel, majd a tervek szerint a teljes energiatároló rendszereket is feldolgozza majd. Az Andrada egységes környezethasználati engedélyt fog kérni, és átfogó környezeti hatásvizsgálatot végeznek a működéshez, az uniós szabványoknak és a legszigorúbb környezetvédelmi követelményeknek megfelelően. A vállalat szoros együttműködést tervez kialakítani Sóskút lakosságával, önkormányzatával és az illetékes hatóságokkal, és célja, hogy aktív részese legyen a közösségnek.