Óriási ajándékot ad a kormány a Szeged-Csanádi Egyházmegyének

A Szeged-Csanádi Egyházmegyének a kormány hat hektár erdőt ajándékozott az új egyházi iskola építéséhez, amint azt a Telex ismerteti. Azonban a városházán aggodalommal tekintenek az építkezésre, mivel attól tartanak, hogy az egyik utolsó, jelentős szegedi erdőt teljesen kiirtják. A kormányrendelet értelmében a Pénzügyminisztériumnak 103 millió forintot kell biztosítania az ingatlan termelésből való kivonására, csereerdősítésre és a művelésből való kivonás ingatlan-nyilvántartási átvezetésére.

Mihálik Edvin, Szeged Zöld Város Programjáért felelős tanácsnoka, aki a környezetvédelmi ügyeket felügyeli, kifejezte aggodalmát a tervezett beruházás miatt. A város önkormányzata nem kapott hivatalos tájékoztatást az ingatlan átadásáról és a tervezett munkálatokról, csak a Közlönyből értesültek róla. Mihálik szerint Szeged területén nincs másik olyan földterület, amely pótolni tudná a hathektáros erdőt, amely az egykor épített körgát mellett található zöld sáv része.

A tanácsnok szerint a tervezett beruházás nem indokolható természetpusztítás lenne. Kérdésesnek nevezte, miért szükséges erdőirtással új iskolát építeni egy olyan területen, amely nem rendelkezik közüzemi ellátással, és miért nem egy már meglévő épületben alakítják ki az új egyházi oktatási intézményt.


Az egyházmegye püspöke egyébként az a Kiss-Rigó László, aki látványosan jó viszonyt ápol a Fidesszel. A Fradi-szurkoló egykori futballkapus 2018-ban például egy, a Magyar Hangnak adott, általa letiltani akart, de mégis megjelent interjúban olyanokat mondott, hogy bár nem akar pártpolitizálni, szerinte az egyház vezetőinek és minden jóérzésű embernek kötelessége beszélni arról, hogy a Fidesz áll leginkább a keresztény értékek mellett. Orbán Viktorról pedig, akivel gyakran néznek (vagy néztek akkoriban) közösen meccset, azt mondta:

„Szinte mindenben egyetértünk, és erkölcsileg megtisztelő számomra, hogy ilyen embert támogathatok.”
- zárta cikkét a 444.hu