Egyeduralkodó: Mészáros Lőrinc teljesen maga alá gyűrte az egyik legnagyobb energiacéget

Mészáros Lőrinc jött, vásárolt, majd teljesen maga alá gyűrt egy energiacéget

Amikor másfél évvel ezelőtt Mészáros Lőrinc egy érdekeltségén keresztül bevásárolta magát az EMvia Energiakereskedelmi Kft.-be, még a három tulajdonos egyike volt, de mostanra több lépésben egyedül maradt – írja az Mfor.

Az EMvia jelentőségét az adja, hogy ez a cég látja el árammal a Mészáros-csoport vállalatainak többségét.


Ahogy az lenni szokott, a tulajdonszerzés különféle alapokon és alapkezelőkön keresztül történt, de a fázisok nagy vonalakban így néztek ki:

Az akkor még Central Energy Trade Kft. (CET) nevű cégben 2015 óta egyedüli tulajdonos volt a Tensor-Média-Print Kft. 2022-ben azonban a névváltással egy füst alatt három részre osztotta a részesedését, és az immár EMviaként futó cégben az egyik tulajdonrészt egy Mészáros-érdekeltség, a Status Energy Magántőkealap szerezte meg.
Aztán tavaly szeptemberben a Mészáros-féle alap kivásárolta az eredeti tulajdonos Tensor-Média-Printet, ezzel a részesedése 52,93 százalékról 78,43-ra nőtt.
A maradék 21,57 százalék az Aapril Kommunikációs Kft.-é volt. Előbb ebbe a cégbe szállt be társtulajdonosként egy másik Mészáros-féle alap, a Gaius Magántőkealap. Április 10. dátummal pedig az immár Mészáros-közeli Aapril kiszállt az EMviából, ahol így egyedül maradt a Mészáros-féle tulajdonos.
Az EMvia mint kereskedő egyébként az ország egyik legnagyobb napelemparkjától, a Bükkábrányi Energiaparktól szerzi be és juttatja el a Mészáros-csoport vállalatainak az áramot – írja az Mfor. Ennek a parknak a tulajdonosa pedig a Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft., amely a Mészáros-féle Status Energy Magántőkealap tulajdonosa – és ezzel körbe is értünk.

A park üzemeltetését és a karbantartását a Mátrai Erőmű Zrt. végzi, amely szintén Mészáros érdekeltségébe tartozott egészen 202-ig, amikor az állam lett a többségi tulajdonos. Az ügylet körül sok a furcsaság, ezekről itt írtunk részletesen. Az állami tulajdonszerzés részletei máig homályosak, talán egyszer kiderülnek, talán nem.