Ez is eljött: Szijjártó bejelentette, Magyarország kész katonákat küldeni Afrikába

# Szijjártó Péter hatalmas sikert aratott: Magyarország segít, ahol tud

Szijjártó Péter külügyminiszter Brüsszelben újabb nagy sikerrel zárult tárgyalásokat követően jelentette be, hogy Magyarország kész továbbra is hozzájárulni a nemzetközi humanitárius erőfeszítésekhez. A miniszter hangsúlyozta, hogy hazánk tavaly már nagyjából 70 millió eurót fordított segítségnyújtásra világszerte.

A külügyminiszter az Európai Humanitárius Fórumon kiemelte, hogy jelenleg az emberiség globális humanitárius katasztrófával néz szembe, amelynek fő oka az utóbbi évtizedek legsúlyosabb biztonsági helyzete. Szijjártó Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy harminc országban és régióban folyik fegyveres konfliktus, és a terrorveszély is évtizedes csúcson van.

Magyarország különösen közelről érintett az ukrán konfliktus miatt, és a miniszter hangsúlyozta, hogy a háború tragikus következményeivel való szembesülés miatt hazánk történelme legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre. Kiemelte, hogy Magyarország kész folytatni ezt a segítségnyújtást, amíg csak szükséges, de hangsúlyozta, hogy a valódi megoldást a béke jelentené.

A külügyminiszter emellett beszélt a Közel-Keleti konfliktusról is, és fontosnak tartotta a civilek megóvását. Ezzel kapcsolatban Magyarország kétszáz lélegeztetőgépet és egyéb egészségügyi felszereléseket küldött Egyiptomnak. A terrorfenyegetettséget is említette, és hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösségnek biztonságos körülményeket kell teremtenie mindenki számára a helyben maradáshoz.

Szijjártó Péter összegzésként elmondta, hogy Magyarország humanitárius támogatásainak összege 70 millió euróra nőtt tavaly, és készek vagyunk a továbbiakban is hozzájárulni a nemzetközi erőfeszítésekhez.

A miniszter kitért a terrorfenyegetettségre is, rámutatva, hogy az az egyik első számú kiváltó oka a migrációnak. Globális felelősséget emlegetett ebben a kérdésben is, és leszögezte, hogy a nemzetközi közösségnek biztonságos körülményeket kell teremtenie mindenki számára a helyben maradáshoz.

Magyarország ezért humanitárius és fejlesztési központot nyit Csádban, és kész katonákat is küldeni az afrikai országba a terrorizmus elleni küzdelem támogatása érdekében.