Kiakadtak a nyugdíjasok: a kormány bűnbaknak állítja be az időseket

A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesülete hétfői közleményében kifejtette, hogy tévedés az időseket bűnbaknak beállítani a magas államháztartási hiányért. Álláspontjuk szerint a nyugdíjak kifizetése nem felelős az első két hónapban tapasztalt kimagaslóan magas hiányért.


A Nyugdíjas Parlament szerint a költségvetés egyensúlyának jelentős javulása elérhető lenne hatékonyabb állami működéssel. Példaként említik a bevételek növelését kintlévőségek, behajthatatlan tartozások, feketemunka és eltitkolt közterhek behajtásával. Továbbá javasolják az adókedvezmények, adómentesség csökkentését és a társasági nyereségadó költségvetésen kívüli felhasználásának korlátozását.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a nyugdíjasok jelenleg is jelentős mértékben járulnak hozzá a költségvetés bevételi oldalának növeléséhez a közterhek fizetésével és az önkéntes, nem fizetett háztartási munkával.

Az RTL Híradó korábban arról számolt be, hogy az ellenzék szerint a kormány a választások előtt osztogatásra készül, és lehetőség van arra, hogy a kormány elengedje a költségvetést.