Ilyen nincs: a tanúként meghallgatott rendőrnek még kulcsa is volt Schadl lakásához - de ez nem minden

A tanúként meghallgatott "Kálmán rendőr" és Schadl György között olyan bizalmas kapcsolat volt, hogy a tanúnak még kulcsa is volt a végrehajtói kar volt elnökének lakásához. Egyes esetekben Schadl a lakásán tartott esti megbeszéléseken például félmillió forintot adott a tanúnak ügyintézésre.


Bár a tanú gyakran hallotta telefonon beszélni Schadlt, sosem gyanakodott arra, hogy a beszélgetések bűnös tevékenységet takarnak. Amikor a pénzmozgások jegyzeteiben vp monogramot tüntettek fel a kivett összegek mellett, a tanú szerint ez nem Völner Pált, hanem a vízzel működő autó projektjét, Schadl találmányát jelölte.

Állítása szerint Völner Pálnak sosem vitte pénzt, és csak a bírósági teremben látta először. Schadl és Sz. Kálmán kapcsolata az iratok szerint egészen 2018-2019 környékéig tartott, ahol a tanú a pénzügyek intézésétől kezdve a naptár vezetéséig számos feladatot ellátott.

A Schadl–Völner-ügy lényege a vádirat szerint az, hogy Schadl korrupciós kapcsolatot épített ki Völnerrel, aki rendszeresen kapott tőle pénzt. Völner pedig vállalta, hogy befolyásával segít Schadl kéréseinek teljesítésében, például a végrehajtói kinevezésekben. Schadl ezt a pénzt azoktól kapta, akiket a végrehajtói pozícióba juttatott. Összességében a vád szerint 924 millió 852 ezer forint illegális jövedelemre tett szert.

A tanúvallomása szerint Schadl György 2018 óta házi őrizetben van, és már otthonról, bilincs nélkül jár a tárgyalásokra. A tanú elmondta, hogy munkaköréhez tartozott a pénzkezelés, és gyakran intézte Schadl személyes ügyeit. A pénzmozgásokat papíron vezették, majd a jegyzeteket átadta Schadl titkárnőjének, aki azokat a számítógépén lévő "házipénztárba" rögzítette.


Sz. Kálmán kifejtette, hogy a vp monogramot Schadl a vízzel működő autó projektjének jelölésére használta, bár Schadl sok mindent projektnek nevezett. A tanú azt is elmondta, hogy pénzt is kezelt Schadlnak, például az ügyfelektől kapott összegeket rakta be a páncélszekrénybe, majd azokat az iroda bankszámlájára utalta. Voltak olyan esetek is, amikor Schadl a lakásán adott neki pénzt, például egy esti megbeszélésen.

A tanú kijelentette, hogy nem tudott arról, hogy Schadl pénzt adott volna hivatalos személyeknek, és nem személyesen vitt pénzt Völner Pálnak. Az ügynek a vízzel működő autó projektjére vonatkozó része is részleteződött a tanú vallomása során.