Határozatban írta elő a kormány, hogy Palkovics volt üzlettársának szoftverét használják az állami szférában

Nincs más, sajnos. Illetve van, de azt nem szabad használni.

Egy nem nyilvános kormányhatározat kötelezővé teszi számos állami szervnél az EKEIDR nevű iratkezelő rendszer használatát. A rendszert Palkovics László egykori üzlettársa fejlesztette ki, ahogy az Átlátszó is beszámol róla.

Az érintett intézmények ingyenesen kapják meg a licencet a határozat alapján, azonban a rendszer bevezetésével és fenntartásával járó költségeket maguknak kell fedezniük. Ezek a kiadások akár több tízmillió forintot is elérhetnek, sőt akár a százmillió forintot is meghaladhatják - derül ki a lap beszámolójából.

Az EKEIDR szoftvert minden állami szervnek 2024 végéig be kell vezetnie, bár sok helyen már most is használatban van a közszférában, például a MÁV-nál, a Nemzeti Vagyonkezelőnél, valamint a fővárosi és megyei kormányhivatalokban is.

A rendszert a SDA DMS Zrt. nevű cég fejlesztette, amely évente 2-2,4 milliárd forint forgalmat generál. Fauszt Zoltán, a cég tulajdonosa, 14 éven keresztül üzlettársa volt Palkovics Lászlónak az Informin Informatikai Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-ben.


Fauszt Zoltán érdekeltségeiben számos közpénz van, az SDA-cégek például 2008 és 2022 között összesen nettó 32,3 milliárd forint értékű közbeszerzést nyertek. Az egyik kiemelkedő projektjük az állam részére 2015-ben nettó 728 millió forintért lefejlesztett KRÉTA-szoftver, amelyet azóta minden közoktatási intézményben alkalmaznak.